Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

plo2

33 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
3,883 Wyświetlenia
WhoIsMysterion

Hej,

Chciałbym zacząć uczyć się PLO, naczytałem się jednak że gra plo2 jest bezsensu, ze względu na totalną gamblerkę przeciwników. Z punktu widzenia holdema to raczej porządana cecha u przeciwników więc trochę mnie dziwi taka opinia.

Jeśli jednak powinienem dać sobie spokój i dozbierać do nl10 np to wolałbym to wiedzieć wcześniej. Jak to wygląda w rzeczywistości. Z góry dzięki za pomoc

Odpowiedz
Cytat
32 odpowiedzi
Przemo88

Jak Ci nerwy wytrzymaja to przejdziesz PLO2 :P Kazde stawki sa do przejscia ;)

Odpowiedz
Cytat
WhoIsMysterion

Czyli rozumiem że da radę tam jakiś winrate wyrobić :) tak żeby się przebić. Myślałem w sumie o zoomie. Jaki BR byś polecał na micro ?

Odpowiedz
Cytat
MutantVirus

Tego typu argumenty są głoszone przeważnie przez ludzi, którym się tak wydaje, bo nie potrafią jeszcze grać i myślą, że samym zacieśnieniem zakresu preflop zaczną robić dodatni winrate. Każda odmiana pokera, to gra umiejętności i jeśli jesteś lepszy, potrafisz wykorzystać błędy przeciwników to da się wygrywać, bez względu na to, co to za stawki i ilu ludzi tam gambluje. Powodzenia.

A co do BR to 50BI to minimum, a jeśli chcesz myśleć poważnie to 80-100BI.

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Napisane przez WhoIsMysterion
gra plo2 jest bezsensu

Nie słuchaj takich bzdur. Ucz się jak najwięcej i graj od PLO2.

Jeśli pytasz o rolla to moim zdaniem zależy od tego jak podchodzisz do pokera, czy będziesz się dokładnie trzymał swoich limitów oraz jaki masz stosunek do $$$. Do średnich/wysokich stawek myślę, że 50 + 10 jest calkiem ok. Jak utrzymujesz się z pokera to lepiej więcej.

Na mikro no to te 30 możesz sobie dać.

[Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za ewentualną torbę]

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

[Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za ewentualną torbę]

Ja mam mieszane uczucia do omahy mikro. Nie znam nikogo kto te limity przeszedł.

Odpowiedz
Cytat
WhoIsMysterion

Nie no 60$ to nie scary money, utrzymywać też się nie zamierzam. Biorę się w takim razie za akademie plo :)Do zo na stołach

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Napisane przez Edziorrr
Nie znam nikogo kto te limity przeszedł.

Zmień znajomych :D

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Napisane przez kacper3k

Napisane przez Edziorrr
Nie znam nikogo kto te limity przeszedł.

Zmień znajomych :D

A znasz kogoś kto przeszedł te limity od PLO2 i teraz gra wyższe? Nie chodzi mi tu o jakieś upswingi, gamblerki itd. Solidny BRM. Od miesięcy widzę w dziale oceny do PLO25 te same osoby.

Nie mówię, że to niemożliwe Myślę jednak, że to nie jest takie proste, szczególnie, że w PLO fish może być wygrywającym graczem przez kilka tys. rozdań.

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Mogę przyjąć na to challenge, że z dobrym BRM i na zadowalającej próbce przejdę plo2.

Osobiście nie przechodziłem, bo grałem na roomach gdzie plo2 nie było.

Kilka tys. rozdań = 1 dzień porządnego grindu. Trochę powygrywa, ale w końcu i tak jak gra EV- to oddaje.

