Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] fobia

12 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
936 Wyświetlenia
seb66666

Chcialem spytac o jakies madre slowa, otoż grałem kieyds w pokera po swojemu , majac tlyko jakies podstawy o holdemie, jak by porownac to co gralem kiedys do artykulow z ps to bym by to mniej wiecej murek/tight passiwe. I to bylo dawno i nieprawada:) ale cos tak wygrywalem , czy to byl everest czy pp i w kazdym razie swira dostalem na punkcie kasy, bylem wtedy studentem i ludzie kolo mnie brali sie nawet grabiania lisic za 3.50zeta za godzine a ja robilem 500zeta w tydzien nie wyhodzac z domu na stawkach nl10-nl 25. potem jednak bad bankroll management (co wogule nie wiedzialem co to jest ) powiedzial swoje i splukalem sie do 110$, (wchodzilem z 400$br) na nl 200 nawet. Potem wielka przerwa i tylko gralem sporadycznie dla zabawy na nl02 I niedawno bo we wrzesniu poznalem ps i nauczeylem sie to i tamto i idzie nie najgrzej, tylko problem polega na tym ze za duzo i to chyba o wiele mysle o kasie, akurat nie pracuje, wiec chociaz by na fajki i beer nie ma wiec mindset moj jest chyba zj*@$any bo wyplacam co tydizen zamiast co miesiac , i mam problem z tym: duze problemy z mysleniem przy monsterach tego typu :

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$7,05:158/11/6/10,0/18/29/100/33;UTG2$30,02:291/35/22/1,5/31/46/25/52;Hero$21,74:///////;[/tg]
0,05/0,1 No-Limit Hold'em (8 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Elephant 0.90 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is BU with 6♠, 6♣
UTG2 raises to $0,35, 4 folds, Hero calls $0,35, SB calls $0,30, BB folds.

Flop: ($1,15) J♥, 7♠, 6♦ (3 players)
SB checks, UTG2 bets $0,7, Hero calls $0,70, SB folds.

Turn: ($2,55) 2♦ (2 players)
UTG2 bets $2,1, Hero calls $2,10.

River: ($6,75) 2♥ (2 players)
UTG2 bets $6,75, Hero raises to $18,00, UTG2 raises to $26,87 (All-In), Hero calls $0,59 (All-In), UTG2 gets uncalled bet back (All-In).

Final Pot: $43,93

Results follow (highlight to see):
UTG2 shows ful, siódemki na dwójki (7d 7c)
Hero shows (6s 6c)

UTG2 wins with ful, siódemki na dwójki (7d 7c)

i to nie chodzi mi o to ze rozdanie jest dorbze rozegrane( IMO!! :) ) bo koles po 291 hands z 35/22 jest very loose i z takim setem mozna slowplayowac( TEZ IMO!!), chodzi o to ze w takich sytuacjach nie mysle o tym ze koles rzeczywisice moze miec te 77 lub JJ poprostu taka mysl totalnie ucieka z glowy a tak nei powinno byc.

11 odpowiedzi
AutystycznyAndrzej

rozdanie jest dorbze rozegrane

iloled

letsgamble92

rleoad and og og

Ostatnio przed kazda sesja pisze sobie w notatniku 'nie bede, kur**, spazzowal' i trzymam notke na pulpicie. Czasami pomaga _thumbsup:

seb66666

Napisane przez AutystycznyAndrzej

rozdanie jest dorbze rozegrane

iloled

napisalem ze jest dobrze i zapomnialem dodac ze imo bo wlasnie potem takie teksty schodza, a ty jak juz piszesz tak to napisz co jest nie tak a nie cwaniakuj

AutystycznyAndrzej

To nie jest kącik ocen rozdań więc nie wymagam żeby było opisane wsio ładnie ale uzasadnienie: "z takim setem mozna slowplayowac" - jest marne. Powinieneś patrzeć na EV poszczególnych akcji:

- fold = EV0
- raise = ???
- call = ???

