Pierwsza sesja... pełna błędów oczywiście. Wygląda jednak na to, że moim przeciwnicy popełniali ich więcej. Niski poziom znajomości teorii + luki, rozpoczęcie od razu od czterech stołów, rozkojarzenie - to czynniki, które z pewnością mi nie pomagają, ale nie mogę poświęcić zbyt wiele czasu na wyeliminowanie ich. Przynajmniej jak na razie.
Bankroll: 59,99$
Przyjmę dwie zasady - nie będę wklejał rąk wygranych. Według mnie, nie ma sensu debatować nad dobrze rozegranymi rękami, gdzie mogłem jeszcze lepiej zagrać dla kilku BB oraz debatować nad mnogością fishy, podczas gdy więcej BB tracę na łapach źle rozegranych. Nawet jeśli mam ujawniać moją głupotę przy rozgrywaniu rąk na pewno jest to EV+ dla poprawy umiejętności.
Zasada druga - interpretując rozdania na chłodno będę bazował na mojej wiedzy, która, zaznaczam, jest dość niska. Moje interpretacje będą więc subiektywne. Wypowiedzi bardziej doświadczonych limitowców będę oczywiście przyjmował pokornie, lecz wypowiedzi typu "Eee lamisz i fish jesteś" skwituję lekkim uśmiechem niczym przy kolejnym komiksie Dilberta.
Jak na razie gram bez statystyk.
Known players:
[tg]SB$3,34:///////;Hero$7,04:///////;MP1$1,09:///////;MP3$13,11:///////;BU$8,48:///////;[/tg]
0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (9 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.65 by www.pokerstrategy.com.
Preflop: Hero is BB with 9♦, 4♥. MP3 posts a blind of $0,10.
2 folds, MP1 calls, MP2 folds, MP3 checks, CO folds, BU calls, SB calls, Hero checks.
Flop: (5,00 SB) 5♥, 6♦, 9♠ (5 players)
SB checks, Hero checks, MP1 checks, MP3 bets, BU calls, SB calls, Hero raises, MP1 calls, MP3 calls, BU calls, SB calls.
Tutaj szczerze mówiąc zrobiłem check zamiast raise przez rozkojarzenie. Kiedy przeciwnicy obstawili i przyszła moja kolej, zastanawiałem się nad call lub raise. Call wydawał mi się bezsensowny, kiedy mam Top-Pair (co prawda z dość niskim kickerem), jednak gracze nie pokazali zbytniej agresji na pre-flopie, więc postanowiłem zrobić raise.
Turn: (7,50 BB) T♣ (5 players)
SB checks, Hero bets, 4 folds.
Jedyną konsekwentną grą po to akcji na flopie był tutaj raise, zwłaszcza, iż T nie jest tutaj taką straszną kartą. W razie raise robię fold, w razie call czekam. Moim zdaniem błąd tutaj polega na tym, że w pierwszej kolejce nie podbiłem. W większości przypadków takie rozdanie przegrywam.
Final Pot: 8,50 BB
Results follow (highlight to see):
Hero shows para dziewiątki (9d 4h)
Hero wins with para dziewiątki (9d 4h)
Known players:
[tg]SB$9,76:///////;Hero$11,06:///////;MP2$8,57:///////;MP3$5,42:///////;CO$12,29:///////;[/tg]
0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (8 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.65 by www.pokerstrategy.com.
Preflop: Hero is BB with A♣, K♦
2 folds, MP2 raises, MP3 calls, CO calls, BU folds, SB calls, Hero 3-bets, MP2 calls, MP3 calls, CO calls, SB calls.
Flop: (15,00 SB) 3♠, 4♣, T♠ (5 players)
SB bets, Hero raises, MP2 calls, MP3 3-bets, CO calls, SB calls, Hero calls, MP2 calls.