Odpowiedz
Cytat

Ja też się podpisuję pod tym co mówili poprzednicy. PLO2 jest do przejścia i nawet łatwiej się gra gdy przeciwnicy to gamlerzy tylko trzeba się do tego adaptować.
Sam zacząłem grać od plo25 i bez skilla wtedy szybko roll się skurczył i jeszcze za wczasu postanowiłem zacząć od plo2 kiedy miałem na ta jeszcze fundusze. Wydaje mi się, że miałem rolla na plo5 ale chciałem zacząć od początku aby nabrać doświadczenia. Teraz gram plo25 i zaczynam shotować plo50 na minimum 30BI na limit. Przyznaję, że na plo50 wolałbym mieć minimum 50 ale póki co tylko shoty na jeden stolik więc może nie będzie źle.
Wszystko co nauczysz się na plo2 będzie bardzo ważne dalej i bez tego po prostu będziesz tracił kasę na wyższych limitach moim zdaniem.
Jeśli rozumiesz na czym polega omaha i miałeś doświadczenie z holdemem to 30 BI na plo2 wystarczy spokojnie. Jeśli nie miałeś doświadczenia z holdemem i dopiero zaczynasz się uczyć to 50 BI jest ok. Polecam jednak najpierw pooglądać filmiki z akademii PLO i dopiero zacząć grać niż odwrotnie :)

Co do wyników to miałem prawie 20bb/100 po 16k rąk mimo, że po pierwszych 3,5k byłem na minus 6BI :) To był moment kiedy przyłożyłem się do nauki gry w zamian za granie dla gry.

Na plo2 są typy wstanie allinować pre JJ73off na 200bb deep. Szkoda, że tak nie ma wyżej :)
Śmiało zacznij od plo2 i więcej się ucz grać niż graj moim zdaniem.
Powodzenia.

PS. Polecam też Omaha Dla Każdego i Omahahowe Numerki Bociana na początek. Dadzą Ci fajne spojrzenie na omahę. Potem dawaj Akademię PLO :)

Odpowiedz
Cytat
amichal1

az sobie zagralem kilka rak na PLO2 na starsach aby sie przekonac wiem ze to tylko 2k rak ale chyba w miare dobrze obrazuje sytuacje. Zalecam granie zdecydowanie ciasniej niz na innych stawkach

Spoiler

statystyki
20/15/5.3
agg 3.44
agg% 35%

perelki z tych stawek

Spoiler

Poker Stars $0.01/$0.02 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1979085
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

SB: $4.86
BB: $2.00
UTG: $6.13
MP: $2.19
CO: $12.02
Hero (BTN): $5.22

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with K :spade: K :heart: 8 :diamond: 8 :club:
UTG calls $0.02, MP raises to $0.09, CO calls $0.09, Hero calls $0.09, SB calls $0.08, 1 fold, UTG calls $0.07

Flop: ($0.47) J :club: K :club: 2 :heart: (5 players)
SB checks, UTG checks, MP checks, CO bets $0.45, Hero raises to $1.53, SB folds, UTG folds, MP folds, CO calls $1.08

Turn: ($3.53) 7 :spade: (2 players)
CO checks, Hero bets $3.01, CO calls $3.01

River: ($9.55) J :diamond: (2 players)
CO bets $7.39 all in, Hero calls $0.59 all in

Final Pot: $10.73
CO shows 7 :club: Q :club: A :heart: 5 :heart: (two pair, Jacks and Sevens)
Hero shows K :spade: K :heart: 8 :diamond: 8 :club: (a full house, Kings full of Jacks)
Hero wins $10.43
(Rake: $0.30)

Spoiler

Poker Stars $0.01/$0.02 Pot Limit Omaha Hi - 6 players - View hand 1979092
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

SB: $3.30
BB: $1.14
UTG: $8.39
MP: $4.26
CO: $2.00
Hero (BTN): $5.00

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with J :club: Q :spade: K :heart: 7 :heart:
3 folds, Hero raises to $0.06, SB raises to $0.20, 1 fold, Hero calls $0.14

Flop: ($0.42) K :spade: K :diamond: 5 :spade: (2 players)
SB bets $0.20, Hero raises to $0.60, SB calls $0.40

Turn: ($1.62) 6 :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.78, SB raises to $2.50 all in, Hero calls $1.72

River: ($6.62) Q :diamond: (2 players - 1 is all in)

