Skip to forum
Notifications
Clear all

PART TIME PROs

317 Posts
25 Users
0 Reactions
6,796 Views
brommy

Witam.

Jak ktoś mnie już trochę zna to wie, że nie jest to mój pierwszy blog :P

Wcześniejsze kończyłem pisać, zazwyczaj po tym jak przyszedł jakiś sick day i pojawiał się wielki zjazd w dół.
Wcześniej poker jednak był czymś dodatkowym. Teraz tak jak w temacie chcę spróbować zobaczyć jakby wyglądało życie z pokera. Teraz owszem również mam z niego jakąś dodatkową kaskę jednak jako, że jestem asystentem ds. rekrutacji mam też stałą pensję.

Jako, że przyszły wakacje (chociaż wyników z dwóch ostatnich egzaminów jeszcze nie mam) a pracuję na pół etatu, stwierdziłem, że to dobry okres, aby zobaczyć jak to jest być PROsem i żyć z pokera. Nie chcę palić mostów z pracą chcę dalej zdobywać doświadczenie zawodowe, bo jak pokazuje historia dzisiejszy poker, szczególnie w Polsce, to dość kruchy lód.

Obecnie rozwijam się w HRze, ale rekrutacje to jest coś co mimo wszystko mi daję jakąś satysfakcję, ale bardziej myślę iść w kierunku coachingu/szkoleń, być może pójdę w kierunku psychologii sportu. To czas pokaże.
Wracając jednak do tematu wcześniej poker tak jak mówiłem był dla mnie czymś co prócz satysfakcji dawało też kasę, ale nie było samodyscypliny, nie było chęci rozwoju. Rozwój był raczej pasywny. Poznałem podstawy, teraz starczy robić notki na graczy i działać. Prawda jest taka, że owszem zdaje egzamin, ale po co samemu próbować dość do niektórych wniosków skoro jest tyle wiedzy (artykuły/video) dostępnych na internecie.

Wstyd się przyznać, ale pomimo, że złoty status mam już od dłuższego czasu nawet nie przerobiłem wszystkich artykułów dostępnych dla tego statusu. Nie mówiąc już nic, że obecnie wbiłem platynę.
Tak więc czas to nadrobić =)

Teraz trochę suchych faktów:

• Gram na PokerStars FL FR 0.10$/0.20$ - 0.50$/1.00$. Ze względu na brak 9 stolików z danego limitu dobieram limit niżej. Gram na stolikach, które mają największą średnią pulę. To jest mój table selection. Staram się grać z regami mając na nich pozycję oraz bez niej, bo nie zawsze jest tak jak się chcę, więc jestem zdania, że trzeba się dostosować do każdej sytuacji.
  • Obecnie gram Full Ringi i myślę, że moją grę można nazwać luźną :D Jak grałem tylko na 4 stolikach moje statystyki mieściły się mniej więcej w tym zakresie: 30/22/16 (VPiP/PR/3bet) z dość dobrym winratem (około 3BB/100 na próbce 60k rąk). Obecnie gram na 9 stołach i statystyki to mniej więcej 23/16/9. Na razie nie myślę o przejściu na SH, ale wiem, że leży u mnie blind war, więc na pewno nad tym będę musiał popracować =)
  • Przez wakacje planuję ogarnąć wszystkie dostępne mi artykuły z PokerStrategy oraz video od statusu gold+ jak również w planach jest przybliżenie sobie video z Deuces Cracked. Jako, że chcę pracować nad blind war to również będą interesować mnie, a może nawet szczególnie interesować, mnie będą filmy z SH, w których aspekt blind war na pewno będzie częściej się pojawiać.
  • Obecnie gram do FL 0.50$/1.00$ ze względu na fakt, że na FL 1.00$/2.00$ dostałem ostatnio ładne baty, więc pewnie zanim tam powrócę trochę czasu minie, bo bankroll trzeba odbudować. Docelowo oczywiście jak najwyżej chciałbym się wspiąć, ale tak jak napisałem na razie skupiam się na Full Ringach =)
  • Na blogu będę umieszczać głównie podsumowanie z dnia, czasem podsumowanie pojedynczych sesji. Plus przemyślenia na temat próby życia z pokera. Większość z nas pewnie chciałaby docelowo utrzymywać się z pokera, bo jest to coś na zasadzie wolnego zawodu, czyli gramy wtedy kiedy chcemy, ale z tym wiąże się również fakt, że to ile pracy włożymy tyle zarobimy. Niestety wszystko ma swoje wady i zalety =)
    Czasami pewnie ze względu na osobiste rekordy (największa wygrana pula, największy zysk dnia, ale również największa dzienna strata) emocje mogą brać górę i będą dni kiedy będę chciał coś rozwalić, aby się w jakikolwiek sposób rozładować, ale będą też pewnie dni kiedy ogarnie mnie euforia i o tym pewnie też coś wspomnę =)

