Przejdź do forum
Materiały edukacyjn...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Materiały edukacyjne ;)

13 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,082 Wyświetlenia
avril1991

Witam!

Wrzucam spis materiałów które są bardzo pomocne w kwestii mindsetu. Oczywiście zachęcam do podawania innych pozycji.

Książki typowo o pokerze
-Tommy Angelo "Elements of Poker"
-Dusty “leathera$$” Schmidt "Treat Your Poker Like A Business"
-Matthew Hilger, Ian Taylor "The Poker Mindset"

Podane pozycje dostępne w Amazon.com, Poker Mindset można nabyć w sklepiku Pokerstars.

Książki o motywacji i zarządzaniu własnym życiem
-Spencer Johnson "Kto zabrał mój ser?"
-Anthony Robbins "Obudź w sobie olbrzyma..."

Dostępne w Polsce w praktycznie każdej księgarni.

Inne
-Medytacja wg Tommego Angelo
http://www.tommyangelo.com/meditation_101.html

12 odpowiedzi

Wyjdę może z taką inicjatywą aby taki temat jak ten podpiąć w tym dziale, bo jak się rozwinie to będzie trzeba grzebać i szukać, a ktoś może poszukiwać akurat takich rzeczy :f_cool:

Bardzo dobry pomysł, Paproszek90. Zbiór materiałów przydatnych w szkoleniu mindseta umieścimy bezpośrednio pod regulaminem korzystania z tego działu.

lechrumski

Bardziej niz konkretny tytul wazny jest autor i to co soba reprezentuje. Jezeli ktos mysli o tym zeby nauczyc sie kontrolowac emocje podczas gry i pozbyc sie tiltu to na pewno polecilbym nastepujacych autorow ktorzy sa aktualnie tak naprawde najwazniejszymi i najlepszymi trenerami z roznych dziedzin rozwoju osobistego na swiecie:

Richard Bandler
Anthony Robbins
Osho
Byron Katie
Brian Tracy

Nie ma sensu polecac konkretnego autora poniewaz ze wzgledu na osbowosc, energie i cechy charakteru kazdemu beda potrzebne inne elementy, ja osobiscie ogladam mnostwo filmow Bandlera, widzialem go tez na zywo na szkoleniu i polecam bo jest po prostu swietny, zas pod katem metod pracy ze swoim sposobem myslenia obecnie na topie jest Byron Katie i wlasciwie caly swiat rozwoju osobistego korzysta teraz z tego co ona wymyslila.

Co ksiazek typu "Poker Mindset" to na pewno jest tam duzo przydatnych rzeczy, aczkolwiek na zadnym szkoleniu nie polecilem jeszcze nikomu tej ksiazki. Przede wszystkim jest to ksiazka ktora opisuje wiele interesujacych elementow aczkolwiek dla osob majacych problem z Tiltem nie oferuje praktycznie zadnych rozwiazan ani konkretnych technik poradzenia sobie z problemem.
Jezeli wzywam informatyka to nie oczekuje iz poinformuje mnie on ze mam virusa Troyan 5.2.432 i odjedzie do domu ale ze pomoze mi go usunac z komputera. Tu sytuacja jest podobna kazdy zdaje sobie sprawe ze Tilt nie jest oplacalny i ze najbardzije EV+ jest granie swojej A-game ale praca z tiltem odbywa sie na poziomie przekonan oraz emocji a nie logiki wiec logiczna ksiazka jaka jest poker mindset moze pomoc niektorym czego im szczerze zycze, natomiast polecalbym raczej inne pozycje, a poker mindset jest po prostu milym dodatkiem.

Pozdro
Leszek

w moim odczuciu trzeba sobie najpierw zdaćsprawę że coś takiego jak tilt istnieje, zlokalizować jego przyczyny, a dopiero potem sobie z nim radzić

ktosik

Do listy można dopisać jeszcze tę pozycję

"Inside the Poker Mind: Essays on Hold 'em and General Poker Concepts" autorstwa John Feeney.

