Skip to forum
'Juz wygralem...'

Notifications
Clear all

'Juz wygralem...'

6 Posts
3 Users
0 Reactions
905 Views
BruceShee

Witam.
Gram SNG 9man. W trakcie gry często w late game/bubble/hu - kiedy jestem chip leaderem (lub generalnie stack jest duży i szanse na dostanie się na wyższe miejsca jest przeważająca ) same pojawiają mi się myśli typu 'Juz wygrałem/jestem w kasie..' jakbym już osiągnął coś wygrał/osiągam zadowolenie z obrotu spraw.
Chwilę po tym tracę koncentrację i zaczynam rozrzucać chipy swoim przeciwikom.

Wygląda to mniej więcej tak: wchodzę w rozdanie i nagle umysł przestaje działać, koncentracji nie ma, nie jestem w stanie przeanalizować rozdania bo wszystko dzieje się 'samo', gram na flopie jakieś dzikie check-raise-bluffy za 20bb z A-high w niskich pulach z innymi big stackami lub shortami no i oczywiście przegrywam. Bardzo dużo mnie to kosztuje. Cała akcja trwa parę sekund. Po chwili wracam do rzeczywistośc. Zachowania te są kompulsyjne.

Rozmawiałem na ten temat z jednym coachem mindsetowym - wyjaśnił mi, że jest to kwestia strefy komfortu - wchodzę w niestandardowe spoty, o których nie mam pojęcia wyłącza mi się mózg bo jestem poza strefą komfortu...
Ale coś mi tu nie pasuje pomimo tego.

Wiem, że takie zachowania są kierowane przez podświadome programowanie i przekonania. Jakie to mogą być przekonania? Czy te zachowania kompulsyjne mogą być formą obrony podświadomości przed wygraniem pieniędzy?

Jeżeli coś niezrozumiale opisałem to dajcie znać, thx :)

Reply
5 replies
yoovan

Heh. Ja miałem hero calle poza świadomością. Mówiłem sobie "nie rób tego", a ręka jakby sama sprawdzała. I wiesz co? Nawet nie wiem jak się tego pozbyłem.
To był wielki problem. Oglądałem filmy Lechrumskiego, wyzywałem się od pedałów i bardzo starałem się utrzymać kontrolę nad grą.
Pewnego dnia uświadomiłem sobie, że przeszło i nawet nie zauważyłem kiedy.
Jeśli nie chcesz (podświadomość) wygrywać to musisz przestawić światopogląd.
Poszukaj, może masz poczucie winy z powodu "łatwej kasy" czy coś.
U mnie dobrze robi wypłata z roomu i coś w nagrodę. Flaszka, fajki czy co lubisz z komentarzem - to jest kasa z pokera.
I jeszcze jak mi umysł zaczyna szaleć to pytam "chcemy, qrva iść tyrać 12h na budowie?".

Reply
tojaczajka

Ja przez dlugi czas miałem problem z shortami, zawsze wierzyłem,ze moje A5 i ponizej posklada shorcika i wygram wiecej. Nawet jak siedzialem na UTG a short byl na BB to zawsze byl open, nie myslalem kompletnie o pozostalych graczach, tylko o tym aby wyrzuci shorta z turnieju, betowalem kazdy street! Chociaz short potrafil sfoldzic pre, a ja nawet nie patrzalem z kim gram. NIE DAM MU WYGRAC TO MOJE CHIPSY! i... po chip liderze next hand short AI ja call z BB i tak z chipleadera zamienialem sie w shorta :D
Bedac chipleaderem wydawalo mi sie,ze jestem najlepszym graczem na stoliku i moge poskladac kazdego jak nie karta to blefem. Tak wniskuje, bo grajac nawet o tym nie rozmyslalem, zawsze szukalem lepszego wytlumaczenia np.: Fish is lucky etc.
Trzeba, byc cierpliwym do konca, tak mi sie wydaje, psychologiem nie jestem.
Ja mam problem gdy gram MTT, za wszelka cene chce byc w pierwszej 10, 20, 30 turnieju, przed bublelm zaczynam blefofac, wszystkie shorty, a jak mnie callnie jakis kolo z Big Stackiem to i tak gram jak na shorta, i ... out przed bublem, przez chwile rzadzi mna pazerosc na zetony i... oczywiscie trace podwojnie.
ja gram fifty i zawze mialem w czacie wlaczone, statystyki, patrzalem co chwila ktore mam miejsce na jakim stole, co wprowadzalo mnie w problemy, bo na stolach na ktorych bylem na ostatnich miejcach, zawsze chcialem sie nabudowac i... KOCZYLEM TURNIEJ POZA KASA:)
Ciekawy post, nie potrafie odpowiedziec na Twoje pytanie, ale jestem ciekaw jak inni sie wypowiedza.
Pozdrawiam!!!

Reply
tojaczajka

Moze podswiadomie wierzysz,ze jestes najlepszy?
Cokolwiek bym nie zrobil i tak wygram:)

Reply
BruceShee

yoovan

Tak wiem, ze muszę przestawić podświadome skrypty - cały czas to robię, natomiast zanim ten temat ruszę chciałem się coś dowiedzieć bo może patrzę na temat ze złej strony - czy ktoś miał z tym styczność, doświadczenie.
Z powodu łatwej kasy poczucia winy nie mam natomiast podejrzewam, że sporą zasługę w tym zachowaniu ma mindset finansowy/przekonania typu "nie mam pieniędzy" lub "nie zasługuję na nagrodę" związane raczej z byciem ciągle karanym w przeszłości za niespełnianie perfekcjonistycznych wymagań co może owocować sabotowaniem moich wyników pracy... co ciekawe mój umysł stawia mi opory jak i przy zarabianiu (via powyższy przkład) jak i przy wydawaniu - mam spore opory! ?(

Reply
BruceShee

Moze podswiadomie wierzysz,ze jestes najlepszy? Cokolwiek bym nie zrobil i tak wygram

Nie mam z tym problemu - generalnie praktycznie w ogóle nie tiltuje do tego stopnia :P Patrząc na przeciwnika widzę tylko jego statsy, metagame, image itp... nic poza tym. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że to co opisujecie bazuje się na tych samych mechanizmach ale przy innych przekonaniach gdzie umysł gdzieś znika a ręka sama działa pod wpływem emocji.

Jakiś czas temu oglądałem filmik na TED.com gdzie klient powiadał o pewnej sytuacji, w której grupa kontrolna miała pewien cel do osiągnięcia. Jedna jej część miała powiedzieć o nim znajomym a druga miała go zachować dla siebie. Test miał wykazać wpływ takiego zachowania na osiąganie tegoż celu. I jak się okazało pierwsza grupa otrzymując wsparcie, gratulacje, dobre słowo na drogę, aprobatę w odpowiedzi bliskich podświadomie otrzymała już nagrodę ponieważ ich umysł w pewnym sensie otrzymał już nagrodę za 'wykonaną' pracę. W wyniku czego spora część pierwszej grupy nie wykonała zadania! Hormony osiągnięcia celu i nagrody były zostały użyte i ludzie ci tracili motywacje i determinacje, koncentracje do działania... Natomiast w drugiej grupie chyba wszyscy ten cel osiągnęli!
Może to tylko skojarzenie ale widzę siebie w pierwszej grupie... ja też tracę motywację, determinację, koncentracja gdzieś ucieka - tylko wszystko samo się dzieje. Jak znajdę ten filmik to go wrzucę.

Dzieki za feedback panowie :) Idę w kimę - jutro tu zajrzę.

Reply