• Na razie nie chcę ustalać sobie żadnych celów typu winrate/stawki. Bo aby ustalić cel należy do tego dobrać też odpowiednio mniejsze cele wraz z krokami. Gram za krótko na 9 stołach oraz nie wiem jeszcze jak to jest spędzić powiedzmy 7-8h dziennie na grze, więc pewnie takie plany przyjdą z czasem =)

To tyle jeśli chodzi o wstęp. Mam nadzieję, że dobrze uhonorowałem swój dwutysięczny post na forum =)

PS zaraz pewnie od razu pojawi się edit, ze screenem ukazującym mój dwutysięczny post :D

EDIT:

Podawane wartości w USD są odpowiednikiem play money.

Reply
316 replies

Mam nadzieję, że tym razem nie zniechęcisz się do pisania po jakimś nieciekawym dniu. Twój plan wygląda rozsądnie, a najważniejsze, że sam nie wywierasz na siebie nacisku zakładając określony winrate.

Gratuluję 2000 posta _thumbsup:

Reply
brommy

Dzisiaj czas przeprowadzki, więc dużo nie pograłem. Jutro praca, także ostrego grindu też nie będzie.

• Dzień: 30 VI
  • Saldo: +31.00$
  • Rąk: 577
  • Czas: 88min

Reply
nitro89

Tak myślałem że założy bloga na nowo:D

Powodzenia życzę

Reply
brommy

Napisane przez dohpaZ
Mam nadzieję, że tym razem nie zniechęcisz się do pisania po jakimś nieciekawym dniu. Twój plan wygląda rozsądnie, a najważniejsze, że sam nie wywierasz na siebie nacisku zakładając określony winrate.

Gratuluję 2000 posta _thumbsup:

Dzięki za posta DohpaZ w sumie dobrze, że się przypomniałeś, bo Twojego bloga skończyłem czytać na 6stronie, więc jest co nadrobić =)

Co do nacisku na siebie, to na razie muszę wybadać grunt jak się czuję i jak mi się gra po kilku godzinach gry w ciągu dnia, a później będę w stanie określić coś sensownego i osiągalnego.

Przy podsumowanie zapomniałem o dwóch perełkach z dzisiaj:
VPiP przeciwnika to prawie wszystko + dziwne akcje:

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
Limit Holdem $0.25(BB) Replayer
SB ($10.10)
BB ($16.15)
UTG ($5.95)
UTG+1 ($9.65)
UTG+2 ($14)
MP1 ($13.60)
MP2 ($6)
Hero ($12.05)
CO ($10.35)
BTN ($9.40)

Dealt to Hero 5♠ 5♣

fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.50, fold, BTN calls $0.50, fold, fold

FLOP ($1.35) 7♥ 7♦ 7♠

Hero bets $0.25, BTN calls $0.25

TURN ($1.85) 7♥ 7♦ 7♠ T♠

Hero bets $0.50, BTN raises to $1, Hero calls $0.50

RIVER ($3.85) 7♥ 7♦ 7♠ T♠ 7♣

Hero checks, BTN bets $0.50, Hero calls $0.50

Hero shows 5♠ 5♣
(Pre 52%, Flop 70.4%, Turn 81.8%)

BTN shows 9♣ 8♥
(Pre 48%, Flop 29.6%, Turn 18.2%)

Hero wins $2.35
BTN wins $2.30

Kwestia turna: raise czy tylko call?

