Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Guarana

26 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
4,670 Wyświetlenia
Edziorrr

Kupiłem sobie zmieloną guaranę w proszku po tym jak skusiły mnie pochlebne opinie na temat działania pobudzającego i korzyści dla zdrowia. Pytanie brzmi jak i z czym to pić? Używa ktoś i ma jakieś porady jak obejść problem braku rozpuszczania i gorzkiego smaku?

Odpowiedz
Cytat
25 odpowiedzi
Fiszu

Napisane przez Edziorrr
Kupiłem sobie zmieloną guaranę w proszku po tym jak skusiły mnie pochlebne opinie na temat działania pobudzającego i korzyści dla zdrowia. Pytanie brzmi jak i z czym to pić? Używa ktoś i ma jakieś porady jak obejść problem braku rozpuszczania i gorzkiego smaku?

Odpowiedz
Cytat
Lonke777

nei brałem nigdy guarany wiec Ci nie pomoge

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Fiszu, to nie przejdzie ;)

Poważnie nikt nie używa? Podobno to zdrowe i daje dobrego kopa. Jak przetestuje coś napiszę.

Odpowiedz
Cytat
77Veronica77

Znalazłem takie coś, mam nadzieję, że troszkę pomogłem.

Egzotyczna guarana, składnik Cafe Prima Guaranesa, jest rośliną mało znaną polskim konsumentom i w związku z tym bywa przedmiotem licznych spekulacji. Dla jednych jest skutecznym sposobem na zrzucenie kilku kilogramów, dla innych sprzymierzeńcem w całonocnej nauce. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości!

Fakty...

Pochodząca z amazońskich lasów roślina, tradycyjnie wykorzystywana była przez tamtejsze plemiona jako eliksir zdrowotny. Parzony z niej napar, uznawany był za źródło witalności i energii. Obecnie, na całym świecie, guarana znana jest pod różnymi postaciami jako substancja podnosząca zdolności psychiczne i fizyczne podczas wzmożonego wysiłku. Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia. Dodatkowo, naturalne właściwości guarany są bardzo skuteczne w walce ze stanami depresyjnymi, wynikającymi z wyczerpania nerwowego. Guarana działa na cały układ nerwowy i w sposób naturalny przywraca dobry nastrój oraz wycisza organizm. Nazywana przez Indian „eliksirem młodości” ma także właściwości pobudzające. Dlatego tak chętnie wykorzystywana jest przez sportowców. Nie tylko zwiększa siły i wytrzymałość, ale także pomaga usuwać kwas mlekowy z mięśni. Jeśli więc żyjesz intensywnie ta egzotyczna roślina może być Twoim sprzymierzeńcem!

... i mity

Wiele możliwości zastosowania guarany sprawia, że substancji tej przypisuje się również właściwości, których w rzeczywistości nie posiada. Złą wiadomością dla osób planujących dietę odchudzającą opartą na guaranie jest fakt, że nie stwierdzono bezpośredniego związku pomiędzy spożyciem guarany a znacznym spadkiem wagi. Co prawda, guaranina – główny składnik guarany, podobnie jak kofeina ogranicza apetyt, lecz jest to jedyny sposób, w jaki może ona przyczynić się do utraty wagi. Guarana, wbrew powszechnej opinii, nie przyśpiesza metabolizmu i nie ma zdolności spalających tłuszcz. Nie jest także afrodyzjakiem. Mitem jest również to, że uzależnia. Jedyną znaczącą jej wadą jest fakt, że jest dużo droższa od kofeiny.

Tradycja i egzotyka

Kiedy żyjesz szybko i czujesz, że opadasz z sił - z pomocą przyjdzie Ci Cafe Prima Guaranesa. To wyważone połączenie tradycyjnego, dobrze znanego smaku kawy i pobudzających właściwości guarany. W jednej filiżance dostaniesz podwójną dawkę energii, która pomoże Ci zrealizować wszystkie plany. Cafe Prima Guaranesa dzięki naturalnym właściwościom pobudzającym ciało i umysł, pooprawia koncentrację, dodaje energii i wyśmienicie smakuje. To dzienna dawka dobrego samopoczucia dla każdego!

Odpowiedz
Cytat
Lonke777

Ciekawe argumenty za :truestory:

Odpowiedz
Cytat
kodiusz

Swego czasu handlowałem Guaraną, sprowadzałem bezpośrednio z Brazylii.
Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam - guarana pobudza ale nie podnosi ciśnienia jak kawa, działa znacznie dłużej (około 6-8h) no i nie drażni tak żołądka jak kawa rozpuszczalna. Kupuj tylko dobrze zmieloną (ultra fine powder) bo taka jest najlepsza. A co do spożycia to po prostu możesz wziąć na łyżeczkę i zapić sokiem/wodą. Najlepiej jednak mieszać z jogurtem albo robić shejka z bananów i mleka (mniam :D).
Teraz gdy pracuje na etacie przestawiłem 80% pracowników firmy z kawy na guaranę i co miesiąc bierzemy nową dostawę ;)

Odpowiedz
Cytat
dynxx

Możesz polecić jakąś firmę or sth?

/pewnie teraz całe PS będzie ćpać guaranę xD

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Guarana dawno wypróbowana. Zajebista sprawa. Piję ją z sokiem pomarańczowym, smaku prawie nie czuć. Jedyne minusy to cena, i to że trzeba uważać by za późno nie zażyć bo pojawiają się problemy za zaśnięciem.

