Skip to forum
Notifications
Clear all

Geopolityka

20 Posts
6 Users
0 Reactions
2,785 Views
NumberOne1

Miałem pisac w wątku z polityką, ale może lepiej zacząć nowy wątek.

Powiedzcie mi czy tu się wszystko zgadza:

USA, chcą wkroczyć do Syrii by bronić Izraela. Czemu USA bronią Izraela nie trzeba tłumaczyć. Czemu chcą zaprowadzić demokrację w Syrii - prosta sprawa, w demokracji można każdego kupić + wprowadzić kulturę masową demoralizującą i ogłupiającą społeczeństwo.
Ale..
06 wrzesień 2013 "Prezydent Rosji poinformował, że o kryzysie syryjskim rozmawiał bezpośrednio z Barackiem Obamą.- Każdy z nas pozostał przy swoim stanowisku. Ja nie zgodziłem się z jego argumentami, a on z moimi. ale dialog trwa i każdy z nas postara się przeanalizować racje drugiej strony." Link
Dlatego..
21 listopada 2013 zaczyna się dziać w europie środkowej. Największe demonstrację na Ukranie, obalające nowy rząd. Co ważne - ci sami snajperzy strzelają zarówno do majdańczyków jak i policji (wykazano te same kule)
23 lutego nowe władze (złożone głównie z żydów) uchylają ustawę językową dyskryminując rosjan, co prowadzi do konfliktów na ziemiach ukraińskich, ukraińców z rosjanami. Na krymie za niecały miesiąc (16 marca) dochodzi do referendum, 96% ludzi chce przyłączenia do Rosji, Putin jeśli nie przyłączy tych ziem będzie otwarty konflikt, zginie wielu ludzi, straci poparcie rosjan. Separatyście na wschodzie Ukrainy są wrzodem na dupie dla Rosji. Trzeba im pomagać, bo swoi, Putin nie ma wyjścia, by nie stracić poparcia.

Teraz komu zależało by wbić kij w mrowisko?
Oczywiście Stanom,
Po pierwsze cały świat jest przeciwko Putinowi, a polacy to już tak nienawidzą putina że zaraz sami z siebie zrobią mięso armatnie. Stany stosują też sankcję + obniżają cenę ropy (warto zauważyć że OPEC nie ogranicza wydobycia, co wskazuję że niskie ceny są decyzją polityczną) + wycofują kapitał z Rosji -> co doprowadzi do kryzysu ekonomicznego w Rosji. Kryzys ekonomiczny + opinia publiczna -> obalenie Putina w Rosji, zaprowadzenie demokracji?
A potem już z Syrią i Rosyjskim portem nie będzie problemu. Choć myślę, że Izrael nie jest głównym powodem, generalnie cały centralny punkt gospodarczy przesuwa się w stronę Azji, stany musza dbać o strefy wpływów, by za 10-20 lat nie obudzić się z ręką w nocniku i będzie za późno by odzyskać pozycje.

My w tym wszystkim jak zwykle robimy za bufor. Mam nadzieję, że nasi nie dadzą się zrobić w hu*a i nie pójdą jako mięso armatnie na 1 rzut, jeśli dojdzie do jakiegoś większego konfliktu. Choć:
http://www.biztok.pl/gospodarka/w-razie-wojny-to-solorz-starak-i-zagraniczne-firmy-beda-bronic-bezpieczenstwa-kraju_a18614

Reply
19 replies
mik1984

Napisane przez NumberOne1
Miałem pisac w wątku z polityką, ale może lepiej zacząć nowy wątek.

Powiedzcie mi czy tu się wszystko zgadza:

