Przejdź do forum
Limit strat?

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Limit strat?

13 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
3,233 Wyświetlenia
Crash0118

Witam,
Jeżeli jest już taki wątek to sorry ale go nie znalazłem.
Chciałbym zapytam jak wyznaczyć sobie limit strat. Dziennie gram za około 30BI, obecnie mam chyba gorsze dni i jestem na minusie -40BI (oczywiście nie przegrywam całych 30BI, wygrywam jakieś 3-5 co ostatecznie każdego dnia pomniejsza mój BR o kilka $). Z tego co czytałem wiem że powinienem po pierwsze się nie dołować- done:); jeżeli już się nie dołuję to wprowadzić więcej efektywnej nauki- done; zmniejszyć liczbę stołów: grałem po 9 teraz gram 4- done. Ale nie wiem co zrobić z volume, samoistnie grając około 4h przy 4 stołach robię mniejsze volume ale jak to i tak wychodzi mi 20pare BI i BR dalej się zmniejsza. Czy powinienem ustalić sobie jakiś limit strat np. 10BI, lub brak wystarczającej ilość gier w których jestem w ITM przez np. pierwsze 10BI? (gram SNG MTT)
Pytam bo gram sobie sesję i po 20BI jestem np. 15BI w plecy to nie wiem czy to dalej ciągnąć. Spotkałem się z określeniem że na SNGMTT przez pierwsze 30 stołów nic się nie dzieje.... w sumie miałem sytuacje w których bym się z nim zgodził ale gdy od dłuższego czasu nic mi nie wychodzi to nie wiem czy warto jeszcze bardziej pomniejszać mój BR. Dodam jeszcze że wiem iż w pokerze chodzi o podejmowanie odpowiednich decyzji w perspektywie czasu i że poprzez wielkość próbki można tylko wyeliminować wpływ tego czy ma się szczęście czy nie ale jeżeli po prostu będę to dalej ciągnął to mogę w tydzień stracić cały BR:)
Z góry dzięki za odpowiedź.

EDIT
Nie wiem czemu wcześniej tego nie zauważyłem: http://pl.pokerstrategy.com/strategy/psychology/1333/1/
Sugerują 8BI, trochę mało jak na sng...

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
AqueousIVigo

1. Upewnij się, czy dobrze grasz i czy podejmujesz decyzje, które są EV+.

2. Wylicz sobie, czy przy Twoim ROI taki downswing jest czymś normalnym/prawdopodobnym.

Z tego co wiem, to 40BI przy SNG MTT to nie jest raczej dużo. Jeszcze kwestia jak duży field w turniejach, które grasz. Przy 180 na przykład, to raczej utrata 40BI jest jak najbardziej możliwa. Także rozeznaj się w tych 2 punktach i jeżeli wszystko jest okej, to po prostu graj dalej i kręć volume aż wyjdziesz znowu na plus ;)

Odpowiedz
Cytat
Crash0118

Ad 1. Właśnie jestem na tym etapie, gram 45 i tam przeważnie decyzja sprowadza się do PUSH/FOLD co da się łatwo sprawdzić w kalkulatorach, większość decyzji jest na +, aczkolwiek pewny dobrze gram to nie jestem.
Ad 2. Jak to wyliczyć? Nie wiem czy się da bo aktualnie moje ROI jest na minusie...Wiem że są kalkulatory ale tam nie ROI tylko winrate i inne trzeba podać.

na 180tkach 40BI to może nie dużo, ale na 45 raczej dużo, szczególnie że wiele osób zaczynało je z 50BI, ja zacząłem je jak miałem 200BI.
Dzięki wielkie za objaśnienia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

Ad 1. A zatem się upewnij :D Poświęć sobie dzień-dwa tylko na session review i wszystko się wyjaśni :)

Ad 2. Grafy

Odpowiedz
Cytat
Crash0118

Ad 1. Ok upewnię się, może mi to zająć więcej czasu ale się upewnię. Tzn. nie pomyśl sobie że nigdy nie robiłem session review, robiłem ale widzę że muszę robić więcej lub dokładniej:)

