Siemka!
Przejdę do rzeczy ![]()
Mam problem z pewnym podświadomym mechanizmem, który manifestuje się tym, że jak tylko mój umysł uzna, że / lub usłyszę w głowie nawykowy wewnętrzny dialog typu 'już wygrałem' automatycznie opada mi koncentracja i zaczynam tracić żetony na jakichś głupich/nieprzemyślanych zagraniach. Najczęściej dzieje się to gdy jestem CL (gram 9man SnG) lub np widzę, że przeciwnik jest supershortem i spodziewam się jego odpadnięcia. Jest to jakiś nawyk, którego nie jestem za bardzo w stanie kontrolować.
Kiedy tylko już przegram/stracę większość żetonów pojawia się jakieś poczucie winy, wstyd i/lub frustracja. Przypomina to sportowca cieszącego się wygraną już przed przekroczeniem mety i... wywrócenie się po czym przegranie przez wyprzedzenie przez innego zawodnika. Inaczej mówiąc podświadomie dzielę skórę na żywym niedźwiedziu.
Poszukuję nazwy tego mechanizmu - namiary na jakiekolwiek materiały, które go opisują, cokolwiek żebym miał jakąś podstawę do rozpoczęcia pracy nad nim.
Prosiłbym o wypowiedzenie się zwłaszcza LechaRumskiego jeżeli jeszcze jest to adminem (nie orientuję się - bo piszę tu pierwszy raz od paru lat:P)
Cześć,
wystarczy w takim przypadku powiedzieć do siebie, że gdy następnym razem stanie się to i to, to zachowam się tak i tak (opisujesz dokładnie co zrobisz).
Trik "pochodzi" z którejś prezentacji z rozwojowiec.pl i jest udokumentowany naukowo.
Jest to tzw. "syndrom Piotra Blandforda". Niestety dotychczas nie wynaleziono skutecznej terapii na tą przypadłość.
Wesoło się zaczyna robić ![]()
Nie pozostaje nic innego jak szukać.
Jednocześnie czekam dalej na wasze wypowiedzi. Pozdro!
Hej BruceShee,
Może warto by było sobie powtarzać w takich sytuacjach że to o czym napisałeś (np. bycie CL) nie znaczy jeszcze że wygrałeś. Po prostu musisz sobie to uświadomić i przypominać sobie o tym podczas sesji, może to jakoś pomoże. Mógłbyś też przykleić jakieś karteczki na monitor, które by ci o tym przypominały (vide blog Robmafa), np. "Muszę grać do samego końca najlepiej jak potrafię" lub coś w tym stylu. Wydaje się banalne, ale na niektórych działa. ![]()
Pozdrawiam
Podczas gry staraj skupiac sie nad poprawnoscia decyzji zamiast myslec o zwyciestwie. Mozesz tez wykonywac analize na glos, minusem jest to, ze troche sie nagadasz