Skip to forum
Silence the Inner G...

Notifications
Clear all

Silence the Inner Gambler - Micro/Low PLO

17 Posts
8 Users
61 Reactions
604 Views
Wojtalenko

Siemka,

Gram w karty już 15 lat. Czesc ludzi moze mnie kojarzyc bo mialem tu juz kiedyś kilka blogów, Postanowiłem założyć nowego. Powód jest prosty – przez ostatnie lata moja gra w pokera wyglądała głównie tak: gumbol/shoty na dużych stawkach przeróżnych odmian w szczególności wiekszych MTT, ogólnie bez sukcesów. W skrócie - hazardzista w akcji.

Teraz chcę spróbować czegoś innego. Główny cel tego bloga to podejście do pokera profesjonalnie – przynajmniej w sensie mentalnym. Póki co nie zależy mi na zarobku, chcę po prostu zająć się czymś konstruktywnym, polubić sam proces zdobywania skilla i popracować nad swoim mindsetem hazardzisty. Każdy dzień, kiedy nie gram dużych stawek -EV, a zamiast tego gram coś małego i uczę się kontrolować emocje, jest dla mnie dniem wygranym.

Nie zależy mi na tym, żeby zostać pokerowym pro – takie nadzieje porzuciłem już dawno. Bardziej chcę poprawić swój mindset i podejście do gry. Wierzę, że profesjonalne podejście do pokera pozwoli mi czymś się zająć, a przy okazji trochę poprawić moje dawne nawyki hazardowe - niestety nie tylko pokerowe. Ktoś mógłby powiedzieć że lepiej quitnąć całkiem i że poker ogólnie temu nie sprzyja, ale ja to lubię i chcę jeszcze się spróbować w tym sporcie.

Wiem, że forum jest już trochę martwe i pewnie niewiele ludzi tu już zagląda, ale dla mnie pisanie zawsze pomagało usystematyzować to, co robię, i trochę mnie motywowało, więc czemu by nie spróbować? Nie obiecuję, że będę wrzucał wpisy codziennie, ale postaram się robić to przynajmniej raz na kilka dni.

Zaczynam z bankrollem 600 USD na GGPoker i póki co chcę grać tylko tam Rush & Cash PLO10. Nie mam pokertrackera do omahy, więc na razie będę korzystał z PokerCraft i testował, ile zabiera rake itp. - słyszałem że sporo - ale jak mówiłem pieniądze teraz nie są najważniejsze.

Na razie nie planuję wypłacać bankrolla. Skupię się tylko na grze, żeby móc robić proste obliczenia i śledzić postępy.

Omahe grałem czasami, zwykle na czuja dość mocno agro ale nigdy nie podszedłem do tego na poważnie. najwieksze doświadczenie mam w spinach więc będzie to dla mnie trochę coś nowego. Poniżej przedstawiam najbliższe cele.

- PLO10 do bankrolla 1000 USD - jeśli się uda to PLO25.
- obejrzeć kilka filmików na YT z aktualnej gry PLO - zrobić research co można teraz obejrzeć
- testować gre, koncepty, starać się coś analizować po sesjach, chociaż 10% czasu.
- cieszyć się grą i nie skupiać na zysku
- nie tiltować, nie robić shotów w celu szybszego zarobku bo nie o to tu chodzi
- trzymać się założeń

Bankroll: 600 USD
Rakeback fish buffet points: 52 560/120 000

Mam nadzieję, że ten blog nie skończy się po jednym wpisie – i że mój wewnętrzny hazardzista da mi chociaż trochę spokoju, zanim znów spróbuje mnie przekonać, że PLO500 to w sumie mikro :f_biggrin:. On zawsze gdzieś tam siedzi - czasami dobrze się ukrywa a jak minie dużo czasu to jest się coraz mniej czujnym a trzeba być tego świadomym.

Do zobaczenia przy stołach!

Reply
16 replies
PhoenixAssassin

Ambitnie z tym PLO10 rnc bez żadnego przygotowania i doświadczenia. Ja bym na twoim miejscu wolał zacząć od reg tables i ogarnąć chociaż podstawowe tabelki preflop, jeśli zależy ci na profesjonalnym podejściu. Powodzenia, będę śledził.

