Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] FL Tips & Tricks

36 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
2,478 Wyświetlenia
Masqb

Od jakiegoś czasu nachodzi mnie sporo rozkminek jak gram, czy nawet jak nie gram o pokerze i o tym co się nauczyłem. Ostatnio też zacząłem trochę przeglądać ręce, które ludzie wstawiają i tak mi się przypomina jak kilka miesięcy temu nic nie wiedziałem o pokerze. Nie chce tutaj pisać nic o tym co jest w artykułach tylko bardziej to co wynika z moich doświadczeń czy wiedzy zdobytej poza PS. (nie wiem ile tego będzie ani co ile dni/tygodni? będzie tu jakikolwiek update)

1.

Na początek dość ciekawe zagranie, o którym (mogę się założyć) 99% początkujących limitowców nie wie (sporo tych doświadczonych też nie). Chodzi mi tutaj o podbicie ręki na preflopie, która na 100% nie jest najlepsza ale która ma duże implied oddsy (może oddy ale nie wiem kto takie tłumaczenie wykombinował...) czyli suited connector (54s+ - QJs), suited one gapper ( 46s+ - KJs) oraz pokectów (22-JJ) (QQ+ podbijamy for value !!)

Do takiego zagrania w puli musi być minimum 5 graczy (razem z nami) !!

Inna sprawą jest to, żeby podbijając nie wyrzucić ludzi z rozdania (to dead money z PF nie koniecznie pokryje nasze potrzeby na opłacalność tej ręki). Takie przypadki są ekstremalnie rzadkie ale jednak się zdarzają (nawet na stołach SH i nawet na 3/6). Tutaj przykład:

Poker Stars, $3/$6 Limit Hold'em Cash Game, 6 Players
Hand History Converter by Stoxpoker

BB: 31.7 BB
UTG: 11.8 BB
MP: 28.5 BB
Hero (CO): 37.5 BB
BTN: 30.2 BB
SB: 64.3 BB

Pre-Flop: Hero is CO with
UTG calls, MP calls, Hero calls, BTN raises, SB calls, BB folds, UTG calls, MP calls, Hero 3-bets, BTN caps, SB calls, UTG calls, MP calls, Hero calls

Flop: (21 SB) (5 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, Hero bets, BTN calls, SB calls, UTG calls, MP calls

Turn: (13 BB) (5 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, Hero bets, BTN folds, SB calls, UTG calls, MP calls

River: (17 BB) (4 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, Hero bets, SB folds, UTG calls, MP folds

Jak widzimy gracze zapłacili już po 2 SB, ale w tym przypadku jest też ryzyko, że BTN da Cap ale nawet jeśli to zrobi to gracze już raczej chętnie dodadzą te 2SB do gigantycznej puli. (są to słabi gracze co już po tych coldcallach można stwierdzić, skoro mają rękę, która jest dobra za 2SB, czemu ma nie być dobra za 4SB)

Na koniec zasmucę wszystkich tych, którzy czekają na jakieś matematyczne dowody opłacalności tego zagrania. Opieram się tutaj na tym co każdy może przeczytać w książce Stoxtradera (i tam paru innych gości).

Matematycznych dowodów nie będzie tu raczej żadnych bo ja nie należę niestety (albo stety) do tych 'math-oriented' graczy :P Wolę spokojnie zaufać wyliczeniom innych ludzi.

PS Jak to zagranie jest opisane w którymś z artykułów to z góry przepraszam za stracony czas =] (a raczej z dołu :P) Jak ja czytałem arty to nigdzie o tym nie było.

PS2 Po napisaniu tego zajrzałem do stoxa i niestety nie mogę znaleźć gdzie to było opisane ;/ Ale chyba mi się nie pomyliło :P

PS3 Zapraszam też do dyskusji na temat moich skromnych porad :P (oraz o oceny np: "eee to ma być przydatne?", " o super nie wiedziałem o tym" ) (nie wszystkie muszą być pozytywne xDD)

35 odpowiedzi
Datrim

to zagranie mija się z powiedzeniem tight is right xD

Bardzo ciekawe zagranie. Oczywiście jako początkujący limitowiec nie miałem o tym pojęcia :) Praktyczne jest też to, że jeśli nie złapiesz 5 na flopie, masz dobre oddsy na dobieranie!

u mnie zarabiają dopiero pary od 77 w zwyż, reszta w dół na czarwono :/

Ale ja wiem juz czemu :)

