Zna ktoś może jakąś stronę z prognozami na najbliższy czas na temat kursu USD/PLN?? Znalazłem mało i niezbyt optymistyczne :/
na gieldize istnieje jedna zasada
jesli ktos jest od pisania prognoz to znaczy ze jest pizda nie inwestor
prawdziwy inwestor po prostu zarabia, a nie skrobie za drobne
http://stooq.com/q/?s=usdpln&c=3y&t=c&a=ln&b=0
na wykresie zostalo przebite w dol podwojne dno przy ~2,8
z technicznego punktu widzenia nastepny przystanek 2,30zl ![]()
ale to tylko AT, sprawdzalnosc AT porownalbym do bycia po lepszej stronie flipa
No zapierdziela jak szalony, ja musze wypłacić sporą sumę i przez to musze się wstrzymać, był po 2,85 a ja chciałem poczekać az troche podskoczy, to teraz mam po 2,64 ![]()
Non stop spada, to jest aż niewiarygodne, jak tak dalej pójdzie to sie niedługo z złotówką zrówna.
Napisane przez ripper92
No zapierdziela jak szalony, ja musze wypłacić sporą sumę i przez to musze się wstrzymać, był po 2,85 a ja chciałem poczekać az troche podskoczy, to teraz mam po 2,64
Non stop spada, to jest aż niewiarygodne, jak tak dalej pójdzie to sie niedługo z złotówką zrówna.
Widzisz moim zdaniem jak musisz to nie masz po co czekać na "lepsze czasy" bo pewno one przyjdą ale nikt nie wie czy za miesiąc czy za rok. Raz dolar był już 2 zł a potem sruu powyżej 3, ale to trwało trochę wiec nie widzę sensu czekać jeżeli np do 2 miesięcy potrzebujesz kase.
I najprawdopodobniej będzie spadał dalej. Gospodarka jest stosunkowo silna, jesteśmy w okresie hossy także jeżeli ktoś liczy na mocniejszego dolara to w mojej ocenie musi poczekać jeszcze z rok.
Napisane przez szpaq2
Napisane przez ripper92
No zapierdziela jak szalony, ja musze wypłacić sporą sumę i przez to musze się wstrzymać, był po 2,85 a ja chciałem poczekać az troche podskoczy, to teraz mam po 2,64
Non stop spada, to jest aż niewiarygodne, jak tak dalej pójdzie to sie niedługo z złotówką zrówna.Widzisz moim zdaniem jak musisz to nie masz po co czekać na "lepsze czasy" bo pewno one przyjdą ale nikt nie wie czy za miesiąc czy za rok. Raz dolar był już 2 zł a potem sruu powyżej 3, ale to trwało trochę wiec nie widzę sensu czekać jeżeli np do 2 miesięcy potrzebujesz kase.
Jak sie traci 2-3 tys zł na samym kursie w ciągu miesiąca to się odechciewa wypłat większych kwot.
Spoiler
Napisane przez ripper92
Napisane przez szpaq2
Napisane przez ripper92 No zapierdziela jak szalony, ja musze wypłacić sporą sumę i przez to musze się wstrzymać, był po 2,85 a ja chciałem poczekać az troche podskoczy, to teraz mam po 2,64
Widzisz moim zdaniem jak musisz to nie masz po co czekać na "lepsze czasy" bo pewno one przyjdą ale nikt nie wie czy za miesiąc czy za rok. Raz dolar był już 2 zł a potem sruu powyżej 3, ale to trwało trochę wiec nie widzę sensu czekać jeżeli np do 2 miesięcy potrzebujesz kase.
Jak sie traci 2-3 tys zł na samym kursie w ciągu miesiąca to się odechciewa wypłat większych kwot.
ale wiesz o co mi chodziło... Nie ma co na to patrzeć bo widełki są za szerokie tego jak może wyglądać kurs dolara ... Wiem jak boli jak widzisz co mogłeś mieć kiedyś za tą kasę ale co począć. Teraz masz 2,6 i nic więcej a co będzie jutro nie wiesz. Jak możesz poczekać rok to okej też bym tak zrobił, ale za rok znowu może być tak samo lub gorzej i wogólę nie nacieszysz się w realu z tej kasy będziesz miał tylko cyferki na koncie nic nie warte. Bo z kasa trzeba coś zrobić a nie ją mieć. To coś jakby być milionerem a mieszkać w kartonie. Jak "stracisz" 3000 tyś złotych (choć tak naprawdę nic nie straciłeś, bo pieniądz jest warty tyle ile ktoś chce ci za niego dać) to ile ci zostanie. Na moje oko w h.j kasy
pzdr
Napisane przez ripper92
Fajnie by było, kupiłbym sobie nowiutkiego harleya za 15k PLN
Liczę na to że ten hardkorowy zjazd się wkoncu skonczy, ileż można, nie jestem specem od walut ale istnieje coś takiego jak korekta i na to liczę, wiem że nic nie jest pewne ale ja zagambluje ![]()
USA jest największą gospodarką świata może się ogarną niedługo.
Dolar będzie leciał w dół ze względu na QE2, czyli tzw. Quantitative Easing, tłumacząc na potoczny dodruk $ przez Fed w celu utrzymania płynności rynków. Ponadto QE2 najprawdopodobniej doprowadzi w przeciągu najbliższych paru miesięcy do utraty przez $ statusu waluty światowej. Banki Centralne na świecie zaczną się prześcigiwać w pozbywaniu się rezerw $, każdy będzie chciał sprzedać przed innymi zanim cena spadła, a wtedy będzie to katastrofa, a $ może nawet spaść do 1,5zł.
