Też zacząłem o tym czytać po różnych zagranicznych forach i z tego co wywnioskowałem sprawa wygląda tak:
Jeśli jesteś turystą (przebywasz na Malcie krócej niż 183dni w roku) wszystkie zyski z gamblingu są wolne od podatku jak przewiduje ich ustawa a raczej fakt że koszta działalności firm gamblingowych na Malcie jest tak niski że podatek obrotowy który wynosi 0,5% biorą na Siebie
Sprawa ma się zgoła zupełnie inaczej gdy stajemy się rezydentem podatkowym Malty co wiąże się z przebywaniem na jej terytorium ponad 183 dni w roku.W takim wypadku zobowiązani jesteśmy do zapłacenia podatku dochodowego w wysokości 35%:f_o: a przynajmniej tak wygląda to na papierze bo Malta jako raj podatkowy pozwala zredukować go do 5% i taka jest stawka efektywna którą realnie trzeba zapłacić przebywając tam dłużej niż 183dni w roku
Praktyka jednak wygląda z goła zupełnie inaczej ponieważ państwo doskonale wie,że duży % ludzi tam mieszkających to pro gracze pokera,bukmachera itp i nie bawi się w dochodzenia,ile tam mieszkasz ,czy powinieneś zapłacić podatek i osobiście nie znalazłem żadnych informacji o problemach z tamtejszym fiskusem jakiegoś pro gracza,królują bardziej opinie w stylu:
Malta żyje z gamblingu,zarejestrowanych jest tam setki firm które płacą podatki,pro gracze napędzają rynek nieruchomości bo po wprowadzeniu jakiegoś tam wysokiego podatku od wynajmu ceny wzrosły a spory % kasy wraca do państwa,nie wspominając już faktu że większość pro graczy tam przebywających żyje na dość wysokiej stopie bo Malta jest mimo wszystko dość tania patrząc na gamblingowe raje co napędza handel,gastronomie itd i państwo realnie olało sobie już dawno ten temat ponieważ firmy,pro gracze itd generują PKB na głowę mieszkańca w okolicach 33k$(w Polsce jest ok 25k$ na głowę :f_biggrin:)
Podsumowując,wygląda to tak że jeśli oficjalnie przebywasz tam krócej niż 183 dni w roku jesteś zwolniony z podatku,a w innym wypadku powinieneś zapłacić te 35%(5%) podatku a w praktyce tak jak napisałem kilka kilka wersów wyżej,państwo ma to w poważaniu a od Ciebie zależy czy chcesz mieć na to papier czy nie zakładając,że po okresie X chcesz wrócić do Polski i coś zrobić z tą kasą o co może zapytać nasz kochany US
Tyle udało mi się znaleźć ,jednak to są informacje z różnych zagranicznych forów związanych z gamblingiem ,a najlepiej żeby wypowiedział się ktoś kto siedzi tam dłużej ponieważ podobno naszych krajanów na Malcie nie brakuje