pozorna trudność z pokonaniem plo2 może się brać stąd, że:
(1) dla większości jest to początek przygody z pokerem/z plo; przez co Ci gracze nie mają jeszcze wyrobionych dobrych metod nauki i analizy gry: duża część rąk ocenianych z tego limitu wygląda mniej więcej tak:
Spoiler
BB: $1.94 (97 bb)
MP: $0.98 (49 bb)
Hero (CO): $2.41 (120.5 bb)
BTN: $0.84 (42 bb)
SB: $2.57 (128.5 bb)
Preflop: Hero is CO with Q♦ K♥ 5♦ A♣
MP calls $0.02, Hero raises to $0.09, 2 folds, BB calls $0.07, MP calls $0.07
Flop: ($0.28) 4♦ Q♥ 5♣ (3 players)
BB checks, MP checks, Hero bets $0.28, BB calls $0.28, MP calls $0.28
Turn: ($1.12) 2♣ (3 players)
BB checks, MP bets $0.61 and is all-in, Hero calls $0.61, BB folds
DOBRA LINIA?
(ręka przypadkowa)
dalej. nie rozumieją za bardzo omahy i większości rzeczy które się dzieją podczas gry - stąd biorą się obserwacje typu: wrzucają trash hands preflop i nie zrzucaja gs oop na cbet -> nie da się tam wygrywać.
(2) wiedza do gry na mikro jest głównie teoretyczna, bo nie ma żadnego filmiku z plo2. przez co początkujący gracz może stwierdzić, że skoro trener gra 3 barrele z blockerem do flusha po flopie mono na plo25 to jest to profitowe zagranie na jego stawkach - nie zauważa, że tam przeciwnikiem był gość 23/12 z wtsd 15 a tutaj będzie trafiał na gości typu 40/20 wtsd 50%
(3) część graczy plo 2 ( i ogólnie mikro) gra sporadycznie/rzadko, bo dla nich to alternatywa dla np. obejrzenia serialu. do tego ciężko o jakiś duży multitabling przy plo - niski volume
(4) przejście plo2 jest dłuższe ze względów technicznych, bo kolejny limit to buyin 2,5x większy. przez co np. przy brm 40bi musimy wygrindować 6000bb. przy przechodzeniu plo5-plo10 mamy 4000bb
teraz sumując te rzeczy, to mamy jeszcze nie za efektywne metody nauki, uczenie się zagrań zamiast myśli/rozumowania za ich zagraniami, niski volume i o połowę dłuższy grind.
co daje przy 10bb/100 60k rozdań, co przy niskim volume może być prawie 3 miesięczną przygodą 
Jakiś czas temu grałem sobie w plo2 na zoomie i ja po prostu widzę edge praktycznie w każdym zagraniu. jakieś nie profitowe 4bety/stackoffy, nie profitowe sprawdzanie cbetów i 2nd barreli; jakieś overplaye tripsów, overparek. tego jest po prostu pełno na plo2 i wystarczy wiedzieć, jak czerpać z tego ev 
edit: jeszcze mi się coś przypomniało. Kiedyś czytałem książkę slowhabita how i made my first milion from poker - książka tak sobie, nawet nie pamiętam co tam w niej było. Jednak było tam jedno zdanie, które mam w głowie do dzisiaj. Tri opowiadał jak sweatował go znajomy i na koniec sesji stwierdził, że dużo wie ale używa swojej wiedzy/pokera przeciwko sobie. Wydaje mi się, że wiele osób tak robi. Pamiętam jak ja potrafiłem barrelować 3 streets z blockerem do nuts na gościa z dużym wtsd. To właśnie dobry przykład użycia wiedzy przeciwko sobie. Gdybym nie wiedział, że można tak zagrać blockera - np. patrze no nie mam flusha, to gram xf - nie tracił bym kasy na takich liniach. Jednak poznałem te linie, te wiedzę i używałem jej przeciwko sobie w takich liniach spotach - a to w ogóle jeden z wielu przykładów w mojej grze.
Dlatego jak chcecie grać jakąś linie na plo2, zastanówcie się: dlaczego ta linia jest profitowa i jak to się ma do przeciwników z którymi gram?
Powiedzmy trafiłeś na filmie z plo25 zagranie typu: 2nd barrel na turnie z air na parującym się draw i myślisz spoko zagranie, będzie profit. no ale te zagranie działa, bo tam ktoś zrzuci te swoje drawy i bottom parki - na plo2 już niekoniecznie 
pzdr