Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Od NL2 do NL50

72 Posty
25 Użytkownicy
6 Reakcje
3,889 Wyświetlenia
daaamian

OD NL2 DO NL50

Witam wszystkich użytkowników ;) To jest mój pierwszy blog, który posłuży mi do monitorowania moich osiągnięć w pokerze
i komunikowania się z wami. Nigdy nie blogowałem i nigdy niczego nie postowałem w internecie więc można śmiało rzec, że jest to mój taki "dziewiczy rejs" :D

Kilka słów o mnie

Spoiler

Nazywam się Damian mam 27 lat. Mieszkam sobie w Warszawie, większość czasu spędzam w robocie. W wolnych chwilach staram się spędzać czas ze swoją narzeczoną. Uwielbiam dobre książki SF, Horrory. Jarają mnie sporty ekstremalne takie jak snowboard, deska, rolki itp ale niestety za małego rozwaliłem sobie kolano i skończyło się na oglądaniu filmików na YT. Ostatnio oglądam dużo filmów i czytam sporo książek o samorozwoju dzięki czemu zaczynam zmieniać swój światopogląd.

Dlaczego poker ?

Spoiler

W pokera grałem od dosyć dawna ale z bardzo dużymi przerwami i nigdy na poważnie. Od niedawna postanowiłem, że zrobię to na serio i zacznę się uczyć grać jak PRO ;p. Granie sprawia mi tyle frajdy i daje tyle emocji, że głupio by było tego nie wykorzystać. Początek tego miesiąca był więc dla mnie przełomowy, wpłaciłem 50$ na P* i zacząłem swoją przygodę na nowo. Gram Cash SH NL2 :)

Oglądając niektóre blogi zauważyłem małą prawidłowość, wszyscy lubią oglądać wykresy i zmiany BM ;p
Nie ukrywam, że ja też to lubię i raz w tygodniu będę umieszczał update mojego BM a na koniec miesiąca wykres.
Mój Bankroll wynosił 50$ i do tej pory udało mi się go powiększyć o +20$.

Powiem szczerze i bez bicia, to są naprawdę moje początki, aktualnie uczę się o oddsach i jak je wykorzystywać w praktyce. Moim drugim największym problemem jest ogarnięcie zasięgów moich przeciwników. Właśnie w tym celu założyłem tego bloga, żeby wykorzystać waszą wiedzę w analizowaniu "dla mnie" trudnych rozdań. Liczę na waszą pomoc i na solidne kopanie po dupie jeśli zabraknie mi kiedykolwiek motywacji do dalszej nauki i osiągania wyznaczonych sobie celów. Pozdro i do usłyszenia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
71 odpowiedzi
YourMomBet

Pozdrawiam, również zmagam się z SH nl2. Powodzenia :)

ps. jak chcesz odezwij się na pw pogadamy na skype

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012

Witaj daaamian

Jeżeli nie braknie Ci cierpliwości i konsekwencji, na pewno nie będziesz narzekał na brak czytelników Twojego bloga.
Widzę, ze postanowiłeś wziąć udział w naszej zabawie

Jestem pewien, że to właściwa decyzja, która dodatkowo będzie Cię mobilizować do pracy nad grą i pokerowym rozwojem.

pozdrawiam
Elzo

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Najciekawsze ręce z wczorajszej wieczornej sesji.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2761496
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

UTG: $4.14 - VPIP: 26, PFR: 20, 3B: 11, AF: 0,6, Hands: 125
CO: $3.60 - VPIP: 20, PFR: 18, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 55
Hero (BTN): $2.48 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 3254
SB: $2.19 - VPIP: 14, PFR: 11, 3B: 2, AF: 8,0, Hands: 175
BB: $2.00 - VPIP: 16, PFR: 12, 3B: 0, AF: 0,5, Hands: 25

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with A :club: Q :heart:
1 fold, CO raises to $0.06, Hero calls $0.06, 2 folds

Flop: ($0.15) A :spade: A :heart: 5 :spade: (2 players)
CO bets $0.08, Hero calls $0.08

Turn: ($0.31) K :heart: (2 players)
CO checks, Hero bets $0.24, CO raises to $0.68, Hero calls $0.44

River: ($1.67) 7 :club: (2 players)
CO bets $1.66, Hero calls $1.66 all in

Dostałem niezłą rękę, mam pozycję. Jego zasięg jest dosyć szeroki więc sprawdziłem jego podbicie. Na Flopie
trafiłem Tripsa. Jego zagranie to mogło być po prostu Cbet lub coś trafił, może nie potrzebnie tutaj tylko sprawdziłem i powinienem go przebić ? Wtedy jeżeli by coś trafił to prawdopodobnie by mnie sprawdził a jak nie to by zrzucił.

