Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Nick Name

8 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
675 Wyświetlenia

Troche rozrywkowy wątek postanowiłem rozpocząć, ale....

Czy Waszym zdaniem:
1/ nick ma jakiekolwiek przełożenie na wyniki ?
2/ są nicki które działają nieco odstraszająco/zniechęcająco ?

7 odpowiedzi
yuntian

Moim zdaniem bardzo dobry wątek poruszający temat, który co prawda nie ma kuriozalnego wpływu na rozgrywkę, jednak w pewnych sytuacjach warto jest brać go pod uwagę.

1/ nick ma jakiekolwiek przełożenie na wyniki ?

Wydaje mi się, że w jakimś sensie może mieć, jednak jest to zdanie ukształtowane na zasadzie mojej subiektywnej opinii, spostrzeżeń, a niestety nie podparta żadnymi... badaniami, statystykami?
Z góry zaznaczam, że wykluczam nicki normalne, takie jak: imiona, rzeczy, zwierzęta, rośliny itp. Warto się skupić na nickach nawiązujących do terminów pokerowych np. FishyManiac, NEVERFOLDAK, Thx4ur$fish etc. :P Wydaje mi się, że na niektórych graczy mogą działać prowokująco. Pisząc "niektórych graczy" mam na myśli w szczególności maniaków, zwykłe fishe czy też graczy z podstawową teorią pokera, który grają według niej, a jednak są pokonywani przez lepszych, co jest dla nich wielką niesprawiedliwością życiową.
Przykład. Mamy nick np. Thx4ur$fish, jesteśmy dobrym graczem, na tyle dobrym, aby czasami pozwolić sobie na grę typu LAG mając dobre ready słabszych przeciwników. Karty idą, wygrywamy większe pule bijąc np. takie PEWNIAKI jak dwie pary setem itp. Sytuacja ta zaczyna się nasilać, jeszcze lepiej, kiedy nasila się zwłaszcza wobec jednego gracza. W pełni przeświadczony o swojej pokerowej estymie jest miażdżony przez gościa, który śmie nazywać się "Thx4ur$fish"! To jazda, zwiększa hand-range, zaczyna grać jeszcze gorzej niż grał itp. Czasami też pomagają w tym drobne komentarza od gracza z kontrowersyjnym nickiem. Koleś się wypłaca, ponieważ jego duma i ambicja zostały... zranione :P

Warto też zaznaczyć, że zwłaszcza początkujący są podatni na tego typu zagrywki i często cały proces "wkur*****a" zachodzi nieświadomie. Jeśli do tego dodać downswing, niedostrzeżony TILT - idealni dawcy.

Oczywiście to jest jedynie moja opinia.

2/ są nicki które działają nieco odstraszająco/zniechęcająco ?

Moim zdaniem są. Przykład? Jeśli do stolika przy którym gram dosiadłby się McMoe, Panadol, MasterJari czy też bardzo dobry gracz, którego możliwości w miarę możliwości znam, mogę czuć się zastraszony/zniechęcony.

Fenomenio

dlaczego mam nick Fenomenio ?? Ponieważ jestem fenomenalny podobnie jak moja gra. Tyle w tym temacie :)

hellYeahEnT

Hehe ja czasami tak mam, ze zagranie przeciwnika wydaje mi sie bezsensownie, patrze na jego staty - zachecaja do sprawdzenia jego beta, patrze na nick - i juz wiem ze to fish jakich malo :D

Zazwyczaj fishe maja nicki z cyferkami albo jakies malo mowiace wygladajace na zbitke dowolnych znakow :D

TheNaturat

Na iPoker fisha często można rozpoznać po nicku TTRXXXXXX ;)

evog

cytat z artykułu Sygnały w pokerze online

3.1 Przydomek gracza

Pierwszą informację, którą posiadam o graczu, jest jego przydomek. Przydomek może mi już zdradzić niektóre informacje. W takim przypadku informacje te są fundamentalne, bo pozwalają wyciągnąć wnioski o jego całkowitym nastawieniu.

Przykład: Steve Davis, król snookera w latach osiemdziesiątych, z powodu swojego zimnego, wyrachowanego i pozbawionego emocji stylu gry miał przezwisko „the machine“.

Pokerzystę z przydomkiem „the machine“ powiązuję od razu z konkretnymi cechami, w rezultacie widzę bardzo niebezpiecznego gracza. Matthias Wahls występuje między innymi pod tym przezwiskiem i jeżeli on rzeczywiście tak gra, jak wpisuje na forum (w co nie wątpię), to gra w pokera tak samo, jak Steve Davis w snookera. Prawdziwy sygnał, który uwzględniłbym w mojej grze, jeśli nie wiedziałbym, kto siedzi naprzeciwko mnie.

Jeszcze jeden przykład: Na PartyPoker istnieje gracz o nicku Schnibbel. Schnibbeln jest pojęciem ze skata, gdy próbuje się złapać zajętą 10 przeciwnika własnym asem, powiedzmy wyciąć, czyli właśnie schnibbeln.

Schnibbeln oznacza grę pełną ryzyka i podstępów. Wielokrotnie obserwowałem już Schnibbela na PP i sądzę, że Schnibbel rzeczywiście gra niekonwencjonalnie i podstępnie. Również tutaj potwierdziło się moje wrażenie, które odniosłem na podstawie jego przydomku i w ten sposób mogę według tego ustawić swoją grę.

Często widzi się przydomki, które mają coś wspólnego z językiem pokerowym. Tutaj z kolei moje doświadczenie jest takie, że przydomek jest przeciwieństwem tego, co by w rzeczywistości miał sugerować. Rocks rzadko są tight, Donks lub Maniacs są często dobrymi graczami.

Uwaga: kto nie spasuje swojej pary króli KK gdy na flopie pojawi się Axx grając przeciwko graczowi o imieniu „Aceholder“?? A jak jest grając przeciwko „Imonabluff“??

InTooDeep

hellYeahEnT napisał
Hehe ja czasami tak mam, ze zagranie przeciwnika wydaje mi sie bezsensownie, patrze na jego staty - zachecaja do sprawdzenia jego beta, patrze na nick - i juz wiem ze to fish jakich malo :D

Zazwyczaj fishe maja nicki z cyferkami albo jakies malo mowiace wygladajace na zbitke dowolnych znakow :D

ej no :P ja mam cyferki przy nickach, IntooDeep01, InTooDeep02 etc. :P wszystkie zwykle ITD były zajęte zresztą nie mogę mieć na 3 platformach ipoker takiego samego.

galer

Ja myślę, że dużo prawdy w tym, że gracze (zwłaszcza ci słabsi) mogą grać trochę inaczej pod wpływem nicka przeciwnika.
Sam zresztą staram się z tego korzystać i już parę razy zauważyłem rezultaty :P
Mam nick, który w nazwie ma coś na kształt "Twoja mama" a w avatarze starą babe ;) i po wygraniu ręki z jakimś fiszem, który wszedł allin z JTs rzucam krótki komentarz w stylu "that's not good play young boy!". Po takich tekstach często gra tego pana robi się jeszcze bardziej loose w stosunku do mnie =)