Od siebie polecam pozycje avrila "Kto zabrał mój ser?" , reszty nie miałem okazji jeszcze czytać :f_thumbsup:

dragoste

Co ksiazek typu "Poker Mindset" to na pewno jest tam duzo przydatnych rzeczy, aczkolwiek na zadnym szkoleniu nie polecilem jeszcze nikomu tej ksiazki. Przede wszystkim jest to ksiazka ktora opisuje wiele interesujacych elementow aczkolwiek dla osob majacych problem z Tiltem nie oferuje praktycznie zadnych rozwiazan ani konkretnych technik poradzenia sobie z problemem.

Oferuje najlepszą technikę. Zrozumienie tiltu.
Żadne dziwne techniki medytacji, hipnozy, czy inne rzeczy proponowane na szkoleniach, nie pomogą, bo usuwają skutek. Mogą tylko wspomagać proces radzenia sobie z tym, ale bez zrozumienia problemu to i tak wróci a my będziemy robić to, czego nauczyliśmy się z tych książek - będziemy leczyć objawy.

Jezeli wzywam informatyka to nie oczekuje iz poinformuje mnie on ze mam virusa Troyan 5.2.432 i odjedzie do domu ale ze pomoze mi go usunac z komputera.

Wręcz przeciwnike. My nie chcemy przecież żeby z nas "informatyk" usunął wirusa Tilt-6.6.6, bo on i tak kiedyś wróci, więc kiepskie rozwiązanie. W ten sposób będziesz potrzebował "informatyka" za każdym razem. My chcemy zostać informatykami własnego umsyłu. Na tym polega tzw self-improvment. Chcemy potrafić dobrze skonfigurować umysł tak, żeby żaden wirus do nas nie dotarł. I chcemy sobie radzić w przyszłości, gdy wyjdzie wirus Tilt w wersji 7.7.7.

lechrumski

@Dragoste

Nie moge sie z Toba zgodzic. Tak jak pisalem, jesli Tobie ksiazka pomogla to bardzo dobrze i super by bylo zeby pomogla jak najwiekszej ilosci osob. Niestety tak nie jest i znam cale mnostwo graczy ktorzy przeczytali znacznie wiecej niz "Poker Mindset" i absolutnie nic im to nie dalo. Maja doskonale zrozumienie tiltu, rozumieja nawet mechanizmy psychologiczne ktore za tym stoja i niektorym to wystarcza zeby przestac tiltowac to fakt, ale wielu osobom niestety to nie pomaga. Tilt nie dziala w ten sposb gdyz nie jest na poziomie logicznym ale emocjonalnym. Logicznie wiesz ze tiltowanie jest zle, ale znam graczy ktorzy mimo tego tiltuja np po stracie kilku BI. Logicznie wiemy ze stres przed wystapieniami publicznymi znacznie pogarasza ich jakosc i zecydowanie lepije wypadaja osoby wyluzowane i zrelaksowane a i tak ogromna czesc naszego spoleczenstwa ma z tym problem. Tego ejst znacznie wiecej to p o prostu nie jest ten sam poziom umyslowy i tyle.

Twoj post wyraza wiele tez ktore mozna bardzo prosto obalic. Rozumiem ze byles do tej pory na dziesiatkach szkolen z rozwoju osobistego, znasz cala dostepna literature na ten temat, znasz trans, hipnoze i medytacje i dodatkowo pracowales z sukcesami z osobami ktore tiltuja. W przeciwnym razie proponuje zebys zmienil ton swoje wypowiedzi bo wkraczasz w dzialke gdzie ma zadnych "na pewno" albo "zawsze" kazdy reaguje inaczej i mozesz zrobic duze kuku komus kto przeczyta Twoj post i wezmie go za pewnik odrzucajac np. ogrom mozliwosci jakie oferuje nam medytacja czy hipnoza.

Na pewno zgodze sie ze najwazniejsze zebysmy zostali informatykami naszego wlasnego umyslu i sami potrafili sobie ze wszystkim radzic, to bardzo madre zdanie bo wiekszosc osob wciaz jeszcze inwestuje bardzo malo czasu w poznanie jak funkcjonuje nasz umysl i podswiadomosc.

