Przejdź do forum
Parę basic pytań nt...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Parę basic pytań nt PLO

8 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
840 Wyświetlenia
preludiumm

Siema, mam parę pytań nt. PLO, mam nadzieję, że mi pomożecie.

1. Jak najłatwiej ogarnąć swoją grę i poszukiwać leaków? Wiadomo, że najlepiej byłoby wziąć coaching, ale niestety nie jestem w stanie poświęcić takiej części swojego rolla na coaching. Wrzucanie rozdań do oceny niby pomaga, ale przecież na wrzuci się maks 2 ręce na 100. Co z resztą? Jakieś ważne filtry? Programy?

2. Wiadomo, że poty w omaszce są spore przez co można sporo kasy natrzepać z rb. Natomiast czy ktoś liczył jak to wygląda w praktyce? Jaki jest rake na P* i czy jest on dużo mniejszy niż np. na ongame/ ipoker, co spowoduje, że różnica w rake nie jest kompensowana nawet jeżeli rb wychodzi 20% wyższy?

3. Jaka jest miarodajna próbka w PLO?

4. w NLHE dało się wygrywać do NL50 po prostu valuebetując i grając ABC. Czy tutaj jest to samo? Tzn. czy mogę odpuścić sobie barrel bluffy i jedyny bluff jaki wynykonuję to cbet bluff i dawać sobie spokój z levelowaniem graczy (nawet regów), a vbetować do bólu? Fiszowi niby i tak nie robi to problemów.

5. Możecie polecić jakieś dobre serie PLO? Na razie obejrzałem PLO DOJO, ogarnąłem wszystkie filmiki z PS.com z polskiej sekcji, a teraz oglądam HELLOMAHA. Czy jest coś jeszcze godnego obejrzenia. Książki? Mam za sobą Transitioning to PLO form NLHE by Nguyen i jakieś random arty z neta.

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdro

7 odpowiedzi
hard2burrn

Hej,
ja co prawda dopiero zaczynam grać na PLO2, zakładam, że grasz na wyższych limitach. Z filmików mogę polecić

2x6 nagrane przez Vanesse Selbst i Whitelime'a. W serii Vaness'a uczy Whitelime'a- gracza High Stakes Holdem jak zacząć grać w PLO.

Nie obejrzałem dużo filmików, ale z tego co się zorientowałem to filmiki LearnedFromTv aka Tom Chambers ma bardzo dobre video na temat omaszki. Jedno co mogę powiedzieć, to że ma bardzo analityczne podejście do tematu.

Aktualnie przerabiam serie PLO from scratch w pierwszej części autor poleca kilka serii, może okażą się przydatne.

Na tyle mogłem pomóc. :f_cool:

peace

preludiumm

Dzięki wielkie, akurat miałem tego linka, tylko zapomniałem go dodać do zakładek i potem zgubiłem. Resztę polecanych na pewno sobie obejrzę.

pozdro!

Lynx33

1. Jeśli chodzi o analizę za pomocą filtrów w HM to to jest coś czego sam w kontekście PLO będę się dopiero uczył więc nie bardzo mogę pomóc. Napiszę tylko, że o ile ogarnianie major leaków jest zawsze dobre o tyle jeśli nie grasz PLO200 i wyżej to tworzenie kompleksowych gameplanów i analiza przeciwników nie jest czymś czym powinieneś się zajmować.

2. Brak dokładnych obliczeń ale jeśli nie grasz SnG/MTT i nie masz szans wyrobić SN (regularny platinum star) to granie na P* imo nie ma zupełnie sensu niezależnie od tego czy grasz PLO czy NLH. Po prostu tracisz za dużo value.

3. Miarodajna próbka do czego? Moja dotychczasowa wiedza karze sądzić, że w przypadku pokera coś podobnego nie istnieje. A jeśli nawet to ciężko podobne pojęcie zdefiniować dla holdema nie mówiać już o grze, w której wariancja jest 1.5-2x większa.

4. Kolejny trudny temat. Generalnie w PLO jest dużo mniej regów nawet na wyższych stawkach i pomijając fakt, że na PLO100 wbija się przy skillu o wartości 'x' podobnie szybko jak na NL100 (wymagany większy bankroll dla PLO) to na PLO100 niemal na pewno masz odczuwalnie większy edge nad average playerem niż na NL100. Skoro w PLO jest znacznie mniej regów to optymalna strategia grania vs. 'fisz' (którą Ty określasz mianem ABC a ja nie do końca rozumiem to pojęcie, zawsze kojarzyło mi się z rezygnowaniem z EV z powodu braków w edukacji a nie 'optymalną strategią vs. slaby przeciwnik' jak zwykło się to pojęcie rozumieć) traci na istotności o wiele wolniej i o wiele dłużej jest najważniejszą częścią Twojego gameplanu na dane stawki.

