Skip to forum
Notifications
Clear all

TT NL2

12 Posts
8 Users
5 Reactions
2,404 Views
Pasiv

PokerStars, Hold'em No Limit - $0.01/$0.02 - 6 players

UTG: $2.00 (100 bb)
MP: $2.06 (103 bb)
CO: $1.45 (73 bb)
BU: $0.77 (39 bb)
SB (Hero): $2.00 (100 bb)
BB: $1.78 (89 bb)

Pre-Flop: ($0.03) Hero is SB with T T
UTG raises to $0.06, MP calls $0.06, 2 players fold, Hero 3-bets to $0.26, 2 players fold, MP calls $0.20

Flop: ($0.60) 8 J 2 (2 players)
Hero bets $0.18, MP calls $0.18

Turn: ($0.96) J (2 players)
Hero checks, MP bets $0.93, Hero raises to $1.56 (all-in)

Nie miałem na graczy żadnych statsów.

Pre: gram wysoki 3-bet, bo jestem bez pozycji i w sumie to byłoby spoko zakończyć to już tutaj. Na 4-bet pasuję.

Flop: W sumie to nie wiedziałem co tutaj robić. Lepszy bet czy check/call? Myślę, że dostaję tutaj call od praktycznie wszystkiego co callowało pre. Nie zrzuci tutaj ani pocketów ani overkart, więc chyba taki value-bet jest ok?

Turn: Spada korzystna dla mnie karta, bo zmniejsza się szansa, że ma waleta. Chciałem grać check/call, ale na taki sizing po prostu wrzuciłem wszystko. Ten sizing odebrałem bardziej jako słabośc niż siłę, więc uznałem, że często będzie miał tam drawa.

Co myślicie? Na Turnie nie lepiej było zagrać call i pozwolić mu wrzucić resztę na river, gdyby blefował?

Reply
11 replies

Na początek powiem, że Twoja rozkmina wygląda na trochę wyższy poziom niż nl2.

Ogólnie tak jak zagrałeś to, gdyby to był normalny 3betowany spot przeciw BU to byłoby spoko. Może na turnie call lepszy niż shove.

Tylko, że problem polega na tym, że grasz przeciw rangowi na MP, który callował open raise z UTG. I ten range jest mocny ( mimo braku asów czy króli ) I on nie powinien tam mieć wielu niskich pocketów.

Z tego powodu x/call na flopie też wygląda OK. A potem sam nie wiem. Trochę słaby ten bluff catcher bo blokuje potencjalne blefy. Chyba, że byłoby tu AQ wrzucane jako bluff, tylko po co.

Może ktoś się jeszcze wypowie. RogerMorales i EmiyaKiritsugu najlepiej tu oceniają ręce na tym forum.

Pozdr

Reply
aleasy77

Też chętnie bym zobaczył innych graczy jak rozgrywają tego typu spot, MP jak powyżej ma mocny układ, można zakładać według mnie coś takiego JJ-88 (napewno nie niższe pockety, 88 może jeszcze tu tak zagrać, JJ część graczy widzę tutaj nie 3betuje zawsze więc biorę je też pod uwagę), jakieś AQs, AJs nie wiem czy KQs gra w ten sposób, wątpliwe dla mnie, chociaż może są i takie osoby. Z gorszych rąk od Ciebie bet mogą sprawdzić 99, AQs z jakimś backdoorem do flusha czy te ręce też zabetują, to już zależy od przeciwnika, jeśli go nieznamy to nie wiemy. Na turnie ten jego sizing pewna zagadka, ale domyślam się, że jak już za tyle tutaj betuje to jest gotowy wrzucić all in.

PS 7bekon7 - EmiyaKiritsugu wspominał kiedyś o platformie Run It Once, wszedłem z ciekawości, nie zakładałem tam konta, ale można przeglądać wrzucone rozdania z komentarzami innych osób pod rozdaniem i to fajnie wygląda przyznam.

Reply
mat2000

Pre przynajmiej 0.3, na flopie za to mozna ciut mniej, 0.13-0.15.

Trudno znaleźć w logiczny sposób rozwiązanie, kiedy z logicznego punktu widzenia linia przeciwnika nie ma sensu.
Normalnie bym napisał call turn i call kazdy river.
Z drugiej strony jam może mieć sens, bo skoro tak mało zostało mu z tyłu trudno, żeby zrzucił cokolwiek.

Jak dla mnie, to wszystko, poza foldem, może być.

Reply

Trudno znaleźć w logiczny sposób rozwiązanie, kiedy z logicznego punktu widzenia linia przeciwnika nie ma sensu.
Normalnie bym napisał call turn i call kazdy river.
Z drugiej strony jam może mieć sens, bo skoro tak mało zostało mu z tyłu trudno, żeby zrzucił cokolwiek.

Jak to jego linia nie ma sensu ? Może sizing jest trochę dziwny, ale poza tym wszystko wygląda OK. Jeśli miałby bluff to vs shove może go jeszcze sfoldować. Tylko problem polega na tym - jaki on miałby mieć tam bluff jak jego range jest tak wąski i silny.

