[Treść edytowana]
// Post nie wnosi nic konstruktywnego do tematu, czyli SPAM. - dohpaZ
[Treść edytowana]
// Post nie wnosi nic konstruktywnego do tematu, czyli SPAM. - dohpaZ
Napisane przez Miqlas
[Treść edytowana]// Post nie wnosi nic konstruktywnego do tematu, czyli SPAM. - dohpaZ
A ja się zastanawiałem, dlaczego nie wygrywam
Dzięki za przypomnienie ![]()
Ja miałem kiedyś przesąd, że jak dostajemy AA na UTG i mamy zaznaczony sitout next big blind to przegramy
Mój przesąd to: nie grać na FTP przed 20,po prostu grając przed tą godzina prawie zawsze przepuszczę kasę,którą potem odrobię późną nocą.
Poza tym,kiedy już wejdę all-in,klasyczne zaciskanie kciuków,zacieranie rąk,niepatrzenie na monitor,żeby nie zapeszyć...różne rezultaty to przynosi,ale zazwyczaj pomaga:s_ugly:
dla mnie QQ to mega pechowa ręka, przegrywam z tym zawsze niezależnie czy to ja mam damy, czy wchodzę np KK v QQ
i to wcale nie jest śmieszne
Napisane przez rzmcnt
dla mnie QQ to mega pechowa ręka, przegrywam z tym zawsze niezależnie czy to ja mam damy, czy wchodzę np KK v QQ
i to wcale nie jest śmieszneA masz statystyki, które tego dowodzą? Może większą uwagę zwracasz na porażki, a zapominasz wygrane i dlatego Ci się tak wydaje?
Może zbyt często stackujesz się z QQ przeceniając wartość tej ręki?
Dlatego po stack offie częściej nadziewasz się na KK+, lub inne silniejsze ręce postflop.
nie, bo nie wrzucam QQ preflop przeciwko KAŻDEMU graczowi i na KK/AA nadziewam się stosunkowo rzadko (w zasadzie to nawet nie przypominam sobie takiej sytuacji w tym miesiącu :))
i nie, bo zazwyczaj w momencie jak wrzucam stacka z QQ i są alliny, mam więcej % niż przeciwnik (vs niższe pary, vs OESD, vs gutshot, vs AK high itd itp)
zresztą podobnie wygląda sytuacja kiedy wrzucam stacka preflop z KK/AA i ktoś pokazuje QQ... tak jakby wiedział że w tych pięciu kartach na stole czeka trzecia dama ![]()
Taki stan rzeczy trwa od lipca, kiedy zacząłem prowadzić bloga i zwracać na to uwagę, i mam statystyki które to POTWIERDZAJĄ a nie dowodzą (mimo wszystko wierzę w matematykę, statystykę i Wielkiego Longruna
)
oczywiście jest to pół-żartem, pół-serio, ale fakt faktem że na QQ jestem EV+ a straciłem majątek
Napisane przez Miqlas
jak kapelusznik sie wloguje/napisze posta to wszyscy dookola dostaja po bad bicie
[Treść edytowana]
// Spam. Wszyscy potrafimy liczyć, proszę o wypowiedzi związane z tematem. - dohpaZ
Napisane przez Kiepek
Napisane przez Miqlas
jak kapelusznik sie wloguje/napisze posta to wszyscy dookola dostaja po bad bicie[Treść edytowana]
// Spam. Wszyscy potrafimy liczyć, proszę o wypowiedzi związane z tematem. - dohpaZ
to nie jest przesad tylko fakt potwierdzony:O
Napisane przez Kiepek
Napisane przez Miqlas
jak kapelusznik sie wloguje/napisze posta to wszyscy dookola dostaja po bad bicie[Treść edytowana]
ja nie licze tylko pokazuje ile ludzi tak sądzi jak miglas..
