Przejdź do forum
Stanąłem przed dyle...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Stanąłem przed dylematem. Studia.

12 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,035 Wyświetlenia
johajnes

Zostałem zakwalifikowany na Informatykę Stosowaną i Finanse i Rachunkowość. Oba na Ueku w Krk. Nie wiem co lepiej wybrać.

Informatyka: większy rynek pracy, łatwiej znaleźć pracę bo internet to przyszłość??

Finanse: potem specjalizacja doradztwo inwestycyjne i bycie maklerem

myślę że druga opcja wiele trudniejsza do osiągnięcia ale bardziej przyjemna dla mnie niż programowanie

Co polecacie? Być może ktoś już miał z tym jakieś doświadczenia.

11 odpowiedzi

Wskazówka: Idź na studia, które będą dla Ciebie przyjemnością, a nie tylko skupiasz się na przyszłym zawodzie i rynku pracy za 10 lat.
Zauważ, że jeśli nie masz bakcyla, nie interesuję Cię informatyka - to takie studia Cię zamęczą. Są dobre - ale wymagają bardzo dużo zaangażowania.

ajej87

Maklera można (i chyba trzeba) zrobić niezależnie od studiów, możesz się nawet sam przygotować i zapisać się na egzamin państwowy organizowany przez KNF.

ilops

Ja osobiscie wybrałbym Finanse i Rachunkowośc. Ale to dlatego, ze ja w przyszłości chciałbym doprowadzić do sytuacji, w której to pieniądze będą zarabiać na mnie, a nie ja będę pracował za pieniądze. A do tego jest potrzebna wiedza z finansów i rachunkowości, bo to jeden z ważnych filarów poprawnego inwestowania pieniędzy.

Apropo, to nie do dziś było trzeba potwierdzić?:P

Pozdrawiam:)

Jeśli UEK, to zdecydowanie Finanse, gdyż IS na tej uczelni nie jest dobrym kierunkiem + jeśli Cię to nie interesuje, to i tak same studia nic Ci nie dadzą, chcąc zostać programistą, administratorem, developerem, musisz poświęcić ogromne ilości czasu na samodoskonalenie, na studiach nie nauczysz się nic, co przydaje się w późniejszej pracy w zawodzie.

kaarols

Ja bym wybrał informatykę, bo bardziej przyszłościowa.
Za kilkanaście miesięcy UE się posypie, USA zbankrutują a giełdy zamkną bo indeksy zatrzymają się na 0. I co będziesz wtedy robił?

@ilops
Nie licz na to, że studia nauczą Cię robienia pieniędzy.
Jakiś czas temu studiowałem FiR równocześnie grając daytrading na NYSE i NASDAQ. To czego tam uczą jest ciekawe ale do niczego nieprzydatne jeśli nie zamierzasz pracować w banku.

pzdr

zychuwdt

Wybierz kierunek ,który cię bardziej interesuje. Z informatyką jest tak jak napisał JasonWatch: studia praktycznie nic nie dają.
Musisz sam spędzić bardzo dużo własnego czasu żeby dobrze ogarnąć pewną specjalizację w stopniu przynajmniej dobrym.
Ja sam studiuje informatykę stosowaną z tym, że na AGH i powiem ci, że osoby które studiują ten kierunek, a nie są wcale informatyką zainteresowane strasznie się męczą. Niewiele również wynoszą z wiedzy przekazywanej przez wykładowców.
Ciężko się jednak zmusić do nauki kiedy dana dziedzina nie sprawia ci frajdy.

ilops

Napisane przez kaarols
Ja bym wybrał informatykę, bo bardziej przyszłościowa.
Za kilkanaście miesięcy UE się posypie, USA zbankrutują a giełdy zamkną bo indeksy zatrzymają się na 0. I co będziesz wtedy robił?

@ilops
Nie licz na to, że studia nauczą Cię robienia pieniędzy.
Jakiś czas temu studiowałem FiR równocześnie grając daytrading na NYSE i NASDAQ. To czego tam uczą jest ciekawe ale do niczego nieprzydatne jeśli nie zamierzasz pracować w banku.

pzdr

Tu się z Tobą nie zgodzę. FiR to jeden z niezbędnych filarów do bycia dobrym inwestorem. Nie jest to jedyna rzecz, która zrobi z Ciebie inwestora, aczkolwiek bez biegłej wiedzy z rachunkowości (jeżeli nie umiesz się odnaleść w cyferkach i liczbach) to nie da rady zostać dobrym inwestorem. Jest to jeden z kilku filarów niezbędnych do inwestowania IMO. Dobrego inwestowania.

Aczkolwiek zgadzam się, że samo studiowanie FiR nie nauczy mnie robić pieniędzy, ale to tak samo jak samo studiowanie Informatyki, nie zrobi nikogo informatykiem, studiowanie psychologii - psychologiem, etc.! :)

Pozdrawiam :)

johajnes

Zapomniałem być może nie chciałem dodać że FiR niestacjonarnie z zamieram przeniesienia się na dzienne od następnego roku [średnia 4.5 lub poprawa matury(do czego nie chce mi się najbardziej wracać)]. Byłem wcześniej nastawiony na całkowicie inne studia dlatego nie jestem zbyt zdecydowany co do tego.
FiR to dość oblegany kierunek więc duża konkurencja.
Ale za to są dość ciekawe specjalności: bankowość, doradztwo podatkowe i doradztwo inwestycyjne.

IS uczelnia promuje dodatkowe godziny z matmy, potem załatwia staże a nawet płatne, na razie oferują tylko licencjat. Mają później wprowadzić drugi stopień ale wiadomo to plany.

Myślę, że JasonWatch masz racje że IS na ekonomicznym może nie mieć sensu. Chociaż takie coś jak e-biznes może być ciekawe.

Mastermixus

Siema johajnes =) Tak się składa że studiowałem rok Informatykę Stosowaną na Ueku. Kierunek bardzo ciekawy ale tylko dla osob ktore informatyka naprawde kreci. Ja przekonałem się po roku studiowania na tym kierunku że do nich nie należe. Może i fajna praca i kasa by byla po tym kierunku ale zdecydowanie wole skonczyc jakis inny ciekawszy dla mnie kierunek i miec nizsze powiedzmy zarobki niż meczyć sie przez 3 lata studiujac kierunek ktory mnie nie interesuja a pozniej meczyc sie jeszcze pracuja w tym zawodzie. Wybierz poprostu kierunek który Cie bardziej interesuje, pozdro :)

ilops

Z tego co widze, to do 20.07.11 (czyli dziś), trzeba było donieść papiery. Chyba tylko FiR Ci pozostał....

... Czy sie myle?
Pozdrawiam:)

johajnes

złożyłem już na IS, FiR też tylko niestajco teraz muszę wybrać z czego zrezygnować bo dwóch nie zamierzam ciągnąć

Mastermixus mógłbyś napisać coś więcej jak wyglądał pierwszy rok studiów?
Szło to wszystko z pogodzić z pokerem>