Na Turnie spadł K♥: dla mnie nic to nie zmienia. Co zastanawiające CO tylko sprawdził ja więc podbiłem for Value żeby jak najwięcej wyciągnąć z tej puli.

Na River spadła 7♣: i dostałem podbicie dokładnie za wielkość mojego stacka. Moje pytanie brzmi jak wy byście to rozegrali ?

2#

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2761494

BTN: $3.69 - VPIP: 26, PFR: 20, 3B: 11, AF: 0,6, Hands: 125
SB: $2.00 - VPIP: 20, PFR: 18, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 55
BB: $2.58 - VPIP: 83, PFR: 60, 3B: 63, AF: 3,2, Hands: 40
Hero (UTG): $1.95 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 3254
MP: $2.25 - VPIP: 14, PFR: 11, 3B: 2, AF: 8,0, Hands: 175
CO: $3.53 - VPIP: 59, PFR: 5, 3B: 11, AF: 0,6, Hands: 22

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with K :diamond: A :heart:
Hero raises to $0.06, 2 folds, BTN raises to $0.24, 2 folds, Hero calls $0.18

Flop: ($0.51) 5 :diamond: 8 :diamond: T :club: (2 players)
Hero bets $0.34, BTN calls $0.34

Turn: ($1.19) 9 :spade: (2 players)
Hero checks, BTN checks

River: ($1.19) T :spade: (2 players)
Hero bets $0.28, BTN folds

A♥:K♦: to moje utrapienie, nie potrafię tego nigdy rozgrywać. Jeszcze jak na flopie coś trafię to jest spoko ale jak niczego nie trafię to jestem zagubiony jak mała smutna dziewczynka w ciemnym lesie i mniej więcej tak to wygląda tutaj. Standardowe podbicie dostaje przebicie od BT i tutaj moje pierwsze pytanie, nie mam pozycji czyli dupa z jakąś przewagą ale mam te nieszczęsne AK. Jego zakres po 120h(wiem, że to bardzo mała próbka) wygląda całkiem znośnie więc powinienem być nad nim górą w zasięgu. Spotkałem się z wieloma akcjami, że z AK to pre flop ALL IN ale ja mam taką barierę mentalną, że nie potrafię tego zrobić więc tylko call.
Więc czy powinienem wejść za wszystko od razu czy jednak Call nie jest taką złą decyzją ?

Dalej na Flopie nic nie trafiam. Robię Cbet bo mam over karty i szansę na trafienie czegoś na Turnie.

River spada 9 kompletuje jakieś drawy do strita czyli J7, QJ, 67, nie chcę budować dużej puli więc tylko check, co zaskakujące on też tylko mnie sprawdził.

River spadła T co mnie ucieszyło bo skoro na Turnie mnie nie podbił to znaczy, że T w żaden sposób nie poprawia jego układu. Nie myśląc długo wyszedłem z założenia, że prawdopodobnie mam najlepszy układ więc podbiłem. Od razu przyznaję się bez bicia, że wielkość tego podbicia jest do dupy ale pomyślałem, że jak niczego nie ma to nieważne ile bym podbił to i tak zrzuci a jeżeli coś ma to i tak mnie sprawdzi.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2761499

SB: $1.98 - VPIP: 29, PFR: 17, 3B: 0, AF: 0,2, Hands: 76
Hero (BB): $1.96 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 3254
UTG: $0.97 - VPIP: 27, PFR: 9, 3B: 0, AF: 2,0, Hands: 56
MP: $4.72 - VPIP: 52, PFR: 25, 3B: 13, AF: 6,4, Hands: 99
CO: $4.40 - VPIP: 26, PFR: 20, 3B: 11, AF: 0,6, Hands: 125
BTN: $2.00 - VPIP: 27, PFR: 12, 3B: 5, AF: 0,4, Hands: 51

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with Q :heart: Q :spade:
1 fold, MP calls $0.02, 2 folds, SB calls $0.01, Hero raises to $0.08, MP raises to $0.14, 1 fold, Hero calls $0.06

Flop: ($0.30) 5 :heart: K :heart: 7 :heart: (2 players)
Hero checks, MP bets $0.08, Hero calls $0.08