Poprawię się :)

MAsqb wiecej takich :P

PS. Masqb a moze masz ochotę zrobić dziś jakis prywatny trening wieczorem?

damianpat

jest o tym trochę w fundamentalnej teori pokera, art dopiero się ukaże

poprzez małe błędy skłaniasz przeciwnika do popełnienia dużych, poprzez podbijanie ręki, która nie ma wystarczającej ilości equity, ale ma za to szanse na stanie sie monsterem: niskie pockety, suited konektory jak 67s osiągasz kilka korzyści:

1) Twoja ręka jest nieprzejrzysta dla przeciwnika, dzięki czemu zarobisz później więcej na monsterach

2) budujesz ładną pulę, i jeśli trafisz monstera wygrasz sporo, bo słabi przeciwnicy nie będą wiedzieli, że rozgrywasz niskiego seta, lub drawujesz do flusha lub strita

3) zwiększasz swój współczynnik agresji ;), czasem uda Ci się też przejąć pulę poprzez jakiś semiblfef, ale nie chodzi mi tu o przypadek, w którym jest pięciu graczy, lecz np. 2, 3

Związany z tym jest trochę temat value raise z drawem na flopie, fascynujące jest to, że przy pewnej liczbie przeciwników opłaca się podbijać flopa z drawem ;)więcej informacji znajdziecie tu:
http://pl.pokerstrategy.com/strategy/fixed-limit/1175/1/

damianpat napisał

Związany z tym jest trochę temat value raise z drawem na flopie, fascynujące jest to, że przy pewnej liczbie przeciwników opłaca się podbijać flopa z drawem ;)więcej informacji znajdziecie tu:
http://pl.pokerstrategy.com/strategy/fixed-limit/1175/1/

Jak mam jednego przeciwnika gram calldown, jak mam minimum 3 to staram sie powiększać pulę do maxiumum ,ale tak, zeby nikogo nie wurzucić.

Przy trzech zeciwnikach podbijanie drawów jest juz EV+

poprawcie mnie jeśli się mylę

damianpat

buli, myślę, że masz rację, ale ten artykuł w przystępny sposób wszystko wyjaśnia...

tool8 napisał
Bardzo ciekawe zagranie. Oczywiście jako początkujący limitowiec nie miałem o tym pojęcia :) Praktyczne jest też to, że jeśli nie złapiesz 5 na flopie, masz dobre oddsy na dobieranie!

no z tym bym trochę się kłócił, teoretycznie tak, ale masz tu tylko 2-outer, nie chce mi się tego dokładnie liczyć, ale intuicja mi podpowiada, że możesz dobierać, gdyby wszyscy nagle "ucichli" i grzecznie sprawdzali bet na flopie i nie podbijali

Jednak nie jest to takie rzadkie, często słabi gracze, grają pockety dla set value, i wchodzi ich w rozdanie nawet 6 i rozpoczyna się pocket paradise, jeśli nikt z nich nie trafi seta na flopie, a Ty masz np AA i są pasywni, to mogą sprawdzać do końca ze swoimi niskimi parami

Moje najdziwniejsze rozdanie to wygranie multiwaya -4 graczy z AK niesparowanym, strach pomyśleć co oni mieli ;)

LeonidasPL

W WLLH Lee Jonesa jest fragment o takim zagraniu. Przynajmniej jeśli chodzi o niższe pary.

Autor pisze, że jeśli mamy 5 limperów przed soba to w porządku jest od czasu do czasu (a nawet często) podbijać ze średnimi parami.

Podbijajac, nie spada nasze EV. Stosunek ewentualnej wygranej do wniesionego wkladu pozostaje ten sam.
A co zyskujemy ?
Po pierwsze, skoro mamy tych 5-ciu limperow przed sobą, to nasza pozycja jest dobra i wiemy, że mamy pasywnych przeciwników. Istnieje więc szansa, że (po naszym agresywnym zagraniu pre-flop) na flopie przeciwnicy tylko sprawdzą. Dzięki temu możemy wziąc freecard - czyli te 4% szans na trafienie seta na turnie.
Druga rzecz: ktoś może zapamietac, że podbijamy np. z para piatek. O czym juz wspomnial damianpat, pisząc w ten sposób:

1) Twoja ręka jest nieprzejrzysta dla przeciwnika, dzięki czemu zarobisz później więcej na monsterach

To z grubsza tyle, pozdrawiam.

kfas

Cos malo wiecie, limitowcy... ;)

damianpat napisał
no z tym bym trochę się kłócił, teoretycznie tak, ale masz tu tylko 2-outer, nie chce mi się tego dokładnie liczyć, ale intuicja mi podpowiada, że możesz dobierać, gdyby wszyscy nagle "ucichli" i grzecznie sprawdzali bet na flopie i nie podbijali

Tak jest, o to mi chodziło, bez podbić oddsy są dobre.

