Przejdź do forum
Set vs. Set

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Set vs. Set

13 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,231 Wyświetlenia
krzychoo89

Co sadzicie o tego typu rozdaniach? We wspanialej ksiazce Phil Gordon napisal, ze te sytuacje zdarzaja sie tak zadko, iz nie warto sie nimi przejmowac, jednak zdarzaja mi sie co jakis czas, dzisiaj mialem nawet 2 (jedna wygrana, druga przegrana). Mowie tu jedynie o sytuacjach gdy 2 graczy ma w rece pocket pary i obaj trafiaja seta.

O ile niskie pary trudno przewidziec (choc limp z wczesnej pozycji, gracza grajacego mala ilosc rak moze dawac lekkie podejrzenia) o tyle, gdy widzimy jakiegos murka, ktory wali 3-bety mozna podejrzewac ze ma w reku AA-JJ.

Osobiscie sadze, ze faktycznie te sytuacje nie sa czesto spotykane, i sa trudne do zauwazenia gdy gra sie wieksza ilosc stolow. Mysle ze bledy mozna wliczyc w koszty. Chcialbym jednak poznac Wasze zdanie.

12 odpowiedzi

Moim zdaniem, przegranie z wyższym setem można uznać za bad beat, równie dobrze można przegrać QQ vs AA :)

kaczuba

Zdarza się trafić seta przeciwko setowi i wtedy, albo się wygrywa stacka od niższego, albo się przegrywa z wyższym, są to sytuacje w których nie można co do zasady nic zrobić, w longrunie wygrane z przegranymi będą się równoważyć. Sztuką jest wyciągniecie jak najwięcej wartości, kiedy przeciwnik ma słabszy układ od naszego seta oraz umiejętności znalezienia przycisku fold z naszym średnim układem kiedy to villain dzierży seta. :)

Zgodzę się z tym foldowaniem, ale jeśli grasz TAG i trafisz tego seta to ciężko sobie odpuścić :)

dzisiaj mialem KK , flop K107, robie slow play ) bet 1/4 puli, on raise , ja re raise, on push

ja mam KK , on 10,10 - mysle sobie gitara - turn 10 : ) :) :) i po gitarze

thefoe

niedawno widzialem taka sytuacje na NL5, w sam raz dwoch najbardziej rockowych graczy nagle zaczynaja akcje za akcja. Slabszy set jednak zawahal kiedy na jego 3bet zobaczyl allin, ale po zuzyciu timebanku jednak wszedl. okazalo sie ze bylo AA vs 99 flop dawal dwa sety. Zreby bylo smieszniej na riverze pojawil sie A...

Przed chwilą wygrałem 88 vs 55 przy flopie 8J5, ale fajnie :D

krzychoo89

Znowu to samo 44 vs 55, full house vs. full house, a bylem pewny ze koles ma kolor...chyba przestane grac niskie pary... :/

kabulek

nie tak dawno mialem 2razy w ciagu 15 minut 3 sety vs 3 sety, na flopie oczywiscie
oczywiscie w obu przegralem
jaka jest szansa na takie rozdanie ? :P

krzychoo89

Wg. Phila Gordona prawdopodobienstwo ze trafisz seta na flopie i inny gracz ma wyzszego seta to 1:100 (ale dalsze streety nie sa liczone)

Niestety Phill prawdopodobnie nie zna prawa Murphy'ego i nie wie ze prawdopodobienstwo 1:1 000 000 sprawdza sie w 9 przypadkach na 10...

Prawo Murphy'ego to bzdura i czyste narzekanie moim zdaniem. Matematycznie jest szansa że przegrasz i 10 razy z rzędu set vs set. Czynnik losowy jest jedynym który nie zależy od nas - popatrz na ludzi którzy mają mega downswingi mimo że grają wręcz podręcznikowo.

krzychoo89

Żartowalem z tym prawem... ;)

Bilson

Ja staram sie do tego podchodzic tak:

Gdy spotkają się dwa sety to w 99% rozdanie konczy się allinami zainteresowanych.
W long runie na sytuacjach set vs set tyle samo wygramy ile przegramy, więc tak naprawde nie ma sensu zarówno cieszenie sie jak wygramy set vs set, jak i wyklinanie po przegranej. Podobnie z AA na KK.

Staram się tak podchodzić, ale wychodzi to różnie :f_grin: