Skip to forum
Notifications
Clear all

Malta - podatki

24 Posts
17 Users
33 Reactions
8,820 Views

Witam

Chciałbym wyjechać na Malte. Czy ktos wie jak wyglada tam sprawa z podatkami w pokerze i bukmacherce? Chciałbym grać legalnie i rozliczać sie z zarobionych pieniędzy. Zakłada się jakaś działalność gospodarcza? Rozliczam się na koniec roku? Jakie są podatki od zarobionych pieniędzy? Ktoś coś może powiedzieć?

Reply
23 replies
ArcadiusK

Podbijam, bo też jestem zainteresowany jak to wygląda na Malcie.

Reply
cashplayer19

Też zacząłem o tym czytać po różnych zagranicznych forach i z tego co wywnioskowałem sprawa wygląda tak:

Jeśli jesteś turystą (przebywasz na Malcie krócej niż 183dni w roku) wszystkie zyski z gamblingu są wolne od podatku jak przewiduje ich ustawa a raczej fakt że koszta działalności firm gamblingowych na Malcie jest tak niski że podatek obrotowy który wynosi 0,5% biorą na Siebie

Sprawa ma się zgoła zupełnie inaczej gdy stajemy się rezydentem podatkowym Malty co wiąże się z przebywaniem na jej terytorium ponad 183 dni w roku.W takim wypadku zobowiązani jesteśmy do zapłacenia podatku dochodowego w wysokości 35%:f_o: a przynajmniej tak wygląda to na papierze bo Malta jako raj podatkowy pozwala zredukować go do 5% i taka jest stawka efektywna którą realnie trzeba zapłacić przebywając tam dłużej niż 183dni w roku

Praktyka jednak wygląda z goła zupełnie inaczej ponieważ państwo doskonale wie,że duży % ludzi tam mieszkających to pro gracze pokera,bukmachera itp i nie bawi się w dochodzenia,ile tam mieszkasz ,czy powinieneś zapłacić podatek i osobiście nie znalazłem żadnych informacji o problemach z tamtejszym fiskusem jakiegoś pro gracza,królują bardziej opinie w stylu:

Malta żyje z gamblingu,zarejestrowanych jest tam setki firm które płacą podatki,pro gracze napędzają rynek nieruchomości bo po wprowadzeniu jakiegoś tam wysokiego podatku od wynajmu ceny wzrosły a spory % kasy wraca do państwa,nie wspominając już faktu że większość pro graczy tam przebywających żyje na dość wysokiej stopie bo Malta jest mimo wszystko dość tania patrząc na gamblingowe raje co napędza handel,gastronomie itd i państwo realnie olało sobie już dawno ten temat ponieważ firmy,pro gracze itd generują PKB na głowę mieszkańca w okolicach 33k$(w Polsce jest ok 25k$ na głowę :f_biggrin:)

Podsumowując,wygląda to tak że jeśli oficjalnie przebywasz tam krócej niż 183 dni w roku jesteś zwolniony z podatku,a w innym wypadku powinieneś zapłacić te 35%(5%) podatku a w praktyce tak jak napisałem kilka kilka wersów wyżej,państwo ma to w poważaniu a od Ciebie zależy czy chcesz mieć na to papier czy nie zakładając,że po okresie X chcesz wrócić do Polski i coś zrobić z tą kasą o co może zapytać nasz kochany US

Tyle udało mi się znaleźć ,jednak to są informacje z różnych zagranicznych forów związanych z gamblingiem ,a najlepiej żeby wypowiedział się ktoś kto siedzi tam dłużej ponieważ podobno naszych krajanów na Malcie nie brakuje

Reply
piecykowy

.

Reply
Astu064

Ja dowiadywałem się jak wygląda sprawa z podatkami na Malcie u źródła - grinderów NL1k+ którzy mieszkają na Malcie już ponad 5 lat. Generalnie Malta bardzo liberalnie podchodzi do opodatkowania graczy. Jeśli używasz skrill/neteller to jest to Twoja dobra wola czy zapłacisz podatek czy nie. Jeśli wpłacasz na konto bankowe maltańskie to wiadomo,że trzeba zapłacić podatek ( liczony od wszystkich wpływów na konto w ciągu roku ) ale ile wpłacimy na konto maltańskie to zależy w 100% od nas i taka kasa już jest całkowicie legalna. Warto też założyć firmę aby płacić 5% podatku zamiast 35% który obowiązuje osoby fizyczne.

Reply
lukich1908

Cześć,
na dniach odwiedzę parę maltańskich urzędów i nieco wyklaruje mi się sytuacja. To co piszecie, czyli 35% dla osób fizycznych jest prawdą, ale dopiero powyżej kwoty 60k euro (na Malcie obowiązuje podatek progresywny, a kwota wolna od podatku w 2017r. to 9,1k EUR). Tutaj link do strony ze stawkami opodatkowania https://ird.gov.mt/services/taxrates.aspx

Tak, czy siak niedługo będę mądrzejszy i na swoim blogu napiszę jak to wygląda w praktyce z perspektywy osoby fizycznej. Być może bardziej opłaci mi się założenie firmy. Póki co prawdopobnie będę starał się o self-employment, by móc bez problemów założyć maltańskie konto (nawet z umową o pracę często ludzie mają problemy z założeniem konta).

