Wcześniejsze kończyłem pisać, zazwyczaj po tym jak przyszedł jakiś sick day i pojawiał się wielki zjazd w dół.
Wcześniej poker jednak był czymś dodatkowym. Teraz tak jak w temacie chcę spróbować zobaczyć jakby wyglądało życie z pokera. Teraz owszem również mam z niego jakąś dodatkową kaskę jednak jako, że jestem asystentem ds. rekrutacji mam też stałą pensję.
Jako, że przyszły wakacje (chociaż wyników z dwóch ostatnich egzaminów jeszcze nie mam) a pracuję na pół etatu, stwierdziłem, że to dobry okres, aby zobaczyć jak to jest być PROsem i żyć z pokera. Nie chcę palić mostów z pracą chcę dalej zdobywać doświadczenie zawodowe, bo jak pokazuje historia dzisiejszy poker, szczególnie w Polsce, to dość kruchy lód.
Obecnie rozwijam się w HRze, ale rekrutacje to jest coś co mimo wszystko mi daję jakąś satysfakcję, ale bardziej myślę iść w kierunku coachingu/szkoleń, być może pójdę w kierunku psychologii sportu. To czas pokaże.
Wracając jednak do tematu wcześniej poker tak jak mówiłem był dla mnie czymś co prócz satysfakcji dawało też kasę, ale nie było samodyscypliny, nie było chęci rozwoju. Rozwój był raczej pasywny. Poznałem podstawy, teraz starczy robić notki na graczy i działać. Prawda jest taka, że owszem zdaje egzamin, ale po co samemu próbować dość do niektórych wniosków skoro jest tyle wiedzy (artykuły/video) dostępnych na internecie.
Wstyd się przyznać, ale pomimo, że złoty status mam już od dłuższego czasu nawet nie przerobiłem wszystkich artykułów dostępnych dla tego statusu. Nie mówiąc już nic, że obecnie wbiłem platynę.
Tak więc czas to nadrobić ![]()
Teraz trochę suchych faktów:
- Gram na PokerStars FL FR 0.10$/0.20$ - 0.50$/1.00$. Ze względu na brak 9 stolików z danego limitu dobieram limit niżej. Gram na stolikach, które mają największą średnią pulę. To jest mój table selection. Staram się grać z regami mając na nich pozycję oraz bez niej, bo nie zawsze jest tak jak się chcę, więc jestem zdania, że trzeba się dostosować do każdej sytuacji.
- Obecnie gram Full Ringi i myślę, że moją grę można nazwać luźną
Jak grałem tylko na 4 stolikach moje statystyki mieściły się mniej więcej w tym zakresie: 30/22/16 (VPiP/PR/3bet) z dość dobrym winratem (około 3BB/100 na próbce 60k rąk). Obecnie gram na 9 stołach i statystyki to mniej więcej 23/16/9. Na razie nie myślę o przejściu na SH, ale wiem, że leży u mnie blind war, więc na pewno nad tym będę musiał popracować
- Przez wakacje planuję ogarnąć wszystkie dostępne mi artykuły z PokerStrategy oraz video od statusu gold+ jak również w planach jest przybliżenie sobie video z Deuces Cracked. Jako, że chcę pracować nad blind war to również będą interesować mnie, a może nawet szczególnie interesować, mnie będą filmy z SH, w których aspekt blind war na pewno będzie częściej się pojawiać.
- Obecnie gram do FL 0.50$/1.00$ ze względu na fakt, że na FL 1.00$/2.00$ dostałem ostatnio ładne baty, więc pewnie zanim tam powrócę trochę czasu minie, bo bankroll trzeba odbudować. Docelowo oczywiście jak najwyżej chciałbym się wspiąć, ale tak jak napisałem na razie skupiam się na Full Ringach
- Na blogu będę umieszczać głównie podsumowanie z dnia, czasem podsumowanie pojedynczych sesji. Plus przemyślenia na temat próby życia z pokera. Większość z nas pewnie chciałaby docelowo utrzymywać się z pokera, bo jest to coś na zasadzie wolnego zawodu, czyli gramy wtedy kiedy chcemy, ale z tym wiąże się również fakt, że to ile pracy włożymy tyle zarobimy. Niestety wszystko ma swoje wady i zalety

Czasami pewnie ze względu na osobiste rekordy (największa wygrana pula, największy zysk dnia, ale również największa dzienna strata) emocje mogą brać górę i będą dni kiedy będę chciał coś rozwalić, aby się w jakikolwiek sposób rozładować, ale będą też pewnie dni kiedy ogarnie mnie euforia i o tym pewnie też coś wspomnę
- Na razie nie chcę ustalać sobie żadnych celów typu winrate/stawki. Bo aby ustalić cel należy do tego dobrać też odpowiednio mniejsze cele wraz z krokami. Gram za krótko na 9 stołach oraz nie wiem jeszcze jak to jest spędzić powiedzmy 7-8h dziennie na grze, więc pewnie takie plany przyjdą z czasem
To tyle jeśli chodzi o wstęp. Mam nadzieję, że dobrze uhonorowałem swój dwutysięczny post na forum ![]()
PS zaraz pewnie od razu pojawi się edit, ze screenem ukazującym mój dwutysięczny post