Turn: ($0.46) T :diamond: (2 players)
Hero checks, MP bets $0.14, Hero calls $0.14

River: ($0.74) 7 :spade: (2 players)
Hero checks, MP bets $0.36, Hero calls $0.36

Tutaj to po prostu miałem nadzieję, że skompletuję draw do koloru i chciałem jak najniższą ceną to osiągnąć, niestety się nie udało. Na River powinienem na jego bet powinienem zrzucić. Jego Betowanie oznaczało, że najprawdopodobniej ma Kx i chce ze mnie ściągnąć kasę broniąc swoją rękę przed kolorem.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2761503

Hero (SB): $1.85 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 3254
BB: $1.62 - VPIP: 77, PFR: 38, 3B: 20, AF: 1,4, Hands: 13
UTG: $1.65 - VPIP: 67, PFR: 0, 3B: 0, AF: 6,0, Hands: 12
CO: $1.30 - VPIP: 40, PFR: 16, 3B: 0, AF: 1,4, Hands: 25
BTN: $2.00 - VPIP: 5, PFR: 5, 3B: 20, AF: 0,0, Hands: 21

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with T :club: Q :club:
UTG calls $0.02, CO calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.08, BB calls $0.06, UTG calls $0.06, CO calls $0.06

Flop: ($0.32) Q :diamond: J :club: 2 :diamond: (4 players)
Hero bets $0.26, BB folds, UTG raises to $1.57, CO folds, Hero calls $1.31

Turn: ($3.46) K :club: (2 players)

River: ($3.46) Q :heart: (2 players)

W tym spocie bet + big blind za limpera. Sporo osób sprawdziło. Na Flopie trafiłem Top parę i mam jeszcze draw do strita. Dostałem All in więc bez wahania sprawdziłem. Na turnie skompletowałem drawa. Czy dobrą decyzją było sprawdzenie tego All in ?

Odpowiedz
Cytat
Makssym

#1 Co prawda push w wysokości twojego stacka wygląda, że koleś coś ogarnia ale i tak tripsa z takim kickerem na stole bez straigtów i flushy na nl2 praktycznie się nie da zrzucić
Btw nie calluj AQ preflop z pozycją. Ludzie na nl2 raczej nie potrafią zrzucać dużo do 3betów i sprawdzą Cię z masą zdominowanych rąk. Jest też masa osób która da Ci calla z AK/AQ/AJ i na każdym nietrafionym boardzie zrzuci do Cbeta

#2 Nie calluj 3beta z AK OOP. Call 3beta z AK jest ok pod warunkiem, że z pozycja. Przeciwnik ma masę słabszych asów a do tego pozycja daje Ci komfort gry. Ale wracając do spota. 1 na 3 razy skleisz parke a w 2/3 spotów się zwijasz albo callujesz z ciężkim sercem. Ja gram 4b i raczej fold jeśli koleś wygląda na "rega" z nl2(chociaż dużo osób z AK na nl2 wrzuca preflop. Ja nie jestem zwolennikiem takiej gry).

#3 Ten call nie najgorszy mimo wszystko bo te jego sizingi są dziwne. Albo miał TP i bał się FD i na R poczuł się pewnie albo miał FD i wali dla blefu. Oczywiście możliwe są na nl2 podobne akcje z drugimi parami. Ogółem zapamiętaj sobie, że przeciętny gracz nl2 jest raczej pasywny niż agresywny dlatego jak sprzedaje Ci 3 beczki to ma raczej mocno(oczywiście jeśli są to w miarę normalne sizingi).

#4 Chłopie na flopie to masz backdoory a nie stricte drawy. Drawa i to monster drawa masz dopiero na T. Jeśli nie masz reada, że koleś odstawia jakieś dziwne akcje to jest izi fold. Tak jak napisałem wyżej. Gracze na tych stawkach są raczej pasywni. Takie pushe to są dwie pary/sety ew monster drawy, rzadko coś niższego.

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Dzięki za komentarz do spotów.

Napisane przez Makssym
#1 Co prawda push w wysokości twojego stacka wygląda, że koleś coś ogarnia ale i tak tripsa z takim kickerem na stole bez straigtów i flushy na nl2 praktycznie się nie da zrzucić
Btw nie calluj AQ preflop z pozycją. Ludzie na nl2 raczej nie potrafią zrzucać dużo do 3betów i sprawdzą Cię z masą zdominowanych rąk. Jest też masa osób która da Ci calla z AK/AQ/AJ i na każdym nietrafionym boardzie zrzuci do Cbeta

To w takim razie, czy jakiekolwiek ręce warto callować IP ? Bo rozumiem, że jeśli jesteśmy OOP to lepiej zrzucić i nie bawić się w trudną grę posflop.

