Przejdź do forum
Showdown monkey

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Showdown monkey

4 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
557 Wyświetlenia
paulussus

Tak, ten w tytule to JA.

Prawdopodobnie przegrałem już całkiem spoko lapka, wakacje, smartphona i kilka innych fajnych rzeczy, bo:

- on tam nie może mieć AA, przecież nie przebijał przed flopem,
- no jak, przecież mam 3 blockery,
- je&^@y fish, cały czas potuje river, moje 2 pair jest zawsze dobre,
- przecież on tam tak nigdy nie gra z nutsami,
- i moje ulubione: no jak on moze to sprawdzać z takim gównem

Ale do rzeczy.

Wydaje mi się, że jestem całkiem dobrym graczem, ogarniającym podstawy, dynamike gry itp. Ale moim głównym leakiem jest wysokie WTSD. I ja to wiem, tylko co z tego?
Jak tylko się pilnuje, żeby grać na 26-28 WTSD wszystko jest pieknie. Ale miewam tragiczne sesje, gdzie poprostu nie mogę się powstrzymać, żeby nie sprawdzić, chociaż wszystkie znaki na ziemi i niebie mowią FOLD. I wychodzą sesje z WTSD po 32+ i - 5 BI. Trace kupe kasy na spotach w których ogarnięci gracze PLO10 maja easy fold.

Wydaje mi się, że to może być problem z handreadingiem, albo poprostu brak wiary we własną intuicję / ready. Ile kasy straciłem na shove z AKK* bo "on ma tam AA 1,5%"... Masakra.. takich przykładów jest sporo, a że gram mocno aggro to mnie bardzo boli i osobiście przeszkadza, bo wiem gdzie mógłbym być, a jestem tam gdzie jestem :/ Podobnie jak gram za duzo stolikow i zaczynam poprostu "klikać" i tak sobie tam calluje, shovuje co popadnie.

Dlatego proszę was drodzy pokerowi / omahahowi strategiści o radę i rozpoczynam dyskusję. Być może kilku z was ma podobne problemy. Być może ktoś się z tym uporał i chciałby się podzielić jakimiś radami. Będę bardzo wdzięczny

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
Sebkrol

a jakie masz won at showdown ?

ja co prawda mecze plo20-plo50 i u mnie wlasnie WTSD jest 26-29% a W$SD odpowiednio 53-57%

U mnie podobnie za to jest z tym że odpalam zawiele stołów i poprostu klikam ;p przy 10-12 stolach napewno jest mnostwo spotów w ktorych mozna by powalczyc o pule a tego nie robie albo nie zauwazam...

No i ja musze sie pilnować by czesciej jednak robic te foldy pre bo za czesto przekraczam VP30/PFR23

Odpowiedz
Cytat
paulussus

Ja mam WtSD ok 30-31 %, a won@SD jakieś 48%... Gram 25 / 19 na dużej próbce.

Wydaje mi się, że optimum jest gdzieś pomiędzy 25-27

Odpowiedz
Cytat
MrBocian

Wygląda na to, że kiedy się kontrolujesz, to wiesz, gdzie nie należy robić błędów.

Ze swojej strony mogę polecić kilka rzeczy:

1. Sprawdź swoje fold to cbet - jeśli jest wyraźnie niższe od 50% (np <45%), to możliwe, że zbyt dużo problematycznych rąk doprowadzasz do dalszych streets. Takie ręce generują problemy i często skłaniają do Hero Calla.

2. Ustaw sobie filtry w HEM z ostatnich kilku k hands na opcję "did call river". Przejrzyj wszystkie ręce jedna po drugiej nie widząc kart przeciwnika, wrzucając wartości do excela. Jeśli zagrałeś zły river call i przegrałeś - tracisz wartość calla. Jeśli po analizie post factum uważasz, że zagrałeś zły river call, ale wygrałeś (czasem może się zdarzyć), zyskujesz wartość puli (netto, minus Twój wkład). Po podliczeniu wszystkich wartości otrzymasz sumę BB, którą mógłbyś zaoszczędzić, gdybyś grał lepiej river. Sprawdź ile to bb/100 i zapamiętaj ;)

3. Powieś sobie kartkę koło komputera - FOLD RIVER!!! Duża czcionka w widocznym miejscu. Powinno pomóc ;)

pzdr

Odpowiedz
Cytat