Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Player notes...

7 Posts
5 Users
0 Reactions
1,119 Views
tesg83

Witam,

Gralem sobie dzisiaj rano na NL100 i zdarzylo sie (nie pierwszy raz) ze gracze zagrywali dziwnie (czesto durnie).

Takie wlasnie dziwne zachowania sobie zapisuje w notatkach o danym graczu ale co z tego?

Gram przeciez SSS ktore jest sztywne jak hmm... jak cos bardzo sztywnego... wiadomo na wyzszych limitach dochodza steale resteale i wogole sporo myslenia... o wiekszosci z tych rzeczy (a w zasadzie to chyba tylko o stealu) mozna poczytac artykuly obejrzec kika filmikow i pogadac o tym troche na treningach z mistrzema magiciem;) ale jesli chodzi o notatki nt graczy to raczej o tym cicho... stad ten temat i moje pytanie czy ktos moglby napisac na jakie zachowania graczy zwracac uwage, jakie zachowania zapisywac, jak zapisywac i co najwazniejsze jak wykorzystywac?

dla przykladu: co mi po tym ze zapisz sobie ze ktos wchodzi all in przykladowo z Q5o jesli i tak trzymajac AJ na reku i tak (teoretycznie) nie moge go sprawdzic gdy zagra podobnie nastepnym razem (bo jedyne karty z ktorymi moglbym to zrobic to AK i JJ+) zaloze sie ze bardziej doswiadczeni gracze sprawdzili by w koncu takiego osobnika ale w jakiej sytuacji? wczoraj np mialem na stole gracza (NL100) ktory za kazdym razem podbijal o 10BB (10$) i w 80-90% przypadkach zgarnial blindy bo nikt go nie sprawdzal.... a ja oczywiscie tez jak glupi czekalem przynajmniej na tego AK ktory zreszta i tak nie doszedl...

Wiadomo zaraz ktos powie ze to jest temat rzeka i ze na ten temat mozna ksiazki pisac... zdaje sobie z tego sprawe... ale mimo wszystko przecyztalbym taka ksiazke (no moze ksiazeczke;) ) i mam prosbe do kazdego kto czuje sie na silach by opisal chocby kilka takich zachowan...

Mysle ze to nie tylko dotyczy graczy grajacych SSS a przy pewnym rozwinieciu i BigStackowcy by z tego mogli skorzystac...

Mysle ze najlepiej byloby gdyby opsi takich poszczegolnych zachowan zawieral (tak jak juz przed chwila napisalem):
- na jakie zachowanie zwrocic uwage (i jak to zanotowac)
- jak wykorzystac gre takiego zawodnika
- przyklad takiego rozdania/rozdan

nietore z przykladowych takich zachowan ktore mozna by bylo opisac to wlasnie podbijanie (lub All-in jako shosrt stack majacy w stacku 10BB) slbych kart, limpowanie dobrych ukladow, gra ze slaba para (calling station?), gra z top pair ale slabym kickerem, gra z "drawowcami :P (chociaz tutaj to raczej nie wymaga komentarza aczkolwiek ja jeszcze nie "wychaczylem" nikogo kto zawsze gralby bardzo agresywnie drawy), itp

troche sie rozpisalem wiec koncze... mam nadzieje ze ktos podejmie sie tego wyzwania (;)) i napisze co nieco napisze... z gory dzieki....

6 replies
Tygrys1985

Nie znam się na tyle na FL i SH, ale mogę powiedzieć Tobie jak ja to robię grając HU.

Bardzo często moi przeciwnicy nie miksują gry przez co po chwili gry można czytać ich na konkretny zakres rąk.

Przykład:
Gram z Kanadyjczykiem, który zawsze jak ma na łapie parę niskich par to bez pozycji zagrywa call... w innych przypadkach (gdy ma inne karty) zawsze albo fold, albo podbicie na preflopie. Gdy miał parę na reku i był in position to po moim podbiciu gra all-in. Jak to wykorzystuje? Jak daje mi na PF 4BB, to ja robie nawet z marginalną ręką reraise i zabieram jego podbicie. Po pewnym czasie delikwent, albo sprawdza (wtedy gram ostrożnie), albo przestaje grać z syfem i po jego podbiciu mam easy fold.

Inny przykład.
Trafiam na agresywnych graczy, którzy zawsze dorzucają do puli na PF... Prosta sprawa. Jak nic nie mam to zrzucam, jak coś trafie i board nie jest zagrożony to wciskam call. Klient najprawdopodobniej jeszcze raz zablefuje na turnie... Tacy często grają do showdownu z drugą parką...

Myślę, że w takich przypadkach trzeba bazować na wyczuciu i własnym doświadczeniu. Polecam książkę Harringtona. Co prawda jest o grze w turniejach, ale bardzo ładnie opisuje (bodajże w pierwszym tomie) jak czytać przeciwników biorąc pod uwagę ich styl gry.

PS. Jaki masz bankroll, że grasz na NL 100?

tesg83

jeszcze w piatek rano mialem cos w okolicach 900-1k$ ale niestety zlapalem "malego" swinga w dol (-500$) teraz sie powoli odkuwam i mam niecale 700$

Przypomniala mi sie jeszcze jedna sytuacja! robimy steala z SB i button ma "Auto fold"... jak kiedys ogladalem filmiki z Sng to jak byla taka sytuacja wlasnie to gosc powiedzial o ma właczony check/fold "Good to know that..." zapisujecie takie rzeczy?

Original od tesg83
jeszcze w piatek rano mialem cos w okolicach 900-1k$ ale niestety zlapalem "malego" swinga w dol (-500$) teraz sie powoli odkuwam i mam niecale 700$

Trochę mało na NL100...

tesg83

na SSS w sam raz:) nie robmy of topa:P

ubooter

Gra SSS, więc wystarczy chyba.

Ja zapisuje sobie jak kto gra drawy, na jakich flopach koles lubi np grać c/r do agresora i z jakim układem tak robi (TPTK, set, FD, OESD). Jaki zasięg rąk gra PF, czy podbija tylko z AA - TT, czy również z broadwayami. Z jakimi kartami robi 3bet. Czy lubi blefować (conti-bet do tego nie zaliczam). Ogólnie wszystko, co może mi sie przydać podczas podjęcia decyzji.

Właśnie jestem w trakcie przygotowywania filmiku szkoleniowego na temat robienia readów na graczy z PT. Zobaczycie dokładnie o jakie ready nam chodzi i jak je później wykorzystać przeciwko oponentom. Myślę, że sprawa będzie gotowa w nadchodzącym tygodniu, dlatego też, nie będę się tu rozpisywał.

Pozdro