Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Totalitaryzm

13 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,422 Wyświetlenia
69CuZo69

Siemka!

Szukam jakiś dobrych książek o totalitaryzmie ;)

Chodzi o prezentacje maturalną... ;D

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
Trojnog

http://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=9641 pierwsze z google, widziałeś już? To z OKSz _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
69CuZo69

Napisane przez Trojnog
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=9641 pierwsze z google, widziałeś już? To z OKSz _thumbsup:

Tak :f_thumbsup: widziałem ale tam chodzi też o filmy a ja potrzebuje same książki.

Nie musicie szukać mi po stronach, pytam jakby ktoś znał i czytał :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Tomasson225

Hahaha, mam ten sam temat na prezentacje maturalną :D A książki to: Rok 1984 Orwella, Cała prawda o planecie Ksi Zajdela i wydaje mi sie że Raport Mniejszości Dick'a (fajne nazwisko...). A ponadto masz Inny Świat Grudzińskiego i Opowiadania Borowskiego. Miłej zabawy ^^

Odpowiedz
Cytat
69CuZo69

To dobrze się złożyło :)

:sdrink dla Ciebie :) Jak będziesz miał coś nowego to zamieszczaj, ja też będę pewnie się jeszcze za czymś rozglądał, ale najpierw obadam te tytuły :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Spiracle

Napisane przez Tomasson225
Hahaha, mam ten sam temat na prezentacje maturalną :D A książki to: Rok 1984 Orwella, Cała prawda o planecie Ksi Zajdela i wydaje mi sie że Raport Mniejszości Dick'a (fajne nazwisko...). A ponadto masz Inny Świat Grudzińskiego i Opowiadania Borowskiego. Miłej zabawy ^^

jeszcze imo _koniecznie_ nowy wpanialy swiat aldousa huxleya i fahrenheit 451 ray'a bradbury'ego

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86

Napisane przez 69CuZo69
Siemka!

Szukam jakiś dobrych książek o totalitaryzmie ;)

Chodzi o prezentacje maturalną... ;D

"W matni socjalizmu-totalitaryzmu" - Grzegorz Guziński

"Imperium zła. Rosja przeciw Polsce i Europie" Józef Szaniawski

"Niepiękny wiek XX" - tylko, że to jest wydawnictwa IPN to wiesz... :)

Ale w sumie to po co od razu takie książki. Prace maturalne nie muszą być jakieś górnolotne :) Wystarczy ze 2-3 książki typu "Historia doktryn polityczno-prawnych" czy np. "Doktryny polityczne XIX i XX wieku" i tyle.
No chyba, że masz pracę typu "Totalitaryzm w literaturze współczesnej." bo w sumie nie wiem jaki masz ten temat pracy maturalnej, to tak jak Tomasson225 pisze, http://nauka.katalogi.pl/_Totalitaryzm_w_literaturze_wsp%C3%B3%C5%82czesnej._-t10201.html tu można zresztą poczytać co nieco.

Odpowiedz
Cytat
69CuZo69

Temat:

"Człowiek w obliczu totalitaryzmu. Omów zagadnienie, odwołując się do analizy odpowiednio wybranych utworów literackich" :fdrink

Odpowiedz
Cytat
bimbasek102

Ja też pisałem pracę na prezentację maturalną o totalitaryźmie na maturę dwa lata temu imo tak jak już było napisane rok 1984 Orwella pozycja obowiązkowa z nie wymienionych zdążyć przed Panem Bogiem Hanny Krall

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa

Franz Kafka - "Proces"

+ masz trochę poezji

Odpowiedz
Cytat
Kodzien

Maturę zdawałem pięć latu temu, ale udało mi się wygrzebać moją bibliografię (temat brzmiał: Omów na wybranych przykładach różnice i podobieństwa w literackich ujęciach totalitaryzmu.)

Władysław Broniewski - "Słowo o Stalinie"
Gustawa Herling-Grudziński "Inny świat"
Kazimierz Moczarki - "Rozmowy z katem"
Maria Hirszowicz - „Pułapki zaangażowania”

Oczywiście korzystałem też z książki "1984" Orwella.

Odpowiedz
Cytat
Spiracle

juz po maturach kolego

temat z polowy lutego ;(

Odpowiedz
Cytat
naturehol

ależ odkop :D

Odpowiedz
Cytat