Final Pot: $6.62
SB shows J :heart: A :heart: A :club: 7 :club: (two pair, Aces and Kings)
Hero shows J :club: Q :spade: K :heart: 7 :heart: (a full house, Kings full of Queens)
Hero wins $6.39
(Rake: $0.23)

Odpowiedz
Cytat
WhoIsMysterion

Co sądzicie o tym ?:) Zamierzam jeszcze ostro poczytać zanim wbije na zoom'a, ale wydaje mi się że taki open range na plo2 bedzie ok

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz
Cytat
amichal1

wrapy od 4ds na PLO2 z UTG to samobójstwo dla poczatkujacego gracza mozesz sobie zdecydowanie darowac lepiej grac wrapy od 7ds tak samo jak ss a reszta bardzo poprawnie dla pewnosci zobacz akademie PLO gdzie sa bardzo dobrze opisane zakresy z ktorymi powino sie otwierac z poszczegolnych pozycji

P.S. a gdzie rece z ktorymi ja lubie otwierac i na ktorych mam bardzo dobry profit rece typu A986 AT97 A765 gdzie mamy suit do asa

Odpowiedz
Cytat

@amichal1
Patrząc na rozdania co wkleiłeś to jak ktoś ma problem z przejściem plo2 to sam po prostu gambluje i myśli, że nie da się przejść tego limitu bo sami gamblerzy :) Na prawdę wystarczy grać tight i sami staki oddają :)

@WhoIsMysterion
Ciekawy pomysł na tabelkę. Nigdy nie patrzyłem na to w ten sposób. Fajny pomysł na pogrupowanie rąk znajdziesz w Omaha Dla Każdego. Pogrupowanie rąk na premium, silne ręce, marginalne i trash też pomaga zbudować range jaki otwierasz z różnych pozycji i w różnych sytuacjach. Warto też zwracać uwagę ile ma możliwości nutsowych przy otwarciach z wczesnych pozycji.

Też lubię A + rundown z NFD :) Bardzo fajna ręka do otwarcia z każdej pozycji jak rundown nie jest niższy niż 876.

Pozdrawiam i powodzenia :)

Odpowiedz
Cytat
WhoIsMysterion

Napisane przez amichal1

P.S. a gdzie rece z ktorymi ja lubie otwierac i na ktorych mam bardzo dobry profit rece typu A986 AT97 A765 gdzie mamy suit do asa

Są w CO "OPEN + nizsze kombinacje stritowe". Podnoszę zasięg wrapów, zastanawiam się czy nie zawęzić jeszcze trochę bardzie i BU grać jak CO a dopiero SB kombinować.

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB

PLO2 nie do przejscia? ROTFL

Ja zaczynalem od PLO2 i mialem tam 30,7bb/100 nie ogarniajac nawet gry preflop i grajac 30/18 z 3% 3betem

Odpowiedz
Cytat
poganiaczbydla

Napisane przez WhoIsMysterion
Są w CO "OPEN + nizsze kombinacje stritowe". Podnoszę zasięg wrapów, zastanawiam się czy nie zawęzić jeszcze trochę bardzie i BU grać jak CO a dopiero SB kombinować.

Zawężenie na BU wydaje mi się dobrym pomysłem na PLO2, ale kombinowanie na SB sobie odpuść :) I tak albo nikt nie sprawdzi CBETa albo będzie callował 2 streety z bottom two pair, żeby złapać flusha albo fulla na magic river... :)

Odpowiedz
Cytat
whiler

pozorna trudność z pokonaniem plo2 może się brać stąd, że:

(1) dla większości jest to początek przygody z pokerem/z plo; przez co Ci gracze nie mają jeszcze wyrobionych dobrych metod nauki i analizy gry: duża część rąk ocenianych z tego limitu wygląda mniej więcej tak:

Spoiler

BB: $1.94 (97 bb)
MP: $0.98 (49 bb)
Hero (CO): $2.41 (120.5 bb)
BTN: $0.84 (42 bb)
SB: $2.57 (128.5 bb)

Preflop: Hero is CO with Q♦ K♥ 5♦ A♣
MP calls $0.02, Hero raises to $0.09, 2 folds, BB calls $0.07, MP calls $0.07

Flop: ($0.28) 4♦ Q♥ 5♣ (3 players)
BB checks, MP checks, Hero bets $0.28, BB calls $0.28, MP calls $0.28

Turn: ($1.12) 2♣ (3 players)
BB checks, MP bets $0.61 and is all-in, Hero calls $0.61, BB folds

DOBRA LINIA?