Rozdanie w stylu: "Mam AK, więc przegrać nie mogę." Zawsze mam problem z AK, kiedy na flopie nie trafiam nic ciekawego i nie mam żadnych sensownych outów na kolor lub strita. Nie jestem pewien czy moja linia jest tutaj dobra. Niby przy takiej puli oraz ilości graczy postąpiłem dobrze, ale czy na pewno? Mając overcards, kiedy flopa ciężko ustrzelić, a na horyzoncie pojawia widać kolor lub niskiego strita nie jestem pewien, czy decyzja przebicia była dobra. Trudność pojawia się jeszcze w postaci braku statystyk, więc zakładam, że wszyscy którzy weszli w rozdanie nie mają śmieci na łapie (oczywiście zostało to też poddane weryfikacji na podstawie obserwacji graczy przy stole). Powiedzmy, że przebicie było tutaj opłacalne.
Turn: (15,00 BB) K♥ (5 players)
SB bets, Hero raises, MP2 calls, MP3 calls, CO calls, SB calls.
Trafiam swoje Top-Pair. Oczywiście ponowne przebicie - po akcjach przeciwników mogę przypuszczać, czego się spodziewać, chociaż na tym limicie gra jest czasami irracjonalna - potrafią callować AA, KK itp. Gracze sprawdzają, więc zakładam, część dobiera jeszcze do koloru, draw do niskiego strita traci na sile.
River: (25,00 BB) 9♣ (5 players)
SB checks, Hero bets, 2 folds, CO calls, SB calls.
Dobra karta. Ponownie bet, wszyscy sprawdzają. Oczekuję wygranej... jednak ktoś trafił set. Cóż, po secie oczekiwałbym większej agresji co najmniej na turnie lub ostatecznie riverze.
Final Pot: 28,00 BB
Hero shows para króle (Ac Kd)
SB shows trójka, trójki (3c 3d)
CO shows para dziewiątki (9s 8s)
SB wins with trójka, trójki (3c 3d)
Known players:
[tg]Hero$8,00:///////;MP3$4,98:///////;[/tg]
0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (10 handed)
Preflop: Hero is SB with A♣, T♣
5 folds, MP3 raises, 2 folds, Hero 3-bets, BB folds, MP3 caps, Hero calls.
Flop: (9,00 SB) 2♠, J♣, J♥ (2 players)
Hero bets, MP3 raises, Hero calls.
Turn: (6,50 BB) A♦ (2 players)
Hero bets, MP3 raises, Hero calls.
River: (10,50 BB) 9♣ (2 players)
Hero checks, MP3 bets, Hero calls.
Final Pot: 12,50 BB
Hero shows dwie pary, asy i walety (Ac Tc)
MP3 shows ful, asy na walety (As Ah)
MP3 wins with ful, asy na walety (As Ah)
To z kolei przykład rozdania, który uwypukla jedną z moich licznych wad. Jeśli zobaczę, że ktoś bardzo często jest w rozdaniach i często raise'uje mając low-pair czy nawet nic, z góry zakładam, że zawsze gra idiotycznie. Tak też zapędzam się w takie licytacje. Chociaż, akurat w tym wypadku co mogłem zrobić lepiej? Linia check call, kiedy na turnie trafiam Top-Pair?
Known players:
[tg]Hero$12,98:///////;MP1$4,61:///////;[/tg]
0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (7 handed)
Preflop: Hero is SB with A♣, Q♥
MP1 raises, 4 folds, Hero 3-bets, BB folds, MP1 caps, Hero calls.
Flop: (9,00 SB) J♣, 8♦, A♠ (2 players)
Hero bets, MP1 raises, Hero 3-bets, MP1 caps, Hero calls.
Hm, hm, hm. Zakładając (przypominam, gram bez statów), że przeciwnik gra powiedzmy zbliżonym TAGiem, oceniam go na AT+ lub wysoki pocket lub 88. Bije mnie tylko 88, JJ, AK, AJ i powiedzmy KQ przy założeniu, że zbiera do strita, więc grzeję.