Masqb

OK widzę, że temat chociaż trochę was zainteresował (i o to chodziło).

Tak jak pisałem, update będzie raczej bardzo powolny, głównie dlatego, że arty na PS dostarczają coraz więcej wiedzy i ciężko wymyślić coś ponad :P

Dobra ale ostatnio wpadłem na pomysł !

2.

Sporo ludzi, szczególnie początkujących ma problemy z pisaniem notatek (albo w ogóle tego nie robi). Jak gramy codziennie z innymi ludźmi to może faktycznie nie warto robić ale często nawet fishe są regularsami na jakimś poziomie.

Mcmoe dość fajnie opisał jak on to robi:

mcmoe napisał
"donks into pfa with king-high -- aggressive on scary boards -- steals blinds with trash"

"very passive, doesnt play protection lines"

"cap 66, bet f, bet t, bet r on AK-high board"

"plays many hands, tricky, DNB doesnt fold -- capable bet/folding the river -- 3bets turn with king high on paired board"

"callingstation deluxe, DNB"

"makes trashcalls on flop -- overplays tp -- bluffraise river -- call him down lightly -- bluffinduce! bluffs any pot HU"

"folds turn on 2nd barrel UI -- raises 2nd pair in HU on flop KT7r"

"raises pfa on flops with small pairs, when PFA obv missed -- raise/fold on scary turn"

"lol, calldown KJo with no pair on low-board in capped pot"

"3bet preflop with 76s -- bets quickly when weak"

"raises only nuts"

*DNB = do not bluff

Takie coś jest dość spoko. Dla mnie akurat są one zbyt ogólne i za długie. Większość z nas gra przynajmniej 4 stoły (SH albo 6 FR) i pisanie długich notek może być dość uciążliwe. Ja gram akurat na starsach i jak jest jakaś akcja warta zanotowania (niekoniecznie z nami w ręce) odpalam ostatnią rękę i się jej jeszcze raz przyglądam i pisze notke.

PS ma art o notkach (w dziale NL) ale tam mamy tylko opisane sytuacje na jakie warto (co też warto wiedzieć)

http://pl.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/165/

IMO dobra notka powinna być zrobione o zagraniu wartym tego + powinna być jak najkrótsza (co daje sporo plusów jak mamy kilka notek, które jakby były długie to byśmy nie mogli ich szybko objąć wzrokiem).

Mój mały poradnik co do pisania notek w FL

Skróty:

FLOP Turn RIVER -> XXX X X

np: 546 9 3

b=bet
c=call/check

b/c = bet/call
c/r = check/raise (nie piszcie check/raise przy robieniu notatek bo to tylko strata czasu, który można poświęcić na zastanawianie się nad następną ręką lub na obserwowanie przeciwników)

lrr = limp reraise

ui = unimproved

tt = two tone (dwu kolorowy (np 56A tt -> 5h 6s Ah)

Jak widzicie uproszczone na maksa. Szybko się można tego nauczyć.

Teraz kilka przykładów (to są prawdziwe notki jakie mam na graczy):

c/r gs na t, b r ui -> check/raise gutshot na turnie, bet river unimproved (przecinkami oddzielam akcje na poszczególnych stritach)

c/r 3way 338 ,b,b w air -> check/raise z 3 osobami na flopie 338 (nie ma tt więc flop rainbow), bet turn, bet river z niczym

3bet 97s z BB vs BTN + SB cc -> 3bet 97s na BB po raise z buttona i coldcallu od SB (akcja była: x fold, BTN bets, SB calls, BB raises)

b/3b, b/f in BvB na 5Q3tt 7 -> bet/3bet flop, w blind battle na 5Q3 dwukolorowym flopie, bet/fold turn 7 na turnie (7 nie przyniosła flusha bo bym to zanotował wtedy tak-> 5Q3tt 7f (f jako, że flush jest możliwy)

To tylko mały poradnik jak pisać takie notatki. Nie jest to cały artykuł z wypisanymi wszystkimi możliwymi skrótami ale każdy ma trochę rozumku i może już sam sobie rozszerzyć ten mini słownik.

