Skip to forum
HOALNDIA - poker gr...

Notifications
Clear all

[Closed] HOALNDIA - poker grą umiejętności..

14 Posts
11 Users
0 Reactions
1,238 Views
rafaeelloooo

W miniony czwartek holenderski sąd orzekł, że poker jest grą umiejętności, a nie rozgrywką w której kluczową rolę ma czynnik szczęścia. Wyrok zapadł w sprawie oskarżenia mężczyzny, który został aresztowany pod zarzutem nielegalnego organizowania turnieju pokerowego. Po 4 latach spędzonych za kratkami, wyszedł na wolność.

Zgodnie z holenderskim prawem gry hazardowe, oparte na czynniku losowym moga być organizowane tylko i wyłącznie w państwowych kasynach. Do zeszłego tygodnia poker był również zaliczany do tego typu rozgrywek a organizator turnieju z 2006 roku, który odbył się poza terenem kasyna został skazany. Po czterech latach sąd ogłosił wyrok: Niewinny!

Podczas rozprawy w Sądzie w Hadze poker został uznany za grę umiejętności a nie szczęścia. Obrona tak argumentowała: "Poker stał się w ostatnich czasach zupełnie odmienną grą od tego co prezentował sobą wiele lat temu. Bardzo dużą rolę odgrywają w nim taktyka, doświadczenie i psychologia." Wyrok ten oznacza, że pokerowe rozgrywki mogą być w Holandii organizowane w dowolnym miejscu i czasie a zawodnicy biorący w nich udział i organizatorzy mogą czuć się bezpiecznie.

W ubiegłym roku do takiego samego wniosku doszedł Sąd w Szwecji.

13 replies
Kaczmarol

To my poczekamy tak z 5-6 lat i nasz sąd wtedy to również zrozumie ;)

"Poker stał się w ostatnich czasach zupełnie odmienną grą od tego co prezentował sobą wiele lat temu. Bardzo dużą rolę odgrywają w nim taktyka, doświadczenie i psychologia."

To jest piękny argument sądu, nie muszą nawet przyznawać się do błędu.

Mam nadzieję że nasi również w końcu się ogarną.

Thorek

Napisane przez Kaczmarol

Lepiej byłoby, gdyby zrozumiał to nasz rząd, bo akurat wyroków sądowych tego typu jeszcze nie mieliśmy. Pożyjemy, zobaczymy. Cieszy fakt, że wizerunek pokera na świecie w końcu zmienia się w odpowiednią stronę.

Napisane przez Jakub

"Poker stał się w ostatnich czasach zupełnie odmienną grą od tego co prezentował sobą wiele lat temu. Bardzo dużą rolę odgrywają w nim taktyka, doświadczenie i psychologia."

To jest piękny argument sądu, nie muszą nawet przyznawać się do błędu.

Mam nadzieję że nasi również w końcu się ogarną.

Nie znam zbyt dobrze historii pokera, ale co niby się zmieniło np. w Texas Holdem od powiedzmy roku 1976 ??
Według mnie już wtedy poker był grą w której główną rolę odgrywała taktyka i doświadczenie i nic się nie musiało zmieniać. Wystarczyło to stwierdzić. A tak to można stwierdzić, że kiedyś poker był grą typowo hazardową ale z czasem coś się zmieniło i teraz jest grą umiejętności _confused:

Co zmienia faktu, że wiadomość pozytywna _thumbsup:

mariuszl2

Napisane przez Kaczmarol

W Polsce Common Law czyli Prawo precedensowe nie obowiazuje wiec taki wyrok sądu za wiele w Polsce by nie zmienil :)
U nas potrzebne są po 1 ustawy, po 2 ustawy i po 3 ustawy. A przy ciągle pracujacej komisji hazardowej watpie czy tusk z bronkiem w ciagu swoich 500 dni spokoju beda chcieli wymowic slowo "poker" :D

Aimboy

Napisane przez Thorek
Lepiej byłoby, gdyby zrozumiał to nasz rząd, bo akurat wyroków sądowych tego typu jeszcze nie mieliśmy. Pożyjemy, zobaczymy. Cieszy fakt, że wizerunek pokera na świecie w końcu zmienia się w odpowiednią stronę.

