Skip to forum
Table selection.

Notifications
Clear all

[Closed] Table selection.

11 Posts
6 Users
0 Reactions
1,148 Views

Witam,

Jestem początkującym graczem i chciałem się dowiedzieć czegoś o wyborze stołu do gry. Czy jest to istotny element, jakie stoły wybierać i na co zwracać uwagę?

Pozdrawiam,
kniarzyn

10 replies

I to jest bardzo dobre pytanie. Myślę, że w najbliższym czasie napiszę o tym większego arta, teraz tylko kilka aspektów.

1. Zawsze szukaj stołów z bliską maksymalnej ilości graczy, czyli jak grasz FR to 9/10 8/10 gdy grasz SH 6-max to szukaj stołów 5/6 min 4/6. Przy mniejszej ilościach dla odpowiednich typów zmienia się charakterystyka przypadkowości, co nie jest zbyt dobre - szczególnie dla początkujących graczy.

2. Patrz na stacki zawodników - Gdy grasz BSS to nie pchaj się do stołów gdzie gra zbyt dużo zawodników shortstack, ponieważ to bardzo ogranicza twoje możliwości zarobkowe oraz zmusza Cię do grania bardziej tight niż byś sobie tego życzył.

3. Patrz na flop seen - gdy jest zbyt duży może to oznaczać dwie rzeczy. Pierwsza, że gracze albo grają bardziej loose i wtedy masz do czynienia z większym odchyleniem, ale również potrafi podnieść zyski, gdy się to potrafi wykorzystać. Druga, że jest to stolik pasywny, gdzie gracze mało podbijają i dużo limpują.

4. Średnia wielkość pota - gdy średnia wielkość pota jest większa niż ok 25% BI oznacza to, że przy stoliku są gracze albo bardzo agresywni, którzy betują dużo albo debile, którzy callują dużo :) Przeciw jednym i drugim trzeba grać bardziej tight :)

Ogólnie charakterystykę stołów da się właśnie wyczytać z dwóch ostatnich statów, gdzie liczba hadów jest większa niż 100. I twój wybór powinien być podyktowany tym, przeciw komu lubisz grać. Jak lubisz grać przeciwko maniakom i czekać na swoją okazję do wyczyszczenia ich kont wbijasz na stoliki z dużym flop seen i dużą średnią pota, wtedy znajdziesz tam przynajmniej jednego delikwenta. Gdy nie lubisz gości którzy co drugi hand idą OLA i wolisz grę bardziej rozsądną wybierasz przeciwieństwo poprzedniego przykładu. Ogólnie dla graczy początkujących polecam stoły, gdzie średni pot wynosi ok15-25% a średni flop seen jest nie większy niż 35% dla SH i 25-30% dla FR.

Pozdro

W sekcji 'złoto' jest artykuł poświęcony TableSelection.
Na MicroLimitach to chyba nie jest tak ważny aspekt. I tak znajdą się CallingStations. Jeśli będziesz grał to dodawaj Fishe do swojej BuddyList, potem według niej będziesz wybierał stół. Zbieraj też statystyki o graczach, bardzo pomagają w ocenie stołu. Ja na przykład siadam do stołu i zanim dojdzie od mnie Blind oglądam statystyki graczy. Jeśli jest duża przewaga Tight-Aggressive to sobie odpuszczam i szukam następnego.
Na limicie na którym aktualnie gram (0.15/0.3$) stołów jest tak mało, że nie można sobie pozwolić na wybrzydzanie.
Pozdrawiam.

Witam,
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jednak parę pytań i wątpliwości:
1) Flop seen - czy to chodzi o Hands per hour? Jeżeli nie to gdzie to sprawdzić?(gram na PartyPoker)
2) Co oznacza 25% BI?

Pozdrawiam,
kniarzyn

Flop seen to procentowa oglądalność flopa u wszystkich graczy. Nie wiem, czy na PP jest flop seen musiałbym sprawdzić. 25% BI to znaczy 25% maksymalnego Buy-Ina z jakim siadasz do stołu. czyli jak grasz NL10 to masz 10$ BI a 25% z tego to 2,5$ :)

Pozdro

Na PartyPoker nie ma takich statów. Albo ja ślepy jestem. :P

qqryq

Na Party nie ma. Jedyna możliwość to odpalenie np. na 30 min 12 stołów oraz programiku w stylu FreePHG, który będzie Ci zbierał ręce i na ich podstawie w Poker Ace Hudzie wybierasz sobie stoliki z największym Vol. Put $ In The Pot, ale tak naprawdę to strata czasu. :)

Ja po prostu staram się omijać shortów, których na microstawkach PP, między innymi przez PokerStrategy :P, niestety jest od groomaaaa.

Pozdrawiam.

Kolejna możliwość to BuddyList. Poza tym z programami typu PokerOffice nie musisz czekać 30 minut. Jak już się trochę pogra to zazwyczaj jest wystarczająca ilość rąk w bazie by z miejsca ocenić rodzaj gracza.

qqryq

Tak, tylko że prawie nigdy nie będziesz miał statsów wszystkich graczy, a to że masz "odkrytych" 6 z 10 kolesi daje Ci tylko nieprawdziwe informacje na temat całego stolika i nie możesz sugerować sie Avg VP$IP.
FreePHG również zapisuje obserwowane rozdania i zapisuje na dysku. Importujesz je PT, który przekazuje info do PAHud, więc też nie musisz czekać.

Swego czasu odpalałem te 12 tabelsów i wybierałem taki gdzie był przynajmniej 1 X-Loose (50+VP$IP), ale odkąd zwiększyłem ilość stołów na których gram do 6-8 nie chce mi się tracić na to czasu i patrze po prostu na stacki. :)

Temat z 2+2 Forum

macromia

Oj nie wiem czy takie linki są dozwolone :P

2+2 to bardzo ciekawe forum. :) Poza tym link nie ma raczej nic wspólnego z reklamą, tylko przekierowuje do ciekawego tematu. Wszystko ok!

Pozdrawiam :)