5. Piszę to nie tylko dlatego, że lojalność pracownika karze: materiały dostępne na PS są bardzo, bardzo dobre. Oczywiście daleki jestem od stwierdzenia, że są wszystkim czego potrzebujesz ale sumienne przerobienie tego co jest na PS >>>>> skakanie po serwisach i kompulsywne oglądanie wszystkiego co przed oczy wpadnie. Poza tym imo filmiki z gry są dobre tylko na początku i nada się w zasadzie wszystko nakręcone przez dobrego trenera. Później, im więcej wiedzy tym bardziej istotne stają się w omahowej edukacji rzeczy, które możesz zrobić absolutnie sam (ProPokerTools).

Generalnie daleko mi do bycia ekspertem (pewnie do bycia średniakiem nawet :f_tongue: ) w omaha a na każde z Twoich pytań mógłbym odpowiedzieć konstruując wywód na kilka stron dlatego jeśli masz jakieś bardziej konkretne pytania to odezwij się na PW.

Pozdrawiam.

preludiumm

Ad 1.
Ale jakich filtrów używać? Na co kłaść największy nacisk? Jak znajdować leaki? Nie chcę jeszcze kombinować i próbować zaawansowanej gry, chcę po prostu wiedzieć, gdzie robię błędy, a samo wrzucanie rozdań to za mało, bo pomijam zdecydowaną większość potów. Mogę robić błąd gdzieś w mniejszych potach i nie jestem w stanie tego wychwycić. Zastanawiałem się po prostu, czy bardziej zaawansowani gracze mają jakieś sposoby na szukanie w swoich rozdaniach tych major leaków, czy to poprzez ustawianie jakiś filtrów w HM czy też poprzez cokolwiek innego. Co do HM to będę miał dopiero pojutrze licencje, bo za parę punktów jeszcze dostanę 75$ w sklepie, więc na small stakes OM mi starczy, ale chciałbym najszybciej jak to możliwe lokalizować miejsca, w których uciekają mi pieniądze. Fajną sprawą jest na pewno nagrywanie live sessions, no ale tutaj nikt ich nie komentuje ;)

Ad 2.
Tu jest jeszcze inna kwestia, o której nie napisałem. P* zapewnia gry all day/ night long, a ja niestety jestem w grupie na studiach, która ma zajęcia wieczorami (mimo, że studia dzienne). I przez to gram z o wiele mniejszym volume niż mógłbym, bo na ongame rano są 2 stoły at best. Do tego jak stackuje się 100bb deep na P* to rake wynosi 1$ (dokładnie 5%) natomiast na ongame stakoff 100bb deep PLO10 generuje ponad 1.40$ rake. Teraz robiąc platinum mam te 24%rb, a grając (z first depo!) na ongame mam około 45%, a first depo kiedyś się skończy. Także jak widać wygląda to podobnie a P* zapewni mi o jakieś 20-30% większy volume + o niebo lepszy soft, a poziom mniemam, że jest bardzo podobny, co za tym idzie większy rb, akurat w tym przypadku może nie oznaczać lepszego"deala". Ciekawiło mnie, czy ktoś to dokładnie policzył i jak sprawa wygląda na (n)i(t)pokerze.

Ad 3.
Miarodajna, aby określić czy jestem wygrywającym graczem, czy luckboxem.

Ad 4.
Co do ABC, to określam tak po prostu granie straight forward. Naturalnie mieści się w tym pojęciu granie pod słabych graczy, tylko po prostu nie kombinujemy, nie pakujemy się w marginalne spoty, nie blefujemy, tylko vbetujemy na maksa. To jest w gruncie rzeczy to o czym piszesz, bo fiszów się generalnie nie blefuje (chyba że ready/ staty pozwalają) a ciągniemy od nich value, bo lubią sprawdzać.