USA, chcą wkroczyć do Syrii by bronić Izraela. Czemu USA bronią Izraela nie trzeba tłumaczyć. Czemu chcą zaprowadzić demokrację w Syrii - prosta sprawa, w demokracji można każdego kupić + wprowadzić kulturę masową demoralizującą i ogłupiającą społeczeństwo.
Ale..
06 wrzesień 2013 "Prezydent Rosji poinformował, że o kryzysie syryjskim rozmawiał bezpośrednio z Barackiem Obamą.- Każdy z nas pozostał przy swoim stanowisku. Ja nie zgodziłem się z jego argumentami, a on z moimi. ale dialog trwa i każdy z nas postara się przeanalizować racje drugiej strony." Link
Dlatego..
21 listopada 2013 zaczyna się dziać w europie środkowej. Największe demonstrację na Ukranie, obalające nowy rząd. Co ważne - ci sami snajperzy strzelają zarówno do majdańczyków jak i policji (wykazano te same kule)
23 lutego nowe władze (złożone głównie z żydów) uchylają ustawę językową dyskryminując rosjan, co prowadzi do konfliktów na ziemiach ukraińskich, ukraińców z rosjanami. Na krymie za niecały miesiąc (16 marca) dochodzi do referendum, 96% ludzi chce przyłączenia do Rosji, Putin jeśli nie przyłączy tych ziem będzie otwarty konflikt, zginie wielu ludzi, straci poparcie rosjan. Separatyście na wschodzie Ukrainy są wrzodem na dupie dla Rosji. Trzeba im pomagać, bo swoi, Putin nie ma wyjścia, by nie stracić poparcia.

Teraz komu zależało by wbić kij w mrowisko?
Oczywiście Stanom,
Po pierwsze cały świat jest przeciwko Putinowi, a polacy to już tak nienawidzą putina że zaraz sami z siebie zrobią mięso armatnie. Stany stosują też sankcję + obniżają cenę ropy (warto zauważyć że OPEC nie ogranicza wydobycia, co wskazuję że niskie ceny są decyzją polityczną) + wycofują kapitał z Rosji -> co doprowadzi do kryzysu ekonomicznego w Rosji. Kryzys ekonomiczny + opinia publiczna -> obalenie Putina w Rosji, zaprowadzenie demokracji?
A potem już z Syrią i Rosyjskim portem nie będzie problemu. Choć myślę, że Izrael nie jest głównym powodem, generalnie cały centralny punkt gospodarczy przesuwa się w stronę Azji, stany musza dbać o strefy wpływów, by za 10-20 lat nie obudzić się z ręką w nocniku i będzie za późno by odzyskać pozycje.

My w tym wszystkim jak zwykle robimy za bufor. Mam nadzieję, że nasi nie dadzą się zrobić w hu*a i nie pójdą jako mięso armatnie na 1 rzut, jeśli dojdzie do jakiegoś większego konfliktu. Choć:
http://www.biztok.pl/gospodarka/w-razie-wojny-to-solorz-starak-i-zagraniczne-firmy-beda-bronic-bezpieczenstwa-kraju_a18614/blockquote >

+1

Amerykanie chcą interweniować w Syrii po to, żeby obalić Assada, gdyż ten stoi na drodze państwu islamskiemu, przeciwko któremu USA chce się bronić w najbardziej nieskuteczny sposób jak to tylko możliwe. Potężny Jihad jest w stanie przestraszyć warstwy poddańcze i wymusić erozję zachodnich wolności obywatelskich na rzecz klas politycznych, którym jest to wszędzie na rękę. Nawet w zachodniej Europie warstwy polityczne są zainteresowane zalewem własnych państw przez niewykwalifikowane masy muzułmańskich imigrantów i agresywnie zwalczają każdego, kto takiej polityce się sprzeciwia.

Jak to powiedział John Adams, drugi prezydent USA, "nie było jeszcze nigdy takiego demokratycznego państwa, które nie popełniło samobójstwa".

Reply
Swiezak

.

Reply
mik1984

Napisane przez Swiezak
Co do "głosowania" na krymie: To fałszowanie było oczywiste

Nie widziałem na to żadnych dowodów, poza tym, że Ci sami ludzie co bełkoczą o tym jak Putin napadł na Gruzję, powtarzają, że fałszerstwo było "oczywiste".

Reply
Swiezak

.

Reply
mik1984

Napisane przez Swiezak
Nie bądź naiwny , w przypadku rosjan nie ma miejsca na takie badziewie jak demokracja czy referendum.

Nawet jeśli jest im to na rękę??
Mieszkańcy Krymu mieli bardzo wiele powodów, żeby nie chcieć być częścią Ukrainy.

O dowody się pytam, skoro "jest to takie oczywiste".

Reply
Swiezak

.

Reply

Cze,

OPEC nie zmniejszył wydobycia, ropa leci na pysk. Co to bendzie ?( :coolface:

Reply
mik1984

Napisane przez Swiezak

Napisane przez mik1984

Napisane przez Swiezak
Nie bądź naiwny , w przypadku rosjan nie ma miejsca na takie badziewie jak demokracja czy referendum.

