Skip to forum
Notifications
Clear all

downswing

11 Posts
7 Users
15 Reactions
3,517 Views
Andherx

Siema mam taki problem, otóż w pokera gram jakieś pół roku. Na początku wszystko ładnie szło uzbierałem całkiem niezły bankroll, pokonywałem limity wszystko pięknie ładnie. No najwidoczniej wszystko co dobre to się szybko kończy. A więc do rzeczy.

Od początku grudnia los się ode mnie odwrócił. Cały czas co sesja to w dupę. Już nie pamiętam jak to jest skończyć sesję na +. Nie wiem za bardzo co jest przyczyną.
Może braki w umiejętnościach? No ale przez jakiś czas jakoś mi szło i całkiem nieźle zarobiłem.
Rigged soft? Kto wie...
Downswing? Przez 1,5 miesiąca? no raczej nie
Najprawdopodobniej po prostu nie mam już szczęścia tak jak to miałem na początku. Często przeciwnik łapie dobre układy, albo wie, kiedy blefuje.

Może macie coś ciekawego do powiedzenia? Jak tak to piszcie, pozdrawiam.

Reply
10 replies
chriskwns

Jakie to stawki ? Ile rąk rozegrałeś ? Jaki miałeś winrate do tej pory ? Ile tych limitów przez te pół roku pokonałeś ? Chętnie coś doradzę ale warto żebyś podał więcej info.

Reply
wincentf

Tak, tak "szczęście" i "rigged softy :|
Zapewne słabo grasz, a regularsi mają już na ciebie na tyle dużą próbkę rąk że cię bez problemu eksploitują.

Reply
Andherx

Napisane przez wincentf
Zapewne słabo grasz, a regularsi mają już na ciebie na tyle dużą próbkę rąk że cię bez problemu eksploitują.

Być może, ale trzeba pamiętać, że w pokerze szczęście ma bardzo dużą wartość. A co do rigged soft to nikt nie ma pewności oprócz panów co siedzą w centrali.

Napisane przez chriskwns
Jakie to stawki ? Ile rąk rozegrałeś ? Jaki miałeś winrate do tej pory ? Ile tych limitów przez te pół roku pokonałeś ? Chętnie coś doradzę ale warto żebyś podał więcej info.

Doszedłem do FL $0.1/0.2, ale w trakcie dowswingu zszedłem niżej. Winrate do grudnia z tego co pamiętam 5bb/100. Od grudnia rozegrałem jakieś 50k rąk z winrate -1,5bb/100

Reply
Swiezak

.

Reply
chriskwns

Napisane przez Andherx
Doszedłem do FL $0.1/0.2, ale w trakcie dowswingu zszedłem niżej. Winrate do grudnia z tego co pamiętam 5bb/100. Od grudnia rozegrałem jakieś 50k rąk z winrate -1,5bb/100

Skoro od grudnia rozegrałeś 50k to zakładam, że wcześniej też trochę tych rozdań zrobiłeś. Nie gram FL więc tu nie wiele Ci powiem w kwestii wariancji czy strategii. Ogólnie jeśli na niższych stawkach miałeś pozytywny winrate, a na wyższych już nie to zapewne po prostu musisz popracować nad grą, wyższe stawki to często najzwyczajniej lepszy poziom gry oraz inna dynamika player poola. Popracuj nad grą, oglądnij treningi z FL, upewnij się, że masz komfortowy bankroll. Popracuj nad mindsetem, jest kilka dość pomocnych treningów lechrumskiego w dziale wideo dla brązu. Sam kiedyś shootowałem wyższe stawki, miałem zjazd, zszedłem niżej i również nie potrafiłem się odrobić. Teraz jak na to patrzę to w dużej mierze był problem mindsetu, niespełnionych oczekiwań, rozczarowanie. Jeszcze nie dawno po ok. 80k hands na NL10 miałem 5bb/100, obecnie po 90k na NL25 jestem jako tako break even czy tam na lekki plus ostatnio. Odrzuciłbym kompletnie przekonania o rigged softach czy "szczęściu", w pokerze chyba jeszcze nikt niczego nie osiągnął w ten sposób.

