Skip to forum
Od pokerzysty do pr...

Notifications
Clear all

Od pokerzysty do programisty

25 Posts
8 Users
34 Reactions
3,985 Views
DamianoPok

Siema

Po kilku latach zawodowej gry w pokera pomyślałem o przebranżowieniu się i zmianie zawodu. Chciałbym zostać programistą. Mam pytanie do osób siedzących w temacie(przeglądam forum i widzę, że są tutaj tacy ludzie).

Czy bez studiów(tylko matura) jest jakaś szansa na sukcesy w tym zawodzie czy jednak trzeba studia ogarnąć?

Ile lat/godzin może zająć nauka programowania np. python? (mam dużo wolnego czasu)

Czy wg Was sztuczna inteligencja może wyeliminować w ciągu kilku lat tych programistów z najkrótszym stażem?

Reply
24 replies
Demiser

1. Można i bez studiów jak masz ciekawe portfolio.

2. Zanim dostaniesz pierwszą pracę to pewnie z 1 tysiąc do 2 tysięcy godzin samodzielnej nauki w zależności jak ogarniesz sobie materiały, czy masz smykałkę do tego, czy pracujesz efektywnie itp.

3. Nie ma szans. Klient często sam nie wie czego chce, a co dopiero żeby AI samo miało mu to zrobić.

Reply
elusivepl

Jak bardzo Ci się nudzi żeby rozmawiać sam ze sobą o programowaniu na forum związanym z pokerem? :f_biggrin:

Nie wiele osób piszę tu poprawnie stylistycznie a już te przerwy między zdaniami mówię same przez się . :f_drink:

Reply
Demiser

Uśmiałem się z tych oskarżeń xD Użyszkodnicy tego forum jak najbardziej w formie

Reply
Simek87

Demiser a, Ty w jakim języku pracujesz ?
Mógłbyś udzielić rady odnośnie dobrych źródel materiałów?
Czy mógłbyś polecić kursy programowania, szczególnie interesuje mnie Java?

Reply
Gomez224

Nie musisz mieć studiów stricte informatycznych by pracować w IT. Rynek jest bardzo chłonny i potrzebuje nie tylko programistów ale też: analityków, project managerów, testerów czy pracowników wsparcia (oferowanego produktu). Każda z tych wymienionych profesji wymaga od Ciebie innych umiejętności, wiedzy oraz predyspozycji. Możesz zacząć przykładowo od bycia testerem a potem płynnie przejść do bycia analitykiem.

Jeśli chodzi o studia informatyczne mnie na rozmowie kwalifikacyjnej tylko raz poprosili o przesłanie skanów z odpisu dyplomów a potem już nikt o te studia nie dopytywał. Z mojej perspektywy doświadczenie + umiejętności + certyfikaty wystarczą aby potwierdzić twoje kompetencje.

Jeśli chodzi o samą technologię to masz tak duże pole manewru, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Czy to robienie aplikacji webowych, desktopowych czy na urządzenia mobilne albo analiza baz danych + przygotowanie raportów np. z wykorzystaniem Power BI.

Reply
DamianoPok

Napisane przez Gomez224
Nie musisz mieć studiów stricte informatycznych by pracować w IT. Rynek jest bardzo chłonny i potrzebuje nie tylko programistów ale też: analityków, project managerów, testerów czy pracowników wsparcia (oferowanego produktu). Każda z tych wymienionych profesji wymaga od Ciebie innych umiejętności, wiedzy oraz predyspozycji. Możesz zacząć przykładowo od bycia testerem a potem płynnie przejść do bycia analitykiem.

Jeśli chodzi o studia informatyczne mnie na rozmowie kwalifikacyjnej tylko raz poprosili o przesłanie skanów z odpisu dyplomów a potem już nikt o te studia nie dopytywał. Z mojej perspektywy doświadczenie + umiejętności + certyfikaty wystarczą aby potwierdzić twoje kompetencje.

Jeśli chodzi o samą technologię to masz tak duże pole manewru, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Czy to robienie aplikacji webowych, desktopowych czy na urządzenia mobilne albo analiza baz danych + przygotowanie raportów np. z wykorzystaniem Power BI.

A 7-letnia luka w CV? Myślisz, że lepiej napisać prawdę(poker), czy np. że pracowałem za granicą?

