Skip to forum
Jaka mysz do pc kup...

Notifications
Clear all

[Closed] Jaka mysz do pc kupic?

25 Posts
16 Users
0 Reactions
2,970 Views
krzychoo89

Potrzebuje kupic nowa mysz do pc. Ostatnimi czasy uzywalem glownie trackball'a ale chce miec tez jakas alternatywe. Cos poszukalem, ludzie polecaja glownie logitech, ale jaki model wybrac?

24 replies

Cześć!

Dla mnie jedyną myszą jest Logitech MX - każdy model.

Idealny kształt i precyzja, szczerze polecam. _thumbsup:

Sam posiadam Mx'a, ale skoro do tej pory uzywales trackballa, wnioskuje ze nie grywasz ani nic wiec starczy Ci kulkowa za pare zl

krzychoo89

http://allegro.pl/item843136475_mysz_logitech_vx_revolution_nowa_gw_36_mc.html

http://allegro.pl/item840952585_najtaniej_logitech_mx1100_nastepca_mx1000_salony.html

Ma ktos ktores z powyzszych?

EDIT: Granie raz na 'bardzo dlugi okres' to jeden z powodow dla ktorych chcialbym kupic mysz. Bardzo duzo uzytkuje komputera i nie wyobrazam sobie uzywania kulkowej.

Napisane przez krzychoo89

http://allegro.pl/item843136475_mysz_logitech_vx_revolution_nowa_gw_36_mc.html

http://allegro.pl/item840952585_najtaniej_logitech_mx1100_nastepca_mx1000_salony.html

Ma ktos ktores z powyzszych?

EDIT: Granie raz na 'bardzo dlugi okres' to jeden z powodow dla ktorych chcialbym kupic mysz. Bardzo duzo uzytkuje komputera i nie wyobrazam sobie uzywania kulkowej.

Ta pierwsza - VX to mniejsza wersja MX.

Zależy jakie masz duże dłonie, dla mnie jest trochę za mała :)
Ta druga myszka wygląda już kosmicznie, nigdy się nią nie bawiłem więc nie wiem.

Jak ma być porządna myszka, to na pewno Razer. Sam mam Kraita od ponad 3 lat i chodzi znakomicie, super wygoda, szybkość i precyzja. Razer produkuje artykuły dla pro-gamer'ów, są to więc produkty najwyższej jakości. Z tych najnowszych modeli to DeathAdder i Lachesis są chyba najlepsze. Ale jeśli nie grasz w żadne CS'y/WC3/SC, to z pewnością myszka Logitecha będzie dobrym wyborem, ta firma także ma wyroby wspaniałej jakości, o MX'ach słyszałem wiele pozytywnych opinii.

A tak wyglądają na Razerki:

Krait:

Diamondback:

DeathAdder:

Lachesis:

krzychoo89

Dzieki za info MX vs VX dlonie mam duze, i myszy ktora kiedys kupilem do lapka nie moge uzywac.

@MatiKosa: przewodowa raczej odpada. Ja wiem ze dla pro gamerow, super precyzja etc. W pokerze mnie raczej nikt niespodziewanie nie 'pier^*@#* zza winkla'

MIAŻDZY PIERSI 25 ZŁ DAŁEM

Moze jednak pochodz po sklepach i posprawdzaj jak jaka Ci lezy, bo widze ze to raczej dla Ciebie bedzie priorytetem

Co do w/w myszek Razera to może i dają rade do jakiś FPSów , ale z taką cenę powinny żyć trochę dłużej.

Jeżeli nie jesteś jakimś mistrZZZ'em od starcrafta, tudzież innym robotem od strzelania w głowy to kup byle jaką myszkę która Ci dobrze leży w dłoni.

krzychoo89

Mrozik: to byla moja druga mysz, faktycznie calkiem wygodna ale mi sie lclick zepsul.

@up: chyba macie racje, rozejrze sie za czyms co bedzie dobrze w dloni lezalo i mialo wygodna obsluge wszystkich przyciskow.

VictorM

Ja używam tej co Mrozik. I to już chyba 4 egzemplarz, do tego w firmie na wszystkich kompach też mam takie. Chyba najwygodniejsza dla mnie, a do tego po zainstalowaniu softu ma pełno fajnych funkcji pod jednym małym przyciskiem.

@Mrozik - haha, też ją mam na kompie stacjonarnym :D Kiedyś to był full szpan, ale ślizgacze zjeżdżają się szybko na blacie, być może do biura starcza, ale ja tam nie mogę się do niej przyzwyczaić jak Razerka. Myszy bezprzewodowe jakoś do mnie nie przemawiają, za często miały problemy z łącznością czy tam nie wiem z czym. No chyba, że dzisiaj już znacznie lepsze.

