Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Sherdog

53 Posts
18 Users
0 Reactions
3,338 Views

PIERWSZY WPIS

Witam!

Jako ze ostatnio coraz czesciej zaczalem zagladac na PokerStrategy postanowilem zalozyc tu swojego bloga. Mam ostatnio maly kryzys pokerowy dlatego moze przyczyni sie on rowniez do ustabilizowania mojej gry :)

W texas holdem gram od roku. Zaczalem oczywiscie od promocji na PokerStrategy. Hehe jeszcze dzis pamietam jak drukowalem sobie artykuly o SSS :) Jednak nigdy nie gralem na stole shortstackiem. Po otrzymaniu 50$ zaczalem grac full stackiem na NL5. Udalo mi sie potroic bankroll i otrzymac kolejne 100$. Wtedy wyplacilem cala kase i zostawilem 20$ na everest poker, dzieki ktorym zbudowalem roll.

Full ringi gralem do sierpnia poczym przeszedlem na stoly shorthanded, ktore gram do dzis. Ogolnie gralem prawie codzinnie ale bardzo niewiele.Wiec wszystko przedemną dopiero:) Tak naprawde powazniej zaczalem grac dopiero od grudnia. Wszystko szlo ok do polowy stycznia gdzie zlapalem mega downswinga, stracilem sporo buy-inow na NL100 co z kolei spowodowalo TILT u mnie i w bardzo glupi sposob tracilem bankroll. Zrobilem krotka przrwe, po ktorej dostalem malego upswinga i zrobilem 10BI na NL50Ł w 2,500rozdan tylko po to zeby je oddac w kolejnych 1000 rekach :) Potem kilka bad beatow i znow tilt... postanowilem wyplacic wiekszosc bankrolla. (troche ponad 1500$) i Zostawilem sobie tylko 900$ na gre i zaczalem jakby od poczatku zmagania na NL25 :) Po jakis 2 tygodniach dobilem do 1500$ i przeszedlem kilka dni temu na NL50. Jednak jak narazie ten limit nie jest dla mnie łaskawy. Zagralem niewiele bo 2,500rak a i tak zdarzylem zaliczyc niezla sinusoide. Stracilem 3BI, wczoraj odrobilem na 0, i dzis znowu zakonczlem sesje na -180$ :) I wlasnie to sklonilo mnie do prowadzenia bloga, poniewaz zniecierpliwiony oddalem 2BI naprawde w glupi sposob. Teraz bede wklejaj rozdania z sesji wiec to powinno mnie powstrzymac od glupiego grania co by wstydu sobie nie robic :D

Ok, dzis nie bede jednak wklejal zadnych rozdan, wykresow ani statystyk.
Jutro wplacam bankroll na PokerKings i od tego momentu zaczniemy gre:)
Chyba, ze ktos poleci mi inny room gdzie jest duzo loose fishy :)

Cele ktore bede staral sie osiagnac to:
-conajmniej 1k rozdan dziennie
-wklejac najwieksze przegrane i wygrane na blog do analizy.
-nie wyplacac kasy do NL100 :)
-przegladanie i komentowanie rak innych graczy.

Bede gral na limicie 25euro, 4 stoly. No moze od jutra 6 poniewaz kupuje nowy monitor i nie bede musial sie meczyc na 14'' :D

Stan konta: 860 euro

52 replies
grochu

powodzenia :) nl100 czeka ;)

Poziom na PokerKings w NL jest z tego co słyszałem bardzo słaby, więc to chyba dobry wybór.

Życzę powodzenia w połowach:D

qqryq

Zależy kiedy. Polecam grać po 22, bo wcześniej gra sporo regularsów i niektóre stoliki są bardzo tight. A jak już musisz wcześniej to więcej fishów jest na stolikach turbo. =)

GL.