Nawet jeśli jest im to na rękę??
Mieszkańcy Krymu mieli bardzo wiele powodów, żeby nie chcieć być częścią Ukrainy.

O dowody się pytam, skoro "jest to takie oczywiste".

Ale dlaczego dalej próbujesz podtrzymać swoją głupią i naiwną opinie, zamiast poprostu odpuścić i przestać się bronić?
123% Frekwencja w sewastopolu, widać że strasznie chcieli tego przyłączenia do rosji.
No ale w końcu PSL też legalnie bez żadnego fałszowania zwiększył swoje poparcie w niektórych rejonach o 1100%, wszystko legalnie się odbyło.
Nie chce mi się z tobą kontynuować tematu oczywistości, jeżeli jesteś tak naiwny żeby wierzyć w rosyjską demokracje to :gl:

"In the evening of 16 March 2014, Mikhail Malyshev, the Crimean election Spokesman, reported that as of 20:00, 1,250,427 people or 81.36% voted in the Autonomous Republic of Crimea and 274,136 or 89.50% voted in Sevastopol for a total of 1,524,563 or 82.71% of the electorate.[132] ITAR-TASS initially reported this as 1,724,563 voters in total,[133] but corrected it later.[134] The discrepancy led to some reports of a 123% turnout in Sevastopol.[135][136][137][138]" - Wikipedia.en

Przykro mi, ale powtarzasz kaczkę dziennikarską. Masz jakieś solidniejsze DOWODY, poza tym, że "no przecież to oczywiste bo to Ruskie"?

Reply
smack91

Z doświadczenia wiem, że jak się obali ten argument '120% frekwencja lol xD to pada stwierdzenie, że 'z karabinem przy skroni też byś zagłosował' :D.

stawiam kropę, bo bardzo ciekawy wątek, postaram się nadrobić w wolnej chwili i włączyć się w dyskusję.

Reply
mik1984

Napisane przez smack91
Z doświadczenia wiem, że jak się obali ten argument '120% frekwencja lol xD to pada stwierdzenie, że 'z karabinem przy skroni też byś zagłosował' :D.

A potem pada zawsze stwierdzenie "Ja znam Ruskich!".

Reply
Swiezak

.

Reply
mik1984

Ostatnio w Warszawie za odwołaniem HGW zagłosowało 94,7% głosujących, bo ci co byli przeciwko po prostu poszli na grzybki.

W referendum takim jak na Krymie również jest to możliwe, gdyż Rosja miała tam twardy elektorat w postaci 80%, który już od ponad 20 lat domagał się przyłączenia do Rosji, natomiast pozostałe głosy wzięły się z kombinacji tego, że inni co tam mieszkali nie chcieli być częścią walącego się pseudopaństwa oraz że przeciwnikom nie zależało na głosowaniu.

Poza tym, przyjmując nawet tezę, że ten wynik jest "podkoloryzowany", to ile niby było na prawdę, 95%, 92%, 89%? I co to niby zmienia.

Napisane przez Swiezak
@EDIT
Wiem wiem, dla ciebie rozsądek, logika i myślenie to za mało, rosjanie muszą się pisemnie przyznać do fałszowania wyborów na krymie i ci wysłać listem.

Jak na razie nie przedstawiłeś żadnych dowodów, (poza jednym fałszywym, co jest mocnym strzałem w kolano dla Twojej wiarygodności) więc kto tu niby przedstawia postawę detektywistycznego sceptycyzmu, a kto ideologicznego fanatyzmu? Kto tu domaga się dowodów, a kto stwierdza coś przy zerowych dowodach i jeszcze nie jako sugestię, nie jako hipotezę, że "choć nie ma na to dowodów to możliwe że... " tylko wciska że jest to "oczywiste" a kto nie wierzy ten jest "naiwny".

Reply
Swiezak

.

Reply
mik1984

Napisane przez Swiezak
" twardy elektorat w postaci 80%" A cóż to za elektorat? zielone ludziki?
12,1% ludności krymu - tatarzy = twardy elektorat na nie

Tatarzy to jest twardy elektorat separatystyczny, który już od lat nie chciał być częścią Ukrainy.