Thorek

Jako stary e-sportowiec uważam, że do myszki lepiej nieco dołożyć niż kupić tanie badziewie. Jeżeli chodzi o razera to nie polecam głównie z racji faktu, że kabel ma krótką żywotność i masowo się psuje. Jeśli popsuje ci się w czasie gwarancji to mały pan pikuś, bo po reklamacji dostajesz po 2-3 tygodniach nowego razera, ale myszki te lubią się psuć niedługo po tym fakcie. Ja osobiście poleciłbym ci mx518, która sam używam (wcześniej miałem mx510). Myszka ma bardzo dobrą jakość w stosunku do ceny. Zdecydowanie też nie polecam logitech G5, bo jest mocno przereklamowana.

Jeszcze tak btw. odnośnie stwierdzenia, że jeśli nie grasz fpsy czy rtsy, to możesz kupić zwykłą mychę. Oczywiście, że można, ale to tak samo jak z hd ready, a full hd. Niby to i to HD, a jednak robi różnicę sporą. Powiem szczerze, że w pracy musiałem używać zwykłego najtańszego badziewia i różnica nawet w windzie jest kolosalna.

Thorek może i jest trochę racji w tym co piszesz, fakt faktem już od paru lat jeżdżę po podkładce tym samym razerem( w sensie ten sam model, bo musiałem już wymieniać 2 razy ze względu na mega wadliwy kabel USB :) ) i nie doceniam już luksusu jaki on daje.

Ale skoro kolega pisał że ma duża łapę, to równie dobrze można mu polecić nieśmiertelną IE 3.0 / 1.1 - cena niższa , a standard porównywalny :)

Czesc,

osobisie do poklikania po pulpicie odradzam kupowac ociezalych super dziwacznie profilowanych myszek.
Polecam kupic symetrycznego zwinnego gryzonia, tu najlepiej znane firmy wybierac niz firme krzak.

Do tego polecam kupic mala i tania podkladke szmaciaka, jesli do tej pory uzywales blatu jako podkladki. Zawsze miekka powierzchnia bedzie milsza dla Twojego nadgarstka. W tej materii polecam SteelSeries QCK mini dostepna za 20+ zl.

Przegladajac sklepy natrafilem na tego gryzonia: http://www.komputronik.pl/index.php/product/41818/Peryferia/Myszki_i_Klawiatury/Logitech_RX250_Optical_Mouse_OEM_Black.html .
Wydaje sie ze w pelni zaspokoi Twoje potrzeby, do tego ma 1k DPI wiec bedzie szybko i precyzyjnie skakac po ekranie. Dosc przydatna funkcja gdy grasz duzo stolikow i machanie myszka o niskiej szybkosci i wysokim ciezarze po prostu meczy reke.

Taki sam ksztalt myszek dostaniesz z innych firm jak np. easytouch - ale szczerze nie polecam, swego czasu prowadzilem kawiarenke internetowa i myszki te padaly jak muchy.

Z takich tańszych to polecam A4Tech X-718 :) super myszka ! :)

TheNaturat

Ogólnie tak bym to podsumował w zależności od tego ile masz do wydania:
-do ok. 80 zł A4-Techy nie mają raczej konkurencji
-ok. 100 zł Microsoft IE 3.0
-ok. 150 zł Razer DeathAdder lub Logitech MX518
-ok. 200 zł SteelSeries Ikari Laser

Miałem do czynienia z wszystkimi tymi gryzoniami i powiem tak - do gier najlepiej sprawował mi się DeathAdder, natomiast gdy przychodziło do normalnej pracy to lepiej czułem się mając w ręce Ikari lub IE 3.0 - pierwszej aktualnie używam w domu, drugiej w firmie ;)
Należy pamiętać że tak naprawdę wszystkie te myszy to jest najwyższa półka, i bardzo dobre urządzenia - jeżeli nie grasz zbyt intensywnie to wybierz najtańszą IE 3.0 czy nawet coś z niższych półek, w innym wypadku najlepiej byłoby się wybrać do sklepu i sprawdzić jak Ci leżą poszczególne gryzonie w dłoni.

BTW SS ostatnio wypuściło jakieś całkiem ciekawe modele, miał je ktoś w rękach?

shin0bi69

Logitech g9 - FTW!

a może jakiś zestawik logitech/microsoft na wireless? problem kabla rozwiązuje się sam :D do tego 4 akumulatory i tyle w temacie