Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Ehh... Walka z wiatrakami... stfu prawdopodobieństwem

25 Posts
11 Users
0 Reactions
1,548 Views
meonester

Muszę się przyznać że własnymi siłami dobrnąłem ostatnio do około 1500$ grając głównie na Party P, Full Tilt i Titanie. Ale ostatni tydzień po prostu mnie załamał. Na FT miałem już przeszło 500$ zarobionych głównie na rake backu. Śmiałem się z czegoś takiego jak downswing... Czytałem czyjąś wypowiedź że coś takiego nie-istnieje. Ale po minionym tygodniu zaczynam się zastanawiać czy poker to na moje nerwy... Policzyłem dziś akcje które przegrałem z szansami >75% i mi kopara opadła... Mówię to o A-Inach. Nie wspomnę już o 4 overparach łamanych na river przez Trips-y. Dzisiejszy dzień skończył się dla mnie na niewielkim minusie -100$... szkoda gadać. A już nie chce mi się wspominać paru poprzednich dni. Zastanawiałem się czy aby nie daje się ponosić emocjom, ale później na chłodno analizując swoje rozdania dochodzę do wniosku że nie zagrałbym inaczej... Śmiać mi się chce z jednej rzeczy najbardziej, że przegrywając stopniowo połowę mojego bankrollu zrobiłem około 500$ rake od początku kwietnia. Mor i zaraza na nich :p.

Mój BR na dziś dzień ~770$:

PS. Nie wiem, kto pisał generator liczb losowych dla FT, ale już go nie lubię.
PS2. Full Tilt ssie.

24 replies
Thorek

Wspolczuje. Ja dzisiaj wjebalem 350$ w 4 godziny, wiec w polowie wiem co czujesz ;[.

bubel

No cóż, po każdym downswingu musi w końcu przyjść upswing :) Trzymaj się tej myśli i dalej graj swoje. powodzenia :)

meonester

Stary dobry Party Poker nie zawodzi. Po dzisiejszej sesji odzyskałem wiare we własne możliwości. Po 8h gry wszystko zaczyna powoli wracać na właściwy tor. Miałem dużo ciekawych rąk, ale nie mam już siły przeglądać swoich rozdań. Może innym razem coś wrzucę, ale przyznam że trafiłem dziś na bardzo hojnych panów. Dodatkowo oczywiście parę zepsutych rąk z mojej strony... no ale All-In-All Sesja na + około 210$.

Bankroll: ~980$

Ps. Full Tilt-a dalej nie lubię...

meonester

Po dwóch kolejnych dniach zmagań z losem i jego przeciwnościami(no może tym razem jego przychylności) odbudowuje swój kapitał. Dzisiejsze wszystkie sesje zakończyłem na dośc znaczący+ około 200$ co na limit na którym gram obecnie przekłada sie na 4BI. Jestem zadowolony ze swojej gry jednak przez parę błędów jest to tylko 4 Bi, a nie troszkę więcej. Poza tym wygrałem po raz kolejny cotygodniowe pokerowe spotkanie ze znajomymi :) - kasa z tego żadna(no prawie) ale ile zabawy :)

Bankroll: ~1200$

PS. Full Tilt Powoli warca do łaski. :)

meonester

Dzisiejsza "poranna" sesja była dość owocna. Zamieszczę jedną z rąk, czekam na jakieś komentarze, ja wy byście to zagrali.

Known players:
[tg]MP3$76.02:///////;CO$48.75:///////;BU$98.16:///////;SB$53.31:///////;Hero$143.20:///////;[/tg]
0.25/0.50 No-Limit Hold'em (5 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.8 by www.pokerstrategy.cc.

Preflop: Hero is BB with Q♥, Q♠
2 folds, BU raises to $2.00, SB folds, Hero raises to $7.50, BU raises to $21.00, Hero calls $13.50.

Flop: ($42.25) T♦, 4♠, 6♣ (2 players)
Hero checks, BU bets $30, Hero calls $30.00.

Turn: ($102.25) J♣ (2 players)
Hero checks, BU bets $47.16 (All-In), Hero calls $47.16.

River: ($196.57) 6♠

Final Pot: $196.57

meonester

Muszę przyznać się że nie spodziewałem się aż takich sukcesów jak dzisiaj, a jednak - miło czasem się samemu zaskoczyć. Grałem dziś w sumie jakieś 5h na NL50 w dzień i teraz siadłem sobie na 1h. Po popołudniowej sesji byłem na + około 4BI, jednak wbrew wszelkim pozorom 1h(442 ręce) od północy do mniej więcej 1Przebiłą poprzednią sesję, ba i to całkiem ładnie. Po wyżej wspomnianej godzince na moje konto trafiło dodatkowe 6BI. Trafiłem na naprawdę ciekawych graczy: jeden maniak gdy wchodziłem na stół miał około 5BI w stacku, w momencie jak go opuszczał zabrał ze sobą niecałe 3BI. Wygrana jednego BI była dość ciekawa dostałem AA na BB wszyscy złożyli karty do SB, a ten jak na prezent podbił 44 BigBlindy ja dorzuciłem reszte swojego stacka on niewiele czekając sprawdził: pokazał KTs flop nie zmienił układu sił (dodatkowo złapałem seta) i do mojego stacka powędrowało około 2,5BI(1,25 mojego oczywiście). Po tym rozdaniu przeciwnik napisał że pomylił się wpisując... Hmm mogę mu w to uwierzyć jednak niewiele to zmienia w zaistniałym rozdaniu. No może poza tym że wrzucając 21$ przez pomyłkę, nikt mu nie kazał pakować kolejnych 40$, jak to mówią lepiej stracić mniej niż więcej.

