Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Matma

16 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
1,916 Wyświetlenia
czak2

Jak wyliczyć jak dużo ktoś musi foldować na 4bet przy założeniach że.

EV>-3

Sizingi UTG(hero) OR 3bb BTN 3bet 9bb hero 4bet 22.5bb.
W przykładzie zakładamy ze przeciwnik nigdy nie sprawdza 4beta gra albo ship albo fold i my nigdy nie sprawdzamy shipa.

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
boxer82

(22,5-3)/(22,5+9+1,5) = 0,59 (?)

Co to znaczy ze ev> -3 ???

Odpowiedz
Cytat
CainBlleetharn

Też nie rozumiem tego EV>-3. Czemu tam jest >, to ma być -3bb czy jak? Że niby nie ma profitu w samym otwieraniu bo zawsze dostajesz tam 3bet? Wtedy ryzyko to jest sizing 4beta bez odejmowania open raisa (22,5bb).

Matma boxera się zgadza.

Pzdr.

Odpowiedz
Cytat
ryhukox

Hmm, może chodzi o to, że fold do 3betu jest EV= -3bb? Stąd by wyszło, że jesli 4bet ma ev=-2bb to jest opłacalny, ale to błędne myślenie.
Fold jest zawsze ev0, nie liczy się wcześniejszych inwestycji do puli.

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000

Fold nigdy nie jest ev0. Nawet open fold na EP nie jest ev0, bo jest już pewna pula o którą możemy walczyć.

Odpowiedz
Cytat
sokahr

a to jaka jest niby wartość oczekiwana spasowania ręki? wygrałeś coś kiedyś albo przegrałeś więcej po kliknięciu fold? ?(

Odpowiedz
Cytat
yarish

Jak gra z ante to tak :coolface:

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000

Miałem coś napisać, ale w sumie to nawet nie chce mi się tego tłumaczyć. Jak ktoś będzie chciał to znajdzie odpowiednie wątki na 2+2.

Odpowiedz
Cytat

wklej linki, latwiej Tobie znalezc bo juz widziales tematy i wiesz czego szukac

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Napisane przez LAPA2000
Miałem coś napisać, ale w sumie to nawet nie chce mi się tego tłumaczyć. Jak ktoś będzie chciał to znajdzie odpowiednie wątki na 2+2.

To jest akurat ciekawy problem. Jeśli masz na BB gościa z bardzo dużym % fold vs steal (autoprofit), to czy fold na SB jest EV0, czy EV- (bo nie bierzemy +EV spota).

Odpowiedz
Cytat
sokahr

nawet open fold na bb gdy do nas były same limpy ma EV = 0 ;)
fakt, że decyzja nie jest opłacalna nie sprawia automatycznie, że jej EV < 0,
natomiast jeśli mamy zamiar dołączyć do gry na jedno rozdanie i spasować naszego blinda zawsze to EV = a*0.5bb +(1-a)(-1bb) gdzie a to szansa że wszyscy do nas spasują :P

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez sokahr
nawet open fold na bb gdy do nas były same limpy ma EV = 0 ;)

Wow.

Napisane przez sokahr
fakt, że decyzja nie jest opłacalna nie sprawia automatycznie, że jej EV < 0,

O kurwa.

Napisane przez ryhukox
Stąd by wyszło, że jesli 4bet ma ev=-2bb to jest opłacalny, ale to błędne myślenie.
Fold jest zawsze ev0

Gosh.

Odpowiedz
Cytat
ryhukox

:thinking:

Odpowiedz
Cytat
whiler

Napisane przez preludiumm

Napisane przez LAPA2000

To jest akurat ciekawy problem. Jeśli masz na BB gościa z bardzo dużym % fold vs steal (autoprofit), to czy fold na SB jest EV0, czy EV- (bo nie bierzemy +EV spota).

Czyli foldowanie tego SB w długim okresie czasu zwiększa stratę w bb/100? Do, np. -55bb/100?

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000

Przyjęcie fold ev=0 jest tylko i wyłącznie podejściem z RELATYWNEGO punktu widzenia i jest stosowane w celu analizy porównawczej oceny EV różnych możliwych zagrań. Fold ev=0 jest innymi słowy tylko oznaczeniem umownym. To co powinno nas interesować to ev ABSOLUTNE zagrania. W podanym przez Whilera przykładzie ev folda absolutne to -50/100, a ev relatywne 0/100.

Odpowiedz
Cytat
doxdoxdox0

termin ev absolutne jest absolutnie bzdurny. ta wartość to zmiana, której spodziewamy się doświadczyć na naszym stacku (wynoszącym 99,5bb będąc na sb). wliczanie do ev płacenia małego blinda to tak jak wliczanie kosztów prądu za komputer

Odpowiedz
Cytat