Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Do prawników

15 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
970 Wyświetlenia
rootpl

Witam.
Jestem zwykłym kowalskim, nie posiadam firmy.
Zamówiłem towar X w firmie Y.
Pieniądze wysłałem od razu, czekałem na przesyłkę, nigdzie nie było informacji, ze na towar trzeba czekać dłużej niż 5 dni. Po 8 dniach moja cierpliwość się skończyła, napisał do firmy Y gdzie mnie poinformowano, że na towar trzeba czekać kolejne 14 dni.
Zrezygnowałem z zamówienia, anulowano je, wysłałem numer konta i Pani odpisała :

,,zwrotu dokonamy w przeciągu 14 dni "

Dzisiaj minął 21 dzień, pieniędzy nie mam nadal, czy to podchodzi pod jakiś paragraf ?
Napisałem dziś, że jeżeli nie będzie w poniedziałek pieniędzy to zgłaszam sprawę na policję... napisałem to by mi wysłali te pieniądze choć nie wiem czy policja zajmuje się tego typu sprawami.
Co robić jak w poniedziałek pieniędzy nie zobaczę + dostanę jakąś dziwną wymówkę, że trzeba czekać kolejne 7-14-30-100 dni ?

Chodzi o kwotę mniejszą niż 100zł.

Z góry dziękuję za odpowiedź, poświęcony czas.
Pozdrawiam.

Dodam, że napisałem im jeszcze, że nigdy nie polecę, a nawet będę odradzał zamówienia w ich firmie, w firmie, która ma klientów głęboko w dupie, zero profesjonalizmu. Słowa dotrzymałem, jak mi w poniedziałek nie odeślą $$$ to zespamuję internet.
Mowa o księgarni selkar.pl, nie zamawiajcie tam, bo mają ludzi głęboko w dupie.
Parodia, zero informacji. Sam dopiero po 8 dniach dowiedziałem się, że trzeba czekać kolejne 14, gdybym nie napisał to znać by nie dali.
A teraz przetrzymują pieniądze idioci.
Zamówiłem w empiku, dość, że miałem przesyłkę do najbliższego empiku za free to czekałem tylko 2 dni.
Nigdy więcej ścierwa.
Pozdro

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi

Jeśli kupiłeś towar od firmy i jesteś osobą prywatną (ale nie poprzez aukcję) to masz prawo do zwrotu towaru w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania (a dokładniej to masz 10 dni na poinformowanie sprzedającego NA PIŚMIE, że rezygnujesz i później masz jeszcze 14 dni na odesłanie towaru), jeśli zostałeś o tej możliwości poinformowany (jeśli nie zostałeś poinformowany to masz na to 3 miesiące).
Następnie firma ma bodajże 14 dni na zwrot pieniędzy. Za wysyłkę zwrotną płacisz Ty. Nie dotyczy to przedmiotów szczególnych (np. robionych na zamówienie), ale jakie to są dokładnie musisz doczytać w ustawie.

Odpowiedz
Cytat
Grzeszny17

Osobiście nie jestem wstanie ci pomóc, ale polecam przejrzeć tą stronke w poszukiwaniu odpowiedzi lub założyć tam nowy wątek w odpowiedniej kategorii. To chyba podchodzi pod prawo karne i prawo cywilne > prawo konsumenta.

http://forumprawne.org/

Odpowiedz
Cytat
Scoti1986

Polecam udać się do Rzecznika Praw Konsumenta. Wszystko szybko i sprawnie załatwi. Brat już nie raz z jego pomocy korzystał.

Odpowiedz
Cytat
luckywin85

Jeśli jednak jakiś prawnik się znajdzie chciałbym się podpiać pod temat - kiedyś kupiłem buty i kiedy chciałem je oddać okazało się, że nie można i na ladzie stała tabliczka z informacją że zwrotów nie przyjmują i nr. rozdziału i paragrafu z jakiegoś przepisu prawnego, czy rzeczywiscie jest tak, że sprzedawca może odmawiać zwrotu towaru (np jeśli ma taką karteczkę z informacją na ladzie, czyli wcześniej poinformował)

Odpowiedz
Cytat
Scoti1986

Napisane przez luckywin85
Jeśli jednak jakiś prawnik się znajdzie chciałbym się podpiać pod temat - kiedyś kupiłem buty i kiedy chciałem je oddać okazało się, że nie można i na ladzie stała tabliczka z informacją że zwrotów nie przyjmują i nr. rozdziału i paragrafu z jakiegoś przepisu prawnego, czy rzeczywiscie jest tak, że sprzedawca może odmawiać zwrotu towaru (np jeśli ma taką karteczkę z informacją na ladzie, czyli wcześniej poinformował)

Napisane przez Scoti1986
Polecam udać się do Rzecznika Praw Konsumenta. Wszystko szybko i sprawnie załatwi. Brat już nie raz z jego pomocy korzystał.

Odpowiedz
Cytat
rootpl

Nie chcę niczego oddawać, bo nic nie otrzymałem.
Anulowałem zamówienie po tych 8 dniach, zanim zdążyli wysłać.
Po tym jak anulowałem Pani poprosiła o numer konta i napisała, że do 14 dni pieniądze będą na koncie.
Minęło 21, ani pieniędzy, ani wiadomości.
Napisałem już na tym forum posta, ale nikt póki co nie odpisał.