Edit : ... a tak w ogóle to polecam przejść na NL _drink: i z pewnością zrobić przerwę od gry kilka dni.

Reply
Andherx

Przerwa już była. Co do przejścia na nl to jeszcze nie teraz. Zrobiłem session review, przeglądałem rozdania no ale raczej nic z tego nie wynika, nie wiem gdzie szukać leaków. Większość przegranych rozdań to nietrafienie flopa, albo szczęście przeciwnika (np dobra karta na turn/river)

Reply
Druneski

Napisane przez Andherx

Napisane przez wincentf

Być może, ale trzeba pamiętać, że w pokerze szczęście ma bardzo dużą wartość. A co do rigged soft to nikt nie ma pewności oprócz panów co siedzą w centrali.

Oczywiście, że ma, ale póki to Tobie żarło to wszystko z softem było ok? :) A jak przestało to już może rigged?
Wydaje mi się, że zbudowałeś obraz swojej gry/pewność siebie na podstawie najniższych stawek/upswingu i teraz w trakcie korekty szukasz wytłumaczenia nie tu gdzie trzeba. Dla regów też nie jesteś już unkiem jeśli wyrabiasz takie volume. Także jak masz problemy ze zrozumieniem tematyki wariancji to polecam filmiki Lecha Rumskiego w dziale wideo oraz poprawiać skilla. Downswing hartuje ducha, możesz się poddać, wyjąć z poksa co do tej pory zarobiłeś i dać sobie spokój lub pracować nad sobą na wielu płaszczyznach. Tutaj nie ma dróg na skróty, całego życia na hotrunie nikt nie przeżyje ;)

Reply
Sepurta

Grałem FL, i to co radzę to przeczytać wszystkie dostępne materiały o strategii. Jeśli nie wiesz gdzie szukać leaków to wrzucaj ręce na forum analizy rozdań. Obejrzyj jakieś filmiki (nie wiem jakie są aktualnie dla FL). To, że wygrywałeś nie znaczy że grałeś dobrze, bo jak sam zauważyłeś, szczęście ma w pokerze bardzo duże znaczenie. To że ktoś trafia na river może oznaczać, że słabo bronisz swoje układy.

Reply
Andherx

@Sepurta

Przeczytałem wszystkie art. do srebra, na złoto nie chcę wydawać dużo $$ planuję przeczytać jeszcze raz, bo może coś przeoczyłem _evil:
Co do oceny rozdań, jeszcze nigdy tego nie robiłem, może warto spróbować.

@Druneski

Dzięki za pomoc i radę.

Reply

Ja bym miał parę teorii :

Dokonałeś może jakieś znacznej wypłaty ( bo jeśli wierzyć temu co piszesz że pół roku luźna gra, ciągły up, a nagle każda sesja -, to możliwości są dwie, lvl za wysoko, lub znacząca wypłata, która sprawiła że stałeś się niewygodnym graczem dla pokerromu i co jakiś czas jesteś "ofiarą" nadpisanych rozdań, gdzie pokerroom chce w ten sposób Twoim kosztem pomóc tym co dopiero zaczynają, lub sprawić żebyś to nie Ty wygrał ). A co do rigged to dobrze mówisz że to jest nie do udowodnienia, idąc tym krokiem, Ty nigdy nie będziesz wiedział czy alias grający z Tobą jest zawodnikiem czy jakimś BOT-em, bo dane są chronione. Najlepiej wypłać sobie to co do tej pory ugrałeś i następnie zacznij wszystko od nowa, od najniższego limitu i wtedy to pozwoli Ci odpowiedzieć na Twoje wątpliwości ...

Reply