Reply
Demiser

O javie nie wiem nic. Ja to java script, także nie mogę nic podpowiedzieć. Najlepiej jakiś fajnych płatny autorski kursik od dobrych mentorów którzy fajnie uszeregowali wiedzę co byś nie musiał szukać wszystkiego w googlu.

Btw: Ja bym pisał prawdę. Poker wymaga umiejętności logicznego myślenia i wyciągania wniosków. jak z tego żyłeś to na pewno jesteś ciekawą osobą, lepszą niż jakbyś na magazynie w DE robił. A jakie limity grałeś jeśli mogę spytać?

Reply
DamianoPok

Napisane przez Demiser
O javie nie wiem nic. Ja to java script, także nie mogę nic podpowiedzieć. Najlepiej jakiś fajnych płatny autorski kursik od dobrych mentorów którzy fajnie uszeregowali wiedzę co byś nie musiał szukać wszystkiego w googlu.

Btw: Ja bym pisał prawdę. Poker wymaga umiejętności logicznego myślenia i wyciągania wniosków. jak z tego żyłeś to na pewno jesteś ciekawą osobą, lepszą niż jakbyś na magazynie w DE robił. A jakie limity grałeś jeśli mogę spytać?

Mtt 20-30, cash głównie nl50, ale też trochę nl100 więc nisko jak na utrzymywanie się z tego, za to grałem tam gdzie jest słaby poziom i kasa była naprawdę niezła. Mógłbym dalej się z tego utrzymywać, tylko widzę, że w pokerze coraz trudniej, a w normalnej pracy wydaje się, że coraz łatwiej. Pensje rosną, bezrobocie małe...

Wiadomo, że nie zamienię siedzenia na komputerze na Amazon czy coś takiego. Jak już to właśnie zamiana siedzenia przy komputerze i zarabiania nielegalnej kasy na siedzenie przy kompie i legalną kasę+perspektywy na jakiś rozwój w branży, lepsze zarobki.

Reply
Demiser

To i tak ładnie ogarniałeś skoro grałeś te limity

Reply
Gomez224

To już sobie będziesz musiał sam ogarnąć tą lukę w CV.

Reply
EmiyaKiritsugu

Musisz mieć świadomość, że tak jak Gomez napisał na nabycie 'entry level' umiejętności potrzeba godzin liczonych w tysiącach. I nie jest to zawód dla każdego - znakomita większość tych co chcą iść na programistę jak Ty nie będzie miała zaparcia by poświęcić tyle na nauke.

A nawet jak zdołasz to obecnie jest koniunktura w IT słaba, a kandydatów na pęczki. W dodatku często z studiami kierunkowymi i z tego samego faktu w na start są w znacznie lepszej sytuacji niż Ty. Inżynier nie jest wymagany do pracy w tym zawodzie, ale jak masz kilkaset CV nadesłanych to każdego kandydata na rozmowę nie zaprosisz przecież. Nie chce straszyć ,ale znajomy szuka pracy od czerwca, świeżo upieczony absolwent i nawet na rozmowy ciężko mu jest się załapać. Także no, szykuj się , że będzie ciężko się dostać. Możliwe , że wyślesz 200-300 CV i zaproszą na ledwie pare rozmów. Na pewno lepiej być otwartym na zmianę miejsca zamieszkania jeśli jesteś spoza Warszawy i ewentualnie Wrocławia.

Co do luki w CV - myśle ,że zbyt się boisz, wpiszesz cokolwiek i jak spoza IT to pewnie nawet nie sprawdzą, nie bardzo mają nawet jak z uwagi na RODO. Pokera raczej bym nie wpisywał - sam usunąłem z rubryki 'hobby' po tym jak pani z rekrutacji zaczęła wypytywać czy mam problemy z hazardem. A mam dyplom, doświadczenie i certyfikaty, no, ale przerzucam żetony w necie no :(

Reply
MWaler

potwierdzam to co napisal kolega wyżej.

wpisanie w CV pokera nie pomaga - no chyba, że Twój bezpośredni przełożony bądź baba z HR gambluje online ale lipa jak sie okaże, że ma większy WR :(

Reply
DamianoPok

świeżo upieczony absolwent

Ale na kierunku informatycznym? I dużo się na studiach nauczył tego czego wymagają pracodawcy?