#4 Chłopie na flopie to masz backdoory a nie stricte drawy. Drawa i to monster drawa masz dopiero na T. Jeśli nie masz reada, że koleś odstawia jakieś dziwne akcje to jest izi fold. Tak jak napisałem wyżej. Gracze na tych stawkach są raczej pasywni. Takie pushe to są dwie pary/sety ew monster drawy, rzadko coś niższego.

Ajj dopiero jak zwróciłeś mi uwagę to zauważyłem swój błąd. Na stole też byłem przekonany, że mam tego drawa więc go sprawdziłem.
Wiedząc, że mam tylko QQ pewnie bym spasował.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

1) Ja to gram przez 3bet pre-flop aby unikać sutacjii że SB albo BB zagra mi sqz. Potem dla mnie będzie to samograj bet flop, turn raczej ship
2) Pre-flop hmm bez pozycji nie lubię grac AK ale call jest do przyjęcia. Flop to raczej x/f.
3) Patrząc po jego statach to grałbym 4bet/show z QQ
4) wariancyjny spot ale TPMK na fisha można tak zagrać biorąc pod uwagę że jest kilka drawów na flopie.

Moje oceny nie traktuj jako wyznacznik gry :)

Odpowiedz
Cytat
Makssym

Ogólnie calluj pocket parki, suited connectory, suited broadwaye, i mocniejsze offsuit broadwaye(u mnie to jest KQo, AJo i ew KJo). Jednak jeśli koleś zrzuca dużo do 3 betów czyli tak podchodzi już pod 70% to offsuit broadwaye możesz 3betować dla autoprofitu bo mają card removal effect(wtedy też 3betuj niskie asy suited). Jak masz staty to zakresy przystosowujesz do tego co widzisz w statach(możesz też wtedy callować AA jeśli widzisz, że ziomek np. zrzuca do 3betów ale na postflopie bardzo lubi callować ze słabymi zakresami). Dzięki temu będziesz zbliżał się do wyciągania max value od przeciwników.
Jeśli na koleś nie masz statów a są oznaki, że potrafi grać(pełen stack z auto uzupełnieniem, brak open limpów) to 3betuj AA, KK, QQ, AK, AQ i na późniejszych pozycjach spokojnie AJ, KQ. Oczywiście najważniejsze jest to, że Tobie ma się grać z twoimi zakresami KOMFORTOWO postflop. Z czasem jak będziesz miał coraz większego skilla możesz poszerzać te zakresy.

Najważniejsze jest granie ABC pokera. Nie ma co szukać kwadratowych jaj przy stole. Masz to betujesz, nie masz to się zwijasz. Coś takiego na te stawki wystarcza ;).

Obejrzyj sobie serię rushera "kurs no limit dla początkujących", "Powoli i do przodu" hahaunaaba(oczywiście tylko dla nl2) i crushing microstakes muckinfelli.

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Dziękuję bardzo za komentarze do spotów i za udzielanie się ;p myślałem, że mój blog przejdzie obojętnie obok tych wszystkich natłoków postów ale jak widać można na was liczyć :f_drink:

kurs rushera już trochę oglądałem ale trochę ciężko mi jeszcze zrozumieć o czym on opowiada tyle tego żargonu pokerowego, że czasami czacha dymi ;p

Hahaunaaba też obejrzałem na NL2 i jego filmy jakoś bardziej do mnie przemawiają. Doszedłem do wniosku, że za bardzo po łebkach oglądam te filmy i za mało notatek z nich robię. Co do rushing microstakes muckinfelli czy nie uważacie, że w jakiś sposób te filmy się "przeterminowały" jak by nie było trochę już czasu od publikacji minęło. Kiedyś je już oglądałem i też są bardzo fajnie przedstawione wszystkie koncepty NL2.