Jak macie jakieś pytania albo propozycję, albo coś to piszcie !!

Finally ;) :P

buli2707 napisał

Jak mam jednego przeciwnika gram calldown, jak mam minimum 3 to staram sie powiększać pulę do maxiumum ,ale tak, zeby nikogo nie wurzucić.

Przy trzech zeciwnikach podbijanie drawów jest juz EV+

poprawcie mnie jeśli się mylę

Niekoniecznie... Jeśli masz tylko jednego przeciwnika, i jest szansa, że mógłby spasować jeśli zagrasz raise, to powinieneś oczywiście to zrobić. Przy podejmowaniu decyzji czy powinieneś tylko sprawdzić czy może przebić, bierzesz pod uwagę nie tylko swoje pot equity, ale także fold equity. Poza tym nie powinieneś grać made hand agresywnie, a drawów pasywnie, bo wtedy twoja gra jest za bardzo czytelna. Na micro limitach nikt nie zwraca na to uwagi, ale im szybciej się tego nauczysz tym lepiej. ;)

Pozdrawiam :)

P.S. Masqb czekam na odpowiedź na maila! ;)

Masqb

Siema

Miałem zrobić dla was filmik o podstawach używania statystyk. Ten film nawet powstał ale niestety mój komp nie chce przejść cały ten rendering czy jak to się tam nazywa... Przegrzewa się i wyłącza. Próbowałem już 3 razy i nic :/

Na szczęście mam inny pomysł :P

Jak może niektórzy zauważyli, przy moich ocenach czasami podaje proste wyliczenia kombinacji, które pomagają nam rozwiązywać problemy przy stole. Są gracze (np Bryce), którzy twierdzą, że dzięki temu można rozwiązać ~90% wszystkich naszych problemów pokerowych (trudnych decyzji, jak co rozgrywać)

Chce napisać, krótki art o tym jak to trochę dokładniej wygląda. Wszystko jest raczej dziecinnie proste, ale nie zauważyłem na PS zbyt wielu osób, które to robią. Trenerzy PS raczej wstawiają zasięg przeciwnika do pokerstova i sprawdzają swoje equity. Po grze jest to spoko rozwiązanie, ale podczas rozgrywki praktycznie nie możliwe do wykonania. Nawet podstawowa umiejętność liczenia tych kombinacji może znacząco poprawić naszą grę (ja się tego zacząłem uczyć dopiero kilka tygodni temu, a gram już ~6 miesięcy)

Jedna prośba do was. Poganiajcie mnie trochę, bo samemu mi się ciężko do tego pisania zmotywować :P Z Waszą pomocą, ten mini arcik może powstanie przed końcem października :D

PS Jeśli w którymś z nowych artów na PS jest to opisane to mi to powiedzcie !! Musze się przyznać, że nie znam ich wszystkich :P

murkins

Bryce to nıe czlowıek to maszyna :D

Masqb

No nie mówię tutaj o takim liczeniu jak on to robi :P W HU gdzie range przeciwników jest ogromny te obliczenia nie są już wcale takie proste. Ale na FR przeciwko TAGom, których range dosyć łatwo określić to nawet przeciętny człowiek może sobie trochę powyliczać.

Masqb napisał
Poganiajcie mnie trochę, bo samemu mi się ciężko do tego pisania zmotywować :P

Oficjalne ponaglenie z mojej strony! :)

bubel

tool8 napisał

Masqb napisał
Poganiajcie mnie trochę, bo samemu mi się ciężko do tego pisania zmotywować :P

Oficjalne ponaglenie z mojej strony! :)

ja też na to czekam :)

Pazurrr

Masqb napisał
OK widzę, że temat chociaż trochę was zainteresował (i o to chodziło).

Tak jak pisałem, update będzie raczej bardzo powolny, głównie dlatego, że arty na PS dostarczają coraz więcej wiedzy i ciężko wymyślić coś ponad :P

Dobra ale ostatnio wpadłem na pomysł !

2.

Sporo ludzi, szczególnie początkujących ma problemy z pisaniem notatek (albo w ogóle tego nie robi). Jak gramy codziennie z innymi ludźmi to może faktycznie nie warto robić ale często nawet fishe są regularsami na jakimś poziomie.