Spoiler

Limit Holdem $0.50(BB) Replayer
SB ($12)
BB ($27.70)
UTG ($21.55)
Hero ($12.20)
UTG+2 ($12)
MP1 ($41)
CO ($5)
BTN ($21.90)

CO posts $0.50

Dealt to Hero J♣ A♠

fold, Hero raises to $1, fold, MP1 calls $1, CO calls $0.50, BTN calls $1, SB calls $0.75, BB calls $0.50

FLOP ($6) 7♣ 7♠ 6♦

SB checks, BB checks, Hero checks, MP1 checks, CO checks, BTN bets $0.50, SB calls $0.50, BB calls $0.50, Hero calls $0.50, MP1 calls $0.50, CO folds

TURN ($8.50) 7♣ 7♠ 6♦ A♥

SB checks, BB bets $1, Hero calls $1, MP1 folds, BTN folds, SB calls $1

RIVER ($11.50) 7♣ 7♠ 6♦ A♥ 2♣

SB checks, BB checks, Hero bets $1, SB folds, BB folds

Hero shows J♣ A♠

Hero wins $11

Reply
brommy

Napisane przez nitro89
Tak myślałem że założy bloga na nowo:D

Powodzenia życzę

Hehe :D

No znowu nadszedł na to czas :P

Reply
chudyand1

Hej hej. Ile jesteś w stanie rozegrać rąk na godzinę na 9 stolikach ? Ja też w lipcu będę miał sporo czasu, może spróbujemy się odnośnie ilości rozegranych rąk ? Zawsze chciałem wbić w miesiąc 100 K ale nie ma motywacji . Pozdrawiam

Reply
brommy

Napisane przez chudyand1
Hej hej. Ile jesteś w stanie rozegrać rąk na godzinę na 9 stolikach ? Ja też w lipcu będę miał sporo czasu, może spróbujemy się odnośnie ilości rozegranych rąk ? Zawsze chciałem wbić w miesiąc 100 K ale nie ma motywacji . Pozdrawiam

Hmm średnio mi wychodzi 60-65 rąk na stoliku na godzinę, więc około 550 powinno wyjść na 9 stołach na godzinę. Ogólnie można zrobić taki mały challenge, ale nie wiem czy w lipcu dam radę się na to pisać, bo dopiero po 10 lipca będę na swojej docelowej stancji, a teraz cisnę na play necie :D
Do tego czeka mnie przeprowadzka i kilka imprez po sesji :P

Ale powiedzmy od 15 lipca można ustalić czas na 30 dni.

Jednak tak jak mówię jestem wstępnie za, ale ustalimy dokładniej wszystko, że tak to ujmę po 10 lipca =)

Reply
brommy

Czerwiec

Wczoraj nie miałem jak zrobić podsumowania, nawet nie miałem jak pograć. Zaraz po pracy wpadli kumple i powiedzieli, że idziemy na piwo, więc co tu dużo mówić namówili mnie :D
Później koncert z okazji prezydencji i powrót do domu przed drugą. Muzyka średnia, fajerwerki było ok, chociaż Światełko do nieba WOŚPu było lepsze =)

Co do czerwca to prawda jest taka, że poniższy wykres pokazuje na dobrą sprawę moje zmagania w budowaniu na nowo rolla =)
Nie ukrywam, że 22 maja 2011r. (pamiętna data :D) zacząłem się budować prawie od zera, a dokładniej od 10dolców. Zaczynając od FL $0.02/$0.04 dochodząc do FL $1/2$. Grałem tylko FR stosując BM do limitu $0.5/$1 równy 150-200BB, na $1/$2 wszedłem mając 300BB. Zjazdu na tym limicie chyba nie muszę zaznaczać na wykresie :D

Jakby nie było tak wyglądał wykres za czerwiec:

Spoiler

Dzisiaj raczej też dużo nie pogram, bo już się umówiłem na 19 z koleżanką =)
Podejrzewam, że do 10 lipca nie wezmę się jeszcze porządnie za grę, bo dalej myślę, że na dniach czeka mnie kolejna przeprowadzka i nic mi się nie chcę.