Ad 2. Nie ma wykresu dla ujemnego ROI :D, a tak serio oś po lewej oznacza prawdopodobieństwo wystąpienia downswingu gdzie 1 to 100% czyli na pewno wystąpi?, a BI na krzywych ilość BI które posiadamy w BR? Dobrze to czytam?
Dzięki

Odpowiedz
Cytat
abdelors

Ad Ad 2. Nie, ilość posiadanych BI w Bankrollu nie ma żadnego wpływy na prawdopodobieństwo wystąpienia swingów... Więc tworzenie wykresu prawdopodobieństwa swingu w zależności od posiadanych BI jest bez sensu xD
Anyway, żeby nie było że tylko się czepiam: oś pozioma oznacza ilość rozegranych gier. Co jest naturalne, że na próbce 10000 gier jest większa szansa złapania swinga na ileśtam BI niż grając ich 1000,
A co do tego "prawdopodobieństwo wystąpienia downswingu gdzie 1 to 100% czyli na pewno wystąpi?" - nie, nie ma pewności że dany downswing wystąpi. Tego może nie widać na tym wykresie, ale to dąży asymptotycznie do 1. Zdarzenie "grajac 1000000000000000sitów złapiesz ds na 100bi" nie może mieć prawdopodobieństwa równego 1, jest ono tym bliższe 1, im więcej sitów jest rozegranych, ale nie ma pewności 100%.

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

Napisane przez abdelors
Ad Ad 2. Nie, ilość posiadanych BI w Bankrollu nie ma żadnego wpływy na prawdopodobieństwo wystąpienia swingów... Więc tworzenie wykresu prawdopodobieństwa swingu w zależności od posiadanych BI jest bez sensu xD

Ale to nie jest zależność od posiadanych BI, tylko downswing o wielkości x BI, jeśli się nie mylę ;)

No i nie musi wystąpić, masz rację. Podałem to tylko jako pomoc w określeniu, jak bardzo prawdopodobny jest taki downswing przy określonym ROI. I tak trzeba to potem samemu zweryfikować, czy straty spowodowane są tylko i wyłącznie przez wariancję, czy niską jakość gry.

Odpowiedz
Cytat
Crash0118

Czyli przykładowo przy ROI 5% i 2000 gier prawdopodobieństwo wystąpienia downswing'u wielkości ~50bi jest na poziomie 0,99 (99%) a np. ~110bi około 40%, dobrze to czytam? Dzięki wielkie za objaśnienia.

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

Tak mi się wydaje, że tak właśnie należy to czytać :)

Odpowiedz
Cytat
Crash0118

Elegancko, dzięki :f_drink: to tak na prawdę na moją próbkę (około 500 gierek) mam dość duży downswing (40BI) czas wziąć się za robotę :)

Odpowiedz
Cytat
abdelors

Napisane przez AqueousIVigo

Ale to nie jest zależność od posiadanych BI, tylko downswing o wielkości x BI, jeśli się nie mylę ;)

No i nie musi wystąpić, masz rację. Podałem to tylko jako pomoc w określeniu, jak bardzo prawdopodobny jest taki downswing przy określonym ROI. I tak trzeba to potem samemu zweryfikować, czy straty spowodowane są tylko i wyłącznie przez wariancję, czy niską jakość gry.

Nie mylisz się, to jest właśnie to, tylko tak chciałem zabsurdalizować pomysł autora tematu że ta oś oznacza ilość BI w rollu.

Jasne, te wykresy są dobre, nic im nie zarzucam, w swoim poście chciałem tylko je objaśnic autorowi tematu :)

40bi w ciągu 500 gierek to naprawde nic nadzwyczajnego, zakładając oczywiście profitową gre.
Ja przy roi ok 18% (sng45os turbo), na 3k gier dwa razy poleciałem, raz na 100bi, raz na 75bi, grając profitowo. W końcu przyszedł upswing, więc bez spiny, to normalne.

Odpowiedz
Cytat
Crash0118

Ok dzięki wielkie za pomoc:) ale i tak kupa pracy nad moją grą.

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo

Napisane przez abdelors

Nie mylisz się, to jest właśnie to, tylko tak chciałem zabsurdalizować pomysł autora tematu że ta oś oznacza ilość BI w rollu.

A przepraszam, nie doczytałem i nie zrozumiałem :f_drink:

Odpowiedz
Cytat