Albo wyborcy :)

Napisane przez mariuszl2

Napisane przez Kaczmarol

W Polsce Common Law czyli Prawo precedensowe nie obowiazuje wiec taki wyrok sądu za wiele w Polsce by nie zmienil :)
U nas potrzebne są po 1 ustawy, po 2 ustawy i po 3 ustawy. A przy ciągle pracujacej komisji hazardowej watpie czy tusk z bronkiem w ciagu swoich 500 dni spokoju beda chcieli wymowic slowo "poker" :D

No ale z tego co pamiętam jak się uczyłem to w Holandii prawo precedensowe również nie obowiązuje, tylko tam prawo stanowione znajduje ujście swej "fantazji", więc system taki sam jak w Polsce. :f_confused:

Czyli w sumie jest tak jak u nas i nie wiem z czego się cieszyć, bo droga od pojedyńczego wyroku do zmiany w prawie jest dość długa, a jeden sąd niekoniecznie się musi zgadzać z opinią innego ;] Więc nie wiem, czy to coś daje tak bezpośrednio - może rozgłos medialny i coś z punktu widzenia politycznego, na zasadzie dążenia do zmian i uzupełniania luk/błędów w prawie. Ale czy coś oznacza z punktu widzenia czysto prawnego? - nie wiem, aż tak się nie znam, ale nie wydaje mi się. ;<

kaarols

Chyba, że był to wyrok czegoś w rodzaju sądu najwyższego, z reguły zwykłe sądy biorą pod uwagę stanowisko SN w podobnej sprawie i generalnie nie wydają innych wyroków, bo wiadomo jaka będzie decyzja jak sprawa znów trafi do SN IMO

No tak, ale to jest tylko wykładnia przepisów zdaje się, czyli stosowania prawa, no a nie zmian w samym prawie ;] Poza tym to trwa parę ładnych lat, zanim trafi do SN.

kaarols

Napisane przez dzepciu
No tak, ale to jest tylko wykładnia przepisów zdaje się, czyli stosowania prawa, no a nie zmian w samym prawie ;]

oczywiscie, ale taki wyrok zmienia podejście do całej sprawy i pozytwynie rokuje na przyszłość :P

Poza tym to trwa parę ładnych lat, zanim trafi do SN.

No w końcu gość siedział 4 lata :P

matelusz

Napisane przez rafaeelloooo
Wyrok zapadł w sprawie oskarżenia mężczyzny, który został aresztowany pod zarzutem nielegalnego organizowania turnieju pokerowego. Po 4 latach spędzonych za kratkami, wyszedł na wolność.

?( ?( ?(
To ja chyba wolę żyć w Polsce

babel92

Mateusz nawet sobie nie zdajesz sprawy, jak wiele osób siedzi za kratkami za nic :rolleyes:

Napisane przez kaarols

Napisane przez dzepciu
No tak, ale to jest tylko wykładnia przepisów zdaje się, czyli stosowania prawa, no a nie zmian w samym prawie ;]

oczywiscie, ale taki wyrok zmienia podejście do całej sprawy i pozytwynie rokuje na przyszłość :P

Poza tym to trwa parę ładnych lat, zanim trafi do SN.

No w końcu gość siedział 4 lata :P

1) nam się wydaje, że rokuje na przyszłość, tak naprawdę to marzenia ściętej głowy. Nie takie spece nad tym pewnie siedziały i kminiły jak to zrobić, więc załatwienie tego na drodze sądowej, że np. ktoś się podkłada i idzie do sądu, a sąd tam zadaje pytanie prawne do TK i Trybunał orzeka o uchyleniu mocy obowiązującej przepisu erga omnes - no to byłoby piękne, ale jeżeli nikt tego nie zrobił, to znaczy że zwyczajnie nie ma jak to ugryźć od tej strony. ;]
Albo nikomu się nie chce tym bawić, też tak może być. ;<

2) W Polsce to nie wiem czy by się uwinęli w 4 lata :f_confused: