Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Plazma czy LCD?

23 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
1,868 Wyświetlenia
Walderam

Ech jak ten czas szybko leci, postęp techniczny prześciga bieg czasu, zaś człowiek totalnie za niczym nie nadąża...:)

Ponad rok temu, kupując pierwszy telewizor LCD, myślałem, że będzie to, jak zwykle, zakup na jakieś minimum 8-10 lat. Gdy wstawiłem 32 cale do mojego pokoju, byłem wniebowzięty, a telewizor wydawał się tak ogromny, że aż strach :D

Niestety, apetyt rośnie w miarę jedzenia, już przymierzam się do zmiany. Jest kilka powodów, raz że technika ostro podgoniła i wszystko tak potaniało, że kusi ojjj kusi wymiana sprzętu.

Poza tym mój dotychczas użytkowany sprzęt zaczyna zawodzić (Toshiba Regza - nie spodziewałem się tego po tej firmie). Polega to na tym, że nie za każdym razem lampa "odpali" i czasami muszę włączać i wyłączać tv kilkakrotnie, aby uzyskać wizję i fonię. Szkoda gadać. Co prawda gwarancja jeszcze jest przez rok, ale wiadomo, jak to bywa z reklamacjami. Trwa to wieki. A że w sumie po naprawie telewizorek wróci już do innego pomieszczenia, to zakup czegoś nowego być może już przed Świętami biorę poważnie pod uwagę.

I wreszcie co ciekawsi dotarli do meritum :)

Co kupić, LCD FullHD czy plazmę FullHD? Ładniejszy obraz ma plazma, żywotność panelu praktycznie już dorównuje LCD, niższa cena - znowu plazma. Dla mnie wszystko przemawia na korzyść tv plazmowego, ale może o czymś nie wiem, w sumie to ja się za bardzo na tym nie znam.

Liczę na to, że wśród Was znajdzie się znawca tematu, który podpowie zbłąkanej owieczce, co lepiej na dzień dzisiejszy wybrać. I doradźcie, jaka wielkość jest optymalna do pokoju 5x6 metrów, odległość widza od ekranu - około 4,5 metra. Jedni mi mówią, że 37 cali, inni, że co najmniej 42 cale. I bądź tu mądry...

To jak, przeczytał ktoś to do końca?? :D

Co radzicie wybrać i dlaczego??

Z góry dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam :)

22 odpowiedzi
Qsypal

Kup oba. Ten, który Ci się bardziej spodoba zapakuj i wyślij do mnie. Drugi zostaw dla siebie ;p

Ty nie za dużo zarabiasz? :))))))

Masqb

Ja bym nie brał plazmy bo nie lubie jak coś pali więcej prądu niż coś co mogło by być na jego miejscu :P (czyli LCD) ale nie mam ogólnie pojęcia o temacie i może plazma jest tak dobra, że jednak LCD jej nie zastąpi.

Pyszu

Są gusta i guściki. Nie mam pojęcia czy to Ty oglądałeś jakieś zrypane telewizory, czy to ja widziałem jakieś machlojstwo, ale w życiu bym nie powiedział że plazma > LCD

Jeśli chodzi o cale... Przy zakupie fullHD masz wszedzie taką samą ilość plamek. Kwestia ich wielkości.
Nie widzę logiki (no chyba, że o szpan chodzi) w kupowaniu ogromnego TV, a potem przy oglądaniu się od niego odsuwać.
52 cale bliżej niż 3 metry to się jakoś tak nieswojo ogląda.
Jeśli chcesz przeznaczyć na ten cel ok 5k lepszym rozwiązaniem będzie projektor HD. Jeśli priorytetem jest wielkość obrazu.

odpowiem Ci na Twoje pytanie. A dokladnie przekaze Ci to, co przekazal mi pan w sklepie w ktorym ja kupowalam swoj telewizor.

plasma czy lcd - kwestia gustu (nie liczac zuzycia energi), mi bardziej pasuje obraz z lcd. jednak plazma mniej zywotna.

full hd czy hd ready - jezeli full hd rozmiar ekranu minimum 42 cale, przy mniejszym nie widac roznicy

odleglosc - 4-5 m od tv, kwestia gustu, jak dla mnie 42 minimuma 50 to masz prawie kino w domu

pewnie Ci sie to nie przyda ale zawsze mozesz wziasc pod uwage, ja ze swojego tv jestem bardzo zadowolona. jezeli napisalam tu jakas bzudre to sorry, nie mam o tym zielonego pojecia, zdalam sie na rady sprzedawcy.

Petros86

Ja tylko czekam aż ktoś założy temat- jaki dom wybrać kupić

Kmedi1979

ja od siebie moze tylko tyle: ceny spadna po nowym roku! nie patrzcie na promocje bo ceny poszly w gore zeby obnizyc do normalnego poziomu sprzed 1,5mc poza tymja czaje sie na sony kdl 32w4000

Masqb

Petros86 napisał

Jeszcze z rok chyba będzie trzeba na coś takiego poczekać. Ale pewnie się doczekamy :P

Walderam

Masqb napisał

Petros86 napisał

Jeszcze z rok chyba będzie trzeba na coś takiego poczekać. Ale pewnie się doczekamy :P

Ech no nie przesadzajcie :)

Dzięki za linka do tej stronki z opisem technologii, teraz przynajmniej mam w głowie zarys tego, co w jaki sposób działa.

Myślę, że 42" to jednak maksimum, 50" by było przesadą i zapewne zjadałoby dużo więcej prądu, a z tym też nie chcę przesadzać.

Trochę ilość możliwych sposobów uszkodzenia plazmy mnie przeraża, ale, póki co, małych dzieci w domu nie ma ;)

Dylemat dalej nie rozwiązany co do rodzaju odbiornika. Wielkość - 40"- 42"

A i słuszna uwaga z tymi cenami, pewnie jednak wstrzymam się do stycznia, aby nie dać się nabrać na oszukaną promocję :)

Riverneed

Fizoloff napisał
Ty nie za dużo zarabiasz? :))))))

I skąd masz tyle czasu na telewizję? :))))))

No wiec moja rada: kup w miare mozliwosci jak najwiekszy bo inaczej po roku bedziesz chcial zmienic. Tak to juz jest z kim nie rozmawiam o tv to potwierdza, na poczatku wydaje sie spoko; wiekszy nie potrzebny a po pol roku juz sie przezwyczaja i zaluje, ze nie kupil o te chocby 2 cale wiekszego.

Przy wyborze plazma czy LCD decydujące znaczenie ma źródło obrazu. Jeśli źródło jest analogowe (kablówka, satelita) to obraz na LCD wydląda po prostu niezbyt dobrze. Takiej różnicy nie ma w przypadku źródła cyfrowego, najlepiej HD. Wtedy wybór to bardziej kwestia osobistych preferencji, chociaż moim zdaniem w FullHD LCD wypada nieco lepiej od plazmy.
Inna sprawa że FullHD ma sens powyżej 42". Przy takiej i mniejszej przekątnych nie widać różnicy między 720p i 1080p chyba że patrzy sie z 0,5m z lupą w ręce.

tesg83

Kilka miesiecy temu kupowalem telewizor i tez zastanawialem sie jaki po co i za ile...

od tego czasu zmienily sie i ceny i technologie ale pytania pozostaly te same ;)

Po pierwsze i najwazniejsze primo... w necie znajduja sie setki artykulow z poradnikami na temat tego jaki wybrac tv... wystarczy w wpisac w google i troche poczytac a napewno sam wkrotce bedziesz mogl innym doradzac...

natomiast jesli nie chcesz moge napisac to co ja wiem...

Pierwsze twoje pytanie nie powinno brzmiec "jaki tv?" tylko po co mi ten tv? a raczej do czego ma mi on sluzyc? co ja bede na nim ogladal? jak czesto? Czy rzeczywiscie potrzebny mi tv FullHD?

zaczne od tego na koncu bo na reszte pytan nie znam odpowiedzi:) Pomine fakt ze do ogladania telewizji FullHD potrzebna jest telewizja cyfrowa (Cyfra+/Polsat cyfrowy/N - z ktorych kazda posiada tylko kilka kanalow FullHD w jezyku polskim). Jezeli takiej tv nie mamy to pozostaje jeszcze opcja ogladania filmow fullHD do ktorych bedzie nam potrzebny albo odtwarzacz BlueRay albo PS3/Xbox co wiaze sie oczywiscie z dodatkowymi kosztami

