Przejdź do forum
short stack vs big ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] short stack vs big stack

12 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,682 Wyświetlenia

Gram strategią short stack i po ugraniu całego bonusu miałem ledwo 100$ teraz już bez bonusu od poker strategy, regularnie spadam w dół, na obecną chwile moje dostępne środki na full tilt to około 65$. Chciałem uprzedzić, że gram bardzo zgodnie z zaleceniami, wchodzę zawsze tylko z kartami które zaleca strategia i z pozycji z której zakłada, nawet kiedy mnie skręca i chce sprawdzić tylko do big blinda ze słabszym układem :), drawy rozgrywam według stosunku pot odds do odds itd. Zastanawiam się więc czy short stack jest skuteczny na full tilt, może na tej platformie się nie sprawdza, i nie wiem czy nie zacząć grać big stack strategy?

11 odpowiedzi
SJS
SJS

Możesz podać ile już rak rozegrałeś?

Gdzie to można sprawdzić?

kNoq001

sciagnij program elephant masz go w download, dzieki niemu bedziesz mogl takze wklejac swoje rece, mozliwe ze popelniasz bledy ktore powoduja spadki

Robmeister

zwykle tylko się nam wydaje że gramy w zgodzie z zaleceniami-mówię po sobie...
dopiero gdy przeanalizowałem swoją grę dostrzegłem błędy...
i tak jak napisał kolega wcześniej -ściągnij elephanta

Jakie mogę popełniać błedy kiedy przegrywam 80% wejść all-in (pre-flop) które rozgrywam tylko na niewielkiej ilośći rąk podanych w short stack :) na to nie mam wpływu, mogę tylko zganiać winę na pech, ale niedługo będe musiał przejść na micro blindy jeśli tak dalej bedzię :(

kNoq001

nic innego jak bad beaty, sam przez to przechodzilem ze konczylem sesje -7BI przegrywajac wiekszosc rozdan allin pf jednak caly czas analizowalem swoja gre (przyp. elephant) oraz wrzucalem rozdania na forum przez co moja gra sie poprawila i zaczalem odbijac sie od dna

deyon napisał
Jakie mogę popełniać błedy kiedy przegrywam 80% wejść all-in (pre-flop) które rozgrywam tylko na niewielkiej ilośći rąk podanych w short stack :) na to nie mam wpływu, mogę tylko zganiać winę na pech, ale niedługo będe musiał przejść na micro blindy jeśli tak dalej bedzię :(

Na Full Tilcie jest stosunkowo wysoki poziom graczy i bardzo ważne są ready na przeciwników (jeszcze lepiej jeśli poparte statystykami z jakiegoś trackera) Szczególnie powinieneś uważac z all inami z TT JJ i QQ. o ile przeciwko graczom lose masz szansę wyjśc na lekki plus lub zero o tyle gracz tight sprawdzi cie tylko z lepszym układem.

Dodatkowym problemem jest to, że jako short masz stosunkowo małe fold equity i wielu graczy sprawdzi cię dla zasady (bo to tanio). Jeśli do tego dojdzie trochę niefartu to katastrofa gotowa.

Awikun napisał

Na Full Tilcie jest stosunkowo wysoki poziom graczy i bardzo ważne są ready na przeciwników (jeszcze lepiej jeśli poparte statystykami z jakiegoś trackera) Szczególnie powinieneś uważac z all inami z TT JJ i QQ. o ile przeciwko graczom lose masz szansę wyjśc na lekki plus lub zero o tyle gracz tight sprawdzi cie tylko z lepszym układem.

Dodatkowym problemem jest to, że jako short masz stosunkowo małe fold equity i wielu graczy sprawdzi cię dla zasady (bo to tanio). Jeśli do tego dojdzie trochę niefartu to katastrofa gotowa.

Dokładnie, w takim razie BSS nie spisze się lepiej?, na full tilcie rozgrywanie większej ilości rąk to chyba lepszy pomysł przy tak małej ilości fishów nawet na małych blindach.