Ad 5.
Nawet grając NLHE oglądałem filmy Bociana, bo super się je ogląda i to przygotowanie każdego filmu z dokładnością, zaangażowaniem. Bajka. Wiadomo, że nie robię sobie pokazów jak na festiwalach, ale jednak każdą wolną chwilę (ot chociażby jazda pociągiem/ tramwajem) odpalam filmik/ otwieram książkę i czytam. I na pewno lepiej mieć więcej dobrych materiałów niż mniej.

Jakby coś, to będę pytał tutaj, bo może kiedyś komuś się Twoje odpowiedzi przydadzą. A wywody możesz pisać na wcześniejsze pytania, bo ja je na pewno przeczytam i czuję, że mi pomogą.

Pozdro i dzięki!

preludiumm

Jeszcze w zasadzie pytanie numero 6.
Jak na początku poprawiać swoją grę i próbować lepiej zrozumieć PLO? Korzystam na razie z linku, który wrzucił MrBocian, klik, a także sprawdzam jakie miałem equity w danym spocie w pulach powyżej 50bb. Sprawdzam też jakie jest equity poszczególnych drawów vs sety, inne drawy, a potem vs dany range. Co jeszcze można robić, aby mieć lepszy obraz gry i po prostu podejmować dobre decyzje?

Juzwabeznogi

Ad 1.
Ja ostatnio wykoncypowałem sobie fajny pomysł na analizę i będę go uskuteczniał w sumie codziennie, bo zajmuje w sumie niewiele czasu i łatwo znaleźć rozdania w których (być może) popełniliśmy błąd. Otóż wrzucam w HM filtr "Hero Won/Lost more than ...." i daje 20 bb. Z 1500 rąk ogółem zostaje ~ 50-60 i wszystkie wrzucam do replayera i analizuje czy dobrze rozegrałem dany spot, a jeżeli nie to dlaczego nie. Jeżeli nie mam pewności to wrzucam do oceny :)

Ad x

Jeśli chodzi o taktykę gry to sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana niż open raise + cbet = profit imo. Po pierwsze dlatego, że o wiele częściej przeciwnik nie odpuści (zwłaszcza fish) i musisz być przygotowany na grę na turnie. Co polecam od siebie to wyłączenie dużej liczby stolików i włączenie myślenia, wyłapywania różnych telli od oponentów, które wskazywałby na nieścisłość w jego linii. Wrzucę ciekawy przykład w mojej opinii:

Grabbed by Holdem Manager
PL Omaha $0.50(BB) Replayer
SB ($24.50)
BB ($146)
UTG ($22.75)
UTG+1 ($60.47)
CO ($51.15)
Hero ($50.75)

Dealt to Hero 8♠ K♠ K♦ J♦

fold, fold, fold, Hero raises to $1.75, fold, BB calls $1.25

FLOP ($3.75) T♣ 3♠ 2♦

BB checks, Hero bets $2.50, BB raises to $6.50, Hero calls $4

TURN ($16.75) T♣ 3♠ 2♦ 7♦

BB bets $10, Hero raises to $42.50 (AI), BB folds

Hero shows 8♠ K♠ K♦ J♦

Hero wins $34.92

Na super dry boardzie dostaje taki mini c/r od gracza luźnego, ale pasywnego. Myślę sobie od razu, że coś tu śmierdzi, ale mam 2 BD FD + OP + POZYCJĘ, więc gram call i czekam na to co mi pokaże na turn. Dostaje FD, a facet gra takiego becika za 10 $ do puli ~17 $ i w tym momencie idę w tank i wchodzę do głowy fisha :D "Mam seta, spada 7 otwierająca dużo kombinacji SD i FD, a ja sobie beztrosko gram za 60 % puli" :ayfkm: No coś tu nie gra ?( Fish wali tu na turnie z mocną made hand PSB szybciej niż turn się pokaże na stole :) Uznałem, że mam a) dużo FE (32,3T,2T) , b) dobre equity jeżeli behind, c) czasem najlepszą rękę.
Przykład ten miał pokazać dwie rzeczy: 1 ) nie zawsze sprawy są tak proste OR+ cbet = gameplan, 2) standardowe linie są poprawne, ale nie zawsze najbardziej zyskowne. Tu standardem może być b/f flopa v b/c flopa i call turna itd. Mam nadzieję że wniosłem coś merytorycznego od siebie do tego posta :f_confused: Pozdro :)

Sanczezzo

Ad. 2

http://www.fpppro.com/

tutaj masz wszystko potrzebne do obliczenia sobie rb na p* ;)