Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pfr

7 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
442 Wyświetlenia
Skowik

Cześć,

W grze jednym z zadań jest określenie z jakimi kartami / jakim range nasz przeciwnik gra.

Grając nasunęło mi się więc takie pytanie. Jak traktować podbicie przed flopem od różnych graczy:

Przypadek nr 1 przeciwnik ma staty 12/12
Przypadek nr 2 przeciwnik ma staty 78/56
Przypadek nr 3 przeciwnik ma staty 64/2

O ile w przypadku pierwszego sprawa jest oczywista - TAG więc pewnie jakieś premium hands plus PP......czyli np taki ATo już zrzucam do podbicia od takiego gracza.

Nr 2 dla mnei to kolo który podbija wszystko (prawie) wiec moze mieć dowolne dwie karty - tutaj z moim ATo pewnie bym sprawdził i dalej grał w zależności od flopa i jego gry

Najwięcej problemu sprawia mi podbicie od typa nr 3. Jeśli ktoś prawe zawsze limpuje i nagle robi podbicie...lub robi je co 100 limpów to oznacza to że trafił monstera czy wręcz przeciwnie? Kiedyś czytałem że początkujący gracze lubią limpować bardzo mocne ręce np AA.

Więc jeśli dostaję podbicie od takiego ludzia jak nr 3 to nie bardzo wiem na co go obstawić. Bo za cholerę nie wiem czy z takim ATo sprawdzać czy przebijać czy może odpuszczać i czekać na swój monster?

Macie jakies przemyslenia w tym temacie? Poza przemyśleniem oczywistym czyli: na fisha możesz grać luźniej albo czekaj cierpliwie a on i tak się wypłaci.

pozdro
Skowik

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
queristo

Napisane przez Skowik
Najwięcej problemu sprawia mi podbicie od typa nr 3. Jeśli ktoś prawe zawsze limpuje i nagle robi podbicie...lub robi je co 100 limpów to oznacza to że trafił monstera czy wręcz przeciwnie?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy fish ma swój własny niepowtarzalny styl :f_biggrin:, który musisz rozpoznać.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Bo za cholerę nie wiem czy z takim ATo sprawdzać czy przebijać czy może odpuszczać i czekać na swój monster?

Skoro nie wiesz to folduj. biorac pod uwage jego vpip to chyba lepiej odpuścic niz ładowac się w ciężkie spoty.
Ja grałbym fold z ATo i uwąznie obserowuje + obowiązkowa notka co ma - z czym gra openraise

Odpowiedz
Cytat

mam pytanie jeśli kolo gra 64/2 to jak liczony jest zakres podbić tego gracza 64*2% =~1.3 czyli ok QQ+

gra 64% rak z czego 2% podbija dobrze to rozumiem czy to 2% to już jest 2% z możliwych 100% do podbicia ?

czyli taki fish 64/2 a taki 12/12 to jego open raise jest prawie identyczny ?

poprawcie mnie jeśli się mylę, i czy w ogóle dobrze to rozumiem ? ?(

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

12/12 oznacza że podbja i sprawdza 12% a nie, że podbija 12*12%. Przy czym gracze o takich statach bardzo często nie znają pojęcia selekcji rąk startowych i bardzo często może być tak że np ktoś ma staty dajmy na to 55/8 i w tych 8% wcale nie musi mieć kart np.99+ AQ+ a bardzo dużo kart np A2+ jq kt czasem nawet coś super dziwnego np j9.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Nie
Wartości vpip i pfr są wartościami od siebie niezależnymi i są liczone ze 100 % kombinacji tj:
gracz grający 12/12 to gracz który bardzo rzadko (lub wogóle )wchodzi w rozdanie sprawdzając. najcześciej gra on bet preflop
vpip = 12% (77+,A9s+,KTs+,QTs+,JTs,ATo+,KJo+)
pfr= 12 (77+,A9s+,KTs+,QTs+,JTs,ATo+,KJo+)

natomiast gracz grający 62/2 to luźny, pasywny gracz który bardzo często limpuje i sprawdza vpip = 62 % (22+,A2s+,K2s+,Q2s+,J2s+,T2s+,95s+,85s+,74s+,64s+,54s,A2o+,K2o+,Q4o+,J7o+,T7o+,97o+,87o,76o) natomiast bardzo rzadko podbija bo tylko 2 % (2 na 100 rąk czyli np TT+

Podany range jest przypadkowy. To że gracz gra 62/2 nie oznacza że podbija on tylko najlepsze rece. Moze on np. grac limp/3-bet z AA KK QQ a podbijac KTs

Odpowiedz
Cytat
czaronster

Dużo dokładniejsza jest statystyka raise 1st i na to polecam patrzeć jeżeli chcecie wiedzieć ile % rąk przeciwnik otwiera.

PFR to są wszystkie podbicia preflop czyli 3bety, sqz, 4bety, open raise, izolacje itp.

Odpowiedz
Cytat