(ręka przypadkowa)

dalej. nie rozumieją za bardzo omahy i większości rzeczy które się dzieją podczas gry - stąd biorą się obserwacje typu: wrzucają trash hands preflop i nie zrzucaja gs oop na cbet -> nie da się tam wygrywać.

(2) wiedza do gry na mikro jest głównie teoretyczna, bo nie ma żadnego filmiku z plo2. przez co początkujący gracz może stwierdzić, że skoro trener gra 3 barrele z blockerem do flusha po flopie mono na plo25 to jest to profitowe zagranie na jego stawkach - nie zauważa, że tam przeciwnikiem był gość 23/12 z wtsd 15 a tutaj będzie trafiał na gości typu 40/20 wtsd 50%

(3) część graczy plo 2 ( i ogólnie mikro) gra sporadycznie/rzadko, bo dla nich to alternatywa dla np. obejrzenia serialu. do tego ciężko o jakiś duży multitabling przy plo - niski volume

(4) przejście plo2 jest dłuższe ze względów technicznych, bo kolejny limit to buyin 2,5x większy. przez co np. przy brm 40bi musimy wygrindować 6000bb. przy przechodzeniu plo5-plo10 mamy 4000bb

teraz sumując te rzeczy, to mamy jeszcze nie za efektywne metody nauki, uczenie się zagrań zamiast myśli/rozumowania za ich zagraniami, niski volume i o połowę dłuższy grind.
co daje przy 10bb/100 60k rozdań, co przy niskim volume może być prawie 3 miesięczną przygodą ;)

Jakiś czas temu grałem sobie w plo2 na zoomie i ja po prostu widzę edge praktycznie w każdym zagraniu. jakieś nie profitowe 4bety/stackoffy, nie profitowe sprawdzanie cbetów i 2nd barreli; jakieś overplaye tripsów, overparek. tego jest po prostu pełno na plo2 i wystarczy wiedzieć, jak czerpać z tego ev ;)

edit: jeszcze mi się coś przypomniało. Kiedyś czytałem książkę slowhabita how i made my first milion from poker - książka tak sobie, nawet nie pamiętam co tam w niej było. Jednak było tam jedno zdanie, które mam w głowie do dzisiaj. Tri opowiadał jak sweatował go znajomy i na koniec sesji stwierdził, że dużo wie ale używa swojej wiedzy/pokera przeciwko sobie. Wydaje mi się, że wiele osób tak robi. Pamiętam jak ja potrafiłem barrelować 3 streets z blockerem do nuts na gościa z dużym wtsd. To właśnie dobry przykład użycia wiedzy przeciwko sobie. Gdybym nie wiedział, że można tak zagrać blockera - np. patrze no nie mam flusha, to gram xf - nie tracił bym kasy na takich liniach. Jednak poznałem te linie, te wiedzę i używałem jej przeciwko sobie w takich liniach spotach - a to w ogóle jeden z wielu przykładów w mojej grze.

Dlatego jak chcecie grać jakąś linie na plo2, zastanówcie się: dlaczego ta linia jest profitowa i jak to się ma do przeciwników z którymi gram?

Powiedzmy trafiłeś na filmie z plo25 zagranie typu: 2nd barrel na turnie z air na parującym się draw i myślisz spoko zagranie, będzie profit. no ale te zagranie działa, bo tam ktoś zrzuci te swoje drawy i bottom parki - na plo2 już niekoniecznie :D

pzdr

Odpowiedz
Cytat
yarish

Jak to jest z blefem na nanostakes? Powinniśmy robić coś więcej poza cbetem na flopie (tak jak to miało miejsce w HE)?

Odpowiedz
Cytat