I teraz starasz się określić jaki EV ma call a jaki raise i co z tych trzech akcji jest najlepsze. Call na flopie będzie EV+, ale niekoniecznie lepszy od raise.

Głównie śmieszy mnie river. Nie wiem na call od jakiej gorszej ręki liczysz skoro mówisz: "mam seta".

seb66666

haha no to jak nei jest to dzial ocen to co sie smiejesz ze napisalem ze dobrze zagralem i podkreslam IMO:)Zagralem tak bo dopiero ucze se ze statami grac a koles mial 35Vpip i bylem pewien ze ma overpare . Ale no tak jak w temacie nie chce oceny reki tylko dalem przyklad monstera na deepie ( i nei komentowac mi tego co ja mysle o tej rece teraz po fakcie :) ), chodzi o to ze myslenie mi sie wylacza czesto i na deepstackach to zawsze, i chyba tez sobie jakas kartke przykleje na monitor albo cos, i moze ktos ma jakies rady:)

Napisane przez seb66666
Chcialem spytac o jakies madre slowa, otoż grałem kieyds w pokera po swojemu , majac tlyko jakies podstawy o holdemie, jak by porownac to co gralem kiedys do artykulow z ps to bym by to mniej wiecej murek/tight passiwe. I to bylo dawno i nieprawada:) ale cos tak wygrywalem , czy to byl everest czy pp i w kazdym razie swira dostalem na punkcie kasy, bylem wtedy studentem i ludzie kolo mnie brali sie nawet grabiania lisic za 3.50zeta za godzine a ja robilem 500zeta w tydzien nie wyhodzac z domu na stawkach nl10-nl 25. potem jednak bad bankroll management (co wogule nie wiedzialem co to jest ) powiedzial swoje i splukalem sie do 110$, (wchodzilem z 400$br) na nl 200 nawet. Potem wielka przerwa i tylko gralem sporadycznie dla zabawy na nl02 I niedawno bo we wrzesniu poznalem ps i nauczeylem sie to i tamto i idzie nie najgrzej, tylko problem polega na tym ze za duzo i to chyba o wiele mysle o kasie, akurat nie pracuje, wiec chociaz by na fajki i beer nie ma wiec mindset moj jest chyba zj*@$any bo wyplacam co tydizen zamiast co miesiac , i mam problem z tym: duze problemy z mysleniem przy monsterach tego typu :
...
i to nie chodzi mi o to ze rozdanie jest dorbze rozegrane( IMO!! :) ) bo koles po 291 hands z 35/22 jest very loose i z takim setem mozna slowplayowac( TEZ IMO!!), chodzi o to ze w takich sytuacjach nie mysle o tym ze koles rzeczywisice moze miec te 77 lub JJ poprostu taka mysl totalnie ucieka z glowy a tak nei powinno byc.

Witaj,

przepraszam, że tak późno, ale weekend rządził się znowu swoimi prawami.

Nie będę się zajmował rozdaniem, bo to nie moja specjalność, ale później pośrednio do niego nawiążę.

Wnioskuję, że poker to jest/było źródło Twojego utrzymania na studiach/obecnie. Problem jednak tkwi w tym, że przy Twoim podejściu do gry i bankrolla nic z tego nie wyjdzie. Jeżeli na bieżąco wybierasz z bankrolla na opłaty, rzeczy codziennego użytku, itp, a nie posiadasz odpowiedniego zabezpieczenia (najczęściej kilkumiesięczne utrzymanie), to niepotrzebnie wywierasz presję na samego siebie. Cały czas zastanawiasz się, czy wystarczy Ci do przysłowiowego pierwszego, co powoduje, że nie podejmujesz optymalnych decyzji, lecz kierowane wynikiem finansowym.
Jeżeli natomiast chcesz wybierać pieniądze z pokera, aby wynagrodzić sobie trud włożony w naukę gry, to jest to jak najbardziej w porządku. Możesz wtedy widzieć, że żetony, którymi obracasz przy stole są namacalne. W tym przypadku proponowałbym ustalić sobie jakiś limit docelowy i dopiero wtedy wypłacać kasę. Jeżeli wcześniej zaczniesz wypłacać, to każda wypłata, nawet najdrobniejsza, rzuca Cię do tyłu w budowie bankrolla.