Dodatkowo myślę sobie że miło jest odzyskać w 3 dni co się traciło przez półtora tygodnia. I ponownie czerpać przyjemność z gry.

Bankroll: ~1700$ (+500$)

Heh po lekturze tego i bloga by piachu coraz powazniej mysle o przylozeniu sie porzadnie do NL jak nie ma ciekawych gierek FL, a rano czesto nie ma:D Chociaz nie. Ja nie wstaje rano:D

Pozdrawiam

toony122

meonester napisał
Dzisiejsza "poranna" sesja była dość owocna. Zamieszczę jedną z rąk, czekam na jakieś komentarze, ja wy byście to zagrali.

Known players:
[tg]MP3$76.02:///////;CO$48.75:///////;BU$98.16:///////;SB$53.31:///////;Hero$143.20:///////;[/tg]
0.25/0.50 No-Limit Hold'em (5 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Texas Grabem 1.8 by www.pokerstrategy.cc.

Preflop: Hero is BB with Q♥, Q♠
2 folds, BU raises to $2.00, SB folds, Hero raises to $7.50, BU raises to $21.00, Hero calls $13.50.

Flop: ($42.25) T♦, 4♠, 6♣ (2 players)
Hero checks, BU bets $30, Hero calls $30.00.

Turn: ($102.25) J♣ (2 players)
Hero checks, BU bets $47.16 (All-In), Hero calls $47.16.

River: ($196.57) 6♠

Final Pot: $196.57

wedlug mnie to rozegrales to bardzo zle ;) jest kilka opcji, duzo zalezy od przeciwnika
1. jesli to tag i nie mial za duzego att to steal to fold po tym jak przebil twojego 3-beta
2. jesli miales ready ze moze tak garac z TT-JJ, AK to all in na pre flopie

tutaj wchodzisz na flopa i nie masz pojecia z czym grasz dlatego ciezko dalej oceniac skoro pokutuje blad z pre flopa (ale na turnie nie bijesz zadnego wysokiego pocketa)

to takie moje rozmyslania, jak chcesz profesjonalna ocene to wrzuc do odpowiedniego dzialu ;)

a w ogole to ladnie idziesz do przodu, byle tak dalej :)

zgadzam się z toonym, jak przebił twojego 3-beta to raczej musiał mieć coś od JJ-AA AK AQ(chociaż w to wątpie - ale idiotów pełno jest) na turnie każda z tych większych poketów cie bije +TT

ale na bank miałeś na gościu jakieś ready, ale wtedy też podłączam się pod toonyego że allin pf

meonester

Co do tego rozdania, przeciwnik bardzo mocno ściskał w ręku dwie over karty - AKo. A co do jego 4-betu zdarzyło mu się to już wcześniej przegrać pulę po 4-betcie z overcards, a wykazywał nieziemską agresję z BU. Przyznam że moje zagranie było ryzykowne, ale mimo wszystko okazało się +.

toony122

wlasnie o to chodzi, zeby zbierac informacje o graczach i wykorzystywac to w takich niepewnych sytuacjach, chociaz jesli czytales go na AK to all-in bylby prawidlowy na pre flopie, a najpozniej flopie, sorry ze sie czepiam :D

meonester

Przyznam że dzisiejszy dzień był pełen wrażeń zacząłem od porannej sesji na NL50 po niej bilans -1BI nie zanosiło się ciekawie. Po drodze wpadłem na doskonały pomysł żeby spróbować gry na NL100. Jak pomyślałem tak zrobiłem... Hmm... nie wiem czy była to dobra decyzja, ale oswajanie się z limitem było bardzo kosztowne... około południa mój BR wahał się w okolicach 1200$, jednak nie zraziło mnie to strasznie, ostatnio przyzwyczaiłem się do wahań BR. Prawdę mówiąc nie popełniałem jakichś rażących błędów, ale karta nie dopisywała. Jak dopisywała to innym trochę bardziej i tak do wieczora. Po partyjce w starcrafta ze znajomymi siadłem na świeżo z dużym zapasem dobrych chęci :) no i zaczęło się odrabianie strat. Bez małą 2 godziny od momentu rozpoczęcia sesji miałem już stan BR sprzed porannej sesji. Dzień zakończyłem +20$ na +.
Po chwili namysłu cieszę się że pokonałem "strach" przed wrzucaniem magicznej "setki" $, być może się z tym lekko pośpieszyłem, ale co cie nie zabije to cie wzmocni. =)

