Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AA NL5

7 Posty
6 Użytkownicy
4 Reakcje
1,106 Wyświetlenia
Delfinoxd

Witajcie, ostatnio mam spore problemy z wygrywaniem rozdań mając AA na ręce(jakkolwiek to brzmi), mam pytanie czy w tej sytuacji należało odpuścić już na turnie?
Totalnie zmylił mnie tym zagraniem check/call na flopie, nie stawiał na flopie więc domyślałem się, że nie ma JJ. Spodziewałem się czegoś w stylu AJ/KJ, wypowiedzcie się proszę czy można tu było jakoś lepiej zagrać.

PokerStars - $0.05 NL - Holdem - 7 players
Hand converted by PokerTracker 4: http://www.pokertracker.com

UTG+1: 97 BB
MP: 192.2 BB
Hero (CO): 105 BB
BTN: 220.2 BB
SB: 100 BB
BB: 125.6 BB
UTG: 35.2 BB

SB posts SB 0.4 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.4 BB) Hero has Ad Ac
fold, fold, fold, Hero raises to 3 BB, fold, fold, BB calls 2 BB

Flop : (6.4 BB, 2 players) 6d 2h 5c
BB checks, Hero bets 3.2 BB, BB calls 3.2 BB

Turn : (12.8 BB, 2 players) Jd
BB checks, Hero bets 12.2 BB, BB raises to 30.6 BB, Hero calls 18.4 BB

River : (74 BB, 2 players) Td
BB bets 65 BB, Hero calls 65 BB

BB shows 2s 5s (Two Pair, Fives and Twos)
(Pre 18%, Flop 74%, Turn 82%)

Hero mucks Ad Ac (One Pair, Aces)
(Pre 82%, Flop 26%, Turn 18%)

BB wins 195.6 BB

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi

Dobrze zagrałeś, zagrałbym dokładnie tak samo. Czasem trzeba poczekać i asy prędzej czy później zaczną przynosić duże zyski.

Odpowiedz
Cytat
Redaktor

Na tych stawkach możesz rozważyć fold river, szczególnie że wchodzi flush a FD to jedyne z nielicznych rąk które bijesz na turnie.

Grasz nisko na flopie, na którym BB zdecydowanie może callnąć wyżej, bo łapie tu parki i drawy które bijesz. Na turnie nagle walisz pot, otwiera się fd, ok, jednak jak on Ci to mimo tego sizingu raisuje to powinna się chociaż zapalić czerwona lampka, szczególnie jeśli to jest gość, którego widujesz częściej, gra pełnym stackiem itd.

x/c x/r turn to zazwyczaj linia oznaczająca bardzo dużą siłę [szczególnie gdy grasz za pot], gracze tendencyjnie nie raisują w praktyce wystarczająco dużo na turnie jako bluff. On wciąż ma tu wszystkie sety, które będzie tak grał, nie jestem przekonany że zawsze gra 2,5xraise twojego pot size betu z AJ, to nie te czasy, choć tego nie wykluczam - jeśli nawet tak gra to znowu nie jestem przekonany, że wali river kiedy wchodzi kolor a ty waliłeś pot i sprawdziłeś raise wynoszący niemal 3x pot na tym T. Może być ciężko uciec już na turnie, jeśli jednak coś za tym przemawia to znowu Twój sizing [ja takiej lini jak zagrana nie mam z żadną ręką więc może mam mocno zakrzywiony obraz]. Call river byłby lepszy bez dochodzącego koloru, bo realnie bijesz wtedy więcej rąk, as played, bardzo optymistyczne sprawdzenie, bez żadnych przesłanek że gość to robi szeroko.

Zdecydowanie lepiej overfoldować w takich spotach i skupić się na innych pulach i choć tak jak mówisz nie powinien zbyt często mieć akurat JJ, częściej niż nie zobaczysz tam 2pair set lub kolor, raczej rzadziej Jx z którym ktoś popłynął czy inny random spazz. Realistycznie on tam nie ma innych pojedynczych parek na tym runout'ie [raz na ruski rok, QQ i KK zagrane w ten sposób? znowu bardzo optymistyczne założenie].

Nie zamierzam nikogo przekonywać - weź z tego ile zamierzasz. Jeśli chcesz pogadać więcej to wal na priv.

Powodzenia.

p.s. wrzuć to następnym razem w jakiś konwerter.

A♠:

Odpowiedz
Cytat

Mnie przekonuje, żeby z tym A♦: to jednak callować, bo blokujemy niektóre kombinacje flushów, które villain mógłby mieć. Za to nie blokujemy żadnych potencjalnych blefów jak 78s czy 74s. Spot jest close na river, ale myślę, że nie zrobiłeś żadnego błędu w tym rozdaniu, za to Twój przeciwnik zagrał poprawnie jedynie na flopie.

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas

Czemu pot turn? Chcesz, żeby przypadkiem zrzucił słabe parki?
Jeśli sądzisz, że to fisz, to potuj od razu na flopie.
A jeśli myślisz, że to reg, to 1/2 flop jest spoko, ale na turnie to pot może wywalić słabe pary, a on oprócz drawów, to ma tutaj właśnie słabe pary i KJ, QJ, no i Ax, które może sprawdzić do niższego sizingu, ale do pota to wyrzuci, zresztą Ax blokujesz, więc mało istotne.
Jak już tak zagrałeś, to jeśli to jest reg, to jest to łatwy fold turn. Masz zaledwie parkę na ręce, musisz się nauczyć takie rzeczy zrzucać, bo raise turn to siła i żaden reg tutaj nie ma nawet połowy potrzebnych blefów do zbalansowania value handów.
A jeśli to jest fisz, a z ręki którą pokazał, to wychodzi, że jest to fisz, to call turn jest spoko, gdyż fisze mogą tak zagrać trafionego na turnie waleta, na przykład J3 albo KJ, bo się podniecają w takiej sytuacji, ale river to jest fold i to niezależnie od tego co spadnie, chyba że trafisz seta, albo karta się sparuje, bo na sparowanej karcie wygrywasz z dwiema parami a fisz i tak może wrzucić z 25, gdy na river spada 6, bo albo stiltuje, że mu się taka ładna ręka zepsuła, albo (co bardziej prawdopodobne) pomyśli, że ma trzy pary, czyli jeszcze lepsza ręka niż przed chwilą. Albo jak spadnie dwójka, to bijesz wszystkie dwie pary z waletem. No i parująca się karta na stole blokuje jego możliwe kombinacje setów. Ale jak się sparuje na walecie, to bym foldował, bo teraz cię biją Jx, których jest dużo więcej niż 56, 25, 62.

Odpowiedz
Cytat

Info? W próżni jak tych stawkach ludzie grają najbardziej tight, ze wszystkich stawek. Imo lepiej 1/3 flop, na turnie ob 150% i xback river na tym runoucie

Ew jeśli mamy 0 info albo jakiekolwiek to 1/3 river

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

x/c flop x/r turn na tych limitach to pokaz siły. call turn jest jeszcze ok ale na river masz fold.

Odpowiedz
Cytat