Jak mozna zainstalowac PostrgeSQL? Mialem problemy z Elephantem,odinstalowalem go,po czym zainstalowalem go ponownie.Niestety SQL nie zainstalowalo sie, a Elephant kaze mi utworzyc nowa baze danych.Czy ktos sie do mnie odezwie?Caly dzien z tym walcze,prosze o pomoc i nic.Pozdrawiam.
Witam,
Nie jestem pewien czy dokładnie odniosę się do twojego problemu, ale zaryzykuję byś nie musiał tak jak ja tracić 5h na szukanie rozwiązania po necie. Możliwe ( jeżeli masz Windows Vista), że problem spowodowany jest jakąś aktualizacją systemu i zmiany w plikach systemowych dot. localhost. Odinstalowywałem podobnie PosterSQL i Holdemmanagera i nic. Wreszcie znalazłem na forum HM taki wpis :
"Hi, Microsoft released a patch last night that has caused some issues with the postgresql service for some people on Vista. The following steps seem to get around this problem:
1: Go to "C:\Windows\system32\drivers\etc" and open the "hosts" file with notepad
It might look something like this:
# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host
::1 localhost
******************************************** *
2: Enter "127.0.0.1 localhost" (without the quotes) at the bottom of the file
4: Save the file
5: Restart PostgreSQL service by clicking on Start Menu - Programs - Postgresql - Start Service
"
No więc dokładnie taki problem pojawił się też w moim przypadku, przyznam się że myślałem, że i inni na forum będa o tym pisać.
Zastosuj się do wskazówek i wszystko powinno być OK.
Powodzenia
radpok napisał
Witam,
Nie jestem pewien czy dokładnie odniosę się do twojego problemu, ale zaryzykuję byś nie musiał tak jak ja tracić 5h na szukanie rozwiązania po necie. Możliwe ( jeżeli masz Windows Vista), że problem spowodowany jest jakąś aktualizacją systemu i zmiany w plikach systemowych dot. localhost. Odinstalowywałem podobnie PosterSQL i Holdemmanagera i nic. Wreszcie znalazłem na forum HM taki wpis :"Hi, Microsoft released a patch last night that has caused some issues with the postgresql service for some people on Vista. The following steps seem to get around this problem:
1: Go to "C:\Windows\system32\drivers\etc" and open the "hosts" file with notepad
It might look something like this:
# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host::1 localhost
******************************************** *2: Enter "127.0.0.1 localhost" (without the quotes) at the bottom of the file
4: Save the file
5: Restart PostgreSQL service by clicking on Start Menu - Programs - Postgresql - Start Service
"
No więc dokładnie taki problem pojawił się też w moim przypadku, przyznam się że myślałem, że i inni na forum będa o tym pisać.
Zastosuj się do wskazówek i wszystko powinno być OK.
Powodzenia![]()
Szkoda ze nie wkeiles tego wczesniej bo ja przedwczoraj tez poświęciłem około 5 h na rozwiazanie problemu ♦ odinstalowałem HM'a potem PostgreSQL a wystarczyło wkleić tą głupia linijkę
![]()
Widocznie to przez ostatni update windowsa sie stało ..
,,Szkoda ze nie wkeiles tego wczesniej bo ja przedwczoraj tez poświęciłem około 5 h na rozwiazanie problemu odinstalowałem HM'a potem PostgreSQL a wystarczyło wkleić tą głupia linijkę " Jak ma to zrobić bo w żaden sposób mi nie idzie. proszę o pomoc. mógłby ktoś to wytłumaczyć krok po kroku
Nie będę zakładał nowego tematu, tylko zapytam tutaj: udało się komuś zainstalować PostgreSQL pod Linuxem?
mnie, a teraz mi powiedz który program (pt3/hm) i który soft używasz do gry? postawienie serwera to wg mnie najmniejszy problem
Postgree pod linux'em instaluje sie praktycznie sam. wystarczy poszukac w repozytoriach swojej dystrybucji(nie sciagaj jej ze strony postgree).
Pod debianem:
aptitude install postgres-8.3
Napisane przez devotional
,,Szkoda ze nie wkeiles tego wczesniej bo ja przedwczoraj tez poświęciłem około 5 h na rozwiazanie problemu odinstalowałem HM'a potem PostgreSQL a wystarczyło wkleić tą głupia linijkę " Jak ma to zrobić bo w żaden sposób mi nie idzie. proszę o pomoc. mógłby ktoś to wytłumaczyć krok po kroku
otworz w edytorze (np. notatnik) plik:
C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts
i na samym koncu dodaj linijke:
127.0.0.1 localhost
Napisane przez tjall77
mnie, a teraz mi powiedz który program (pt3/hm) i który soft używasz do gry? postawienie serwera to wg mnie najmniejszy problem
Chodzi mi o PT3.
Próbowałeś pod Wine? Generalnie może być ciężko, ze względu na to że masz tutaj zabezpieczenia przed piraceniem, obsługę triala itp., które pewnie są związane dość mocno z systemem.
Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby mieć postgreSQLa zainstalowanego na linuxie i łączyć się z nim z PT3 zainstalowanego na windowsie na innej (fizycznej lub wirtualnej) maszynie. Chociaż w przypadku wirtualnej maszyny moim zdaniem nie warto się w to bawić, tak samo jak w próby uruchomienia PT3 na linuxie.
może być tak słabo troszkę żeby to działało na linuchu.
jak już siedzisz na lin to polecam virtualbox - instalacja windy i można hulać. sam tak robię.
a mi w czasie instalacji wyskakuje taki napis " internal account lookup failure : Nie zostalo wykonane mapowanie miedzy nazwami kont a indetyfikatorami zabezpieczen" Nie wiem co z tym zrobic. Moze ktos mi pomoc? Moze ktos mial taki sam problem?
Teraz sam mam pytanie
czy ktoś działał na pt3 korzystając z postgresa działającego na zewnętrznym serwerze? mam wykupiony hosting i niekoniecznie chciałbym mieć lokalnie serwer bazodanowy na kompie jak mogę się łączyć z bazą zdalnie.
Jeżeli korzystasz z hostingu współdzielonego to najczęściej do serwera PostgreSQL możesz się łączyć tylko z obrębu localhosta. Nawet jeżeli możesz się łączyć z zewnątrz to średnio może być z wydajnością, tudzież prawdopodobnie dość szybko wykorzystasz przydzielony ci transfer.
pewnie tak jest. niestety w nazwie.pl pracują półdebile na helpdesku i dostaję drgawek na myśl że mam się o coś pytać szympansa który potrafi tylko klikać w templaty z odpowiedziami i w dodatku niekoniecznie związanymi z zadawanymi pytaniami.
chyba że po prostu miałbym swój własny serwer...
Napisane przez Sterwor
a mi w czasie instalacji wyskakuje taki napis " internal account lookup failure : Nie zostalo wykonane mapowanie miedzy nazwami kont a indetyfikatorami zabezpieczen" Nie wiem co z tym zrobic. Moze ktos mi pomoc? Moze ktos mial taki sam problem?
czy mógłbys opisać w jaki sposób sobie z tym poradziles ?