Skip to forum
Notifications
Clear all

bluffcatch NL5

35 Posts
13 Users
64 Reactions
3,078 Views
djhowk

Napisane przez jociasija

Napisane przez djhowk

Board: T♦8♦K♣ 7♠ 2♦
       Equity     Win     Tie
MP2    28.57%  28.57%   0.00% { KhQd }
MP3    71.43%  71.43%   0.00% { 77, Q9s, J9s, T7s, 87s, Q9o, J9o, 87o }

policzyłem to sobie w equilabie i wg. mnie mamy tu b/e calla. tak wg. mnie będzie wyglądał range, ktoś może przedstawić inny, ale wg. mnie jest to dość mokry board i trudny do blefowania z air. 65 daje mu do 3-betu pre, tak samo zakładam, że draw do flusha 100% czasu betuje flop, więc nigdy go tam nie ma.

no jasne, J9o ma tutaj zawsze, ale A9, 56, 46, 59s to juz nigdy

A9- 3bet pre lub passiv rozegranie post, 65s- 3bet pre, 65o, 64, 95- fold pre tak to teraz widzę

Reply
djhowk

Napisane przez DeSade2378
To tak samo jak tu KQ foldujesz to AK tez mozesz swoja argumentacja a jak Cie bija strity to mozesz i seta foldowac. W ogóle najlepiej to tylko nutsy callowac na riv bo nikt nie blefuje w puli juz przeciez sporo bylo. Co z tego ze non sd tu idzie w dół. :)
AK IMO jest jeszcze słabszym bluffcatherem, bo w ogóle nie blokuje Q9. Wolałbym zagrać AK- fold, KQ- call, sety call lub raise. spokojnie na tym roomie nie idzie zobaczyć swojej non sd :)

Reply
Coach
WirusOls

Najpiekniejsze sa Twoje zalozenia dotyczace 3b pre u fisza :D Nie mam pojecia skad masz takie info ale ok :) Druga bardzo zabawna rzecz jest taka ze nie widzisz u fisza valuebeta z Kx. Ale 3 chyba najsmieszniejsza ze po dwoch x u siebie widzisz u fisza jedynie rece ktore maja jakies blokery , outy itp do blefowania:D

Reply
djhowk

Napisane przez WirusOls
Najpiekniejsze sa Twoje zalozenia dotyczace 3b pre u fisza :D Nie mam pojecia skad masz takie info ale ok :) Druga bardzo zabawna rzecz jest taka ze nie widzisz u fisza valuebeta z Kx. Ale 3 chyba najsmieszniejsza ze po dwoch x u siebie widzisz u fisza jedynie rece ktore maja jakies blokery , outy itp do blefowania:D

z tym fishem to aż tak nie przesadzajmy- bardziej azjatycki unk. niestety jest to nacja, która przerasta nas inteligencją, co trzeba mieć na uwadze. poza tym jest oznaczenie running cold- gość który przegrał kilka wcześniejszych rozdań, będzie mniej chętny, żeby pakować się w kolejne bez equity. Kx IMO zawsze betuje flopa, nie poprawia na uzupełnionym flushu.

Reply
Coach
WirusOls

Mogliby dodac ta opcje ( running cold ) do starsow to wtedy bym wywalil holdema do smieci bo bylby juz niepotrzebny:) Widze ze naprawde nie ma sensu zaglebiac sie dalej w temat bo wiesz lepiej, a ten azjata wie jeszcze lepiej bo to inteligentna nacja. Tyle w temacie, dobranoc:)

Reply
djhowk

Napisane przez WirusOls
dobranoc:)

dobrej nocy. i dzięki za opinie, dobra jest wspólna rozkmina.

Reply
szuwar69

To nie jest wspólna rozkmina tylko upieranie sie donka z micro przy swoich glupich zalozeniach podczas gdy dostaje rady od graczy low-high stakes. Zaden problem , graj po swojemu te nl5 jesli lubisz ale po jaki chuj wstawiasz te rozdania do oceny skoro i tak zawsze wiesz lepiej ?

Reply
4greg4

Według mnie zakładasz jakiś scenariusz - w tym wypadku że jesteś z tyłu na R i na poparcie swojej tezy robisz imo irracjonalne założenia byle by tylko się zgadzało.

Równie dobrze można przyjąć tego typu scenariusz : Zdecydowana większość fishy potrafi "odczytać" flop na którym jest FD, Kx, Ax - skoro Ty tutaj nie betujesz na flopie/turnie to znaczy że nie masz FD, Kx, więc "a ch... tam wyrzucę go z wszystkiego betuję z 33 " (i fish jest tutaj bliski prawdy)

Masz fisha z VPIP ~40%, ale nagle przyjmujesz że on tam ma elegancki zdepolaryzowany 8-11% range 3beta.