BR: ~1720$(+20$)

meonester

Dawno nic tu nie pisałem... a działo się... niestety nie działo się zbyt dobrze... Huh, wbiłem się z moim bankrollem na NL100 i przyznam się że początkowo jak najbardziej w porządku, aż pewnego dnia dostałem 3 razy Bad Beat z rzędu raz źle zagrałem i musiałem się pożegnać z NL100 i zawitać na nowo na NL50, tu chyba maczał palce tilt bo takich głupich posunięć jak robie do tej pory dawno nie robiłem. Jeżeli policzę sobie kasę którą włożyłem mimo iż podejrzewałem, ba byłem prawie pewny że jestem z tyłu to spokojnie 4,5 BI by było na NL50. No ale nic, czasu nie wrócę muszę po prostu zrobić chwilę przerwy na doszkalanie. Innego wyjścia nie widzę. Zamiast wygrywać pieniądze co wcześniej szło mi tak dobrze zacząłem je przegrywać w zastraszającym tempie... sesje z ostatnich 4 dni oscylują w granicach zera, ale to przecież nie przynosi żadnej satysfakcji :( Cały czas zastanawiam się co zrobić w różnych sytuacjach... i szczerze granice są tak płynne, że aż szkoda gadać ;/ Skończyła mi się licencja na program do Statsów i od tamtej pory przegrywam, hmm może to jest kawałek przyczyny. Zostaje niby Elephant ale ten słoń niestety jest jeszcze lekko przy-tempawy, przy-głuchawy i ogólnie dużo mu brakuje do stadium użytkowego. Zauważyłem też że na NL50 żeby coś wygrać od kogoś to trzeba trafić na totalnego leszcza albo mieć kawałek historii z kimś. Cały czas naciskają pamiętam, że na początku czułem się tam jak ryba w wodzie, jednak z dnia na dzień jest gorzej, ludzie mnie czasem tam załamują. Zacząłem się zastanawiać czy wszędzie tak grają (na wszystkich limitach) wszedłem na NL200 dla eksperymentu posiedziałem ze 4 kółka i zauważyłem tendencje u jednego z graczy. Akcja: podbicie Vilian-a z CO ja na SB K3o 3-bet co Call, na flopie lądują 89T rainbow ja C-Bet, Vilian nim raise ja pełno w majtach i call, turn A no i tu długo nie myśląc All-In, po 8 dość długich sekundach Vilian Fold. Po tym potcie byłem około 1/4 Bi do przodu. Ale wrzody murowane ;p. Po tej akcji doszedłem do wniosku że ludzie na NL50 nie za mocno cenią swoje pieniążki, albo ja jestem jakiś lewy - co fakt faktem też jakoś tłumaczy to wszystko :). Mój BR w tym momencie to około 1K $. Jest jeden sensowny wniosek z mojego doświadczenia - szybko to można duż przegrać, wygrywa się jednak powoli.

Jeden z niewielu profitów jaki z tego się urodził to około 2k PSP i platyna tuż tuż.

Stan BR: 950$(-750) - od ostatniego wpisu.

PS. Jeżeli wydaje ci się że coś jest strasznie różowe to zastanów się 3 razy czy ktoś właśnie nie chce żebyś tak myślał... ;p

Thorek

Nie wiem gdzie grasz, ale ja z NL50 z mansion mam podobne odczucia, ze jezeli nie trafi sie jakis fish to ciezko jest cos ugrac przy normalnej sesji (ofkoz trafiaja sie sesje, w ktorych trafiasz bardzo mocne uklady przeciwko minimalnie slabszym i wtedy mozna pojsc do przodu, ale takie sytuacje nie maja miejsca codziennie. Podziwiam twoje skakanie po limitach. Mi brakuje na to odwagi :D.

meonester

Napisałem tego posta i wpadł mi do głowy pomysł, żeby zagrać i zwrócić uwagę gdzie popełniam błędy. Długo nie trzeba było czekać na wyniki obserwacji. Wydaje mi się że grałem za mało agresywnie, ze odpuszczałem sobie za dużo potów po flopie i przegrywałem masę małych potów zamiast wygrywać - a przecież musisz dać do zrozumienia przeciwnikowi że ty masz nuts a nie on. Za bardzo za to polegałem na OverPairs i stosunkowo mocnych made hands. Często ktoś miał mocniejszą rękę i wypłacałem się jak ze świnki skarbonki. Jeszcze jedna rzecz - zapomniałem o zagraniu typu bet - fold w wątpliwych sytuacjach, za dużo grałem chcek - call co było bardzo dużym błędem. szczególnie beż statystyk. Poza tym przejrzałem swoje ręce z największymi przegranymi i czasem brakło trochę szczęścia... Jego nigdy za wiele, a szkoda :|. jedną rękę przegrałem przez własną głupotę brr... Myślałem że mam strita, nie miałem a i tak przeciwnik złapał na river Full House z 2 par :p. Dobra koniec pisania głupot ide spać. Dobranoc.

PS. Sesja przyniosła mi 1,7 BI :)

meonester

No to mam 0 ;p

BR: PartyPoker 60$ - z PartyPoints

piachu01

Jak to 0? Całego tysiaka straciłeś?