Wpis 1 - TOTALNA PORAŻKA

Ok, dzis zaczalem sesje dopiero ok 23:00 na PokerKings.
Kilka rozdan i trafiam tripsy z 89: http://www.pokerhand.org/?2425292 river mnie ratuje :D

Kilka rozdan pozniej trafiam KK http://www.pokerhand.org/?2425303
na turnie koles mnie zaskoczyl, ale dalem call poniewaz wczesniej caly czas w niego betowalem. Uznalem, ze sie zniecierpliwil :D

Minelo 200 rozdan i dostaje QQ, ktore nadziewa sie na KK
http://www.pokerhand.org/?2425316
Po chwili kolejne QQ... http://www.pokerhand.org/?2425321
Powinenem sfoldowac na tego all ina :( Mimo ze koles gral co druga reke to jednak byl bardzo pasywny... :/
Od tego momentu gra zaczela sie totalnie walic.

http://www.pokerhand.org/?2425332 - Tu mialem czekac river... a jednak podbilem :/ Przeceniam jednak sile jednej pary

Tutaj trafiony flush z BB i totalna porazka: http://www.pokerhand.org/?2425339

a tutaj mamy szczyt zafishowania http://www.pokerhand.org/?2425350
Ubzduralem sobie ze koles, mnie stealuje hahaha takiego value to tylko ja moglem zaplacic.

Nawet szory nie daly mi zyc: http://www.pokerhand.org/?2425356
Backdoor flush i pozamiatane.

Kolejna swietnie rozegrana przezemnie reka: http://www.pokerhand.org/?2425360 flush nadziany na FH. Jak gracie niski flush gdy spada 4 trefl ?

Tu udalo sie nawet cos wygrac, missclickowo dalem call ale koles zaplacil...
http://www.pokerhand.org/?2425372

Na koniec jeszcze z AT trafilem flop TT6 poszly all iny i koles pokazal mi 66. Jednak chyba PT nie zaimportowalo jej wiec nie moge wkleic.

W miedzy czasie zagralem jeszcze takie rece:

1. http://www.pokerhand.org/?2425517 tu zagralem tak jakbym mial seta. Koles na czacie napisal nice trip hehee
2. http://www.pokerhand.org/?2425523 i pasywnie zagrany set z tym samym panem co wyzej.

Ogolnie jestem mocno niezadowolony, duzo zlej mojej gry... sesje po 980 rozdaniach zakonczylem na -115 euro.

Jak narazie winrate na PokerKings kiepskie po 4,750 rozdaniach 1.95ptBB/100 :D

Wykres z sesji:

Staty z sesji to: 16/13/2.5

Stan Konta: 745 euro / -115e

Świadomość Pozycji

Dziś nic nie grałem, za to w drodze powrotnej do domu, napisalem na kolanie mini-artykul, który nazwałem "Świadomość Pozycji". Koncepcje w nim zawarte są napewno wszystkim znane, jednak dla przypomnienia można go sobie przeczytać :) Jest to mój pisarski debiut :)

Pozycja obok agresji jest jedną z ważniejszych rzeczy w pokerze. Dobre wykorzystywanie pozycji jest fundamentalną strategią dobrych graczy.

Za pomocą Poker Trackera możemy sprawdzić czy dobrze wykorzystujemy grę z pozycji. Patrzymy na nasz wskaźnik VPIP na każdej z pozycji. Im dalej od BTN to powinen on maleć. (SB i BB ignorujemy).

Najbardziej optymalnie jest gdy nasze VPIP z BTN jest o połowę większy od VPIP z UTG, jeśli jednak nie jest CONAJMNIEJ 50% większy niż UTG VPIP znaczy to, iż nie wykorzystujemy wystarczająco przewagi jaką daje nam gra pozycją.

Co do podbijania rąk PF moja zasada jest taka: chcę aby wskaźnik PF Raise był conajmniej o połowę mniejszy niż VPIP na każdej z pozycji na stołąch FR. Na SH jest on u mnie zawsze ok 3% mniejszy niż VPIP na LP i prawie taki sam jak VPIP na EP, ponieważ jak wiemy nigdy nie open-limpujemy, a na dalszych pozycjach zdarza się callować bet przeciwnika :). Jeśli jednak ten wskaźnik nie jest conajmniej połową VPIP znaczy to tylo tyle, że nasza gra jest za pasywna w pre-flopie.