Napisane przez Swiezak
A jeżeli jesteś obeznany z historią, to powinieneś już rozumieć że rosjanie prawdy nie mówią. Jest w rosji bardzo wielu "sceptyków" którzy np mówią że to Niemcy zrobili nam katyń. Jeżeli patologiczny kłamca mówi mi że ma kutasa na 60cm to mówie "gówno prawda" , A jeżeli rosjanie pokazują mi dane że 97% na krymie przy takiej frekwencji zagłosowało na tak, to też mówie "gówno prawda"

A gdyby wynik był powiedzmy 87% a nie 97% to byś nie płakał?

Reply

Nigdy nie lubiłem polityki a zwłaszcza konfliktów. Szkoda, że nie da się wszystkiego załatwić pokojowo. Wielu ludzi ginie. To przykre.

Reply
mik1984

Napisane przez Steff102
Nigdy nie lubiłem polityki a zwłaszcza konfliktów. Szkoda, że nie da się wszystkiego załatwić pokojowo. Wielu ludzi ginie. To przykre.

Moim zdaniem dałoby się załatwić wszystko pokojowo, gdyby głupia Ukraina po prostu oddała Rosji Donbas i Krym bez walki. Dzięki temu uzyskałaby jedność etniczną w kraju i mogłaby się zająć naprawą państwa i wprowadzaniem wolności gospodarczej, a tak, to tkwią w wojnie domowej, zadłużają się i podnoszą podatki.

Reply
Swiezak

.

Reply
mik1984

Napisane przez Swiezak
"Tatarzy to jest twardy elektorat separatystyczny, który już od lat nie chciał być częścią Ukrainy." być może, ale nienawidzą Rosji, to najtwardszy elektorat przeciwko rosji.
Moim zdaniem, prawdziwy wynik tego referendum to ~50%.

Nie jest to prawda. Tatarzy są sojusznikami Osetników i Abhazyjczyków, ich pomoc była bardzo istotna dla powyższych w latach 90' kiedy to oni zbuntowali się przeciwko ludobójstwom i masowym przesiedleniom, jakich dokonywali przeciwko nim Gruzini. Rosja poparła ostatnio powyższych przeciwko ich największym oprawcą, czyli Gruzinom. Ukraina była podła dla Tatarów, jest oczywiste że Tatarzy z dwojga złego wolą Rosję.

Natomiast mowa o 50% to już chyba w łeb się walnąłeś. Trzeba by być chorym psychicznie, żeby w okolicznościach jakie zaistniały w pomajdanowskiej Ukrainie nie popierać separacji z Kijowem, kiedy jest ku temu dobra okazja. Dla nie-etniczych to jest być albo nie być, Kijów jasno pokazał, że Ci ludzie będą prześladowani pod ich rządami. Dla Ukraińców jest to natomiast szansa na życie w LEPSZYM PAŃSTWIE. Tak, lepszym państwie, po cokolwiek nie można powiedzieć o Rosji, to w porównaniu z dziurą w mapie jaką jest Ukraina, to jest to awans jak z Titanica do łodzi ratunkowej.

To samo Donbas, buntownicy nie walczą tam o żadne imperialne interesy Rosji, tylko o prawo do nie podzielenia losu Polaków na Wołyniu.

Napisane przez Swiezak
1) Donbasu oddać nie może, bo ruscy się na donbasie nie zatrzymają. Żeby się to rosjanom w ogóle opłacało, muszą się dostać do surowców ukrainy na wschodzie

To sobie zmyśliłeś na poczekaniu. Rosja ma gdzieś żałosne ilości niezagospodarowanych surowców na wschodzie Ukrainy, sami mają niezagospodarowanych surowców do porzygania na swoim terytorium. Wszelkiego rodzaju. Złoto, boksyty, węgiel, ropa, gaz, żelazo, co chcesz to masz.

Rosja nie ma powodu, żeby się nie zatrzymać na Donbasie. Być może o przesmyk lądowy na północy Krymu przez Mariupol się by pokusili, ale to wszystko. Gdy przejmą tereny etnicznie Rosyjskie, ta cała sytuacja, która dla Rosji jest świerzbiącym wrzodem wreszcie zgaśnie.

Napisane przez Swiezak
2) Bez wschodu ukraina będzie gorszym zadupiem niż białoruś.

Bez wschodu Ukraina będzie wreszcie jednolitym etnicznie państwem, co umożliwi reformy. W państwie podzielonym etnicznie wybory ograniczają się do plebiscytów poparcia dla interesów grup etnicznych, natomiast dobra wspólnego nie reprezentuje nikt. bo nie ma na to możliwości.

Reply
Swiezak

.

Reply