Reply
Dahid84

tabelek jako tako w omahe nie ma. Mozesz zaczac od nauki na flophero za darmow preflop i troche postflopa. PLo genius tez za free ma 100bb i kilka bordow postflop za dramo plo trainer rowniez jakies podstawy mozna zlapac za darmow jak pre lezy. Trakera mozesz uzywac jak masz licencje hm2. H2n4 20dolcow na mieisac dla poczatkujacych ale ograniczenie do 200k hands.

Reply
FulHaus

Blog do przeniesienia do działu Blogi PLO.

Reply
Wojtalenko

Faktycznie dodałem w złym dziale, jeśli przeczyta to jakiś moderator to proszę o przeniesienie. Dzięki za rady, może skorzystam z wymienionych narzędzi, co do stolików narazie zostane przy rush and cash bo zależy mi na nauce bardziej niż na proficie.

Narazie kiepsko, zagrałem 1300 handów i jest -30$ z EV pre rake

Dużo błędów, za dużo hero calli, za dużo blefów i chyba za bardzo lose pre flop, narazie ogranicze stoły do 3 bo na 4 troche czasami nie ogarniałem a chce bardziej skupić się na zagraniach.

Z pozytywów to gra wydaje się dość głęboka i jest tu sporo miejsca na błędy, więcej niż np w spinach więc powinno być tutaj value. Spróbuję dzisiaj obejrzeć jakiś filmik Jnandeza na Youtube bo widziałem że ma trochę live gry z low PLO.

Bankroll: 569.26
Fish buffet points: 54 317.24 / 120 000

Reply
Dahid84

idz bekon nie psuj ludziom bloga masz prv masz inne metody.

Reply

Kurwa znowu się zaczyna :yaoming: Przestańcie tu pisać bo zaśmiecicie kolejnego bloga.

Pozamykaliście swoje blogi to nie macie gdzie się wyzywać :yaoming: Otwórzcie sobie temat i tam sobie ze sobą piszcie.

Reply
PhoenixAssassin

Napisane przez OddajMojeDolary
Kurwa znowu się zaczyna :yaoming: Przestańcie tu pisać bo zaśmiecicie kolejnego bloga.

Pozamykaliście swoje blogi to nie macie gdzie się wyzywać :yaoming: Otwórzcie sobie temat i tam sobie ze sobą piszcie.

A odpisałem mu, że używasz liczby mnogiej? Nie, bo właśnie nie chcę nikomu zaśmiecać bloga.

Reply

Zwracam honor :milord:

Pojebało mi się, że to w tym wątku napisałeś coś w stylu "a nie jak bekon ledwo 2bb/100" a to było w ocenie rozdania KQo na NL10

Reply
Wojtalenko

Rada z tym żeby grać regularne jest pewnie całkiem dobra w kontekście $/h ale mi właśnie teraz zależy na nauce bardziej niż proficie więc uznałem że po prostu na gg soft jest w miare ok, ruch jest spory i tam moge grać płynnie i się uczyć. Dodatkowo mam tu wykres pre rake w sofcie, więc bez trackera będę mógł ocenić ile bb/100 jestem w stanie zrobić i czy w ogóle.

Póki co nie idzie kolorowo ale było trochę słabej gry rano, sporo błędów i uznałem że muszę poświęcić chociaż trochę czasu na naukę. Jako że mój organizm bardzo sprawnie odrzuca myśli o jakiejkolwiek nauce to uznałem że na początek odpale sobie jakiś filmik na yt i obejrzałem jeden filmik Jnandeza z live gry gdzie reklamował swoją stronkę plomastermind, można tam w dość ograniczonym zakresie ćwiczyć za darmo ale na początek uznałem że wystarczy.