Pozycja daje nam potężną przewagę nad przeciwnikami w NLHE. Więc gdy jej nie wykorzystujemy, zacznie nas to kosztować spore pieniądze :)

Podsumowując:
- Gramy bardziej loose na LP
- Gramy tight na EP
- Gramy agresywnie

Wpis 2

Ok zaczalem sesje, zagralem 100 rak i wylaczylem soft. Jestem na tilcie, lepiej nie grac ...

K5 na BTN , wszyscy do mnie fold, podbijam chcac ukrasc blindy, SB folds, BB calls. Flop przyjaciel K5x, standardowo cbetuje, BB calls, turn blank, ale podbijam o pot, BB raise all in, daje call, river A i BB pokazuje AA...... nice slowplay, sir.

reaload... mija orbitka i dostaje AK na CO, UTG limp, ktos tam jescze limpuje, ja raise 6xBB, UTG calls, reszta fold. flop niski, ale leza dwa trefle, stanradowo cbetuje, UTG calls, turn K, nie chce dawac oddsow do drawowania, betuje 3/4 puli, UTG reraise all in, dalem call.... pokazal K6 w treflach... river 5clubs i kurwa pozamiatane.

Ostatnio mam coraz slabsze nerwy do tej gry, to ze kiedys gralem NL100 to jak sen sie wydaje :D Wtedy jakos na luzie podchodzilem do tego, mialem potezny bankroll i wszysko bylo fajnie i pieknie. Chyba bede musial zejsc nizszy limit na kilka dni i odbudować morale, ale chwile, przeciez ja juz gram strasznie nisko... to NL25e a ja sobie nie radze :/ Teraz poznaje prawdziwe oblicze pokera :D Jednak nie ulegne swojemu ego i pogram ciut nizej przez kilkadni.. ;) blah

tymczasem od wplacenia na PokerKings jestem -6BI. I need upswing :D

toony122

jaki masz nick na kingsach ? poszukam Cie na stolikach :D

Lepiej nie, jak wroce do swojej A-Game to wtedy mozemy grac razem :D

Mam nowy plan, sprobuje zrobic przerwe od cash games i pobawie sie w SnG 5$ na PokerStars albo FullTilt. Sprobuje rozegrac 100 SnG. Potem zobaczymy jak bedzie szlo na cash game. Sprobuje nagrac tez film tz po tych 100sng jak wroce do cash i moze ktos obiektywnie wylapie bledy, ktore popelniam :)

No.. a narazie przygotowywuje sie teoretycznei do SnG :D

BTW: Kupilem dzis sobie nowy monitor benQ 20'' :) Wreszcie moge grac na czyms normalnym niz panel lcd 14'' firmy krzak :D

Napisalem tez mini-art o floatingu :D Pozniej go wrzuce :D

Floating

Co to jest?

Ogolnie mówiąc, floating jest callem(kiedy mamy pozycje) w bet przeciwnika(np. call cbeta na flopie) z zamiarem kradzieży puli poźniej (na turnie). Zazwyczaj celem floatowania jest zmuszenie marginalnie lepszej reki do spasowania lub do wyciągnięcia value z marigalną ręką :)

Kogo floatować?

Z doświadczenia uważam, że najlepszymi graczami do floatowania są gracze TAG, którzy potrafią foldować i gracze, którzy notorycznie cbetują flop.

Z jakimi handami floatować?

Teoretycznie każda karta się do tego nadaje. Jedna że uważam, iż najlepiej robić to ze średnią lub niską parą z ręki, ze średnią parą ze stołu albo ze słabym drawem.