Napisane przez ripper92
USA jest największą gospodarką świata może się ogarną niedługo.
Gospodarka USA opiera się na handlu międzynarodowym i usługach, głównie finansowych. W USA nie ma już większości fizycznej produkcji przemysłowej, która stanowi betonową bazę do tego typu korekt.
Napisane przez mik1984
Dolar będzie leciał w dół ze względu na QE2, czyli tzw. Quantitative Easing, tłumacząc na potoczny dodruk $ przez Fed w celu utrzymania płynności rynków. Ponadto QE2 najprawdopodobniej doprowadzi w przeciągu najbliższych paru miesięcy do utraty przez $ statusu waluty światowej. Banki Centralne na świecie zaczną się prześcigiwać w pozbywaniu się rezerw $, każdy będzie chciał sprzedać przed innymi zanim cena spadła, a wtedy będzie to katastrofa, a $ może nawet spaść do 1,5zł.
Jeśli to takie pewne co mówisz to czego inwestorzy już masowo nie wyzbywają się dolarów?
Słyszałem o tym dodrukowaniu, i to raczej osłabi dolara ale mi się wydaję że raczej przejsciowo bo w długim okresie ma to na celu podniesienie gospodarki.
Edit:
A ty się na tym znasz??
Interesujesz sie na codzień walutami, rynkami itp.??
Czy przekleiłes jakąś wypowiedź z internetu?
Wystraszyłeś mnie troche i nie wiem na ile moge ci wierzyć.
Ale to się nie powiedzie, gospodarka się nie podniesie, a inwestorzy skapną się, ze zostali zrobieni w balona. Poza tym $ jako waluta światowa są potrzebne w handlu międzynarodowym do dokonywania transakcji, dlatego jest na nie zapotrzebowanie, my również potrzebujemy tych $ do grania na największych serwisach pokerowych. Tym sposobem wielu nie może się pozbyć $ nawet wiedząc, że $ się załamie. A kiedy ropa będzie za 3 miesiące $200 za baryłkę, to świat uderzy w globalną recesje i nie ma szans na odbicie się w górę przez USA. Inwestorzy myślą krótkoterminowo i mało biorą pod uwagę wskaźniki fundamentalne, nie można się z nimi "levelować" i uznawać, że skoro jest coś pewne, to oni na pewno na to zareagują. Większośc inwestorów to fishe.
ja chetnie kupilbym wieksza ilosc $ ale zastanawiam sie do jakiego spadku wyczekac 2,5 -2,4? jak ktos handluje walutami to prosze o opinie,moge trzymac baksy 6-12mcy a jak sie nie odbija to sprowadze cos z usa
Napisane przez mik1984
dodruk trwa od kilku lat, a biorac pod uwage chinskie rezerwy walutowe i rozliczanie najwazniejszych surowcow w $ to o gospodarke USA bym sie nie martwil
zmiana waluty swiatowej to tez mrzonki - strefa euro jest slaba i boryka sie ze stagnacja gospodarcza, japonia jest po druzgocacym tsunami, chinski yuan jest skorelowany z dolarem amerykanskim
nie ma waluty ktora moglaby zastapic dolara
Dolar będzie szedł ciągle w dół i to się nie zmieni. Z ekonomicznego punktu widzenia sytuacja w stanach zjednoczonych jest "krytyczna", ponieważ są już tak mocno zapożyczeni że firmy ratingowe niedługo będą obniżać zdolność kredytową tego kraju. Jeśli obniżą zdolność kredytową, to być może doczekamy się 1,5 zł za dolara i jest to perspektywa według mnie nawet roku.
Za dodatkowymi powodami dlaczego dolar leci w dół, to nietrafione i bardzo kosztowne reformy, które nie przyniosły długoterminowego zysku (np. reforma służby zdrowia, recykling starych aut i dopłata do nowych aby rozruszyć firmy samochodowe przed bankructwem, dodrukowanie pieniędzy). To wszystko się nałożyło na tą sytuację. Po drugie USA straciły mnóstwo pieniędzy na wojnach (Irak) i czarna dziura gdzie topią miliardy (Avgan). Następny problem (skąd my to znamy) wojna USA vs USA - a dokładnie republikanie - demokraci. Republikanie nie chcą brać na swoje barki reform, które uderzą w społeczeństwo, a tylko takie są potrzebne w USA - demokraci ratując swoje dupy muszą coś zrobić, niestety koło się zamyka.
Z mojego punktu widzenia, USA nie mają planu ratunku, a Obama to tylko dobry mówca, nic po za tym.
Jeśli nie ma graczy już z USA to pokerromy powinny przewalutować nasze środki na Euro. Mam nadzieję że to niedługo nastąpi.
Bida. Nie wypłacam na razie. Poczekam troche.
Ogólnie spadek dolara dla nas nie jest za przyjemny, ale spójrzmy na to z drugiej strony. Jak dolar spadnie jeszcze niżej, to ładne będą ceny niektórych towarów (np. elektroniki) w USA. Jak był po 2.10 to tak kupiłem laptopa za połowę