Skip to forum
Z motyką na słońce ...

Notifications
Clear all

Z motyką na słońce - kroniki świeżej rybki

10 Posts
7 Users
61 Reactions
485 Views
Bambo9000

Siemka wam wszystkim,

na samym początku pozwole się wam przedstawić (no może poza prawdziwym imieniem). Jestem Bambo, obecnie piastuje stanowisko studenta debila i postanowiłam, że na poważnie wezmę się za naukę pokera i przy okazji będę kronikować moje postępy :)

Zarys sytuacji jest następujący: jestem rybką na NL2. Zaczęłam grać dosłownie pół tygodnia temu i dość mocno się wkręciłam.

Na sam początek na moim koncie PokerStars zawitało 46,5$. Coś tam wcześniej poczytałam i dowiedziałam się o bankroll management, stąd wybrałam taką sumę. Wchodząc na pierwsze cash game'y, niczym na samym szczycie głupoty wykresu efektu Dunninga-Krugera, myślałam, że skoro ja już grałam i to jest najniższa możliwa stawka, to wiadomo, że pewnie ludzie będą tam ledwo potrafili grać i raz, dwa będę wygrywać.

Edit: nie wolno mi najwyraźniej wrzucać zdjęć więc jeśli ktoś nie wie o jaki efekt chodzi, to polecam wygooglować :f_biggrin:

Po pierwszych rozegranych cash gamach przywitał mnie dość brutalny reality check. Nawiązując do wcześniej wspomnianego efektu, wpadłam do doliny rozpaczy. Myślałam, że skoro w przeszłości coś tam sobie pograłam ze znajomymi i też na zajęciach grywałam online na żetony, to jakoś sobię poradzę. Niestety jak się okazało gracze nawet na mikrostawkach edukują się. Lub po prostu to ja jestem aż tak słaba. Najprawdopodobniej trochę tego, trochę tego :)

Zdałam sobie sprawę, żeby nie przewalić całej kasy i ja muszę włożyć znaczący wysiłek w moją edukację. Zaczęłam przeglądać artykuły, na samym początku poczytałam dość sporo na ThePokerBank (mam nadzieję, że mogę przywoływać inne strony, w razie czegoś usunę tę część). Dowiedziałam się z tej strony parę fajnych rzeczy, chociażby przetłumaczyłam sobie z pokerowego na polski sporo terminów, które widziałam, że każdy używa, a ja nie mam pojęcia co się dzieje. Nauczyłam się co to są pot odds, cbet, 3bet itd. a także podstawowych strategii. Nadal jednak traciłam pieniądze. Jest to oczywiście coś czego oczekiwałam i pewnym stopniu pogodziłam się, że raczej jest to inwestycja i te pieniądze przepadną, ale nadal próbuję bronić ich jak lwica.

Prawdziwym gamechangerem okazał się poradnik odnośnie gry preflop i postflop, który został opublikowany na angielskiej wersji tego forum przez LemOn36. Zaczęłam korzystać z preflop chartu, co już bardzo pozytywnie wpłynęło na moją grę. Zakresy grywalnych rąk z ThePokerBank były według mnie zbyt restrykcyjne. Każdy wiedział, że kiedy tylko wchodziłam do gry, to miałam bardzo dobrą rękę. Bardziej elastyczne podejście z uwzględnieniem rangów na pozycjach przynosiło o wiele lepsze efekty.

Na chwilę obecną przyswajam sobie część o grze w postflopie. Jest (przynajmniej dla mnie) dość skomplikowana i rozbudowana. Na razie ze względu na to, że poradnik zakłada, że 90% czasu na preflopie będziemy podbijać, to postarałam się skupić na części poradnika, która opisuje jak zachować się w tej sytuacji (IP i OOP). Jeżeli ktoś też z tego korzysta, to polecam zamiast za każdym razem czytać ścianę tekstu, narysować sobie drzewko decyzyjne. W moim przypadku dość sporo to ułatwia.

Pobrałam też dzisiaj Poker Trackera 4, jednak nie mam pojęcia jak interpretować statystyki, więc jest to kolejna rzecz, której muszę się nauczyć. Jedyna rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to że za często wchodzę all-in. Weźmy na przykład to rozegranie:

PokerStars - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG: 36 BB (VPIP: 9.09, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 11)
MP: 157.5 BB (VPIP: 55.26, PFR: 23.68, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 39)
CO: 100 BB (VPIP: 30.77, PFR: 20.51, 3Bet Preflop: 10.00, Hands: 39)
BTN: 100 BB (VPIP: 23.08, PFR: 12.82, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 39)
Hero (SB): 99 BB
BB: 110.5 BB (VPIP: 26.32, PFR: 2.63, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 38)

Hero posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has J:heart: Q:heart:

fold, MP raises to 2 BB, fold, fold, Hero raises to 6 BB, fold, MP raises to 16 BB, Hero calls 10 BB

Flop: (33 BB, 2 players) T:heart: K:club: 5:diamond:
Hero bets 21 BB, MP raises to 141.5 BB and is all-in, Hero calls 62 BB and is all-in

Turn: (199 BB, 2 players) 5:club:

River: (199 BB, 2 players) 9:heart:

Hero shows J:heart: Q:heart: (Straight, King High)
(Pre 37%, Flop 31%, Turn 16%)
MP shows A:diamond: K:diamond: (Two Pair, Kings and Fives)
(Pre 63%, Flop 69%, Turn 84%)
Hero wins 189 BB

Mimo iż teoretycznie wiedziałam, że szanse na to, że dobiorę strita wynoszą około 40% i statystycznie powinnam się wycofać, emocje wzięły górę i weszłam all-in. Uratował mnie tylko i wyłącznie fart. Jest to coś, nad czym powinnam zdecydowanie popracować.

