Jaki wg was jest optymalny WP$IP grajac na stolach NL SH. Czy okolice 29% to duczy czy malo
cofam wypowiedź, nie sprecyzowałeś, że grasz NL, myślałem, że chodzi fixed limit;)musisz to od razu postawić jasno
2k rozdan. A ktory parametr w elephancie mowi o PFR ?? bo nie moge znalesc
p.s.dziekuje za fachowa odpowiedz
więc jeśli chodzi VPIP i PFR, to można dostrzec wyraźną tendencje nawet po 100 rozdaniach, z ocena innych wartosci, a zwlaszcza win rate radzilbym sie wstrzymac, bo ta probka jest zwyczajnie za mala, generalnie w wartosciach chodzi o to, zeby ulepszac gre, a nie wartosci
MoroP napisał
Przeniosę do działu FL, żeby nikogo tytuł nie mylił.
czemu FL
Skoro to NL ??
Popatrzyłem co wkleił Mazaq i pomyślałem, że to dyskusja o FL. No dobra no to hop do działu NL. Sorki
ja znalazlem kiedys taki podzial graczy ze wzgledu na
VP$IP, PFR, AF
--loose--
vp$ip > 50%
PFR- graniczna wartoscia jest 8%, powyzej gracz jest agresywny na preflopie ponizej pasywny
AF- agresywny gdy wartosc AF > 1 wpp pasywny
--neutral--
vp$ip \in [30%,50%]
PFR- graniczna wartoscia jest 7%
AF- graniczna wartoscia jest 1.6
--tight--
vp$ip <30%
PFR- graniczna wartosc 10%
AF- graniczna wartosc 2.5
Właściwy artykuł, ze złota wkrótce pojawi się w sekcji NL
VP$IP: VP$IP podaje, jak dużo rąk startowych rozgrywasz. Z jego pomocą możesz przyporządkować przeciwnika do określonej kategorii. O tym więcej później. Na stołach full ring (FR), twoje VP$IP powinno wynosić 13-20%, zaś na stołach shorthanded (SH) 17-23%.
PFR: Preflop raise podaje procent kart startowych, z którymi wykonałeś podbicie na preflopie. Mówi więc o tym, czy robisz to zbyt często, czy też za rzadko. Istotny jest związek pomiędzy PFR i VP$IP, ponieważ stosunek obu wartości powinien być względnie stały. Tak więc optymalne PFR to około 2/3 VP$IP. Dla VP$IP na FR, które wynosi 13-20%, odpowiedni PFR, to 8-14%. Na stołach SH wartość ta będzie wyższa- 11-16%.
Bergman84 chyba przeladałeś jakies nienajlepsze strony bo staty które wkleiłeś są bardzo dziwne ![]()
ja mam vpip 22-21, pfr 17-18, af 3,3 i dobrze mi z tym
To musze popracowac nad obnizeniem nieco mojego WP$IP nie mowiac o poprawie PFR ♦ , dziekuje za wszystkie opinie ♦
Jak masz 29% i mały PFR to pewnie za dużo callujesz. Nie rób open limp i z wczesnych pozycji nie graj rak typi A8 czy KJ to samo się poprawi.
Jednak nie staraj się dostosować do statystyk, ale do przeciwników
Czesto moje limpy na PF to wynik pocekt par, ktore wg SHC powinny byc limpowane a nie raisowane. A karty typu A8, Kx nauczylem sie lekko zrzucac grajac aktualnie na 3 stolach, dizkei czemu WP$IP po 4k rozdan to juz tylko 25,3% ♦
Plxxx pocket pair gramy raise, jak z kazdą ręką z którą chcemy wejść do rozdania jako pierwsi lub po jednym limperze (po 2 lub wiecej juz mozna czasem cos limpowac), SHC jest dla stołów full ring, a Ty grasz na SH gdzie powinno sie grać dużo agresywniej, szczególnie na pre flopie
Polecam filmiki Wanpiego i artykul przesiadka na SH zeby lepiej zapoznac sie ze specyfika gry na stolach 6 osobowych