Od jakiegoś czasu nachodzi mnie sporo rozkminek jak gram, czy nawet jak nie gram o pokerze i o tym co się nauczyłem. Ostatnio też zacząłem trochę przeglądać ręce, które ludzie wstawiają i tak mi się przypomina jak kilka miesięcy temu nic nie wiedziałem o pokerze. Nie chce tutaj pisać nic o tym co jest w artykułach tylko bardziej to co wynika z moich doświadczeń czy wiedzy zdobytej poza PS. (nie wiem ile tego będzie ani co ile dni/tygodni? będzie tu jakikolwiek update)
1.
Na początek dość ciekawe zagranie, o którym (mogę się założyć) 99% początkujących limitowców nie wie (sporo tych doświadczonych też nie). Chodzi mi tutaj o podbicie ręki na preflopie, która na 100% nie jest najlepsza ale która ma duże implied oddsy (może oddy ale nie wiem kto takie tłumaczenie wykombinował...) czyli suited connector (54s+ - QJs), suited one gapper ( 46s+ - KJs) oraz pokectów (22-JJ) (QQ+ podbijamy for value !!)
Do takiego zagrania w puli musi być minimum 5 graczy (razem z nami) !!
Inna sprawą jest to, żeby podbijając nie wyrzucić ludzi z rozdania (to dead money z PF nie koniecznie pokryje nasze potrzeby na opłacalność tej ręki). Takie przypadki są ekstremalnie rzadkie ale jednak się zdarzają (nawet na stołach SH i nawet na 3/6). Tutaj przykład:
Poker Stars, $3/$6 Limit Hold'em Cash Game, 6 Players
Hand History Converter by Stoxpoker
BB: 31.7 BB
UTG: 11.8 BB
MP: 28.5 BB
Hero (CO): 37.5 BB
BTN: 30.2 BB
SB: 64.3 BB
Pre-Flop: Hero is CO with 
UTG calls, MP calls, Hero calls, BTN raises, SB calls, BB folds, UTG calls, MP calls, Hero 3-bets, BTN caps, SB calls, UTG calls, MP calls, Hero calls
Flop: (21 SB)
(5 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, Hero bets, BTN calls, SB calls, UTG calls, MP calls
Turn: (13 BB)
(5 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, Hero bets, BTN folds, SB calls, UTG calls, MP calls
River: (17 BB)
(4 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, Hero bets, SB folds, UTG calls, MP folds
Jak widzimy gracze zapłacili już po 2 SB, ale w tym przypadku jest też ryzyko, że BTN da Cap ale nawet jeśli to zrobi to gracze już raczej chętnie dodadzą te 2SB do gigantycznej puli. (są to słabi gracze co już po tych coldcallach można stwierdzić, skoro mają rękę, która jest dobra za 2SB, czemu ma nie być dobra za 4SB)
Na koniec zasmucę wszystkich tych, którzy czekają na jakieś matematyczne dowody opłacalności tego zagrania. Opieram się tutaj na tym co każdy może przeczytać w książce Stoxtradera (i tam paru innych gości).
Matematycznych dowodów nie będzie tu raczej żadnych bo ja nie należę niestety (albo stety) do tych 'math-oriented' graczy
Wolę spokojnie zaufać wyliczeniom innych ludzi.
PS Jak to zagranie jest opisane w którymś z artykułów to z góry przepraszam za stracony czas =] (a raczej z dołu :P) Jak ja czytałem arty to nigdzie o tym nie było.
PS2 Po napisaniu tego zajrzałem do stoxa i niestety nie mogę znaleźć gdzie to było opisane ;/ Ale chyba mi się nie pomyliło
PS3 Zapraszam też do dyskusji na temat moich skromnych porad
(oraz o oceny np: "eee to ma być przydatne?", " o super nie wiedziałem o tym" ) (nie wszystkie muszą być pozytywne xDD)