Jak dla mnie, to wszystko, poza foldem, może być.

A może fold poza wszystkim ? :)

aleasy77, dzięki, doceniam. Nawet lubię RIO bardziej niż Upswing.

Reply
mat2000

To nl2 więc jego range może być zarówno silny jak i szeroki. i imo mogą tam być wszystkie nizsze pockety, jakies KQ czy może nawet jakieś Q9s. Założyłbym, że trafionego Jx nie betuje takim sizingiem, chociaż oczywiście jest to możliwe i widziałem graczy na niskich limitach, którzy w ten sposób będą grać value range.
Myślę, że analiza spota, gdzie tak dużo zależy od tendencji villaina zwłaszcza na nl2, gdzie te tendencje sa bardzo różne i trudno określić co robi pool, to trochę strata czasu ;)

Reply

Masz rację, zapomiałem, że to jest nl2 więc wszystkie pockety wchodzą tu grę. W takim razie zgoda, że eksploatacyjny call ( albo all in ) ma więcej sensu niż wcześniej.

Natomiast myślę, że analiza nie jest stratą czasu, bo warto wiedzieć jak optymalnie zagrać w takim spocie. To się każdemu przyda, na wyższych limitach również.

Pozdr

Reply
RobertByku2

Jak już bije mocno na turnie w 3b puli, gdzie jeszcze był trzeci gracz, to myślisz że pot size bet to słabość? Raczej tam widzę moc i bardziej skłaniałbym się do folda.

Ps. Natomiast nie wiem, czy byłoby to błędne. Chętnie przeczytam opinie innych.

Reply
BSCpl

W pulach 3-betowanych uderzaj 1/2 flopa.
to wystarcza na odstraszenie.
On tu mail J8, wiec na tych limitach ludzie często do streeow dobierają.

Na turn, na blank karcie , poprawiałbym 1/2 flopa. Bardzo często się wtedy poddają.
Jak sprawdzi to możesz zakładać ze ma J. Dlatego river już bym pasywnie.
Ja na River da małego beta to może betowac 8, wtedy sprawdzaj

Edit: daj sobie do HUDA river AGR %. jak ludzie z wyskoki powyżej 30 procent to często blefują miss drawy. Wyedy warto zrobić hero call _biggrin:

Reply
EmiyaKiritsugu

Myśle, że spoko pograne - na turn trzeba to chyba brać chociaż ten sizing w pota u fisza groźnie wygląda. Tyle,że jakby nie spojrzeć:
-nie powinien mieć dużo Jx w range preflop
-na turn spada najlepsza możliwa karta
Pytanie brzmi jedynie czy nie chcemy tu barelować TT dalej dla protekcji. Generalnie fisza lubi sobie jebnąć widząc check więc whatever. Gram tak samo i najwyżej reloada robię.

Reply
Pasiv

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Reply
RogerMorales

Napisane przez EmiyaKiritsugu
Myśle, że spoko pograne - na turn trzeba to chyba brać chociaż ten sizing w pota u fisza groźnie wygląda. Tyle,że jakby nie spojrzeć:
-nie powinien mieć dużo Jx w range preflop
-na turn spada najlepsza możliwa karta
Pytanie brzmi jedynie czy nie chcemy tu barelować TT dalej dla protekcji. Generalnie fisza lubi sobie jebnąć widząc check więc whatever. Gram tak samo i najwyżej reloada robię.

@7bekon7- dzieki za wyroznienie :D A jak juz wymieniles mnie i Emiye, to zeby nie bylo monotonii to napisze troche co innego, bo nie do konca sie zgadzam z powyzsza analiza. Czy nie powinien miec duzo Jx w rangu pre- no mysle, ze ze wzgledu na pozycje hero nie bedzie jakos super happy squeezowal KJs i QJs, za to villain juz je bedzie mial i w cold callu i w callu 3b, wiec przewaga waletow imo po stronie V. Druga rzecz jest taka, ze autor wyraznie pisze, ze na gracza nie ma stat, a widze tu glosy, ze po co analizowac skoro to nl2, wiec gosc to fisha i nie wiadomo co zagra. Idac tym tokiem myslenia w ogole nie powinnismy oceniac spotow z microsow. Ja rozumiem, ze PB na turn nie ma sensu, ale widze takie pozornie bezsensowne sizingi u regow na nl100, wiec tez bym jakos nie szedl zbyt daleko w tej ocenie. Ogolnie z punktu widzenia gto my tam na turnie czekamy caly swoj range. Jezeli boimy sie, ze czekiem uruchomimy bety u Villaina i spot bedzie ciezki to wtedy bet jest ok, ale nie betuje tam wiecej niz 25%. Blokery mamy chujowe, bo jesli V ma w rangu TJs to nie blokujemy zadnego, a blokujemy fd u rywala, wiec jesli juz chce isc na staki to na pewno z TT, ktore nie zawieraja diamonda

Reply