Jest na tej stronce taki trening w formie live gry gdzie wybieramy jedno zagranie z dwóch, ja dzisiaj poćwiczyłem Preflop openy z FI z różnych pozycji - miałem do wyboru fold lub pot, zagrałem po 100 rąk na każdą pozycje i miałem około 80-90% skuteczności więc bez tragedii, jedna rzecz co zanotowałem i postaram się to wdrożyć teraz do gry to dość mocno przeceniałem niskie pary lekko połączone (nie pamiętam dokładnie ale np. 8865 single suited często jest -EV nawet na btn/CO) z fi a ja do tej pory pewnie zawsze to otwierałem

Tak więc łącznie z filmikiem poświęciłem na naukę dzisiaj może godzinkę - póltorej i zagrałem jeszcze sesje wieczorną która już poszła lepiej. Narzędzi które poleciłeś @Dahid jeszcze nie testowałem ale może potestuje.

To mój wykres z całej gry jak do tej pory, póki co nie ma za dużej próbki i idzie niezbyt dobrze, ale nie zniechęcam się. Następnym razem może spróbuje przeanalizować sesje i wkleić tu kilka rąk lub jakieś przemyślenia.

Bankroll: 507.06$
Fish buffet points: 55 839/120 000

Reply
Moderator
baadnewz01

Przeniosłem, będę zaglądać i powodzenia :f_drink:

Reply
Dahid84

Bez trakera bedzie ci trudno rozeznac sie w swiojej grze ten gg to .. daj spokuj. Moze ktos ma klucz do hm2 i ci odda. Bez preflopa nie bedzie postepu. Na tych stronach co podalem na 100bb jest za darmo preflop ( dokladnie pewnie ze wzgledu na rake nie bedzie ale starczy ) i czasami troche postflopa a to juz duzo na poczatek. Jak zlapiesz zajawke na nauke to bedziesz myslal dalej.

Reply
PokerPlayer2023

Hand2note w tej starszej wersji jest darmowy i do tego dostajesz 30 dni za free. Jedynie konwertowanie rąk jest trochę irytujące - ale nie jest to coś czego nie da się przeskoczyć.

Reply
Wojtalenko

Dzięki Baadnewz01 za przeniesienie i dzięki za rady, trackera zawsze moge sobie kupić ale Hud i tak nie działa na stołach gg więc chodzi tu bardziej o analize błędów i naukę, w trackerze napewno jest 100x więcej możliwości ale narazie póki co zostane przy sofcie i skupie sie na nauce tego preflopu. póki co używam tego plomastermind trainera i tam też jest za free 100bb preflop. Wczoraj ćwiczyłem range jak grać UTG+1 vs UTG open POT i miałem accuracy coś 60% więc sporo błędów ale niektóre spoty bardzo niewiele się różniły. Dzisiaj postaram się poćwiczyć kolejne pozycje vs open z UTG.

Idzie dalej średnio ale troche wygląda to już lepiej ale próbka dalej mała.

wczoraj na sesji przegrałem sporo na 2 rękach które były podobne, top two vs top set. Co myślicie o tych zagraniach?

Tutaj raczej błąd preflop z tym callem, ale asplayed od flopa to wydaje mi sie że turn to powinien być fold, przeciwnik otwiera z UTG więc ma KK w range, 99xx raczej rzadko, AAxx raczej tak nie zagra chyba że z FD to wtedy mój push miałby sens. Dochodzą jeszcze ręce które mają tu drawy jak AQTJ z fd ale chyba vs range moja ręka nie gra tak dobrze a do flopa jeszcze nie zainwestowałem jakoś bardzo dużo. Więc fold preflop, a patrząc od flopa to raczej fold na turnie.

Tutaj preflop ok, postflop też bet raczej obowiązkowy, zastanawiam się nad turnem, bo check back wydaje się bezpieczniejszą opcją ale ma ten minus że daje mu realizować drawy za darmo, może mniejszy bet? Po moim zagraniu na turn vs jego reraise potrzebuje 30,35 % czasu być lepszy żeby call był profitowy, też nie wiem jak często przeciwnik jest tu w stanie zagrać raise z gorszą ręką, w trakcie gry wydawało mi się to już izi callem ale teraz sam nie wiem.

Co myślicie?

Bankroll: 504.69
Fishbuffet points: 57 922 / 120 000

Aha jeszcze pytanko, jakiego hostingu najlepiej używać do wrzucania zdjęć tu na forum. Bo ja wrzucam na zapodaj, ale nie wiem może lepiej używać czegoś innego?

Reply
FulHaus

Imgur też jest dobry.

Reply