Ja gram bardzo duzo live pokera to wam opowiem o przesadach jakie maja niektorzy:
- developer
nazywamy go tak bo pracuje w firmie developerskiej, gra slabo kasy ma duzo wiec czesto go zapraszamy, on ma dwa przesady
-pierwsze to jest "zaburzenie", jesli dealer rozdajac karty ktoras odsloni to jest zaburzenie i on nie zagra w rozdaniu, jesli ktos spali karte przez przypadek dwa razy to jest zaburzenie i on nie chce grac dalej (trzeba rozdac od nowa), jesli gramy blindy rowne np. 1/1zl to on nie przyjdzie bo to tez zaburzenie ![]()
-drugie, zrzuca overpair na flopie gdy sadzi ze ktos ma draw color i mu dojdzie, pokazujac co zrzuca i dlaczego (co ciekawe zrobil tak dwa razy i dwa razy na turnie color dopelnil a jego przeciwnik mial FD :D:D)
-palestynczyk
no wiec jest to gosc z Izraela, typowy CS, przychodzi na blindy 1/1zl z ostatnimi 50zl w kieszeni poszukac szczescia, przesad:
- nie zagra na czystym stole bez obrusu, kocyka czegokolwiek
inny kolega nazywany federer zawsze pierwsza reke zrzuca w ciemno nie patrzac w karty
jeszcze by sie sporo przesadow znalazlo
ja kiedys mialem cos takiego ze przed duzym live turniejem (tego samego dnia) czytalem jeden rozdzial z harringtona (mimo iz przeczytalem juz wszystkie tomy ;)) teraz z uwagi ze pracuje i po pracy lece od razu na turniej nie mam na to czasu, czy sie odbija na wynikach? chyba nie
Napisane przez slapuccino
Znam też kogoś, kto czaruje ręką przed monitorem powtarzając jaka karta ma się pojawic i całkowicie wierzy w to, że to działa (co dziwne, widziałem i działa). A tak poważnie, jak to u was wygląda?
Ano, też go znam, a jak jeszcze w trakcie rozdania trzyma się za rączki z Jackiem Danielsem to sharkscope nie nadąża księgować zysków
Ja zauważyłem, że jak mój kot przyjdzie i siądzie mi na kolanach podczas gry to wygrywam wszystkie flipy
Jak mam coin flipa z parą na ręce przeciwko Ax to mam wrażenie, że częściej przegram niż wygram. Nie wiem czemu ale wolę mnie Ax przeciw parze mimo że w long run jest to -EV
Jak nie wierzysz w przesądy to masz rację, a jak wierzysz to ... też masz rację. Zawsze przyjmując jakąś hipotezę a następnie szukając jej potwierdzenia w rzeczywistości znajdziesz dostatecznie dużo powodów ją potwierdzających.
Zastanów się np. jaki masz samochód Ty/Twoi rodzice/brat. Czy jak idziesz ulicą to zauważasz ten model samochodu? Zakładam, że najczęściej tak, ale niekoniecznie zauważasz tysiące Daewoo Tico, Golfów, Oplów Corsa itd. chyba, że akurat posiadasz taki samochód albo jesteś nim zainteresowany.
Filtry sprawiają, że nasz umysł zwraca uwagę na określone elementy rzeczywistości a inne pomija. Oglądając wiadomości zwróciłbyś pewnie od razu uwagę na informacje o pokerze a niekoniecznie zapamiętasz info o wypadku drogowym pod Stefanowem Wielkim.
Podobnie rzecz się ma z przesądami, wierząc w to, że np zawsze przegrywasz AK na QQ Twój umysł będzie automatycznie zwracał większą uwagę na te sytuacje i jednocześnie pomijał i bagatelizował wszelkie kontrargumenty. Kiedyś spotkałem kiedyś nawet na cashu gościa (sick!!) który otwarcie wyrzucił preflop asy bo wierzył w to, że za każdym razem przegrywa z nimi całego stacka. Warto więc również pomyśleć czy przesąd jest EV+ czy EV- z czysto matematycznej perspektywy.
Znając już dany mechanizm możesz sam zdecydować czy wiara w przesądy jest dla Ciebie korzystna (EV+) czy też nie i zamiast automatycznego reagowania dostajesz możliwość wyboru. Skorzystaj mądrze.