Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL10 AKs

8 Posty
4 Użytkownicy
3 Reakcje
1,260 Wyświetlenia
majkelradom

Witam, to moja pierwsza analiza, a w zasadzie dwie bo opierają się na podobnej sytuacji. Jeśli coś robię źle w kwestii technicznej proszę o krytykę :) W jednej sytuacji zastanawiam się czy zrobiłem dobry call na raise na river, który z tego co zauważyłem prawie zawsze oznacza nutsa (poprawcie mnie jeśli się mylę, ale bardzo często widząc takie zagranie strit to minimum co zobaczę), a w drugiej nie wiem czy moje zagranie to nie był overfold, ale do rzeczy.

1.AKs
Rywal oznaczony na fioletowo - tak oznaczam najsłabszych rywali, tutaj ten argument jest potwierdzony liczbą rąk jakie gra (na GG ta statystyka przynajmniej mi mocno pomaga, tutaj mamy VPIP 66% po ok. 100 grach i to nie jest pierwszy przypadek, bo ten gracz tak gra, został przeze mnie już kiedyś oznaczony).
PreFlop - jakieś dziwne zagranie limp potem call, typowe dla fishy, oczywiście z moim AK dążę do stakowania jeśli będzie próbował agresji, ale poprzestanie na zagraniu call
Flop - idealny, suchy, oczywiście betuje mocno 75%, bo jeśli ma asa opłaci mnie zarówno gdy zagram za 50% jak i 75% czy nawet pewnie wyżej, nie chce tracić value i dostaje call
Turn - wydaje się, że to blank, ale powoli zaczyna trochę śmierdzieć streetem stąd kolejny bet 75% puli chcąc dostać call od gorszych asów
River - chyba najgorsza karta, kompletuje streeta, ale oczywiście dalej betuje 50% puli - z AT+ spokojnie może mi dać trzy streety value, a skoro to fish to mógł też zagrać limp/call pre flop KK,QQ, sety wykluczam bo taki straightforward gracz raisował by to na flopie. Po tym jak dostaje raise, mam świadomość że to może być blef, ale czuję że zobaczę tam 5, jednak poker to nie gra na przeczucia tylko matematyka, nie wiem czy dobrze liczę, ale muszę dorzucić 43,9 BB by wygrać ok. 200 BB więc mając 22% EQ fold nie wchodzi w grę, bo owszem on ma te 5 (A5, K5, 55 a nawet Q5 - przypominam gość gra 66% rąk,ale z drugiej strony może tak zagrać for bluff kompletne powietrze, albo AK, AQ, AJ), dlatego call moim zdaniem jest tu poprawny. Jeśli coś zostało zrobione źle pochylam głowę i czekam na krytykę

2. J9o

W drugiej akcji wojna blindów z J9o vs raczej solidny gracz, nie mam o nim info, statystyka VPIP 26% po ok. 50 rozdaniach z tego co kojarzę ok, więc z moją ręką easy call
Flop - second pair, zakład za pól puli, spokojny call, mamy bardzo szerokie zakresy więc uważam, że na tak szerokich zakresach druga para, może spokojnie wystarczyć, jeśli na turnie spadnie overkarta (Q,K,A) i ponowi agresję wtedy to raczej easy fold
Turn - spadła karta która jest dla mnie wymarzona,daje dwie pary, ale kompletuje też 8 strita, a jak wiemy SB ma sporo 8 w swoim range'u, rywal mocno betuje to jest 83% puli, z dwoma parami ciężko dać fold, bo rywal może tu grać bardzo dużo rąk, jak to w sytuacji blind vs blind.
River - spadł blank, po kolejnym overbecie za 80% puli zrzucam, i tu moje pytanie, czy gracie tu call i jak zobaczycie 8 macie to gdzieś i zaczynacie nowe rozdanie bez rozkminiania, że może lepszy byłby zrzut, czy tak jak ja robicie fold mimo że macie dwie pary. Nie znam tendencji gracza, nie przyłapałem go na blefie, ani na graniu tylko for value, więc ciężko mi coś o nim powiedzieć, wiem że na SB on ma masę 8, które mógł w ten sposób zagrać (na flopie mając OESD bet za pół puli pasuje idealnie, zauważyłem że często bety 25-50% puli wykonują 'zbieracze' chcąc tanio drawować.

