Witam,
Gralem sobie dzisiaj rano na NL100 i zdarzylo sie (nie pierwszy raz) ze gracze zagrywali dziwnie (czesto durnie).
Takie wlasnie dziwne zachowania sobie zapisuje w notatkach o danym graczu ale co z tego?
Gram przeciez SSS ktore jest sztywne jak hmm... jak cos bardzo sztywnego... wiadomo na wyzszych limitach dochodza steale resteale i wogole sporo myslenia... o wiekszosci z tych rzeczy (a w zasadzie to chyba tylko o stealu) mozna poczytac artykuly obejrzec kika filmikow i pogadac o tym troche na treningach z mistrzema magiciem;) ale jesli chodzi o notatki nt graczy to raczej o tym cicho... stad ten temat i moje pytanie czy ktos moglby napisac na jakie zachowania graczy zwracac uwage, jakie zachowania zapisywac, jak zapisywac i co najwazniejsze jak wykorzystywac?
dla przykladu: co mi po tym ze zapisz sobie ze ktos wchodzi all in przykladowo z Q5o jesli i tak trzymajac AJ na reku i tak (teoretycznie) nie moge go sprawdzic gdy zagra podobnie nastepnym razem (bo jedyne karty z ktorymi moglbym to zrobic to AK i JJ+) zaloze sie ze bardziej doswiadczeni gracze sprawdzili by w koncu takiego osobnika ale w jakiej sytuacji? wczoraj np mialem na stole gracza (NL100) ktory za kazdym razem podbijal o 10BB (10$) i w 80-90% przypadkach zgarnial blindy bo nikt go nie sprawdzal.... a ja oczywiscie tez jak glupi czekalem przynajmniej na tego AK ktory zreszta i tak nie doszedl...
Wiadomo zaraz ktos powie ze to jest temat rzeka i ze na ten temat mozna ksiazki pisac... zdaje sobie z tego sprawe... ale mimo wszystko przecyztalbym taka ksiazke (no moze ksiazeczke;) ) i mam prosbe do kazdego kto czuje sie na silach by opisal chocby kilka takich zachowan...
Mysle ze to nie tylko dotyczy graczy grajacych SSS a przy pewnym rozwinieciu i BigStackowcy by z tego mogli skorzystac...
Mysle ze najlepiej byloby gdyby opsi takich poszczegolnych zachowan zawieral (tak jak juz przed chwila napisalem):
- na jakie zachowanie zwrocic uwage (i jak to zanotowac)
- jak wykorzystac gre takiego zawodnika
- przyklad takiego rozdania/rozdan
nietore z przykladowych takich zachowan ktore mozna by bylo opisac to wlasnie podbijanie (lub All-in jako shosrt stack majacy w stacku 10BB) slbych kart, limpowanie dobrych ukladow, gra ze slaba para (calling station?), gra z top pair ale slabym kickerem, gra z "drawowcami
(chociaz tutaj to raczej nie wymaga komentarza aczkolwiek ja jeszcze nie "wychaczylem" nikogo kto zawsze gralby bardzo agresywnie drawy), itp
troche sie rozpisalem wiec koncze... mam nadzieje ze ktos podejmie sie tego wyzwania (;)) i napisze co nieco napisze... z gory dzieki....