Reply
nitro89

eee to tylko trochę lepiej niż ja :P
A tak na poważnie to ładnie napykałeś te 540$ :]

Reply
brommy

Napisane przez nitro89
eee to tylko trochę lepiej niż ja :P
A tak na poważnie to ładnie napykałeś te 540$ :]

było minęło :P

trzeba walczyć dalej :D

Reply
brommy

Pierwsza lipcowa sesja.

• Dzień: 2 VII
  • Saldo: -72.20$
  • Rąk: 633
  • Czas: 70min

Jako, że lubię się usprawiedliwiać:

Spoiler

http://www.pokerluckmeter.com/results/index/up_id/ID_23157_31687_4e0efb8127f35

Nie wiem jak długo przechowują te całe ID, więc jak coś to później mogę wrzucać screen oraz dane.
Ogólnie może i ten program nie jest miarodajny, ale dla mnie to jest coś na zasadzie małego sprawdzenia czy mnie nigdzie nie poniosło, bo jak czasem wchodził w grę TILT to okazywało się, że wykres pomimo, że zabarwiony na zielono szedł w dół.

Reply
brommy

Kolejna dzisiejsza sesja. Trochę krótka, bo zaczynam być coraz bardziej głodny i tylko myślę o jedzeniu zamiast o grze :D

• Saldo: +66.25$
  • Rąk: 370
  • Czas: 50min

Po obiedzie pewnie znowu coś tam poklikam :D

Reply

A Ty mi tu nie klikaj, tylko graj porządnie ;) FL to przecież nie bezmyślne naciskanie guzików ;)

A jak Ty znalazłeś mojego bloga? Miałem nadzieję, że zginie w głębiach forum, bo nic tam ciekawego nie było, a Ty mi tu taką niespodziankę robisz i piszesz, że zacząłeś go czytać od początku :f_eek:

Reply
brommy

Napisane przez dohpaZ
A Ty mi tu nie klikaj, tylko graj porządnie ;) FL to przecież nie bezmyślne naciskanie guzików ;)

A jak Ty znalazłeś mojego bloga? Miałem nadzieję, że zginie w głębiach forum, bo nic tam ciekawego nie było, a Ty mi tu taką niespodziankę robisz i piszesz, że zacząłeś go czytać od początku :f_eek:

No klikałem porządnie w drugiej sesji również:

• Saldo: +43.80$
  • Rąk: 505
  • Czas: 55min

Chciałem zdobyć 12-tą ikonę Trifecta na PTRze, ale się nie udało, że też musiał grać check behind na riverze _evil:

Spoiler

SB ($31.55)
Hero ($12)
UTG ($24.50)
UTG+1 ($20)
UTG+2 ($19.30)
MP1 ($16.10)
MP2 ($21.10)
CO ($35.60)
BTN ($38.75)

Dealt to Hero 3♣ A♠

fold, fold, fold, fold, fold, CO raises to $1, fold, fold, Hero raises to $1.50, CO raises to $2, Hero calls $0.50

FLOP ($4.25) 3♥ 5♠ T♥

Hero checks, CO bets $0.50, Hero raises to $1, CO calls $0.50

TURN ($6.25) 3♥ 5♠ T♥ 4♦

Hero checks, CO bets $1, Hero raises to $2, CO calls $1

RIVER ($10.25) 3♥ 5♠ T♥ 4♦ 5♣

Hero checks, CO checks

CO shows Q♣ A♥
(Pre 73%, Flop 20.0%, Turn 11.4%)

Hero shows 3♣ A♠
(Pre 27%, Flop 80.0%, Turn 88.6%)

Hero wins $9.80

Co do tego jak znalazłem Twój blog to pamiętam, że kiedyś ktoś na forum pisał, że tłumaczysz na swoim blogu "The mindset". Pomimo, że po angielsku spokojnie sam mógłbym to przeczytać nie miałem za bardzo czasu na takie czytanie, bo czytałem literaturę do sesji, ale Twój blog jednak trafił do zakładek i dalej tam jest =)