Co do samego FullHD to jezeli nie masz zamiaru siadac blizej tv ogladajac cos w FullHD (zakladam ze chcemy w pelni korzystac z tej mozliwosci "zobaczenia" filmu/programu w wysokiej rozdzielczosci) to od razu proponuje HDReady bo z odleglosci 4-5 metrow i tak roznicy nie zauwazysz... no chyba ze planujesz zakub 60''+

A co do wyboru miedzy plazma a LCD... no to najwazniejsze rzeczy dotyczace i jednego i drugiego

Plazma:
+lepsze kolory (nieporownywalny kontrast)
+lepsze odwzorowanie czerni
+nie smuza! (choc w LCD sa technologie zmniejszajace ten efekt)
-wyzsza cena
-troche wiecej pobiera pradu
-podobno bardzo wazny jest wybor producenta
-bardziej podatny na swiatlo (dlatego nalezy zastanowic sie gdzie ten tv chcesz ustawic)

LCD:
+prawie wcale nei odbija swiatla
+znacznie tanszy niz plazma (jak ja kupowalem to roznica byla okolo 1000 zł)
-ten efekt smuzenia... a za odpowiednie technologie trzeba zawsze doplacic...

i to chyba mniej wiecej tyle... mam nadzieje ze choc troche pomoglem... a jesli nie to jeszcze raz proponuje skorzystac z uslug Pana Google:)

hellYeahEnT

Masqb napisał

Petros86 napisał

Nie myslalem, ze az tak dobrze Ci idzie ;)

Ja dalbym rade zalozyc taki temat dopiero za jakies 3-4 lata :D

Walderam

No już faktycznie sporo sam poczytałem, popatrzyłem na ceny i obraz mi się powoli odwraca.

Gdy zwróciłem uwagę na parametr "pobór mocy", to jednak plazma dalej pochłania średnio dwukrotnie więcej prądu od LCD. Ceny są dosyć zbliżone, chyba jednak wybór padnie na LCD.

A co do tego, co mam na nim oglądać?

Głównie sport, bo to uwielbiam...oczywiście ze źródła HD...plus dvd - to na dzisiaj. Chociaż szczerze mówiąc, to o ile na transmisje sportowe czas znajduję, to na oglądanie filmów już nie za bardzo.

Teraz jeszcze kwestia wyboru producenta i modelu. I tutaj zastanawiam się nad kilkoma firmami. Toshiba jakoś coś odpadła w przedbiegach, w sumie nie wiem, czy słusznie, ale skoro obecna rozczarowuje, to po co pakować się w ten sam kanał?

Zatem myślę nad firmami Panasonic, Sharp, Sony.
Nie wiem tylko czy słusznie, ale naczytałem się dobrych opinii o ich produktach i na razie są dla mnie na czele stawki.

Jakieś sugestie co do producentów?

Co do producentów to ci których wymieniłeś to rzeczywiście czołówka. Ja bym jeszcze dodał samsunga. Miałem doczynienia z kilkoma modelami i zawsze byłem zadowolony.
Przy czym wybierając konkretny model tv podobnie jak z monitorami to najlepiej samemu osobiście zobaczyć jak wygląda obraz i nie sugerować się tylko opiniami z netu.
I tu duża uwaga. W sklepach typu MM obraz w tv często jest tragiczny. Podłączone sa zwykle poprzez jakiś splitter do jednego źródła. Dlatego najlepiej konkretne modele podłączać do osobnego cyfrowego źródła i dodatkowo pobawić się regulacją obrazu. Dopiero wtedy można obiektywnie ocenić jakość danego modelu.

Walderam

Już nawet wybrałem konkretny model. Teraz tylko muszę iść do jakiegoś sklepu i zobaczyć, co tak naprawdę potrafi. Przy swoich parametrach cenę ma rewelacyjną i być może na niego się zdecyduję.

Sony bardzo by mi pasował do reszty sprzętu, aby zmniejszyć chociażby liczbę pilotów :P

Marw ma racje. Jeśli chodzi o technologię LCD, to Samsung jest chyba liderem i do tego jest pewnie znacznie tańszy od Sony. Zobacz sobie np. model LE 40 A 615.

Pozdrawiam