Przejdź do forum
EV(fold) czy EV(cal...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] EV(fold) czy EV(call)

11 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
938 Wyświetlenia
RobredoV

$0.25/$0.5 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
UTG2: $81.30
MP1: $65.70
MP2: $86.75
MP3: $64.65
CO (Hero): $50.00
BU: $50.00

SB: $17.50
BB: $75.15
UTG1: $29.60

Preflop: Hero is CO with Q, A.
5 folds, Hero raises to $2.00, BU folds, SB raises to $17.50, BB folds, Hero calls $15.50.

Flop: ($35.5) 5, K, 3 (2 players)

Turn: ($35.5) 8 (2 players)

River: ($35.5) 3 (2 players)

Final Pot: $35.5.
Results follow:

Hero shows a pair of threes(Q A).
SB shows two pairs, nines and threes(9 9).

SB wins with two pairs, nines and threes(9 9).

Mam takie rozdanie i zastanawiam się czy z AK lub AQ jest sens calować ludzi na których wiesz że w ten sposób grają średnie pary.

Wygląda to tak:
Player 1: 47,124% 46,900% 0,448% 52,652% AdQd
Player 2: 52,876% 52,652% 0,448% 46,900% 9d9c
Następnie:
EV(fold)= -2$
Tu mam pytanie, liczymy 0$ czy -2$. Ja uważam że powinno się liczyć -2$.

EV(call) = 52,876% (-15,50$) + 47,124%(20,00$)
EV(call) = -8,2$ + 9,42
EV(call) = 1,22$
Tu nie wliczałem tych 2$ czy jednak mam doliczyć.

EV(call) = 52,876% (-17,50$) + 47,124%(18,00$)
EV(call) = -9,25$ + 8,48
EV(call) = - 0,77
Tu doliczyłem te 2$

Które jest prawidłowe?

Powiedzmy że
EV(fold)= -2$
EV(call)= -0,77$
co tu robić w takim wypadku, czy faktycznie callować takie 3bety za 9x mój raise.

Jak wy to widzicie bo coś mi tu nie pasuje?
Każdy powie że EV(fold)=0 ale
gdyby pojawiłoby się 100 takich sytuacji i za każdym razem foldowałbym po moim raise, to byłbym 200$ w plecy a nie 0$.

Tak samo wygląda sytuacja przykładowo jeżeli gramy w nl50 i już dołożyliśmy do puli 45$ a zostaje nam dołożyć 5$ i okazuje się że te 5$ jest EV(call)=-0,005$ to nie dokładamy ponieważ EV(fold)=0
Ktoś mi to wyjaśni jak wlicza się te pieniądze które już włożyliśmy bo przecież nie możemy o nich całkowicie zapomnieć i powiedzieć że to są już nie moje.

10 odpowiedzi

Jak mamy Ci coś wytłumaczyć skoro negujesz podstawy matematyki?

pandaboy44

Pieniadze znajdujace sie w puli nie sa juz Twoimi pieniedzmi :)

Szahaj

EV kłamieee

gambit92

Napisane przez RobredoV
przecież nie możemy o nich całkowicie zapomnieć i powiedzieć że to są już nie moje.

Napisane pandaboy44Pieniadze znajdujace sie w puli nie sa juz Twoimi pieniedzmi

I niemożliwe staje się możliwe ;D

Pieniądze, które włożyłeś do puli są już niczyje, dopóki tej puli ktoś nie wygra oczywiście... Poczytaj, jest cholernie dużo informacji na temat obliczania EV...

---------

Hmm...może tak - Rozdanie składa się z wielu pojedynczych decyzji, a EV pomaga ci podjąć decyzję, tą jedną konkretną, nad którą teraz się zastanawiasz...albo coś w tym guście :D

RobredoV

Chyba mnie nie rozumiecie.