Mcmoe dość fajnie opisał jak on to robi:

mcmoe napisał
"donks into pfa with king-high -- aggressive on scary boards -- steals blinds with trash"

"very passive, doesnt play protection lines"

"cap 66, bet f, bet t, bet r on AK-high board"

"plays many hands, tricky, DNB doesnt fold -- capable bet/folding the river -- 3bets turn with king high on paired board"

"callingstation deluxe, DNB"

"makes trashcalls on flop -- overplays tp -- bluffraise river -- call him down lightly -- bluffinduce! bluffs any pot HU"

"folds turn on 2nd barrel UI -- raises 2nd pair in HU on flop KT7r"

"raises pfa on flops with small pairs, when PFA obv missed -- raise/fold on scary turn"

"lol, calldown KJo with no pair on low-board in capped pot"

"3bet preflop with 76s -- bets quickly when weak"

"raises only nuts"

*DNB = do not bluff

Takie coś jest dość spoko. Dla mnie akurat są one zbyt ogólne i za długie. Większość z nas gra przynajmniej 4 stoły (SH albo 6 FR) i pisanie długich notek może być dość uciążliwe. Ja gram akurat na starsach i jak jest jakaś akcja warta zanotowania (niekoniecznie z nami w ręce) odpalam ostatnią rękę i się jej jeszcze raz przyglądam i pisze notke.

PS ma art o notkach (w dziale NL) ale tam mamy tylko opisane sytuacje na jakie warto (co też warto wiedzieć)

http://pl.pokerstrategy.com/strategy/no-limit/165/

IMO dobra notka powinna być zrobione o zagraniu wartym tego + powinna być jak najkrótsza (co daje sporo plusów jak mamy kilka notek, które jakby były długie to byśmy nie mogli ich szybko objąć wzrokiem).

Mój mały poradnik co do pisania notek w FL

Skróty:

FLOP Turn RIVER -> XXX X X

np: 546 9 3

b=bet
c=call/check

b/c = bet/call
c/r = check/raise (nie piszcie check/raise przy robieniu notatek bo to tylko strata czasu, który można poświęcić na zastanawianie się nad następną ręką lub na obserwowanie przeciwników)

lrr = limp reraise

ui = unimproved

tt = two tone (dwu kolorowy (np 56A tt -> 5h 6s Ah)

Jak widzicie uproszczone na maksa. Szybko się można tego nauczyć.

Teraz kilka przykładów (to są prawdziwe notki jakie mam na graczy):

c/r gs na t, b r ui -> check/raise gutshot na turnie, bet river unimproved (przecinkami oddzielam akcje na poszczególnych stritach)

c/r 3way 338 ,b,b w air -> check/raise z 3 osobami na flopie 338 (nie ma tt więc flop rainbow), bet turn, bet river z niczym

3bet 97s z BB vs BTN + SB cc -> 3bet 97s na BB po raise z buttona i coldcallu od SB (akcja była: x fold, BTN bets, SB calls, BB raises)

b/3b, b/f in BvB na 5Q3tt 7 -> bet/3bet flop, w blind battle na 5Q3 dwukolorowym flopie, bet/fold turn 7 na turnie (7 nie przyniosła flusha bo bym to zanotował wtedy tak-> 5Q3tt 7f (f jako, że flush jest możliwy)

To tylko mały poradnik jak pisać takie notatki. Nie jest to cały artykuł z wypisanymi wszystkimi możliwymi skrótami ale każdy ma trochę rozumku i może już sam sobie rozszerzyć ten mini słownik.

Jak macie jakieś pytania albo propozycję, albo coś to piszcie !!

Przy robieniu notatek poszedłem ta samą drogą - stosowanie max. ilości akronimów. Podam jeszcze swoje:

D- donk
CB - cont. bet
BL - bluff
CS - callstation
PF, F, T, R - preflop... - river (R może oznaczać tez raise)
M - mocny

I tak np:
RDM - river donk mocny
RDBL - river donk bluff
CS do t - prawie zawsze sprawdza flop, pasuje na turn
CS do SD - sprawdza do końca (czasem robię dopisek - ah, kh, pp - A-high, K-high, kazda pocket pair, czyli zakres, z jaką karta idzie do SD)
T C/R bl - C/R na turn grane czasem jako bluff, itd...

Pozdrawiam :)