Przejdź do forum
Shortstack pytanko

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Shortstack pytanko

5 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
869 Wyświetlenia

Witam serdecznie :) Mam małe pytanko odnośnie strategii "Shortstack" a dokładnie do pewnej sytuacji, która mi się przytrafiła. Nie wiem, czy za pomocą szczęścia, czy strategii wygrałem tą sytuację, ale nie wiedziałem co mam robić... Jestem świeżakiem, jeśli chodzi o granie w pokera używając jakiejkolwiek strategii, dlatego wszystko jest dla mnie nowością. Oczywiście zapoznałem sie z artykułami, i je "studiuje" ale sytuacja, którą chcę opisać, nie jest (dla mnie) wystarczająco jasno opisana, dlatego trafiłem tutaj.
Sytuacja:
Podczas gry byłem na pozycji Big Blind, moja karta to AK. Do gry wszedł 1 gracz sprawdzając mnie (bo nie było żadnego podbicia, tylko BB). Przebiłem jego podbicie, on znowu przebił moje, potem ja sprawdziłem, pojawił sie floop (i nic nie pasowało do moich kart AK), on podbił i ja wszedłem All-In i przeciwnik spasował. Tak mniej / więcej wyglądała ta sytuacja. Działałem w "panice" (wstyd się przyznać, ale nie wiedziałem co robić. Wszystkie artykuły dotyczące tej strategii mam przepisane na kartki, aby były moją pomocą podczas gry. Podczas tego rozdania, panicznie szukałem w tych notatkach pomocy, ale na prawdę nie wiedziałem co robić).
Byłbym wdzięczny za opinię / radę co powinienem w takiej sytuacji zrobić, bo to, że postępowałem źle (wbrew strategii Shortstack) to jestem prawię pewny :)
Dziękuję i pozdrawiam.
iMp3t

4 odpowiedzi
paulussus

Dobrze, że piszesz o takich tym, bo forum jest do tego zeby pomoc/doradzic/wyjasnic. Kazdy kiedys zaczynal i popelnial bledy. Wiadomo, ze takowe sie zdarzaja, ale glownie chodzi o to aby ich nie powtarzac.

A wiec zacznijmy:

http://web.iq.pl/p/sss.pdf - tu masz link do ściagi jak grac SSS. Opisane jest to czytelnie, krotko i schematycznie, wiec ci sie przyda zakladajac oczywiscie, ze wczesniej przeczytales artykuly poswiecone SSS.

1. Każda karte na reku musisz ustalic z SHC (starting hand chart), to jest zupelna podstawa i tego sie bedziesz musial trzeymac przez dlugi czas.
AK w przypadku braku podbicia (raise) musimy podbić w twoim przypadku standardowo o 4BB z kazdej pozycji. To pierwszy blad.

2. Jak nie wiesz co robic to naciskasz FOLD, to na dluzsza mete jest najbezpieczniejsze i pozwoli zminimalizowac straty. Poker Strategy powstalo po to zeby grac z glowa a nie "na pałe". Sam tak na poczatku postepowalem i wiem ze pokusa jest duza, ale na dluzsza mete oplaci sie jednak zrzucac karty, ktrych nie potrafisz ocenic/rozegrac.

3. Poszukaj na stronie programu do zapisywania rak w czasie gry i wklejaj na forum rozdania, co do ktorych masz watpliwosci - o wiele latwiej bedzie udzielic konkretnych rad i wskazówek, a ty bedziesz sie duzo szybciej uczyl.
Oczywiscie polecam przegladanie rak wklejanych przez innych graczy.

To by bylo chyba na tyle.

Powodzenia! Pozdro!

Przebiłem jego podbicie, on znowu przebił moje, potem ja sprawdziłem,

Jeżeli twoje podbicie zostało jeszcze raz przebite, to wchodzisz all-in, albo pasujesz, według tego, co napisali tu:

http://www.pokerstrategy.com/pl/strategy/no-limit/216/6/

czyli z AK wchodzisz all-in

Jeżeli nadziałeś się na AA (zdarza się, że w ten sposób rozgrywają tę kartę (limp/reraise)), to zapisz sobie o gościu notatkę i pasuj, jak będzie znowu robił taki manewr.

I pamiętaj: W SSS nie ma przycisku "call". Zawsze albo fold, albo raise :)

ok, dziękuje Ci bardzo :) Każda taka rada jest dla mnie bardzo ważna :)

toony122

polecam ci trening (w dziale COACHING masz rozpiske co i kiedy)
mozna sie sporo nauczyc