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi
screamdustry

1.
Jako default na fish-unka gralbym tutaj bet/fold, blockbet wydaje sie ok, moze znizlylbym nawet sizing do 1/3. Oprocz 5x ma tez troche flushdrawow.
Jest profil spew-fisha, na ktorego gram call na river, ale musze miec naprawde dobrego reada - albo w postaci naprawde wysokich frekwencji agresji na postflopie albo jakis showdown gdzie wczesniej widzialem totalny spewraise i ogolnie tendencje do samozniszczenia. Wiec pewnie na 5% populacji gram tutaj bet/call.

2.
Wyglada close. Na rainbow turnie pewnie preferowalbym fold na river, ale flushdraw otwiera tuzin dodatkowych blefow, wiec wydaje mi sie, ze call jest ok. Z techniczego punktu widzenia, to posiadanie Q-blockera w rece wydaje sie byc minimalnie lepsze niz neutralne blockery (wiec najlepsze bluffcatchery to beda QJ/QT/Q7/Q9 etc.), ale ten efekt nie jest az tak duzy, bo przeciwnik ma tez sporo Qx w blefach.

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Ak na river izi fold wiadomka ze musisz miec tu gorzej.
J9 imo musisz mu zaplacic river nic nie zmienia. No i calkowicie olej te staty one sa mega useless . To znaczy jesli dzien po dniu widzisz goscia 23 - 40 no to pewnie nitem nie jest ale to sa staty based od z 20 30 last hands wiex zmieniaja siejak w kalejdoskopie

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas

1.
Jako default na fish-unka gralbym tutaj bet/fold, blockbet wydaje sie ok, moze znizlylbym nawet sizing do 1/3. Oprocz 5x ma tez troche flushdrawow.

Grasz tutaj bet/fold licząc na call od wielu 7x?, bo dając mu taki zasięg calla na river: AA,JJ-88,55-22,A2s+,K7s,K5s,Q7s,Q5s,J7s,J5s,T7s,T5s,97s,95s,87s,85s,75s-74s,65s,54s,43s,AQo-A2o,K7o,K5o,Q7o,65o mamy 50% ledwie. A to jest dość optymistyczny zasięg jego sprawdzenia.

2.
Wyglada close. Na rainbow turnie pewnie preferowalbym fold na river, ale flushdraw otwiera tuzin dodatkowych blefow, wiec wydaje mi sie, ze call jest ok

Twoja analiza jest bardzo dobra, ale czy ludzie na mikro nie czekają z drawami turna zbyt często? No i 3 barel blef to już w ogóle chyba nie jest zbyt częste zagranie tutaj. Ponadto koleś znacznie zwiększył sizing skoordynowanego turna i rivera w stosunku do sizingu z flopa, co przy frekwencjach mikro graczy wskazuje na mocną rękę.

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

Grasz tutaj bet/fold licząc na call od wielu 7x?, bo dając mu taki zasięg calla na river: AA,JJ-88,55-22,A2s+,K7s,K5s,Q7s,Q5s,J7s,J5s,T7s,T5s,97s,95s,87s,85s,75s-74s,65s,54s,43s,AQo-A2o,K7o,K5o,Q7o,65o mamy 50% ledwie. A to jest dość optymistyczny zasięg jego sprawdzenia.

Nie daje mu tam tak duzo 7x, ale rowniez nie daje tak duzo 5x jak twoj zasieg. Masz w swoim zasiegu dosc sporo 5x, ktore moim zdaniem nie przejda do rivera po bet/bet na flopie i turnie. O wiele latwiej mu przejsc tam z tymi 7x, ktore dales. Do tego, twoj range daje mu wszystkie dwie parki i czesc setow, ktore z jakas frekwencja bedzie raisowal dla value na flopie i turnie. Do tego dajesz wszystkie 65o, ktore moze foldowac preflop na isoraise. Podsumowujac to wszystko, nie sadze, zeby twoj range byl tak optymistyczny. :f_p:

Twoja analiza jest bardzo dobra, ale czy ludzie na mikro nie czekają z drawami turna zbyt często? No i 3 barel blef to już w ogóle chyba nie jest zbyt częste zagranie tutaj. Ponadto koleś znacznie zwiększył sizing skoordynowanego turna i rivera w stosunku do sizingu z flopa, co przy frekwencjach mikro graczy wskazuje na mocną rękę.

Nie wiem jak frekwencje w podobnych spotach roznica sie miedzy mikro a wyzszymi stawkami, wiec w tym miejscu po prostu nie chce spekulowac.