Turn: (8,50 BB) 6♥ (2 players)
Hero bets, MP1 raises, Hero calls.
Bet. Cóż, nadal nic mi nie zagraża oprócz wcześniej wymienionych układów. Nie robię 3-bet, dopuszczając możliwość dwóch par, jednak nadal liczę na kolejne A lub Q.
River: (12,50 BB) 2♣ (2 players)
Hero bets, MP1 raises, Hero calls.
Również pozostaje jedynie bet. Gracz lubił rozgrywać dużo układów i trochę się jarał, kiedy miał Ax na łapie przy A na boardzie. Cóż, nadziałem się ponownie. Mogłem gdzieś tutaj zwolnić? Linia check/call?
Final Pot: 16,50 BB
Hero shows para asy (Ac Qh)
MP1 shows dwie pary, asy i ósemki (Ah 8h)
MP1 wins with dwie pary, asy i ósemki (Ah 8h)
Kiedy teraz tak naprawdę zabieram się do analizowania własnych rozdań, widzę, że jest to cholernie ciężkie, zwłaszcza, iż mam luki w teorii. W dodatku jeszcze ciężej jest wybrać rozdania przegrane, ponieważ ciężko ocenić czy pomimo końcowego wyniku są one dobrze rozegrane czy też nie.
Jestem świadom swoich niedociągnięć, jednak mam słomiany zapał do ich regulowania.
Zastanawiam się także nad przejściem na SH na micro-limitach po ugraniu statusu Silver (gdzie są dostępne arty traktujące o SH). Oczywiście wtedy wolałbym najpierw wchłonąć wiedzę, ponieważ akurat nie mam o SH żadnego pojęcia. Warto, zakładając, że kiedyś i tak przesiądę się na SH?
EDIT: Zauważyłem rozdanie "piachu71" w dziale FL FR do oceny. Okazuje się, że ja w nim grałem, a grałem idiotycznie, więc je też wrzucam.
Known players:
[tg]SB$0,75:///////;BB$8,00:///////;MP2$0,59:///////;Hero$5,00:///////;CO$2,39:///////;BU$8,90:///////;[/tg]
0,1/0,2 Fixed-Limit Hold'em (8 handed)
Preflop: Hero is MP3 with K♣, T♠. Hero posts a blind of $0,10.
2 folds, MP2 calls, Hero checks, CO calls, BU calls, SB calls, BB raises, MP2 calls, Hero calls, CO calls, BU calls, SB calls.
Kolejny notoryczny błąd - zbyt częste odskakiwanie od tabeli. Ready na BB tutaj miałem, ponieważ wiedziałem, że piachu71 gra na podstawie artów z PS, więc bajek raczej nie pisze, więc fold, nawet jeśli mam widzi-misie, żeby nie traktować tabeli ok.
Flop: (12,00 SB) K♦, 3♠, A♣ (6 players)
SB checks, BB bets, MP2 folds, Hero raises, CO calls, 2 folds, BB 3-bets, Hero calls, CO calls.
Trafiam mid-pair i co z tego? As na boardzie, ja dalej gram nie analizując sytuacji. "Idiot-rage"
Turn: (10,50 BB) J♠ (3 players)
BB bets, Hero calls, CO calls.
Nie no, mam outa na strita to jadę dalej, nie biorąc pod uwagę BB i możliwy kolor
River: (13,50 BB) Q♠ (3 players)
BB checks, Hero bets, CO raises, BB folds, Hero calls.
Ha, mam strita i jestem koleś. Tyle, że nie zakładam, koloru - jak on mógł uzbierać kolor.
Final Pot: 17,50 BB
Hero shows strit, do as (Kc Ts)
CO shows kolor, dama high (5s 4s)
CO wins with kolor, dama high (5s 4s)
Rozdanie typu - kiedy mózg idzie robić siu-siu. Niestety często tak mam. Czasami gram zbyt tight, a czasami jak najgłupszy maniac. Nie mam usprawiedliwienia.