Odpowiedz
Cytat
kodiusz

magicznyogrod.pl moim zdaniem najlepsza jakość w Polsce :)

Odpowiedz
Cytat
Panmorz

Toć to czysta kofeina i tyle.
Podobny efekt jest po wypiciu kawy, coli, mocnej herbaty lub energetyka.
Też kiedyś zażywałem.
I w sumie fakt, podnosi koncentarcję, poprawia samopoczucie itp.
Ale są też skutki uboczne:
wzmaga agresję, więc jak ktoś tiltuje, to kofeina tylko pogarsza problem.
Dla mnie największą wadą kofeiny jest to, że trzeba ją regularnie zażywać. Organizm sę do niej przyzwyczaja i potem dzień bez kofeiny to dzień stracony, okropny muł, brak sił i silny ból głowy.

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Poczytaj o guaranie. To ma podobne działanie jak kawa tyle, że bez żadnych negatywnych skutków. Wręcz przeciwnie, jest zdrowa.

Odpowiedz
Cytat
illithid

Hej Edziorrr,

Ile guarany bierzesz na raz żeby działało jak mówisz? Pytam, bo mój organizm chyba przyzwyczaił się już do yerby mate (2/3 kubka pajarito przelane litrem wody i nic :D). Dlatego trzeba wypróbować inne środki - kiedyś zakupiłem guaranę z Brazylii, jakąś najmocniejszą, pamiętam że rozpuszczałem w soku i nic to nie dawało, ale myślę o spróbowaniu raz jeszcze :D

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

guarana kofeina, ale nie czysta.
jak lubisz bawic się w ceremoniały kup : Paullinia cupana

Ja od siebie polecam zenszen, rozmieszac z odrobiną miodu i pod język.
Do sniadania kakao w wodzie i duuzo cynamonu.
tak wiem, kakao w wodzie- tfu, ale z cynamonem daje radę, a my chcemy by kopało i było zdrowe.

co do tego jak to wchłonąć, donosowo nie warto, bo czystosc nie jest takajak bysmy chcieli, poza tym zalezy nam jedzac guarne na powolnym uwalnianiu kofeiny i jej biodestopnosci, pozsa tym guarana jest zdrowa. A dzieki powolnej wchłanialnosci nie masz efektu pobudzenia, po którym zaraz chciałbys isc spać.
Jak jesteś bogaty kup kapsułkarke, rozmiar 00.
Jak jestes mniej bogaty to walił bym to do wody z miodem. Ale osobiscie w sumie ja bym to po prostu jadł, bo to co jem i spozywam ma kopac i byc zdrowe, a nie smakować. :truestory:

co do ilosci kawy/guarany itd nie pytac nikogo, tylko patrzec na własny organizm. Ja zaparzam z 4 czubatych parzoną na sniadanie, potem jeszcze walne 1-2, a przed snem tez pije jedną taką zeby lepiej zasypiać. Ale juz z tym walcze od dłuzszego czasu i czuje ze zwyciezam. Stwierdzam ze organizm najlepiej będzie chodził, jak na niczym nie będzie musiał chodzic.
A dla większych wariatów których kawa juz nie kopie plastry nikotynowe czekają, choć to mało popularny sposób stymulacji w naszym kraju.

Odpowiedz
Cytat
Lonke777

i jak tam oceniasz guarane?

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Napisane przez MrMojito100
Hej Edziorrr,

Ile guarany bierzesz na raz żeby działało jak mówisz? Pytam, bo mój organizm chyba przyzwyczaił się już do yerby mate (2/3 kubka pajarito przelane litrem wody i nic :D). Dlatego trzeba wypróbować inne środki - kiedyś zakupiłem guaranę z Brazylii, jakąś najmocniejszą, pamiętam że rozpuszczałem w soku i nic to nie dawało, ale myślę o spróbowaniu raz jeszcze :D

Pozdrawiam

Czubata łyżeczka. Po dwóch wystrzeliło mnie w kosmos. Musisz sam zbadać swoje zapotrzebowanie.
Guarana się nie rozpuszcza. Musisz ją zmieszać z czymś gęstszym. Ten cały osad musisz wypić. Ja mieszam z sokiem pomarańczowym i piję szubko zanim osad opadnie. Dodatkowo najlepiej na pusty żołądek.

i jak tam oceniasz guarane?

Jak wyżej pisałem, działa na mnie bardzo dobrze. Jedynym minusem jest cena.

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

w jakim celu uzywasz guarane? jak pobudzenie w połączeniu ze zdrowiem, to tak sie niestety płaci, chociaz ja bardziej cenie sobie zenszen.

Ale są mocniejsze srodki i sposoby na pobudzenie koncentracje etc, az mnie dziw bierze ze nie powstał tutaj wątek o tym.

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Napisane przez SpartakusPL
w jakim celu uzywasz guarane? jak pobudzenie w połączeniu ze zdrowiem, to tak sie niestety płaci, chociaz ja bardziej cenie sobie zenszen.

Ale są mocniejsze srodki i sposoby na pobudzenie koncentracje etc, az mnie dziw bierze ze nie powstał tutaj wątek o tym.

Wiadomo, że są lepsze i mocniejsze środki. Gdybym miał w dupie zdrowie to walił bym koks. Guarana działa nieźle i jest zdrowa więc póki co nie widze powodu by szukac czegoś innego.

Odpowiedz
Cytat
Panmorz

A nie taniej wyjdzie kupować dobre tabletki z esencją guarany?

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy

Fakt, drogie to :rage: :rage:

Odpowiedz
Cytat