Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Vista- pełny dysk C

19 Posts
12 Users
0 Reactions
6,874 Views
tigerek73

Mam problem od jakiegoś czasu. Mam partycję 50 GB jako dysk systemowy. Nie instaluje tam praktycznie nic. Poker mam na D, tam także historia. Na początku miałem 10GB zajęte teraz jak usunę wszystko np. WashandGo to uwolni mi do 40GB. Mam tylko 1 przywrócenie systemu w pamięci. Co i gdzie mi tyle zajmuje.
Laptopka Compaq Presario CQ60 używam tylko do internetu i grania w pokera. ?(

18 replies
kondziorf

baza danych rak moze wiele GB krasc. Jak masz ja dużą to zrób Purge hands, rak krotych nie bedziesz juz ogladac w trackerze(staty w HUD zostana)

C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\data\pg_log logi stad u mnie kilka giga tez zajely a mozna je skasowac

może oczyszczanie systemu (usunięcie temp i punktów przywracania systemu) + wyczyszczenie przeglądarki?

babel92

Mam ten sam problem i również nie mam bazy rąk na C ;) Wszelkie wskazówki mile widziane :f_thumbsup:

kondziorf

Ah, niedoczytalem ze masz na D,

A da sie przeniesc caly postgreSQL z baza na D, ktoś to może robil?

tigerek73

No właśnie można?!!!. U mnie PostgreSQL zajmuje 10 GB.

salyk

Z tego co wiem to nie można, mam ten sam problem, bo moja Vista zajmuje... uwaga... 34gb! szaleństwo. Dlatego niedługo wracam do XP.
Próbowałem kiedyś zainstalować na D Postsql, ale nie chciało za nic ruszyć, potem przeczytałem gdzieś, że trzeba instalować na C, bo inaczej są błędy lub w ogóle nie działa..
Dlatego powiększyłem partycję C o kolejne 15gb...

tigerek73

Jak powiększyć?

derus

Zobacz czy to folder systemowy zajmuje właśnie tyle miejsca. U mnie na XP folder WINDOWS zajmował jakies 23 giga. Sciągnałem program, żeby pokazał mi który konkretnie folder tyle zajmuje. Wszedłem do tego fulderu i wywaliłem wszystkie pliki instalacyjne (razem jakieś 17 giga).

Proponuje poszukać na google, ja tam znalazłem odpowiedź :f_thumbsup:

radbar

Napisane przez salyk
Dlatego powiększyłem partycję C o kolejne 15gb...

Jak to zrobiłeś, bo u mnie Vista nie chce powiększyć partycji systemowej. Powiększałeś przy użyciu programów typu Norton Partition Magic albo EASEUS Partition Manager?

coldfus1on

jesli nie korzystasz z hibernacji to :
http://www.vista.pl/porady/261_wylaczanie_hibernacji_w_windows_vista.html

to powinno uwolnic z jakies 1,5 gb moze 2

kondziorf

ja probowalem Paragon Partition Managerem ale nie powiekszylo,
a jaki to program do pokazywania wielkosci katalogow, derus?

kasperek17

Total Comander może być.
Tylko ręcznie się to robi, po najechaniu na katalog naciskasz space i ci oblicza.
A dużo logów niepotrzebnych jest mniej więcej TU
C:\Program Files\PT3\Logs
ja tam miałem prawie 1GB

kaarols

Napisane przez tjall77
może oczyszczanie systemu (usunięcie temp i punktów przywracania systemu) + wyczyszczenie przeglądarki?

+1
poszukaj i opróżnij wszystkie foldery temp również te od przeglądarki. Każdy film jaki oglądasz przez przeglądarkę jest zapisywany w takich folderach, kiedyś jak dużo takich oglądałem, to wcięło mi ponad 10GB

salyk

Napisane przez radbar
Jak to zrobiłeś, bo u mnie Vista nie chce powiększyć partycji systemowej. Powiększałeś przy użyciu programów typu Norton Partition Magic albo EASEUS Partition Manager?

Paragon Partition Manager v. 8.5 (wiem, że któreś wcześniejsze wersje nie działają na Viscie, ale nie wiem które dokładnie..).
Miałem trochę problemów z powiększeniem systemowej, ale w końcu poszło.
W wielkim skrócie, na moim przykładzie:

Klikamy prawym przyciskiem myszy na partycję E i wybieramy "Move/Resize Partition" i skracamy ją OD LEWEJ strony o ile tam chcemy (ręcznie ją skracamy myszką :D ) następnie klikamy prawym przyciskiem myszy na C i znów "Move/Resize Partition" i teraz powiększamy ją PO PRAWEJ stronie.
UWAGA:
Jeśli macie zapchany dysk, tak jak u mnie E, to trochę to potrwa, ponieważ pliki muszą zostać przeniesione na inne fizyczne fragmenty dysku. U mnie zajęło to ok. 5-6h.

Zapomniałbym, po tych operacjach na górze klikamy APPLY.

tigerek73

Dzięki Salyk. Paragonem 9.0 powiększyłem o 20GB, do tego podczas powiększania uwolnił mi dodatkowo 9 GB, widocznie poukładał po swojemu pliki. Trwało to tylko 40 minut. :f_thumbsup:

babel92

A może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest, że odpalając kompa mam 1,7GB wolnego na dysku C, a po 1h używania kompa i surfowania po necie (nie oglądałem w necie żadnych filmów jak by co) już tylko 1,1GB :rolleyes: Da się coś z tym zrobić?

EDIT: zauważyłem, że tracę co sekundę 1MB :f_o: Czym to może być spowodowane?

EDIT2: uruchomiłem oczyszczanie systemy i wywaliłem "pliki tymczasowe" co zaowocowało dodatkowymi 8gb - wtf? :D

Regularnie usuwaj pliki tymczasowe, to zwalnia całe gigabajty. Też to przerabiałem na Viście. Przywracanie systemu też pożera mnóstwo miejsca. Czego byś nie robił to i tak cały czas dysk systemowy będzie Ci się zapychał, tak więc przygotuj się na regularne czyszczenie.

Rafaex

Powiekszanie partycji systemowej w Vista to polecam Acronis Disk Director Suite. Przenosisz wolne GB z innej partycji, czas - kilka minut
Tylko nie sciagajcie Triala, wersja nie obsłuzy polecenia