Witam, w trakcie zapoznawania się z tajnikami wiedzy na PS nurtuje mnie jedne pytanie. Czy grając czysto matematycznie, zgodnie z
"Istnieje pewna prosta reguła:
Jeżeli pot odds są większe, niż oddsy skompletowania twojej ręki, to sprawdzenie jest opłacalne w długim okresie. Jeżeli są one mniejsze, sprawdzenie będzie przynosić ci straty."
można w dłuższym okresie czasu być na plus? Jeżeli stosowałbym się do tego równie dobrze można stworzyć bota który będzie stosował się do tych statystyk i będzie wygrywał?
Drogi kolego, czemu mnie atakujesz? Z mojej wypowiedzi jak i z tego że sam to wyraźnie zaznaczyłem nie orientuję się aż tak aby sam sobie na takie pytanie odpowiedzieć. Dlatego poruszyłem ten temat licząc że ktoś merytorycznie wyjaśni mi te zagadnienie.
Witam,
Poker jest dużo bardziej kompleksową grą i samo bazowanie na pot oddsach nie gwarantuje sukcesu. Zdanie, które cytujesz ma na celu wyjaśnienie i zobrazowanie na czym polega samo zagadnienie pot oddsów.
Oczywiście warto się do tego stosować, ale istnieją także inne czynniki decydujące o opłacalności danych zagrań w długim okresie czasu, o których dowiesz się czytając kolejne artykuły.
Wszelkiego rodzaju boty, które grają bez ingerencji użytkownika są surowo zabronione.
Pozdrawiam.
Nikogo nie atakowałem. Napisałem tylko, że skoro uważasz, że wystarczy bazować na pot odsach aby napisać wygrywającego bota to go napisz. Wtedy się przekonasz, że to nie wystarczy o czym napisał już imgoingtomirage.
Bot by wygrywał musi być lepszy od większości graczy na danym poziomie - jeśli tak nie będzie to będzie dojną krową dla myślących graczy.
Jeśli zaczniesz edukację pokerową od podstaw to będziesz wiedział co bot musi umieć - stety/niestety bardzo ciężko przelać solidną wiedzę pokerową na program a jeszcze trudniej go stosować ze względu na zakazy.
Jak np. nauczysz bota rozpoznawania iż przeciwnik odchodzi od swojej stałej linii gry? Możesz go nauczyć iż przeciwnik wchodzi z taką i taką kartą do gry i przebije Cię tylko wtedy i wtedy - ale jak on zmieni tę linię? Człowiek gra dynamicznie (raczej mówię tu o solidnych graczach), program statycznie (w większym lub mniejszym stopniu).