Ogólnie co do gry to zagrałem 3cią sesję dzisiaj. Staram się je grać po około godziny, bo później jestem mało skupiony na grze. Planuję grać godzinne sesje, a następnie zrobić nawet 5-10minutową przerwę, aby choć trochę się oderwać od gry. Dodatkowo chciałbym napisać, że już pod koniec trzeciej sesji nie chciało mi się grać (w sensie, że już myślałem, aby przerwać). A to sprawdzałem czy nikt nic nie napisał na facebooku, a to przeglądałem sobie newsy albo jakieś inne posty na forum. Jak widać 9 stołów nie wyczerpuje do końca moich zasobów poznawczych, które mój mózg jest w stanie wykorzystać
A tak poważniej oczywiście to może być to po prostu skutek, że tak to ujmę przeciążenia poznawczego, przez co nie mogę się skupić i szukam dystraktorów. Powoli nad tym trzeba będzie zacząć pracować =)

Nie wiem czy dzisiaj rozegram jeszcze jakąś sesję, ale raczej wątpię w to, bo około 19 jestem umówiony, więc raczej włączę sobie:
Drew Carey Show.

Reply
brommy

Pierwsza dzisiejsza sesja.

• Dzień: 3 VII
  • Saldo: -3.60$
  • Rąk: 602
  • Czas: 65min

Oczywiście pulę zgarnął Zinedine91. Szczerze mówiąc nie potrafiłem tego zrzucić, pomimo, że byłem prawie pewien, że skompletował się full X(

Spoiler

SB ($15.50)
BB ($20)
UTG ($14.85)
UTG+1 ($27.15)
UTG+2 ($28.45)
MP1 ($17.60)
MP2 ($24.35)
MP3 ($12)
Hero ($27.35)
BTN ($2.30)

Dealt to Hero Q♣ K♣

fold, fold, fold, MP1 calls $0.50, MP2 raises to $1, fold, Hero calls $1, fold, fold, BB calls $0.50, MP1 calls $0.50

FLOP ($4.25) 8♣ 9♣ A♣

BB checks, MP1 bets $0.50, MP2 raises to $1, Hero calls $1, BB folds, MP1 calls $0.50

TURN ($7.25) 8♣ 9♣ A♣ 4♠

MP1 bets $1, MP2 raises to $2, Hero raises to $3, MP1 calls $2, MP2 calls $1

RIVER ($16.25) 8♣ 9♣ A♣ 4♠ A♥

MP1 bets $1, MP2 raises to $2, Hero calls $2, MP1 calls $1

MP1 shows 3♣ 5♣
(Pre 21%, Flop 0.2%, Turn 0.0%)

MP2 shows A♠ 9♠
(Pre 41%, Flop 18.3%, Turn 9.5%)

Hero shows Q♣ K♣
(Pre 38%, Flop 81.5%, Turn 90.5%)

MP2 wins $21.75

Reply
brommy

Kolejna sesja niestety trochę

• Saldo: -43.35$
  • Rąk: 575
  • Czas: 68min

Znowu małe rozgrzeszenie sesji:

Spoiler

http://www.pokerluckmeter.com/results/index/up_id/ID_23183_31720_4e1073b606cc0

Reply
brommy

Trzecia sesja:

• Saldo: -27.35$
  • Rąk: 556
  • Czas: 64min
Spoiler

http://www.pokerluckmeter.com/results/index/up_id/ID_23183_31722_4e1073b606cc0

Czas zacząć odrabiać straty :D

Reply
brommy

Czwarta sesja:

• Saldo: -4.95$
  • Rąk: 575
  • Czas: 62min
Spoiler

http://www.pokerluckmeter.com/results/index/up_id/ID_23183_31723_4e1073b606cc0

Też mi korekta...

Reply
brommy

Piąta sesja wreszcie na zielono.

• Saldo: +30.80$
  • Rąk: 520
  • Czas: 64min
Spoiler

http://www.pokerluckmeter.com/results/in...5_4e1073b606cc0

Wciąż niewielka korekta, ale jednak zielony wynik zawsze cieszy =)

Reply