Spróbuje podejść do tego inaczej, zapomnijmy o EV i zastanówmy się nad tym że grając taką partie jak wyżej rozegramy 1000 rozdań i za kazdym razem będzie to samo (teoretycznie). Podbijam i następnie pasuje wiedząc że ma średnie pary. Teraz sprawdzam moje konto i mam -2000$.

Następnie rozgrywam 1000 parti takich samych ale daje call.
Sprawdzam moje konto i mam -770$

Czy nie widzicie że coś tu nie pasuje.

Czy to ma coś wspólnego z EV czy nie.
Może poprostu to nie jest wartość oczekiwana a wartość wliczająca straty na SB,BB, First raise, Continuation bet itd...

I jeszcze jedno, dlaczego jest dużo regów co graja zgodnie z EV+ a są na minusie. A może fachowcy-matematycy wyjaśnią mi dlaczego tak jest.
Czyżby dlatego że w matematyce nie wliczamy pieniędzy zainwestowanych w to rozdanie.
Moim zdaniem, jeżele nie wpłacamy do rozdania żadnych pieniędzy a póżniej pasujemy to jest EV(fold)=0$

whiler

Napisane przez RobredoV

Spróbuje podejść do tego inaczej, zapomnijmy o EV i zastanówmy się nad tym że grając taką partie jak wyżej rozegramy 1000 rozdań i za kazdym razem będzie to samo (teoretycznie). Podbijam i następnie pasuje wiedząc że ma średnie pary. Teraz sprawdzam moje konto i mam -2000$.

Wszystko się zgadza. Wiedząc, że gra tutaj tak tylko i wyłacznie 22-JJ mamy na jego range 48% a wg potodds potrzebujemy 43,6%, więc sprawdzając jego AI odzyskujemy część z tych 2$.

Twoje obliczenia pokazały, że trzymając AQ i trafiając na 3bet AI z 99 tracimy $, jednak nie możesz przestać raisować AQ, bo 3bet AI z 99 to tylko ułamek sytuacji, w których będziesz brał udział.

Napisane przez RobredoV

Czy to ma coś wspólnego z EV czy nie.
Może poprostu to nie jest wartość oczekiwana a wartość wliczająca straty na SB,BB, First raise, Continuation bet itd...

I jeszcze jedno, dlaczego jest dużo regów co graja zgodnie z EV+ a są na minusie. A może fachowcy-matematycy wyjaśnią mi dlaczego tak jest.
Czyżby dlatego że w matematyce nie wliczamy pieniędzy zainwestowanych w to rozdanie.
Moim zdaniem, jeżele nie wpłacamy do rozdania żadnych pieniędzy a póżniej pasujemy to jest EV(fold)=0$

Z tego wynika że źle policzyłeś EV(call) i de facto było dodatnie?

RobredoV

Napisane przez whiler

Napisane przez RobredoV

Wszystko się zgadza. Wiedząc, że gra tutaj tak tylko i wyłacznie 22-JJ mamy na jego range 48% a wg potodds potrzebujemy 43,6%, więc sprawdzając jego AI odzyskujemy część z tych 2$.

Twoje obliczenia pokazały, że trzymając AQ i trafiając na 3bet AI z 99 tracimy $, jednak nie możesz przestać raisować AQ, bo 3bet AI z 99 to tylko ułamek sytuacji, w których będziesz brał udział.

W końcu ktoś się normalnie wypowiedział, na to czekałem, dzięki.

tak czy siak trzeba tepic slabych tabelka-graczy i ich callowac tu z AQ, niech ich variance zje i troche stan pokera sie polepszy :)

btw wczoraj mialem taka sama sytuacje i koles pokazal KQo

zmkpr0

Podbijam i następnie pasuje wiedząc że ma średnie pary. Teraz sprawdzam moje konto i mam -2000$.

Zastanów się nad EV w momencie podbicia, sam fold jest EV = 0, ale wcześniejsze podbijanie mając w planie fold 100% jest EV-.