Pozdr
Leszek

dragoste

Mimo wszystko jestem przede wszystkim za dążeniem do zrozumienia. Jeśli komuś zrozumienie tiltu nie pomogło, to moim zdaniem tak na prawdę go nie zrozumiał. Można przeczytać książkę. Ba! Można nawet zrozumieć teorię. Mimo wszystko najważniejsze, żeby na prawdę przyjąć to do wiadomości. Wtedy poprawa ( nie koniecznie jeszcze sukces) musi być.

Mi pomogła zrozumieć czym jest tilt, oraz wiele innych rzeczy związanych z mindsetem. Z tiltem nie miałem wielkich problemów, no i nie miewam klasycznego tiltu, czyli wchodzenia w tryb maniac mode podczas gry.
Być może dlatego, że gram jeszcze na dość niskich stawkach. Może dlatego, że zająłem się mindsetem stosunkowo wcześnie. Na pewno również dlatego, że ta gra do mnie "przemawia" i taki już jestem. Jak już powiedziałeś, każdy reaguje inaczej.

Logicznie wiesz ze tiltowanie jest zle, ale znam graczy ktorzy mimo tego tiltuja np po stracie kilku BI.

Tutaj again. Jeśli rozumiesz czym jest tilt, to wiesz, kiedy to się dzieje.
Ok ale tiltują dalej tak? I tu jest różnica między zrozumieniem teorii, a przyjęciem jej do wiadomości. Jeśli na prawdę wiesz jak to działa, to wiesz, że jak nie odejdziesz od stołu, to BR będzie leciał w dół. I tego się boisz, więc z chęcią wyłączasz soft.

W drugim akapicie sporo wyolbrzymiasz próbując prowokować. Dlatego nie będę tego komentować.
Powiem tylko, że naturalnym jest, że w rozmowie każda wypowiedź jest subiektywna, więc moje "na pewno czy tez "zawsze", jest wciąż tylko moim, a nie oznacza bezwzględnego "zawsze i na 100%".
Nie neguję też pozytywnych aspektów medytacji etc. Twierdzę jedynie, że same one niewiele dadzą, bo gdy z nich zrezygnujemy, tilt wróci. Zrozumienie tiltu i przestawienie psychiki na odpowiednie myślenie zostaje na zawsze.

Panowie, proszę o zachowanie spokoju.

Obaj używacie poprawnych argumentów, gdyż Wasza argumentacja dotyczy różnych grup ludzi. Jednemu wystarczy przeczytać i ma na tyle samozaparcia i przede wszystkim kontroli, aby się do tego stosować. Innemu natomiast nie wystarcza tylko przeczytanie oraz zrozumienie pewnych faktów i potrzebuje innego rodzaju treningu.

Wątku tego nie założyliśmy, aby dowodzić, kto ma bezgraniczną rację, lecz nasze wypowiedzi mają służyć innym użytkownikom i dawać im wskazówki do ich rozwoju.

przecież tu nie chodzi o to że przeczytanie o czymś i rozumienie mechanizmów czyni z automatu rozwiązanie problemu. co z tego że ten ktoś przeczytał i mu nie pomogło? co z tego że przeczytał, zrozumiał lecz dalej mu nie pomogło?

przeczytać coś, zrozumieć to jedno, natomiast WYKONAĆ coś, to zupełnie inna para kaloszy. mindset to nie jest coś co się uczy i przyswaja po przeczytaniu rozdziału, czy przesłuchaniu audiobooka. nad mindsetem się pracuje. cały czas. niekończąca się droga do nirvany pokerowej. tyle.

casalinga87

Mam konkretne pytanie. Spotkałem się z wieloma opiniami, że "Elements of poker" bije na głowę "Poker mindset", czy ktoś, kto czytał obie te pozycje może się wypowiedzieć? Zastanawiam się nad zakupem książki T. Angelo i nie wiem czy warto wydawać pieniądze.