czesc mam ciekawy problem z postrzeganiem i mysleniem o pieniadziu
Mianowicie aktualnie moj roll bazuje na kapitalach startowych(2) oraz roznego typu bonusach, nigdy nie wplacalem zadnej kasy , i problem polega na tym iz gdy wyrabiam bonus to czuje sie komfortowo latwiej przychodzi mi znosic badbety itp , gram swoje A-game , lecz gdy tylko bonus wyrobie a te pieniadze staja sie "moje" zaczynam grac Scary , i nie chodzi tutaj o liczbe Buy-Inow bo mam 130$ na NL5 , lecz o samo postrzeganie pieniadza , gdy wiem ze to tak naprawde nie moja kasa latwiej mi sie gra , lecz gdy bonus zostaje wyrobiony , ciezko mi przegrywac ?? cos jest zlego w moim mysleniu , powiem tylko iz podczas wyrabiania bonusu moja gra jest dobra ok 9bb/100 na NL5 a potem lipa -.-
nie jest twoja dopuki jej nie wyplacisz :), puki masz ja na pookeromach musisz ja traktowac jako zetony ktore mozesz przegrac albo wygrac, przynajmniej ja ja tak traktuje, nie mozesz myslec tak ze o dzis zarobilem 50$ jest fajnie, bo tak naprawde jutro mozesz je przegrac i bedziesz na zero,
moze twoj problem wynika z tego ze grasz poto zeby wyrobic tylko bonus i z bonusu jestes zadowolony, moze przekwalifikuj sobie cele, grasz poto zeby wygrywac a bonus to tylko jakis tam dodatek
Hej,
Kilka użytecznych rad na pewno znajdziesz w tym temacie Strach a zysk
Postrzeganie pieniądza jest bardzo subiektywne. Jak sam zauważyłeś inaczej postrzegasz pieniądze z kapitału startowego a inaczej te z bonusa. To co chiałbym wiedzieć to, to co dokładnie myślisz kiedy Twój roll bazuje na kapitałach startowych - bo wtedy grasz najlepiej. Zastanów się chwilę nad tym jak wtedy myślisz, co myślisz, jak postrzegasz pieniądze, jak podchodzisz do gry i do sesji. Zapisz sobie to wszystko na kartce i postaraj się przenieść ten sam sposób myślenia na grę za każde inne pieniądze.
Nie traktuj żadnych pieniędzy jako darmowe bo takie nie są. One kosztują Twój czas. Jeżeli kiedykolwiek pracowałeś, albo będziesz pracował to de facto pracodawca płaci Ci za Twój czas i Twoje umiejętności które Ty wykorzystujesz na rzecz firmy. Pracodawca płaci Ci za Twój czas , bo nie siedzisz od 8-16 w domu ale pracujesz dla niego. Grając w pokera też poświęcasz swój czas, który jest cenny. To tak naprawdę najcenniejsze aktywo jakie posiadasz w swoim życiu. Szanuj więc swój czas i szanuj wszelkie pieniądze które zarobiłeś w jednakowy sposób.