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Dzisiaj wolne od pracy więc czas się wziąć za siebie. Dzięki mojej narzeczonej wstałem dosyć wcześnie ale niema tego złego co by na dobre nie wyszło. Zjadłem porządne śniadanie, kawa wypita i można atakować NL2. Po przeczytaniu wczorajszego postu Makssyma
postanowiłem obejrzeć jeszcze raz "crushing microstakes" muckinfelli. Pierwsza część za mną a to moje notatki jeśli ktoś chciał by przejrzeć.

crushing microstakes część 1

Spoiler

1) Nigdy nie gramy openlimp.
2) Nigdy nie slowplayuj i unikać gry bez pozycji.
3) Nie callować pre flop to my mamy być agresorami.
4) Grajmy maksymalnie dużo valuebetów.
5) Nie blefować, jedynym blefem jaki możemy zrobić to Cbet blef i to przy odpowiednim Flopie.
6) Jeżeli czujecie, że ciężko jest wam rozegrać jakąś rękę to jej po prostu nie grajcie. Chodzi tylko o to żeby jak najszybciej przejść NL2.
7) Nie budować puli ze słabą ręką starajmy się kontrolować pulę.

A teraz idę na ryby :f_cool: pozdro i do potem.

------

Co mnie te rybki pogryzły to tylko ja wiem ;p Kilka sytuacji, które spieniły mi krew w żyłach.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2762835

BB: $4.89 - VPIP: 30, PFR: 17, 3B: 0, AF: 1,3, Hands: 70
UTG: $2.66 - VPIP: 79, PFR: 0, 3B: 0, AF: 2,8, Hands: 34
CO: $3.75 - VPIP: 18, PFR: 14, 3B: 1, AF: 1,2, Hands: 216
Hero (BTN): $2.76 - VPIP: 16, PFR: 14, 3B: 5, AF: 2,9, Hands: 3834
SB: $2.00 - VPIP: 25, PFR: 23, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 108

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with J :spade: A :diamond:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.06, 2 folds, UTG calls $0.04

Flop: ($0.15) J :club: 4 :diamond: 5 :club: (2 players)
UTG bets $0.02, Hero raises to $0.13, UTG calls $0.11

Turn: ($0.41) 8 :club: (2 players)
UTG bets $0.02, Hero raises to $0.31, UTG raises to $0.60, Hero calls $0.29

River: ($1.61) A :club: (2 players)
UTG bets $0.77, Hero raises to $1.97, UTG calls $1.10 all in

Na turnie przebiłem ten jego min raise w celu ochrony ręki przed Flashdrawem i po tym jak mnie przebił powinienem to zrzucić, ale sierota ze mnie i skończyło się jak skończyło.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2762837

MP: $2.24 - VPIP: 14, PFR: 11, 3B: 5, AF: 3,3, Hands: 135
CO: $3.36 - VPIP: 22, PFR: 19, 3B: 0, AF: 3,7, Hands: 72
Hero (BTN): $4.13 - VPIP: 16, PFR: 14, 3B: 5, AF: 2,9, Hands: 3834
SB: $2.01 - VPIP: 60, PFR: 40, 3B: 50, AF: 3,0, Hands: 5
BB: $1.81 - VPIP: 27, PFR: 2, 3B: 0, AF: 1,8, Hands: 91
UTG: $3.53 - VPIP: 23, PFR: 16, 3B: 14, AF: 1,5, Hands: 91

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with K :club: K :heart:
3 folds, Hero raises to $0.06, SB calls $0.05, 1 fold

Flop: ($0.14) 5 :diamond: A :spade: Q :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.09, SB raises to $0.18, Hero calls $0.09

Turn: ($0.50) A :diamond: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.31, SB raises to $0.62, Hero calls $0.31

River: ($1.74) 9 :heart: (2 players)
SB bets $1.15, Hero calls $1.15

Tutaj dopiero się popisałem. Flopa nie trafiłem ale zrobiłem CBet bo mam bardzo dobrą rękę tylko ten nieszczęsny A♠:. Jego przebicie powinno mi dać do zrozumienia ocb ale niestety nie zajarzyłem i dostałem za swoje.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2762855

Hero (UTG): $1.99 - VPIP: 16, PFR: 14, 3B: 5, AF: 2,9, Hands: 3834
CO: $0.54 - VPIP: 45, PFR: 9, 3B: 0, AF: 3,7, Hands: 33
BTN: $2.39 - VPIP: 46, PFR: 4, 3B: 0, AF: 9,0, Hands: 28
SB: $2.73 - VPIP: 23, PFR: 19, 3B: 6, AF: 3,0, Hands: 73
BB: $1.94 - VPIP: 13, PFR: 13, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 38