W sumie to w dupie to mam, niech sobie zjedzą i wysrają te pieniądze.
Siedzę w robocie i czasami mam taki godziny, że jedyne co mogę robić to czytać arty na necie. Zrobię miesiąc spamu, dzień w dzień przez godzinę będę robił odpowiednią opinię firmie, która nie zasługuje na bycie w branży.

Napisałem Pani po tych 8 dniach... że gdyby mi dali znać, że trzeba czekać 3 tyg. na przesyłkę to bym poczekał, ale gówno... nie raczyli mnie o tym poinformować i co najgorsze... chuja się nauczyli, teraz robią to samo z pieniędzmi, zero informacji typu :

,, witam, wie pan panie tomaszu, niestety, ale coś tam coś tam, przepraszamy bardzo, proszę przyjąć ten rabat, książkę "

cokolwiek, a nie totalna olewka.
do piachu z nimi

Odpowiedz
Cytat
KubaICP

Panie Tomaszu, ale nie rozumiem po co byc takim wulgarnym i ich odrazu wyzwac itp
W kazdej branzy sa poslizgi itp fakt ich błąd, jakbym cos sprzedal i koles zaczął by Mnie wyzywac czy cos w tym stylu, chyba bym mu poskakał po paczce :)

Odpowiedz
Cytat

Idź do "miejskiego" powiatowego rzecznika praw konsumentów albo zgłoś sprawe do urzed ochrony konsumenta... policja w takich wypadkach nie ma możliwości interwencji.... Do sadu nie ma co iśc bo kwota stanowi znamiona znikomej społecznej szkodliwości czynu a na podstawie tego przestęsptwa się nie popełnia.. ( koszta za małe) ........ pzdr mogę sie mylić dlatego poproszę mnie poprawić w razie czego

Odpowiedz
Cytat
rootpl

Napisane przez KubaICP
Panie Tomaszu, ale nie rozumiem po co byc takim wulgarnym i ich odrazu wyzwac itp
W kazdej branzy sa poslizgi itp fakt ich błąd, jakbym cos sprzedal i koles zaczął by Mnie wyzywac czy cos w tym stylu, chyba bym mu poskakał po paczce :)

Grzecznie z nimi koresponduję, rozumiem, że raz można się pomylić, ale dwa razy olać tego samego klienta to przesada.
Mają firmę, pracują na opinię przede wszystkim powinni dbać o klientów, którzy, albo wrócą i polecą, albo nie wrócą i nie polecą.
Pisałem Pani dwa razy, albo nawet trzy, że nigdy się nie spotkałem z takim brakiem profesjonalizmu.
No kurwa... zero informacji, wystarczyło napisać cokolwiek.

A nie... przy książce czas dostawy do 7 dni, napisałem po 8 dniach ocb to mi napisała, ze trza czekać kolejne 14, no kurwa, czyli 21 dni łącznie wtf ? skąd oni to ściągają z sybiru ? prezent na dzień matki moja mama dostała przez tych idiotów trochę później, gdybym nie ogarnął empiku to do dziś by czekała.

do piachu z nimi

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000

Napisane przez zaqret90
Idź do "miejskiego" powiatowego rzecznika praw konsumentów albo zgłoś sprawe do urzed ochrony konsumenta... policja w takich wypadkach nie ma możliwości interwencji.... Do sadu nie ma co iśc bo kwota stanowi znamiona znikomej społecznej szkodliwości czynu a na podstawie tego przestęsptwa się nie popełnia.. ( koszta za małe) ........ pzdr mogę sie mylić dlatego poproszę mnie poprawić w razie czego

Powództwo można wytoczyć zawsze, nawet jak ktoś Ci jest dłużny 2 zł. Jak wygrasz sprawę obarczasz go kosztami sądowymi, no ale niestety prawnika musisz opłacić sam. Niska społeczna szkodliwość czynu to termin dotyczący prawa karnego i nie ma zastosowania w sprawach cywilnych. Autorowi tematu niestety nie pomogę, zamiast aplikacji wybrałem karierę gangstera i gram w pokera:D Może jeszcze odezwie się ktoś praktykujący.

Odpowiedz
Cytat
martelo777

.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez rootpl

W sumie to w dupie to mam, niech sobie zjedzą i wysrają te pieniądze.
Siedzę w robocie i czasami mam taki godziny, że jedyne co mogę robić to czytać arty na necie. Zrobię miesiąc spamu, dzień w dzień przez godzinę będę robił odpowiednią opinię firmie, która nie zasługuje na bycie w branży.

Pozazdrościć pomysłu na spędzanie wolnego czasu ;)

Myślę ze nie przytrafiło Ci się nic nadzwyczajnego przecież czasem zdarzają się opóźnienia w dostawie , a zwrot pieniędzy to raczej norma, że przy firmach obsługujących tysiące klientów trochę trwa

Wiec naprawdę nie rozumiem Twojej mściwości i chęci szkodzenia innym

Odpowiedz
Cytat
rootpl

Masz rację, poniosło mnie trochę.
Dzięki za uświadomienie mi mojej głupoty.
Pozdro

Odpowiedz
Cytat
martelo777

Ta stronka jest ciekawa:

http://www.pozew-cywilny.pl/

Odpowiedz
Cytat