W ramach ciekawostki mogę Wam powiedzieć, że obecnie czas oczekiwania na możliwość spotkania w sprawie założenie konta (!) w maltańskim HSBC wynosi ok. 2 miesięcy. I lepiej na to spotkanie pójść dobrze przygotowanym, ze wszystkimi niezbędnymi biurokratycznymi formułkami :)

Reply
babcia2333

hej .....a jak tam na Malcie wygląda sytuacja z pracą spoza branży hazardowej (hotele, restauracje) pracuje obecnie jako operator maszyn CNC j angielski -komunikatywny...pozd...

Reply
sz3sz

Napisane przez lukich1908
W ramach ciekawostki mogę Wam powiedzieć, że obecnie czas oczekiwania na możliwość spotkania w sprawie założenie konta (!) w maltańskim HSBC wynosi ok. 2 miesięcy. I lepiej na to spotkanie pójść dobrze przygotowanym, ze wszystkimi niezbędnymi biurokratycznymi formułkami :)

wysmieja Cie w hsbc jak powiesz ze masz kase z poksa, marnujesz czas
BOV i HSBC sa poza zasiegiem graczy

w kwestii papierow samych w sobie to self-sufficency > self-employment w wypadku poker pro

Reply
piecykowy

Napisane przez sz3sz
..

napisz jak wiesz coś więcej

Reply
lukich1908

Napisane przez sz3sz

Napisane przez lukich1908

wysmieja Cie w hsbc jak powiesz ze masz kase z poksa, marnujesz czas
BOV i HSBC sa poza zasiegiem graczy

w kwestii papierow samych w sobie to self-sufficency > self-employment w wypadku poker pro

Nawet się tam nie fatygowałem - to informacja od mojej dziewczyny, która ma normalną umowę :)

Reply
sz3sz

moglbym sie rozpisac o szczegolach, ale 90% z Was nie bedzie w stanie otworzyc konta bankowego z uwagi na:
-brak porzadnej historii bankowej z innego kraju,
-brak listu polecajacego (nie wiem czy to dobre okreslenie) z innego banku,
-brak oficjalnego zrodla dochodow (czytaj - brak umowy o prace)
-aktualne podejscie maltanskich bankow do pokerzystow (czytaj - wypierdalac)
-etc

nie twierdze ze bez ktoregos z powyzszych jest to zupelnie niemozliwe, ale bardzo trudne, bo maja swoje paranojki i jest ciezko cokolwiek zalatwic
o wplatach w gotowce zapomnijcie, bo na sama mysl bankier dostaje ataku paniki i konwulsji

jak juz konto ogarniecie (dajcie sobie na to 2-3 miesiace) to moge doradzic co potem
do tego czasu jak mawial klasyk - szkoda strzepic ryja :)

Reply
filweb1986

Ja jestem od kilku dni na Malcie i szukam nie tyle konta, co jakiś gierek cash live. Jeśli coś się takiego dzieje, poza Portomaso, to będę wdzięczny za info.

Reply
jubi89

.

Reply
HandSmither

kropa

Reply
Kristo914

.:f_drink:

Reply
Egiza1985

Pytanie: Można tam wynająć jakieś skromne mieszkanie za 400euro? Lepiej szukać na miejscu czy przez neta?

Reply
luck92

W tej kwocie wynajmiesz pokój. Może znalazłbyś coś na Gozo ale z opłatami też ciężko byłoby się zmieścić.

Na miejscu.

Reply
Egiza1985

Napisane przez luck92
W tej kwocie wynajmiesz pokój. Może znalazłbyś coś na Gozo ale z opłatami też ciężko byłoby się zmieścić.

Na miejscu.

Dzięki:)

Pokój czy małą kawalerkę?
Co jest wymagane przy podpisaniu umowy dla obywateli Polski?

Reply
nightfire85

Może znalazłbyś coś na Gozo ale z opłatami też ciężko byłoby się zmieścić.

Przecież na Gozo jest pełno ogłoszeń za 250-300 euro, to czemu byłoby ciężko się zmieścić w 400 euro razem z opłatami ? Poza sezonem pewnie i za 200 euro coś można znaleźć.

Reply
nightfire85

Kawalerkę na Malcie masz za minimum 450- 500 euro. Zależy jeszcze co kto rozumie przez pojęcie "skromne" Poza sezonem i na miejscu też pewnie taniej. Tani pokój pewnie za 250.

Pytanie: Można tam wynająć jakieś skromne mieszkanie za 400euro?

Na Gozo na pewno , na Malcie może poza sezonem.

Reply