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with A :spade: K :spade:
Hero raises to $0.06, CO calls $0.06, BTN calls $0.06, 2 folds

Flop: ($0.21) 8 :club: K :diamond: 4 :spade: (3 players)
Hero bets $0.13, CO calls $0.13, BTN raises to $0.72, Hero calls $0.59, CO calls $0.35 all in

Turn: ($2.13) K :club: (3 players - 1 is all in)
Hero bets $1.21, BTN calls $1.21

River: ($4.55) 5 :heart: (3 players - 1 is all in)

Tutaj to już na dobitkę, myślę że całkiem dobrze to rozegrałem ale BTN trafił seta i pozamiatane. Dziękuję dobranoc.

Jakie wnioski po dzisiejszej sesji. No cóż raz na wozie raz pod wozem, nie było tak źle najważniejsze to wyciągnąć naukę bo jak by nie było to za nią zapłaciłem. Powinienem bardziej grać rozważnie i patrzeć co się dzieje na stole. Ciesze się bardzo, że nie traktuję pieniędzy przy sole jako "pieniądze" tylko jak żetony i nie przejmuje się za bardzo ich stratą.
Doskonale wiem ,że dopiero się uczę i jeszcze daleka droga przede mną tak, że do pracy rodacy i lecę zagrać jeszcze jedną sesję i może machnę jakiś filmik z PS do poduszki ;)

Pozdro wszystkim :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Makssym

# mam limpera wiec podnieś sizing o co najmniej 1bb na każdego limpera. Na T call jeszcze w miarę nie można tak od razu zrzucać TPTK na mini raisa bo wbil flush. Tak może zagrać z parka + fd. Na River powinieneś zrzucić na kazdy bet chyba ze jakiś niski. Raisa nie rozumiem bo co Cir lepszego sprawdzi ?? Bo na nl2 nie ma co sie łudzić ze wyrzucisz flusha

#2 Sam wyciągnąłeś dobre wnioski

#3 Podnieś sizing na F. Jesteś w 3wayu a Ty nawet 2/3 nie dales. Jak na nl2 well played

Odpowiedz
Cytat
xeperek

#1 Ja bym proponował: albo call T i decide na R albo tak jak Ty i zrzuta na jego reraise na T.
#2 Flopa spokojnie callujesz na taki sizing - przy turnie możesz foldnąć.
#3 WP

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Jako, że w weekend nie będę miał dostępu do komputera to dzisiaj zamieszczam mój update do "Mega Bankroll Challenge":

Update
Ilość rozegranych rąk: 2000
Typ gier: cash
Zysk/strata: 20,28$
Aktualny bankroll: 70,28$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1 tydzień

Odpowiedz
Cytat
galaost

Napisane przez daaamian

1) Nigdy nie gramy openlimp.
2) Nigdy nie slowplayuj i unikać gry bez pozycji.
3) Nie callować pre flop to my mamy być agresorami.
4) Grajmy maksymalnie dużo valuebetów.
5) Nie blefować, jedynym blefem jaki możemy zrobić to Cbet blef i to przy odpowiednim Flopie.
6) Jeżeli czujecie, że ciężko jest wam rozegrać jakąś rękę to jej po prostu nie grajcie. Chodzi tylko o to żeby jak najszybciej przejść NL2.
7) Nie budować puli ze słabą ręką starajmy się kontrolować pulę.

:

Te twoje notatki sa troche zbyt ogolne jak dla mnie i troche dziwne, jak np: grajmy maksymalnie duzo valuebetow. Najwazniejsze zebys zrozumial czym jest valuebet i kiedy w spocie masz valuebeta a pozniej to juz kwestia sizingow.
Nie podoba mi sie stwiedzenie nie callowac pre flop to my mamy byc agresorami. W takim razie co robisz z rekami typu 22-TT jesli jestes na BU i otwiera CO? Co robisz na BB jesli otwiera BU a masz QJs lub KTs? Musisz miec zbudowany calling range, polecam filmik preflop perfection od muckiego jest to tam fajnie wytlumaczone. Pamietaj, ze jak robisz notki z filmow to staraj sie zrozumiec DLACZEGO a nie slepo wierzyc w to co jest na filmie ;) Zycze powodzenia w dalszym rozwoju ;)

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

1) AJ do turna jest OK. Turn jak grasz bet to na x/r fold. Można oczywiście taniej zagrać call i decide na river jak powiedział kolega.
2) Na flopie nie cb bo nie ma od czego => Qx spasuje podobnie jak pockety. Dlatego x i c turn i x/f river. Tutaj zależy Ci na pozyskiwanie value od blefów
3) problem polega na tym, że gość to fish i jeszcze gra raise cb na bardzo suchym boardzie. jedyny draw to 56 i tyle. Więc jak widzisz u niego niskie WTS, niskie Aggr, bardzo niski raise cb to możesz dać kredyt bo tacy grają kartami i jak mają mocno to są szczerzy.

