Skip to forum
Notifications
Clear all

Yerba Mate

11 Posts
7 Users
12 Reactions
2,001 Views
peterzimmerman

W innym temacie zauważyłem, że brać pokerowa jest dobrze zorientowana jeśli chodzi o ten specyfik, dlatego też uznałem iż warto by wymienić się wiedzą o różnych gatunkach, co lepiej pobudza i poprawia koncentrację , gdzie taniej itd.
Ja dopiero zaczynam z tym ziołem tak więcej liczę bardziej na doświadczenie innych. Sam zakupiłem klasyczne Pajarito i czuję pobudzenie, ale po kilku dniach dopiero coś wiecej o tym napiszę.

Reply
10 replies
Stalmi321

Mi dobre pobudzenie i koncentracje daje Rosamonte Despalada oraz Kraus Gaucho, który jest minimalnie słabszy, ale zdrowszy, bo suszony ciepłym powietrzem, a nie dymem. Wybrałem je, bo były polecane na jakimś forum z yerba właśnie jako te, które dobrze pobudzają.
Oprócz tych dwóch próbowałem jeszcze tylko Pajarito, które na mnie osobiście w ogóle nie działało. Po tym stwierdziłem, że nie ma sensu kupować innych, bo nie pije ich dla smaku i aromatu, tylko mocy.

Reply
xDUSZEK

Podpinam się pod temat z własnym pytaniem. Piłem do tego czasu tylko kawę i te "yerba mate" a'la herbata z Lidla :facepalm:

Znalazłem taki zestawik naczynka plus od razu różne próbki:

https://www.herbatkowo.com.pl/product-pol-1761-Zestaw-do-yerba-mate-naczynko-bombilla-podkladka-5-probek-50g-uniw.html?gclid=CjwKCAjwzqPcBRAnEiwAzKRgSwKOEwZ4nU88_J-BBe3xCokC4W9AkuS64OP5PU2x1GQN2tW2dIIz0BoCkAsQAvD_BwE

Czy coś takiego na początek będzie w porządku? O tym jak przyrządzać, jak pić i czy słodzić to już później bym ewentualnie dopytał.

Reply
Patoshik

Na początek myślę lux, z czasem tylko zainwestowałbym w bombille o większej filtracji, bo są yerby tak pylaste, że no ciężko będzie Ci z tej rurki pić.

Reply
matehouse

Pajarito na początek przygody z yerba to zły pomysł. Typowa klasyczna yerba, mocna, goryczka, bardzo pylasta. Żeby sie nie zrazić do yerby zawsze proponuje na początek serię mate green. Mate green mas energia guarana mocno pobudzająca, polecam.

Jeżeli ktoś ma problem z goryczką yerby proponuje dodawać odrobinę suszonych owoców. W kauflandzie są napary owocowe Biofix :)

Reply
peterzimmerman

Dla mnie powiem szczerze, ważniejsze żeby dobrze klepało a że tam gorzkie czy trochę zapylone to mi nie przeszkadza 😀.
Właśnie fajne są takie zestawy próbek jak podał kolega Duszek, bo można szybciej znaleźć coś co na nas najlepiej działa.

Reply
Moderator
Elzo2012

Mnie najbardziej przekonał sposób parzenia pokazany przez WC.

Reply
Moderator
Elzo2012

Napisane przez Stalmi321
Mi dobre pobudzenie i koncentracje daje Rosamonte Despalada ...

Gdzie kupujesz? Bo w necie jest duży rozrzut cenowy - zastanawiam się czy przekłada to się na jakość towaru.

Reply
Garggamel

@xDUSZEK
To co podałeś to drogo tam mają, w tym zestawie jest tylko 250g zioła i słomka bez pierścienia temperatury, z tego co wiem to wszystko najtaniej wychodzi przez allegro.

Od razu polecam kupić porządną bombille - nie będzie problemu z pylastymi Yerbkami - a te pylaste dają przeważnie większego kopa.
Ta rureczka jest uniwersalna do każdej Yerbki, pijąc Pajarito nie czułem żadnego dyskomfortu.

Nie zapomnijcie o dobrym termosie do Jerby, który będzie trzymał temperatury w przedziale 70-80*C przynajmniej przez te 6 godzin.
TUTAJ macie recenzje dwóch dobrych, termos Terra jest teraz na promocji po 35zł, linki macie w opisie filmu. Wogóle to polecam recenzje tego Pana co przedstawił termosy.

Reply
Moderator
Elzo2012

Napisane przez Garggamel
@xDUSZEK
...
Nie zapomnijcie o dobrym termosie do Jerby, który będzie trzymał temperatury w przedziale 70-60*C przynajmniej przez te 6 godzin.
...

Jeżeli pijemy "stacjonarnie" to IHMO lepszy jest czajnik z regulowaną temperaturą.
Ja osobiście używam malutki ekspres do kawy, do którego co jakiś czas wlewam 100-150 ml wody, po minucie "wypluwa", czekam 5 minut (mam timer w kompie), zalewam i piję. I tak w kółko.
Jeżeli ktoś lubi klasykę to takie naczynie jak używa WC można kupić u niego w sklepie w rozsądnej cenie.
Matero
Ja używam ceramiki za kilka złotych, ale jeżeli zostanę przy mate, to pewnie dam zarobić WC i kupię takie Palo Santo (coś dziwnie zdrożało ostatnio - kosztowało poniżej 70 PLN jeszcze niedawno)

Reply
Garggamel

Jest to jakieś rozwiązanie Elzo, ale w warunkach bojowych podczas sesji wygodniejszy jest termos pod ręką, który utrzyma wiele godzin optymalną temp. 70-80 stopni.

Reply