Następny temat to Twój bankroll. Prześledziłem rozdania, które wstawiasz i są to różne stawki. Nie wiem, czy skaczesz, bo nie ma akurat stolików (i przechodzisz na wyższy limit, co również jest błędem), czy masz może inne powody, poza brakiem konsekwencji. Ciekaw jestem, bo zapewne wiesz, że trzymanie się zasad bankroll management jest jedną z najważniejszych rzeczy u pokerzysty. Napisz, jakich zasad się trzymasz.

Kolejna sprawa to Twoje podejście do pieniądza. Jak długo przegrane rozdanie będzie Ci się kojarzyć z rzeczami materialnymi, to trudno będzie Ci podejmować rozsądne decyzje. Takie podejście do pieniądza łączy się z pierwszą wspomnianą przeze mnie rzeczą na początku wpisu. Postaraj się w trakcie rozdania myśleć jedynie o rozdaniu i nie dopuszczać do siebie myśli o pieniądzach. Jeżeli złapiesz się na tym, że myślisz, iż właśnie przegrałeś karton papierosów (lub coś w tym stylu) to przerwij grę i odejdź na jakiś czas od stołu. Możesz się zająć analizą sesji, którą właśnie przerwałeś. Jak się uspokoisz, wróć do stołu. Jak wygrasz i pojawi się myśl związana z jakąś rzeczą , rób tak samo i przerywaj grę. W ten sposób zapobiegniesz suboptymalnej grze.

I ostatnia sprawa. Grałeś w pokera i wszystko przychodziło łatwo, wygrywałeś kasę i być może czułeś się dowartościowany w porównaniu do innych, ciężko pracujących na kilka złotych. Prawdopodobnie był to przypadek, gdyż sam stwierdzasz, że zjechałeś dość nisko z bankrollem. Dopiero od września podszedłeś do gry bardziej poważnie. Z pewnością masz jeszcze nawyki, których nabyłeś grając wcześniej. Pierwszym krokiem powinno być wyzbycie się tych nawyków, zarówno jeżeli chodzi o zarządzanie bankrollem, jak i poprawną grę opartą na matematyce. Poker to też ciężka praca, która może zostać sowicie wynagrodzona. Jest jednak mały haczyk, gdyż praca ta wymaga sporej cierpliwości, dyscypliny trzymania się założonych zasad oraz nie naginania ich dowolnie.
Nikt nie opanował wszystkich zasad od razu, więc jeżeli masz problemy z jakimś typem gry, jakąś sytuacją, to najlepiej jej unikać, dopóki Twoje umiejętności nie będą na tyle dobre, aby sprostać temu wyzwaniu.
Statystyki to nie wszystko, liczy się ciągła obserwacja przeciwnika przy stole. Być może ma on słabszy dzień, być może gra pod wpływem tiltu, być może poprawił swoje umiejętności itd., a w statystykach tego nie znajdziesz. Z pewnością są one pomocne, ale nie mogą być jedynym argumentem przy podejmowaniu decyzji przy stole.

Pozdrawiam.

seb66666

No dzieki wielki za wyczerpujaca odpowiedz:) Jesli chodzi o stawki to trzymam sie jednak scisle 25Binow, i rozdania sa z nl5 i 10 bo wlasnie jestem na granicy, powyzej 250$ przechodze na nl10 i jak po godzinie spadne to spowrtoem nl5 dlatego to tak wyglada, gram na ftp wiec na brak stolow nie narzekam. Wkazdym razie dzieki jeszcze raz, mam nadzieje ze ten moj mindset pojdzie w dobrym kierunku (nie tak jak kiedys:) )

trebeter

skoro grasz na FTP to pewnie masz RB 27%
myślę, że dobrym pomysłem mogłaby być wypłata co tygodniowa RB o ile jesteś na plus z gry, pozwoliłoby to wypłacać jakieś tam sumy i przy okazji budować powoli roll, jeżeli tydzień na minus, proste nie wypłacasz.

lechrumski

DolphaZ - bardzo dobry post:)

Seb6666 Dodatkowo:

w kazdym razie swira dostalem na punkcie kasy, bylem wtedy studentem i ludzie kolo mnie brali sie nawet grabiania lisic za 3.50zeta za godzine a ja robilem 500zeta w tydzien nie wyhodzac z domu na stawkach nl10-nl 25.