Przykład:

NL $0.25/$0.50 Texas Hold'em - Tuesday, April 08, 18:04:44 GMT 2008
Table Neon 10 6-max (Real Money)
Seat 6 is the button
Total number of active players : 6
Seat 1: magoo87 ( $63.06 )
Seat 2: Seiikyo170 ( $54.38 )
Seat 3: J Coveney ( $63.67 )
Seat 4: sherdog ( $73.27 )
Seat 5: ribos ( $50.16 )
Seat 6: tomppi83 ( $11.51 )
magoo87 posts small blind [$0.25]
Seiikyo170 posts big blind [$0.50]
** Dealing down cards **
Dealt to sherdog [ 6♥, 6♠ ]
J Coveney folds
magoo87 raises to [$2]
tomppi83 folds
sherdog calls [$2]
ribos folds
Seiikyo170 folds
** Dealing Flop ** [ 7♦, 8♣, 2♣ ]
magoo87 bets [$4]
sherdog calls [$4]
** Dealing Turn ** [ 3♥ ]
magoo87 checks
sherdog raises to [$10]
magoo87 folds
Returning uncalled bet [$10] to sherdog

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Wszyscy, którzy nie maja platyny mogą mniej więcej dowiedziec sie co do floating :D

Co do sng zagrałem ich dopiero 5 na PS, wiec jeszcze nic sie nie moge wypowiedzieć o nich, chociaz tyle, że cięzko je sie gra:)

Co myslicie o tej rece? Typowy coin-flip ale zastanwiam sie czy nie lepiej dac call i tylko obejrzec flopa jesli wiemy ze gora mamy coinflip.

Poker Stars, $5 + $0.50 NL Hold'em Tournament, 75/150 Blinds, 2 Players
LeggoPoker.com - Hand History Converter

SB: 7,105
Hero (BB): 6,395

Pre-Flop: (225) A♥ K♣ dealt to Hero (BB)
SB calls 75, Hero raises to 450, SB raises to 1,200, Hero raises to 6,395 and is All-In, SB calls 5,195

Flop: (12,790) Q♦ 9♣ T♣ (2 Players - 1 is All-In)

Turn: (12,790) Q♠ (2 Players - 1 is All-In)

River: (12,790) 3♦ (2 Players - 1 is All-In)

Results: 12,790 Pot
SB showed J♦ J♥ (two pair, Queens and Jacks) and WON 12,790 (+6,395 NET)
Hero showed A♥ K♣ (a pair of Queens) and LOST (-6,395 NET)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ok, zagralem 20sng i juz wiem ze do 100 nie dobije :) 5$ nie oplaca mi sie grac bo szybciej bym grindowal kase na NL10 :) a wyzej nie chce mi sie grac sngow ;)

dobra zagrałem 20sng i nie bardzo mi sie juz chce wiecej:) jednak ta formula gry nie jest dla mnie stworzona.

Ale za to odkrylem przy okazji ze sng HU w razz jest super odskocznia:) dzis wygralem 2 HU 5$ przegrywajac tylko raz na showdownie, poczylem sie bardzo pro w tej odmianie i poszedlem na ringi niestety tam troche stracilem :D Ale HU gra sie fajnie:)

Jutro planuje nagrac filmik z sesji :)

EDIT: Niszcze micro sng w razz za 2$ :D mam 8 wygranych 2 przegrane :D

Ok, dzis nagralem jeden filmik z sesji, ale jeszcze go nie wrzucam bo to byl probnyu i wyszedl tak sobie:) tj mikrofon byl troche zle ustawiony i co jakis czas slychac moje dziwne sapanie :D:D
Jutro nagram cos jeszcze raaz :)
ogolnie sesja byla ok. +50e, gralem dwa stoly.

Teraz zagralem normalna sesje na 4 i wszystko przepuscilem to co ugralem z tamtej :] Ponizej wklejam najglupiej oddane BI :]

$0.12/$0.25 (5 max) - BossMedia Converter by qqryq

• Seat 1: Devil_Face ($30.86) (Button)
  • Seat 2: ($24.31)
  • Seat 3: Kipppe ($17.48)
  • Seat 4: esk1212 ($23.13)
  • Seat 5: HERO ($36.29)

**POKER1** posts the small blind of $0.12
Kipppe posts the big blind of $0.25

Preflop: Dealt to HERO J:s Q:c
esk1212 folds, HERO raises to $1.00, Devil_Face folds, POKER1 calls $1.00, Kipppe folds

Flop: ($1.25) 9:s, Q:h, 8:s (2 players)
**POKER1** checks, HERO checks

Turn: ($1.25) 9:s, Q:h, 8:s, Q:d (2 players)
POKER1 goes all-in with $23.31, HERO calls $23.31

River: ($24.56) 9:s, Q:h, 8:s, Q:d, 5:c (2 players)

mial TJ ;o

Jeszcze cos takiego...

