hey, ♠_cool:
Grając nocne/wieczorne sesje wolicie grać przy włączonym czy wyłączonym świetle? (nie pytam o wyłączony monitor)
Ma to u was jakiś wpływ na koncentracje albo samopoczucie?
pzdr
hey, ♠_cool:
Grając nocne/wieczorne sesje wolicie grać przy włączonym czy wyłączonym świetle? (nie pytam o wyłączony monitor)
Ma to u was jakiś wpływ na koncentracje albo samopoczucie?
pzdr
duże światło wyłączone ale gdzieś tam z boku czy z tyłu zawsze jakaś mała lampka się pali. w całkowitych ciemnościach nie za bardzo lubię grać.
Ja gram tylko przy włączonym, kiedyś (za czasów expienia w mmorpg
), trafiłem na podobny temat jak najlepiej przetrwać nocki ; d jakiś 'ekspert' napisał, że przy wyłączonym świetle organizm zasypia, nie produkują się jakieś substancje odpowiadające za dobre samopoczucie itd. jednak nie wiem ile w tym prawdy.
Wyłączone światło jest podobno bardzo złe dla oczu, ze względu na zbyt duży kontrast między świecącym monitorem a ciemnym pomieszczeniem.
Z tego powodu zwykle zapalam jakąś lampkę, która rozproszy trochę ciemność.
A najlepiej dla oczu kiedy takie małe źródło światła w ciemnym pokoju mamy za monitorem
lapka ledowa nad monitorem i wystarczy. Jak masz biurko wnekowe to mozna coś takiego zastosować:
http://megastore.pl/36831,Kanlux-Modul-LED-LINEAL-3LED12.html
Zdecydowanie włączone światło, najlepiej jakaś lampka biurkowa. Polecam też zainstalować f.lux i używać kropel do oczu, jeżeli pracujemy przed monitorem kilkanaście godzin dziennie.
Dobrze jest też dać oczom odpocząć co kilka godzin i odejść na chwilę od monitora
Napisane przez musashi87
lapka ledowa nad monitorem i wystarczy. Jak masz biurko wnekowe to mozna coś takiego zastosować:
http://megastore.pl/36831,Kanlux-Modul-LED-LINEAL-3LED12.html
Jak można takie badziewie polecać. Jak można w ogóle oświetlenie LED polecać do pomieszczeń w których się stale przebywa. LED to się nadaje jako oświetlenie dekoracyjne a nie jako oświetlenie podstawowe. Prawda jest taka, że jako oświetlenie podstawowe najlepiej się sprawuje tradycyjna żarówka, lub jakiś halogenik. Następnie dobre świetlówki (ale nie tanie marketowe badziewie). A LED najgorszym rodzajem oświetlenia.
A co do firmy Kanlux, to jedno z gorszych badziewi na rynku ![]()
PS: oczywiście przy zapalonym świetle ogólnym
Ponieważ oświetlenie LED jest monochromatyczne. A organizm ludzki nie lubi takiego. Organizm jest przyzwyczajony o oświetlenia o jak najszerszym widmie światła (oświetlenie słoneczne). Najbardziej zbliżonym sztucznym oświetleniem do naturalnego, jest właśnie oświetlenie żarowe. Niestety przez chore wymysły ekologów i najprawdopodobniej przez lobby firm oświetleniowych wycofywane z obiegu.
Dzięki Johny!
Pytam bo przez rok nocne sesje grałem z LEDową lampką biurkową za monitorem. Zaczęło mnie najzwyczajniej drażnić to światło, nie opisze dokładniej, bo to było ogólne rozdrażnienie i niechęć do tej lampki.
Rok temu zmieniłem ją na lampkę halogenową i odczucie jest znacznie lepsze.
To prawdą z tą substacją. Często mam tak że siedzę przy komputerze (blisko monitora bo 15" lapka mam) i o 3ciej w nocy gdy po 20 sekundach jestem już w łóżku w ogóle nie mam ochoty spać. Jeśli chcemy zachować trzeźwość umysłu to światło zewnętrzne i ew. 20 minut przed końcem sesji je wyłączyć jeśli chcemy ułatwić zasypianie (dodatkowo osłabić jasność w monitorze), nei wiem dokładnie jaki czas wyczuć bo nigdy z tym nie eksperymentowałem, ale z pewnością trochę to pomoże.
Ja mam zamontowane Ledy na ścianie, z programatorem który daje 15 kolorów i pozwala manipulować jasnością.
Daje idealne światło które z jednej strony lekko rozświetla mrok, z drugiej nie razi po oczach. Wbrew pozorom 150 ledów, na maxymalnej jasności daje mega dużo światła.
Każdy ma swoje preferencje. Ja od kilku lat używam kilku nastrojowych lampek olejowych, nie dość, że reguluję natężenie światła ale również kolor, no i używam aromoterapii czyli oleji których zapach ułatwia koncentracje i niweluje zmęczenie.