Takie trochę zejście z tematu, ale ogólnie ze względów zawodowych i kwesti osobistych preferencji, korzystam z Linuxa. Chwilę zajęło mi zestawienie całego ekosytemu, więc jeśli któryś z Linuxowych hipsterów, będzie miał z tym kiedyś problem, to może się do mnie odezwać.

W każdym razie, dziś zdarzył się przełom. Po raz pierwszy moje dzienne saldo jest dodatnie. Szło mi super, co nie siadałam do stolika podwajałam swój cash-in. Oczywiście co dobre musi się szybko skończyć i zrobiłam rage quit'a po tym rozdaniu:

PokerStars - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

SB: 74 BB (VPIP: 8.33, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 12)
BB: 96 BB (VPIP: 41.30, PFR: 4.35, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 46)
UTG: 53.5 BB (VPIP: 70.00, PFR: 22.50, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 40)
MP: 497.5 BB (VPIP: 34.33, PFR: 25.37, 3Bet Preflop: 18.18, Hands: 67)
CO: 100 BB (VPIP: 7.46, PFR: 7.46, 3Bet Preflop: 8.70, Hands: 67)
Hero (BTN): 191.5 BB

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has K:spade: K:heart:

fold, MP raises to 2 BB, fold, Hero raises to 6 BB, fold, BB calls 5 BB, MP raises to 18.5 BB, Hero raises to 191.5 BB and is all-in, fold, MP calls 173 BB

Flop: (389.5 BB, 2 players) J:club: 3:spade: A:club:

Turn: (389.5 BB, 2 players) 4:spade:

River: (389.5 BB, 2 players) 4:diamond:

MP shows K:club: A:diamond: (Two Pair, Aces and Fours)
(Pre 30%, Flop 95%, Turn 98%)
Hero shows K:spade: K:heart: (Two Pair, Kings and Fours)
(Pre 70%, Flop 5%, Turn 2%)
MP wins 370 BB

Nosz kur... de mele. W każdym razie, dzisiejsza sesja mimo tego przykrego akcentu na sam koniec oceniam super pozytywnie. Dla większości z was pewnie to są śmieszne sumy, ale dla mnie to pierwszy mini sukces (i mam nadzieję, że nie żart ze strony wariacji xd).

Jeżeli dotrwałeś do końca, dzięki za przeczytanie. Pewnie większość z was nie dowiedziała się stąd za wiele, jeżeli chodzi o kwestie edukacyjne, ale mam nadzieję, że moje przemyślenia jakkolwiek umiliły wam lekturę :f_biggrin:

Obecne saldo w ostatecznym rozrachunku: -10$

Reply
9 replies
pokerfish23

\bekon?

Reply

.

Reply
Bambo9000

Napisane przez pokerfish23
\bekon?

Haha, nie do końca wiem o co chodzi, ale po następnym komentarzu wnioskuje, że pewnie inny użytkownik. Jeżeli o to chodzi, to zapewniam, że to moje pierwsze i jedyne konto

Reply
Bambo9000

Napisane przez CoolHandLuke
Cześć, powodzenia w przygodzie z pokerem! :f_thumbsup:

Szkoda tej łapki z KK, ale czasem się tak zdarza. W pierwszej ręce to wiem, że ciężko się wycofać mając tyle outów do strita, ale często dobrą opcją jest zacząć od czekania, gdy jesteśmy bez pozycji, żeby zobaczyć czy przeciwnik będzie atakował. A mały sekret jest taki, że na niskich stawkach, jak ludzie grają all iny to zazwyczaj nie blefują, więc warto dużo pasować i czekać na mocne układy. :)

Dzięki wielkie za rady! Niby człowiek wie, ale czasami jest za bardzo chciwy. Co do tych all-inów, to widziałam, osoby, które wchodziły np. z parą szóstek, ale zdecydowanie jest mniej takich osób. Na pewno będę na to uważać na przyszłość

Reply
pokerfish23

Moje przekonanie graniczy z pewnoscia, tak to bekon:spit:

Reply
RobertByku2

Reply
PhoenixAssassin

Czy tylko ja nie rozumiem dlaczego podejrzewacie nowego forumowicza o bycie bekonem? Styl pisania?

Reply
Gomez224

Pierwsze skojarzenie :f_cool:

Reply
Dyszka90

psychon na psx xD

Reply