$0.12/$0.25 (5 max) - BossMedia Converter by qqryq

• Seat 1: Eskimo2 ($32.59) (Button)
  • Seat 2: soqueta ($0.00)
  • Seat 3: OverKLL ($11.36)
  • Seat 4: jockemefot ($27.64)
  • Seat 5: HERO ($25.13)

OverKLL posts the small blind of $0.12
jockemefot posts the big blind of $0.25

Preflop: Dealt to HERO K:s Q:h
HERO raises to $1.00, Eskimo2 folds, OverKLL calls $0.88, jockemefot folds

Flop: ($2.25) Q:s, 6:h, 6:c (2 players)
OverKLL bets $2.25, HERO goes all-in with $24.13, OverKLL goes all-in with $8.11

Turn: ($36.74) Q:s, 6:h, 6:c, A:s (2 players)

River: ($36.74) Q:s, 6:h, 6:c, A:s, 8:d (2 players)

Co myslicie o KQ na UTG ?? Postawilem go na all inie tylko dlatego, ze byl szortem, w ogole wykluczylem AQ, bo mysle sobie przeciez by nie flat callowal z AQ na sb :] no ale to NL25

toony122

tez gram KQ z utg, tez stawiam shorta na all-in z top pair :D wedlug mnie inaczej sie tego nie dalo rozegrac

qqryq

wrzucaj filmik =)

Filmik wrzuce w poniedzialek :)
Jak myslicie lepiej nagrywac filmy na 2 czy 4 stolach ??

qqryq

3-4 imo

Ej no to jest sick :(. Wlasnie gralem turniej na roomie w cryptologic, 2k$GTD BI 20$ zostalo nas 11, platne od 10. dostaje AA i all in od kolesia z KK, flop caly w pikach, river pik i koles mial flusha:( Pierwszy raz w zyciu odpadam na bubble, kiepskie uczucie :P :(

Witaj :)

Kiedy wrzucisz filmik ?

Filmik wrzuce dzisiaj :D wlasnie sie konwertuje jak narazie jest napisane ze to zajmie 4 godziny :/

EDIT: damn! nie dosc ze film sie konwertowal 4h, to teraz probuje go uploadowac i film leci z predkoscia 10-15kb/s fckn upload :/

SHERDOG THE MOVIE

Ponizej znajduje sie link do mojego filmiku z sesji na boss medii :) Prosze o mala wyrozumialosc bo to jednak pierwszy moj film tego typu :D

http://best-typer.pl/sherdog/sherdog25.wmv

Staty z tej sesji:

A ogolnie w pokerze coraz lepiej, odrabiam straty i powoli wychodze na + :)

co do filmiku, pierwszy komentarz z IRC :D

00:20… nawias: btw no dziwny glos masz cos
00:20… nawias: na ts masz inny

hehe :)

EDIT: Kurdeeeeeeee w polowie filmu urywa sie glos, teraz zauwazylem, a przez ten caly czas cos gadalem :D :(

EDIT2: Troche mi sie smiac chce z tego mojego komentarza :D Ale podchodze do tego tak jak kolega napisal:

@YouAreNext: nie dyga
@YouAreNext: wazne ze chcesz sie uczyc i poprawiac bledy

:)

do tego duzo kiepskich zagran no ale po to ten film powstal, troche sam sie dziwie teraz jak moglem zagrac tak kiepsko niektore rozdania;) np jak z J flopnalem kolor i czekam.. albo te akcj ez minibetami... nigdy w zyciu nie minibetowalem, nie ma czegos takiego jak minibet u mnie...

Stan konta: 900 europlaymoney