Zakładasz że fish tam betuje zawsze FD na flopie, ale GS już nie betuje. Dlaczego tak ?

Reply
djhowk

Napisane przez 4greg4
Zakładasz że fish tam betuje zawsze FD na flopie, ale GS już nie betuje. Dlaczego tak ?

dobre pytanie, ale wydaje mi się, że FD u tego typu graczy będzie agresywniej rozgrywany, niż OESD, czy GS. musiałem przyjąć jakieś założenia do obliczenia spota, bo inaczej zawsze można powiedzieć, że "to wróżenie z fusów", albo masz TP, to call. gdybym zakładał, że betuje tu tak z 33 to powinienem zagrać call, ale...

Spoiler

Reply
djhowk

Napisane przez szuwar69
To nie jest wspólna rozkmina tylko upieranie sie donka z micro przy swoich glupich zalozeniach podczas gdy dostaje rady od graczy low-high stakes. Zaden problem , graj po swojemu te nl5 jesli lubisz ale po jaki chuj wstawiasz te rozdania do oceny skoro i tak zawsze wiesz lepiej ?

przepraszam

Reply
KrzNow

Ja jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem. Dajesz mu do zakresu Q9o a QJ już nie ?!
To 65s jako 3bet przeciętnego fisha z btn na nl5 to już też abstrakcja trochę ;)
Jeszcze trzeba wziąć jakąś małą poprawkę, że po Twoich dwóch checkach, villain może odpalić blef z any two

Reply
djhowk

Napisane przez KrzNow
To 65s jako 3bet przeciętnego fisha z btn na nl5 to już też abstrakcja trochę ;)
Jeszcze trzeba wziąć jakąś małą poprawkę, że po Twoich dwóch checkach, villain może odpalić blef z any two

wydaje mi się, że gdyby miał QJ i chciał z tym betować to zrobiłby to już na flopie, bo 7 nic nie zmienia dla jego układu. nie upieram się, że fold jest poprawny, ale wydaje mi, że jest to dość close spot, a nie taki obvious, jak to od początku jest określane

Reply
Bubson

Napisane przez djhowk

Napisane przez KrzNow

wydaje mi się, że gdyby miał QJ i chciał z tym betować to zrobiłby to już na flopie, bo 7 nic nie zmienia dla jego układu. nie upieram się, że fold jest poprawny, ale wydaje mi, że jest to dość close spot, a nie taki obvious, jak to od początku jest określane

A czym to QJ się różni tak bardzo od J9, że J9 mu dajesz do range bet na flopie a QJ nie ? Poza tym podchodzisz do tego zupełnie od złej strony. Nie chodzi o to żeby obstawić przeciwnika na dokładny range i zgadnąc co robi z jaką ręką bo to nie uda ci się prawie nigdy, szczególnie na szerokich zakresach. Nie policzysz też w grze wszystkich kombinacji i swojego equity.. Powinieneś mieć swoją domyślną grę i się jej trzymać a takie hero foldy robić tylko i wyłącznie jak znasz już dobrze przeciwnika. Skoro zastanawiasz się czy ręka jak KQo z blokerem do flusha jest callem to przeciwnik mógłby tutaj blefować praktycznie ze wszystkim co może mieć (a azjatycki fisz ma tego dużo), bo będziesz foldować wszystko oprócz może kilku kombinacji flusha na niskim Kx . Zastanów się czy to jest dobra strategia z twojej strony. Twoja ręka to nigdy nie jest fold na normalnego przeciwnika, a już tym bardziej nie na azjatyckiego fisza.

Reply
krzyziu1

Później jest gadka że społeczność drze łacha, że sama szydera etc. ale jak ktoś wrzuca rozdanie/film etc., dostaje oceny od graczy milion razy lepszych ale i tak sam wie lepiej zamiast pokornie zamknąć ryja i przyjąć na blachę to co się do niego mówi to się nie dziwmy reakcją tych graczy którzy po prostu czują że zmarnowali 10min ze swojego życia.

Rada dla początkujących graczy: wrzuć rozdanie, napisz czemu tak zagrałeś, jak dostaniesz ocenę, że zjebałeś to weź ją do siebie i więcej nie popełniaj tego błędu, dobrze by było podziękować ale kultury tu nie uczymy.

PS początkujący może mieć nawet staż kilkuletni na tym forum jak widać po djhowk.

Reply