Skip to forum
Notifications
Clear all

Kawa

21 Posts
11 Users
0 Reactions
1,303 Views
SpartakusPL

Zna ktoś jakąś dobrą parzoną kawe ?
Taką którą jak zaparze sąsiedzi czując zapach powiedzą :

O K* , MAMY SĄSIADA KTÓRY PIJE KAWE, PRAWDZIWĄ K**Ę . MAMY WSRÓD NAS PRAWDZIWEGO CZŁOWIEKA SUKCESU, TYLKO LUDZIE SUKCESU MOGĄ PIC TAK DOBRĄ PI***** KAWE !

A dla reszty są tylko energy drinki.
Ktoś coś poleci :coolface:

Reply
20 replies
AceBestini

http://deathwishcoffee.com/

chyba dokładnie o to Ci chodziło

Reply
SpartakusPL

dokładnie o ten efekt chodzi, ale nie ufam reklamom. Dowiedziałem się że kawa ta musiała by być w ziarnach. Co dalej : :milord:

konstruuje kawe jak range'e na przeciwników :pokerface:

Reply
Nomedes

musi byc swiezo mielona czyli trza ekspres kupic cisnieniowy najlepiej

Reply
Fiszu

Najlepiej nie cpac. :truestory:

Reply
SpartakusPL

fiszu,

Skąd wiedziałeś, od południa jestem czysty :badteeth: :badteeth: :badteeth: :badteeth: :badteeth: :badteeth: :badteeth:

Reply
Lonke777

Poranna kawka to piękny rytuał :f_love:

Reply

Hmm, a co byś powiedział na niebieską Prime.

Reply
Lonke777

To zaproszenie? :ayfkm:

Reply

W sumie pisałem do kolegi z pierwszego postu, ale wyślij zdjęcie się zobaczy.

Reply
Nomedes

ALERT! ALERT!

Reply
SpartakusPL

PRima ? ta masówka :thinking:
Wole coś dla ludzi bardziej, błekitnej krwii imho wyrafinowanie bardzo :milord:

Reply
Nomedes

ok to ja ci napisze co wiem i co i jak pije, niewiele tego ale...

po 1-sze primo

musisz miec ekspres cisnieniowy z wbudowanym mlynkiem bo to wlasnie swiezo zmielona kawa poddana cisnieniu ilustamnastu (18-20 chyba, nie znam sie) barow bo "wypluciu" przez ekspres do pojemnika wydziela ten charakterystyczny zapach po ktorym sasiedzi powiedza to co wlasnie chcesz uslyszec :)
zarowno w pracy jak i w domu korzystam z ekspresu firmy krups

po 2-gie primo

od hen hen czasu laduje ten ekspres jednym i tym samym rodzajem kawy - lavazza, qualita rossa. z tego co sie orientuje to jest to arabica i ma mniejsza zawartosc kofeiny (byc moze dlatego zawsze wciskam klawisz 'mocna') ale moja wiedza jest powierzchowna a nie chce mi sie grzebac i doksztalcac (2-gi rodzaj kawy to robusta [nigdy tego nie pamietam] - w necie znajdziesz jak cie to interesuje chocby na wiki) ogolnie lavazza 50-60 zeta za kilo kosztuje

po 3-cie primo

musisz sobie poeksperymentowac jaka ci odpowiada ale juz sama roznica swiezo mielonej z ekspresu powoduje ze dostajac rozpuszczalna zastanawaisz sie czemu to nie smakuje jak kawa :f_o:

Reply
ultrac

:f_love: :f_love: :f_love: Ekspres ciśnieniowy _love: _love: _love:

Wersja ekonomiczna, lub dla tradycjonalistów http://pl.wikipedia.org/wiki/Makinetka . Dobrze się sprawdza również w warunkach "studenckich" gdy są możliwe przeprowadzki.

Warunek konieczny, żeby było OK - kawa świeżo zmielona ofc!

Reply
sojowyjarz

Właśnie. Zacznij od kawiarki ;)

Reply
Skibcio

Kawiarka fajna sprawa i na początek tania. Tylko, moim zdaniem nie warto w nią inwestować jeśli pije się kawę typu Prima, którą ja pijam... nie ma dobrego efektu.

Muszę poszukać jakiegoś fajnego młynka do kawy :thinking:

Reply
kleko91

Siemka,

co do tego, co napisał Nomedes. Kawa świeżo mielona tylko i wyłącznie. Z tymi barami trochę przesadziłeś ;) Ekspres ciśnieniowy jak to napisałeś wypluwa kawę pod ciśnieniem 9-10 barów. 9 bar to idealne ciśnienie jeśli chodzi o espresso.

W sumie nie jestem jakiś miłośnikiem espresso, czy też americano i innych mocnych kaw. Osobiście pracuje na kawie Lavazza Super Crema. Wiadomo, zdania są podzielone, kto co lubi, niemniej jednak dużo ludzi chwali tą kawę, ma fajny orzechowy posmak. Znajdą się i przeciwnicy tej kawy ale mi jak najbardziej smakuje. Może dlatego, że mogę pić ją za darmo i ile chcę :thinking:.

Ekspres ciśnieniowy spoko sprawa. Znajdzie się coś małego dla domowego zacisza za rozsądną cenę ;).

Pozdrawiam :)

Reply
Nomedes

ja mam cos takiego tylko starsze modele KLIK wynika z tego ze 15 bar

Reply
kleko91

Napisane przez Nomedes
ja mam cos takiego tylko starsze modele KLIK wynika z tego ze 15 bar

Zapewne różnica wynika z tego, że ten ekspres, na którym pracuje jest przeznaczony do pracy w kawiarniach jako profesjonalny sprzęt. Nazwy Ci nie podam bo nie pamiętam ale sprzęt tani nie jest. Ok. 40k zł :spit:

Reply

Pragnę wykorzystać tę chwilę na przyznanie autorowi tego tematu specjalnej nagrody za napisanie posta, który najbardziej mnie w dzisiejszym dniu rozbawił.

Reply