Wiem za to, ze sam przez bardzo dlugi czas overfoldowalem rivery na NL10/NL25/NL50 majac w glowie jako logiczny powod wlasnie to, ze ludzie na mikro nie blefuja river. Po czym przy pracy nad MDA (mass database analysis) okazalo sie, ze jednak blefuja, a ja przez lata tracilem mase kasy na byciu nitem. Wspominam o tym, bo to jest typowy spot, gdzie kilka lat wczesniej bez zastanowienia bym wciskal turbofold, a teraz po prostu widze, ze jezeli przeciwnicy maja sporo dostepnych blefow w reku, to nie jest im wcale trudno overblefowac.

Mimo wszystko, tak jak pisalem w oryginalnym komentarzu, zdecydowanie uwazam, ze ten spot jest dosc close. Powiedzmy, ze preferuje call ze wzgledow ideologicznych, ale nie sadze zeby EV mocno roznilo sie od folda.

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas

Dzięki za nauczkę.

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Rozumiem ze limp oznacza szeroki zakres ale nie rozumiem jak mozecie po tej linii jechac takimi uogulnieniami. Z mojego doswiadczenia wynika ze tacy kolesie nie blefuja nigdy na river w ten sposob. W sensie moga overrepowac swoje 2p ale to nie wazne tutaj bo mamy 1 pare. Koles ma 66 vipip wiem ze nie ma co na to patrzrc za bardzo no ale koles z duzym vpip fisz ktory limpuje nie jest agresywny tylko szczuruje jesli bylby w stanie blefowac tego spota to blefy poszly na flopie czy tirnie. Tutaj bord aie rozwija idealnie dla jego range i linii 90 procent czasu jest tu lepszy dlatego ze mamy taki bord jaki mamy jesli nawet jakims cudem ma tam jakies missklik blefy to overfoldowanie tu == profit. Nie wiem jak mozna nie bractego pod uwage grajac na fisza. Rozumiem slabego rega ktory probuje grac jakies koncepty albo przynajmniej wie co moze repowac itd ale taki mega fisz z takimi tellami - przynajmniej dla mnie to izi fold.

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

Napisane przez sandraardnas
Dzięki za nauczkę.

Nie chwal dnia... :D

Moge nie miec racji co do J9, przejrzalem statystyki i populacja blefuje tutaj mniej niz myslalem, kiedy pojawia sie 4-card str8 na turnie, to spot jest ogolnie underblefowany w SB vs BB w tej linii B-B-B o jakies 6% na wszystkich boardach. Wydaje mi sie, ze ten board bedzie blefowany troche wiecej - przez flushdrawa otwierajcego sie na turnie i specyfike boardu (przez broadwaye jest tu wiecej naturalnych blefow niz na czesci nizszych struktur), ale mimo wszystko moze byc tym ciezko zamknac gap aż 6%.

To co napisalem ma jednak zastosowanie do wszystkich spotow w BBvSB oprocz: monotone flopa, 4-card str8ta na turnie, i 4-card flusha zamykajacego river. Te spoty sa jedynymi znaczaco underblefowanymi przez regow w tej formacji, przy linii bet-bet-bet.

Napisane przez DzikiHenry
Rozumiem ze limp oznacza szeroki zakres ale nie rozumiem jak mozecie po tej linii jechac takimi uogulnieniami. Z mojego doswiadczenia wynika ze tacy kolesie nie blefuja nigdy na river w ten sposob. W sensie moga overrepowac swoje 2p ale to nie wazne tutaj bo mamy 1 pare. Koles ma 66 vipip wiem ze nie ma co na to patrzrc za bardzo no ale koles z duzym vpip fisz ktory limpuje nie jest agresywny tylko szczuruje jesli bylby w stanie blefowac tego spota to blefy poszly na flopie czy tirnie. Tutaj bord aie rozwija idealnie dla jego range i linii 90 procent czasu jest tu lepszy dlatego ze mamy taki bord jaki mamy jesli nawet jakims cudem ma tam jakies missklik blefy to overfoldowanie tu == profit. Nie wiem jak mozna nie bractego pod uwage grajac na fisza. Rozumiem slabego rega ktory probuje grac jakies koncepty albo przynajmniej wie co moze repowac itd ale taki mega fisz z takimi tellami - przynajmniej dla mnie to izi fold.

Nikt przez cala dyskusje nie napisal nic o bet/callu ?(?(

Odpowiedz
Cytat