Odpowiedz
Cytat
ahir2013

Poczytalem troche i postanowilem zagrac zooma sh nl2. Tak wyglada wykresik chyba sick run^^

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown

1 - na micro ludzie grają bardzo szczerze i jeśli dostajesz check raise na takim turnie(bo kto traktuje bet za 1bb jako nie check?) z reguły oznacza to, że jesteś w tyle. Dla mnie masz tam izi fold. River to już w ogóle tragedia bo izolujesz się tylko i wyłacznie na c`xy, które w większości wypadków villain ma.

2- dostajesz 2x check raise i jeszcze callujesz donka na river? wtf

3- wp

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Dziękuję wszystkim za komentarze są przede wszystkim konstruktywne i dają do myślenia. Całe szczęście sprowadziły mnie na ziemię :f_biggrin:.

Napisane przez galaost

Te twoje notatki sa troche zbyt ogolne jak dla mnie i troche dziwne, jak np: grajmy maksymalnie duzo valuebetow. Najwazniejsze zebys zrozumial czym jest valuebet i kiedy w spocie masz valuebeta a pozniej to juz kwestia sizingow.
Nie podoba mi sie stwiedzenie nie callowac pre flop to my mamy byc agresorami. W takim razie co robisz z rekami typu 22-TT jesli jestes na BU i otwiera CO? Co robisz na BB jesli otwiera BU a masz QJs lub KTs? Musisz miec zbudowany calling range, polecam filmik preflop perfection od muckiego jest to tam fajnie wytlumaczone. Pamietaj, ze jak robisz notki z filmow to staraj sie zrozumiec DLACZEGO a nie slepo wierzyc w to co jest na filmie ;) Zycze powodzenia w dalszym rozwoju ;)

To prawda teraz jak jeszcze raz przeczytałem te swoje notatki to zdałem sobie sprawę, że są zrobione po łebkach, muszę się bardziej przyłożyć do ich robienia. No ale to moje początki i ciągle się uczę ;p. Co do filmu na pewno postaram się go przerobić dokładnie :f_thumbsup:

Napisane przez ShakeMeDown
1 - na micro ludzie grają bardzo szczerze i jeśli dostajesz check raise na takim turnie(bo kto traktuje bet za 1bb jako nie check?) z reguły oznacza to, że jesteś w tyle. Dla mnie masz tam izi fold. River to już w ogóle tragedia bo izolujesz się tylko i wyłacznie na c`xy, które w większości wypadków villain ma.

2- dostajesz 2x check raise i jeszcze callujesz donka na river? wtf

3- wp

Wiem, wiem nie popisałem się potem jak na spokojnie do tego usiadłem to zdałem sobie sprawę, że dałem ciała no ale mam na przyszłość nauczkę.

Napisane przez ahir2013
Poczytalem troche i postanowilem zagrac zooma sh nl2. Tak wyglada wykresik chyba sick run^^

Nice :D oby tak dalej trzymam kciuki :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown

Napisane przez daaamian
Wiem, wiem nie popisałem się potem jak na spokojnie do tego usiadłem to zdałem sobie sprawę, że dałem ciała no ale mam na przyszłość nauczkę.

Niejedna nauczka zarówno przed Tobą jak i przede mną :f_thumbsup: Najważniejsze by na chłodno wyłapać leaki i je załatać gdyż w trakcie gry mamy ograniczony czas co czasem odbija się na jakości. Gl

Odpowiedz
Cytat
daaamian

Siema wszystkim dzisiaj dzień zaczął się standardowo, wstałem wcześniej postanowiłem, że wrócę do podstaw i jeszcze raz przeczytam artykuły:

Gra przed flopem - kiedy podbijasz?