Widzę tutaj 2 problemy.
Po pierwsze zbytnie skupianie się na kasie. Według mnie podstawą w pokerze jest skupienie się na rozwoju i na podejmowaniu jak najlepszych decyzji. Mam tutaj na myśli nie tylko decyzje przy samym stoliku, ale również: mindset, bankroll management, room selection, table selection, odpowiednie podejście do analizy gry, odpowiedni plan rozwoju. Skup się na rozwoju i stawaniu się coraz lepszym pokerzystą we wszystkich w/w aspektach, pieniądze są po prostu efektem ubocznym tego, że robisz coś dobrze.
Po drugie porównujesz się do innych, wyznaczając swoje standardy w oparciu o dochody swoich znajomych, zamiast porównywać się do samego siebie i zwracać uwagę na progres, który robisz. Moja rada wyznaczaj swoje własne cele w oparciu o to co chesz osiągnąć, to ile zarabiają Twoi znajomi nie powinno mieć tutaj żadnego znaczenia.

potem jednak bad bankroll management (co wogule nie wiedzialem co to jest ) powiedzial swoje i splukalem sie do 110$, (wchodzilem z 400$br) na nl 200 nawet. Potem wielka przerwa i tylko gralem sporadycznie dla zabawy na nl02 I niedawno bo we wrzesniu poznalem ps i nauczeylem sie to i tamto i idzie nie najgrzej,

Bardzo fajnie, że zdajesz sobie z tego sprawę to juz duzy krok do przpdu.

tylko problem polega na tym ze za duzo i to chyba o wiele mysle o kasie, akurat nie pracuje, wiec chociaz by na fajki i beer nie ma wiec mindset moj jest chyba zj*@$any bo wyplacam co tydizen zamiast co miesiac

Zdecydowanie za bardzo koncentrujesz się na pieniądzach a zbyt mało na rozwoju i stawaniu się lepszym graczem.
Natomiast nie ma czegoś takiego jak żelazna zasada co ile musisz wypłacać kasę. To zależy od Twoich celów, bankroll, sytuacji życiowej, innych dochodów, wyników, ilości rake’u jaki nabijasz itd. Jedni wypłacają co tydzień, inni prawie wcale, sam ustal co będzie dla Ciebie najlepsze w Twojej sytuacji. Natomiast ważne, żebyś nie stawiał sobie celów finansowych w stylu “W tym tygodniu zarobię 300$” ponieważ taki cel nie jest w 100% zależny od Ciebie. Wyznaczaj sobie takie cele, które możesz kontrolować i być za nie w 100% odpowiedzialny.

i mam problem z tym: duze problemy z mysleniem przy monsterach tego typu :

Myślę, że chodzi tutaj głównie o to, że tego typu pule mają dla Ciebie duże znaczenie finansowe i emocjonalne. Nagromadzenie silnych emocji powoduje, że zamiast na podejmowaniu najlepszych decyzji koncentrujesz się na tym ile wynosi pula. Więc jeszcze raz podsumujmy: rozwój, podejmowanie prawidłowych decyzji i nauka przede wszystkim.

Powodzenia,
Leszek

Puczek

:facepalm:

I tak nie mozesz wyrzucic na takim boardzie seta na NL10 mogles zrobic c/r turn, i tak musial bys wrzucic stacka i tak wiec doszedles do zamierzonego celu, bo wrzuciles stacka... chyba ze chciales dazyc do cheap showdown z fullem :facepalm:

Zwykly cooler jakich bedzie jeszcze miliard osiemset milionow innych wiec nothing special.