SJS
SJS

Zmień staw bo na FTP raczej są grube ryby na które nie masz zapewne jeszcze odpowiedniej wędki. A po drugie zapomnij o SSS zacznij grać BSS.

deyon napisał
Dokładnie, w takim razie BSS nie spisze się lepiej?, na full tilcie rozgrywanie większej ilości rąk to chyba lepszy pomysł przy tak małej ilości fishów nawet na małych blindach.

BSS wymaga większego skilla po flopie, ale zakładając dokładnie takie same układy rąk twoich i przeciwnika pozwala osiągac większe zyski.

Niestety każdy kij ma dwa końce i przy złej grze BSS stracisz szybciej i więcej niż grając SSS.

Z moich doświadczeń wynika, że na FT jest stosunkowo dużo superagresywnych LAGów (maniaków) i częśc z nich bardzo nadużywa blefów i all inów (dużym stackiem). To niestety czasami zmienia środek ciężkości w stronę hazardu i szczęścia.

Sytuacje gdy na flopie widzisz 2 graczy z all inami i sam zrzucasz niskiego pocketa wobec 2-3 over kart tylko po to by za chwilę zobaczyc że wygral Ace high zdażają się częściej niż byś myslał. Najgroźniejsze jest jednak to że chwilę później dostajesz AA i mimo nietrafienia flopa jedziesz do showdownu z all inem (bo przecież goście sprawdają z niczym :) ) i wtedy okazuje się że koleś trzyma seta albo jakieś abstrakcyjne 2 pary typu 75 bo miał kaprys sprawdzic 3 beta z 75o.

Reasumując w BSS musisz nauczyc się zrzucac (czasami) silne ręce a w długim dystansie ważniejsze (moim zdaniem) jest minimalizowanie przegranych i nie granie o stacki z niepewnymi rękami niż próby desperackich blefów lub sprawdzania na czuja w nadzieji że przeciwnik blefuje.

kabulek

Też doradziłbym ci BSS, nawet jeśli miałbyś przejść na NL2.
Granie shortem wg mnie nie sprawdza się na FT, ze słabą ręka nikt ci się nie wypłaci a z jakąkolwiek dobrze rokującą może cię wyzerować (nigdy nie grałem sss na FTP ale sam grając big stackiem widzę jak mi idzie z shortami).
Poza tym grając BSS od samego początku będziesz miał niezłą szkołę na przyszłość. Filmiki, artykuły i jazda.
I wrzucanie rozdań na forum, niby taka pierdółka ale przyznam szczerze odkąd zacząłem to robić wszystkie sesje mam "na zielono". To tylko nam się tak wydaje że gramy A game. Jak ci przyjdzie wrzucić kilak rozdań do oceny i zbierzesz zjebki to klapki ci opadną. Z osobistego doświadczenia powiem że przy "kuszeniu" żeby zagrać jakąś rękę troszkę zbyt luźno przychodzi do głowy: " kurde jak to wrzucę do oceny to będzie zjebka na maxa" i foldujesz zamiast wdawać się w jakieś bezsensowne EV- rozdania. Bardzo skuteczny lek na tzw. " a zagram sobie może coś spadnie".

Piszesz że nie uzywasz żadnych programów więc nawet nie wiesz jakie masz statystyki (mogłyby dużo powiedzieć o twojej grze) i nie masz możliwości przejrzenia swoich rozdań po zakonczeniu sesji. Polecam słonika lub któryś z pozostałych programów (HM, PT3) lub nawet zainstaluj sobie dwa jeśli jakaś opcja lub wygląd nie bedzie ci pasować w jednym zawsze jest ten drugi( w moim przypadku HUda używam słonikowego, historię przeglądam w słoniku, statystyki po sesji kontroluję w HM ).

Problem może być taki ze juz przegrałes częsci pieniedzy na naukę SSS i prawdopodobnie początki BSS też byłyby na minus a może ci nie wystarczyć BR. Może obejrzyj kilka filmików BSS i SSS i przemyśl sobie która strategia ci bardziej leży.