No i niestety ogólnie jest lipa z tym o czym napisałeś. Właśnie czytałem w necie, że obecnie trudniej jest dostać dobrą pracą w IT, niż kilka lat temu, konkurencja jest ogromna. Jak zobaczą CV kogoś po studiach informatycznych, to jakie ja mam szanse z moim CV, nawet jeśli coś zmyślę... Gdybym poszedł do jakiegoś technikum o kierunku informatyk, programista coś by to dało? Czy jeśli wracać do szkoły to tylko studia inżynierskie?

Reply
DamianoPok

To już chyba łatwiej będzie kosić hajs w pokera na apkach niż odnieść sukces w IT:D

Reply
EmiyaKiritsugu

Napisane przez MWaler
potwierdzam to co napisal kolega wyżej.

wpisanie w CV pokera nie pomaga - no chyba, że Twój bezpośredni przełożony bądź baba z HR gambluje online ale lipa jak sie okaże, że ma większy WR :(
Albo gdy okaże się ,że bumhuntowałeś szefa 70 vpip na stolach :P

Napisane przez DamianoPok

świeżo upieczony absolwent

Ale na kierunku informatycznym? I dużo się na studiach nauczył tego czego wymagają pracodawcy?

Coś tam programował, konczył kierunek 'pokrewny' - automatyke i robotyke. Obecnie po prostu jest spory problem by dostać od potencjalnego pracodawcy szanse zaprezentowania się.

Czy warto iść na studia? Nie wiem. Ja bym chyba się skupił by mieć jakieś fajne projekty do wpisania do CV. Z certyfikatów to myśle ,że tak naprawdę obecnie tylko te chmurowe(Azure, AWS) mają jakąś wartość. Dyplomy z udemy czy bootcampów to są najwyżej dla dobrego samopoczucia. Dla pracodawcy wartość żadna bo jaka jest gwarancja standardów tej 'certyfikacji'? Inna sprawa ,że te certyfikaty o których pisałem są raz płatne(mi pracodawca finansował), a dwa wymagają solidnych podstaw programowania.

Reply
Gomez224

W przypadku certyfikatów Microsoftu dochodzą pewne benefity jak np. ilość licencji na ich produkty. Czasem sam klient prosi o programistów, którzy takimi certyfikatami się mogą wylegitymować.

Reply
toMOKASYN

Potwierdzam - czasy ciężkie dla seniorów obecnie, dla mid-level developerów jeszcze ciut cięższe, dla juniorów padaka, na pierwszą pracę mega ciężko, a na pierwszą pracę jako 30+latek po kilku latach niepowiązanego doświadczenia? Jeśli miałbym próbować to nastawiłbym się, że wejście na rynek może spokojnie zająć 2-3 lata (nadal może to być bardziej +EV opcja od pokera na small stakes)

Reply
DamianoPok

Napisane przez toMOKASYN
Potwierdzam - czasy ciężkie dla seniorów obecnie, dla mid-level developerów jeszcze ciut cięższe, dla juniorów padaka, na pierwszą pracę mega ciężko, a na pierwszą pracę jako 30+latek po kilku latach niepowiązanego doświadczenia? Jeśli miałbym próbować to nastawiłbym się, że wejście na rynek może spokojnie zająć 2-3 lata (nadal może to być bardziej +EV opcja od pokera na small stakes)

A są jakieś prognozy, że za kilka lat może być łatwiej o pracę w IT, czy nic tego nie zapowiada?

Reply
Demiser

Przecież IT to najbardziej lukratywna branża w PL. Sufit zarobków cholernie wysoko. Ogromna ilośc stanowisk do wyboru. Jak trafisz na home office to se pracujesz kiedy chcesz i ile potrzebujesz, byle zrobić. Najgorzej to się tu dostać. Potem jakoś leci. W pokerze jest trochę inaczej. W pokerze cholernie trudno się dostać na coś rozsądnego (NL200+) i trudno się utrzymać. Znajomy pisał mi nawet o swoich znajomych którzy sobie pracują pół roku a potem idą na pół roku na wakacje xD I jakoś zawsze robotę znajdują po takich wakacjach z czterocyfrową wypłatą.

Reply