Gra przed flopem - jeżeli przed tobą było podbicie

Nie ukrywam, że gubię się w grze postflop. Gdy przede mną było podbicie to już w ogóle ale przeanalizowałem drugi artykuł i wspominając kilka filmów doszedłem do kilku wniosków i od razu mówię, że wiem iż nie okryłem ameryki :f_p:

1) Grać jak najczęściej z pozycją, dzięki czemu łatwiej kontrolować wysokość puli i mogę dostać za darmo kartę jeśli mam np. pocket parę i nie trafiłem seta na flopie.
2) Grać tylko z późnych pozycji (BTN i CO) conectory i one gappery dzięki czemu mamy częściej pozycję i łatwiej grać na flopie.
3) Jeżeli mam silną rękę to się nie czaić jak dzika kuna w lesie ;p

No i w ten oto sposób, jakimś cudem troszeczkę łatwiej mi się gra :f_biggrin:

oto najciekawsze ręce z dzisiejszej sesji:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2766611

CO: $6.01 - VPIP: 64, PFR: 30, 3B: 12, AF: 0,8, Hands: 47
BTN: $4.15 - VPIP: 20, PFR: 12, 3B: 6, AF: 3,8, Hands: 137
SB: $2.00 - VPIP: 39, PFR: 12, 3B: 6, AF: 2,3, Hands: 33
BB: $2.78 - VPIP: 18, PFR: 6, 3B: 3, AF: 4,0, Hands: 85
Hero (UTG): $2.09 - VPIP: 15, PFR: 13, 3B: 4, AF: 2,6, Hands: 5889

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with K :diamond: J :spade:
Hero raises to $0.06, CO calls $0.06, 1 fold, SB calls $0.05, 1 fold

Flop: ($0.20) A :club: 4 :diamond: Q :club: (3 players)
SB checks, Hero bets $0.12, CO folds, SB calls $0.12

Turn: ($0.44) 5 :heart: (2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($0.44) K :spade: (2 players)
SB bets $0.42, Hero calls $0.42

Tutaj chciałem na Flopie ukraść pulę ale to chyba nie był zbyt dobry pomysł ponieważ miałem dwie osoby w rozdaniu.
Turn porażka sparowało mi tego króla i przestałem myśleć. Takie zagranie za wysokość puli mogło oznaczać, że coś trafił i chce wyciągnąć z tego jak największy value.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2766618

UTG: $1.19 - VPIP: 25, PFR: 13, 3B: 17, AF: 3,0, Hands: 56
Hero (MP): $2.02 - VPIP: 15, PFR: 13, 3B: 4, AF: 2,6, Hands: 5889
CO: $2.00 - VPIP: 27, PFR: 25, 3B: 5, AF: 4,0, Hands: 59
BTN: $2.50 - VPIP: 22, PFR: 4, 3B: 0, AF: 1,7, Hands: 101
SB: $1.59 - VPIP: 47, PFR: 0, 3B: 0, AF: 6,5, Hands: 45
BB: $2.27 - VPIP: 26, PFR: 14, 3B: 5, AF: 2,3, Hands: 66

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with K :spade: K :heart:
1 fold, Hero raises to $0.06, 2 folds, SB calls $0.05, BB calls $0.04

Flop: ($0.18) A :diamond: 3 :club: T :diamond: (3 players)
SB bets $0.02, BB raises to $0.18, Hero calls $0.18, SB folds

Turn: ($0.56) A :spade: (2 players)
BB bets $0.34, Hero calls $0.34

River: ($1.24) T :heart: (2 players)
BB bets $0.60, Hero calls $0.60

Tutaj mam kilka pytań. Na początku powiem tylko jak ja to widziałem. Na Flopie spada ten nieszczęsny A♦: ale mam drugą co do siły rękę więc tak łatwo się nie poddam. Dostaje Bet z dupy od SB i Bet za pulę od BB. Patrząc na jego statystyki(wiem, że próbka jest mała) dochodzę do wniosku, że jego zasięg nie jest taki ciasny więc go sprawdzam nie budując przy tym za mocno puli. Spada kolejny A♠: dostaje Bet za 2/3 sprawdziłem bo dalej uważałem, że mam lepszą rękę. Bet na River dał mi do myślenia skoro trafił coś dobrego to dlaczego tylko za pół puli ? No i moje pytania jak wy byście rozegrali tą rękę, czy powinienem zrzucić po jego pierwszym becie na Flopie a może na Turnie ?

Kolejny pokerowy dzień za mną :f_biggrin: Jak to czasem bywa są wzloty i upadki ale walić to wszystko ja po prostu uwielbiam grać w pokera :f_cool:

Odpowiedz
Cytat